Maca: Jaké má tato superpotravina účinky a jak ji dávkovat?

Maca: Jaké má tato superpotravina účinky a jak ji dávkovat?

I vy jste už slyšeli o rostlině se záhadným názvem maca, známé také jako peruánský ženšen? Možná ji už máte dokonce doma na poličce, v průběhu času si totiž získala mnoho příznivců. Jedná se o zajímavou rostlinu se značným podílem mnoha bioaktivních látek, jejichž účinky můžeme pocítit například na našem sportovním výkonu či plodnosti. Jaké jsou její další benefity?

V článku se dočtete o vlivu macy na tyto oblasti:

Co je maca?

Maca peruánská (Lepidium peruvianum nebo Lepidium meyenii), nazývaná také jako peruánský ženšen, brazilský ženšen, řeřicha peruánská či prostě maca je výjimečná rostlina, která roste primárně v peruánských Andách v nadmořských výškách 2800 – 5000 mnm. Jedná se tak o odolnou rostlinu, kterou nezdolají tuhé mrazy, sníh ani nízká hladina kyslíku.

Maca je známá a oblíbená již několik století, přičemž je stálicí v tradiční medicíně. Za jejími účinky stojí četné prospěšné látky, díky kterým ji dnes dokonce řadíme mezi superpotraviny. Její živiny a benefity si cenili už původní obyvatelé vysokohorských oblastí peruánských And před zhruba 2000 lety.[12]

Zajímavé je, že tato rostlina patří mezi košťálovou zeleninu, kam se řadí i brokolice, květák či třeba zelí. Maca není pouze jedna, ale existuje několik druhů. Můžeme se setkat s červenou, žlutou, fialovou nebo černou macou. Celosvětově nejrozšířenější a nejpoužívanější je však žlutá a v každém případě platí, že nejvíce se využívá její kořen. Každý druh se mírně odlišuje obsahem biologicky aktivních látek, a tak mohou mít i mírně rozdílné účinky.[12]

co je maca peruánská

Jaké má maca zdravotní benefity?

1. Má antioxidační účinky

Maca obsahuje směs různých bioaktivních látek, z nichž mnohé působí jako antioxidanty. Jedná se například o fenoly, alkamidy či třeba glukosinoláty.

Díky účinkům těchto látek tak maca pomáhá bojovat s volnými radikály, které vznikají působením oxidačního stresu. Ten se může objevit například následkem kouření či nadměrného působení UV záření, které mohou dále vést například k předčasnému stárnutí pokožky.

V některých studiích se dokonce ukázalo, že určité látky obsažené v mace (např. makamidy) mají vliv na nádorové buňky a zřejmě tak mohou omezovat jejich růst.

Díky antioxidačním vlastnostem může být maca navíc užitečná například při sportu, kdy dochází k poškození svalů. Může totiž pomoci lépe zvládat svalovou únavu. [1,12]

Antioxidanty hrají obecně důležitou roli v prevenci chronických onemocnění, která souvisí s oxidačním stresem a zánětem v organismu. Maca tak může být užitečnou součástí zdravého životního stylu, může pomoci udržet si kondici, zdraví a zůstat ve formě. [6]

2. Pozitivně působí na mozek a kognitivní schopnosti

Jedním z nejznámějších účinků macy je její pozitivní vliv na mozek. Nejenže se podílí na ochraně nervových buněk, ale mohla by být dokonce užitečná i pro paměť či jiné kognitivní funkce. Mezi ně patří například i schopnost učit se, soustředit či udržovat pozornost.

Jak maca působí na mozek?

  • Ve studiích se ukazuje její efekt na zlepšení kognitivních funkcí, jako je například paměť či učení. [7,12]
  • Její antioxidační účinky se zřejmě podílejí i na ochraně neuronů (nervových buněk). [7]
  • Na nervové buňky by mohly protektivně působit například makamidy. Ty totiž pomáhají podporovat procesy, které vedou k růstu nervových buněk. [12]
  • Ukazuje se, že maca by navíc mohla zmírnit poškození mozku, které vzniká působením beta-amyloidních plaků (shluky bílkovin). Ty se typicky hromadí v mozku při Alzheimerově chorobě. [16]
  • Ve studiích se ukazuje i možný efekt u jiných neurodegenerativních onemocnění (Parkinsonova choroba, Huntingtonova nemoc). [16]

Pokud tedy chcete podpořit zdraví mozku a zlepšit svou paměť, soustředěnost nebo další kognitivní funkce, maca by mohla být pro vás dobrou volbou. Díky svým vlastnostem je ideální při náročném pracovním či studijním nasazení nebo při řešení komplikovaných úkolů. Také může pomoci s péčí o zdraví mozku i v rámci zdravého stárnutí a anti-aging přístupu.

Pokud chcete vědět, jakými dalšími látkami můžete podpořit funkci svého mozku, nezapomeňte si přečíst náš článek Nootropika: Látky na zlepšení koncentrace a paměti. Která jsou ta nejlepší?

Vliv macy na mozek

3. Může zlepšit sportovní výkon

Studie popisují také pozitivní účinky macy na sportovní výkon, a to zejména z pohledu vytrvalostních aktivit a regenerace svalů.

Jak maca působí na sportovní výkon?

  • V souvislosti s užíváním macy se hovoří o jejím energetizujícím efektu. Ten by se mohl promítnout do lepšího vytrvalostního výkonu.
  • V některých studiích byl pozorován efekt i na hormonální rovnováhu, konkrétně na hladiny pohlavních hormonů (estrogen, testosteron apod.). Udržení jejich optimálních hladin je pro tělo podstatné, protože vychýlení směrem nahoru nebo dolů se může projevit různými problémy. [8]
  • S regenerací svalů by mohly pomoci antioxidační vlastnosti macy, které mohou zmírnit poškození svalů například po cvičení.
  • Maca je známá také svými slibnými účinky na zmírnění únavy. [12]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Pohled vědy na macu: Jaký vliv má na cyklistický výkon?

Vědci ve studii sledovali skupinu osmi cyklistů. Polovina z nich užívala během dvou týdnů 2 g macy denně, zatímco druhá polovina konzumovala placebo ve formě arabské gumy. Následně se skupiny vyměnily a ti, kteří užívali placebo, dostali macu a naopak.

Cílem bylo zjistit, zda má maca vliv na jejich cyklistický výkon. Proto před začátkem každé fáze absolvovali 40 km závody a zopakovali si je i po jejím skončení. Ukázalo se, že čas závodu byl lepší po užití macy než bez ní. Výkon se zlepšil v průměru o celou minutu. To se sice může na první pohled zdát jako zanedbatelné množství, ale ve skutečnosti se při vytrvalostním závodě počítá každá sekunda. [14]

Z dostupných výzkumů se zdá, že maca by se mohla hodit v případě, že se věnujete vytrvalostnímu, ale i silovému sportu. Může tak jít nejen o cyklistiku, ale také běh, silové tréninky či intenzivní aktivity, jako je například crossfit. Maca se totiž může účastnit procesů souvisejících se sportovním výkonem, regenerací či zvládáním únavy.

Pokud chcete vědět, jak jinak se dá podpořit vytrvalostní výkon, stačí si otevřít článek 11 nejlepších doplňků stravy pro běh, cyklistiku a další vytrvalostní sporty.

4. Může podpořit libido a sexuální zdraví

Maca byla již v minulosti používána s cílem podpořit plodnost či libido. Dnes se i ve výzkumech ukazuje, že by mohla skutečně pozitivně působit na tyto oblasti sexuálního života.

Vliv macy na sexuální zdraví a chuť na sex

  • Vliv na libido se ukazuje u mužů a žen, často například u žen v období menopauzy. [19]
  • Pravděpodobně má vliv na hormonální rovnováhu, která také souvisí s lepšími sexuálními funkcemi.
  • Také by mohla zřejmě pomáhat při erektilní dysfunkci. [4,15]
  • Působení na zmírnění stresu se také může projevit na vyšší chuti na sex a intimním životě.

Objevte naše bestsellery:

Pohled vědy na macu: Jaký vliv má na libido?

Jedna studie sledovala skupinu 57 zdravých mužů během 12 týdnů. Byli rozděleni do tří skupin, přičemž jedna skupina užívala denně macu v dávce 1,5 g, druhá v množství 3 g a třetí dostávala placebo. Výzkumníci sledovali efekt macy na libido – účastníci ho hodnotili uváděním skóre (např. hodnota 1 = beze změny, hodnota 3 = mírné zvýšení apod.). Ze studie vyplynulo, že po dvanácti týdnech sledování se u mužů užívajících macu (v obou dávkách) zvýšilo libido o zhruba 40 %. [2]

V případě, že chcete podpořit své sexuální zdraví a zvýšit chuť na sex, maca by mohla být tím afrodiziakem, které stojí za vyzkoušení.

5. Vliv na ženské zdraví

Maca je rostlina, kterou ocení mnohé ženy, protože se ukazuje být užitečná z pohledu menopauzy, menstruačního cyklu a celkové hormonální rovnováhy.

Jak může maca zlepšit ženské zdraví?

  • Mohla by zmírnit některé symptomy menopauzy, jako jsou návaly horka či například noční pocení. [15]
  • Její efekt se ukazuje také u psychických problémů spojených s menopauzou, jako jsou depresivní stavy či úzkosti. [4]
  • Také se zdá, že může pomoci optimalizovat hormonální rovnováhu v období menopauzy. [5,15]
  • Z dostupných studií vyplývá, že by mohla pomoci i se zvýšením hladiny estrogenu. [5]

Z dosud dostupných zdrojů se zdá, že maca může být vhodná také v případě, že potřebujete pomoci s projevy menopauzy. Může tak jít o doplněk, který by vám mohl toto období poněkud zpříjemnit.

Pokud vás zajímá, jaké další látky pomohou s péčí o ženské zdraví, nepřehlédněte náš článek Ženy a výživa: Nejdůležitější vitamíny a minerální látky pro zdraví a krásu.

vliv macy na ženské zdraví

6. Má vliv na mužské zdraví a plodnost

Užívání macy je oblíbené a rozšířené u mužů, protože je známá svými benefity v oblasti plodnosti či vlivu na testosteron.

Jak může maca zlepšit mužské zdraví?

  • Ze studií vyplývá, že má pozitivní vliv na množství a kvalitu spermií (morfologii). [15]
  • Podílí se zřejmě také na zlepšení pohyblivosti (motilitu) spermií. Větší pohyblivost spermií značí jejich lepší činnost a větší pravděpodobnost oplodnění vajíčka.
  • Maca je dávána do souvislosti s optimální hormonální rovnováhou nejen u žen, ale také u mužů.
  • Zřejmě může pomoci také s dosažením optimální hladiny testosteronu. [11]
  • Ukazuje se i její pozitivní efekt na zdraví prostaty.

Jak vidíte, ukazuje se, že maca může být prospěšná i pro mužské zdraví. Nejen že se hodí při péči o prostatu, ale také o optimální hladinu testosteronu. Ten je důležitým mužským hormonem, který má vliv na svaly i celkovou vitalitu mužského organismu. Spolu s účinkem na množství, kvalitu a pohyblivost spermií je tak maca zajímavou rostlinou, která by se mohla hodit při podpoře plodnosti.

O dalších látkách, které mužské zdraví ocení, vám poví článek Muži a výživa: Nejdůležitější vitamíny a minerální látky pro zdraví, testosteron a výkon.

Pohled vědy na macu: Jaký vliv má na kvalitu spermií?

Skupina vědců sledovala ve studii vliv užívání macy na kvalitu spermií u osmnácti zdravých mužů. Jedenáct z nich užívalo během dvanácti týdnů 1,75 g macy, zatímco zbylých sedm dostalo placebo. Cílem bylo zjistit, zda má maca vliv na kvalitu a počet spermií. Ukázalo se, že užíváním macy se zvýšila koncentrace spermií či například počet pohyblivých spermií průměrně o 14 %. [9]

7. Může zlepšit duševní zdraví

Působení macy na nervové buňky a mozek se může projevit i na psychickém zdraví. Tato rostlina je známá svým slibným efektem na zlepšení nálady a celkové psychické pohody. Ve studiích se také ukazuje, že po jejím užívání se může zvýšit množství pociťované energie. Dokonce by mohla pozitivně působit i na spánek a pomáhat se lépe vyrovnat se stresem. [3,16,19]

Ve vědeckých pracích se popisuje i její podíl na zmírnění úzkostí či například depresivních stavů. Podle výsledků dostupných studií se tak zdá, že maca má antidepresivní a anxiolytické účinky. [10,13,19]

Pokud tedy hledáte rostlinný doplněk, který by vám pomohl zvládat každodenní psychický nápor a stres, maca může být vhodným kandidátem. Uděláte dobře, když ji zkombinujete se zdravým životním stylem, technikami na zvládání stresu či dalšími adaptogeny, mezi které patří například oblíbená ashwagandha.

Další možné benefity macy

  • Mohla by hrát roli také v prevenci osteoporózy v období menopauzy. Ta totiž souvisí s nízkými hladinami estrogenu, které by maca podle studií mohla pomoci optimalizovat. [4]
  • Ukazuje se i její potenciální účinek při cukrovce 2. typu. Ve studiích byl totiž pozorován efekt na zvýšené vylučování inzulínu. [12]
  • Zdá se, že maca by mohla mít vliv i na zlepšení hladiny krevního tlaku. [19]
co maca obsahuje

Co maca obsahuje? 

Teď už víme, jakými různými benefity maca oplývá. Můžeme se tak dále spolu podívat na to, které látky jsou za ně zodpovědné. Jedná se o zajímavý seznam, protože maca v sobě skrývá pestrou kombinaci makroživin, mikroživin a dalších bioaktivních látek. [15]

Výživová hodnota jednotlivých produktů z macy se může mírně lišit, protože se odvíjí od konkrétní odrůdy či například podmínek pěstování, ale v základu jde o směs s podobným podílem prospěšných živin. Rovněž se mírně liší i složení jednotlivých barevně odlišných odrůd, ale obecně se nejedná o závratné rozdíly. [15]

Co jsou hlavní složky macy?

  • Sacharidy: Nacházejí se v ní zejména ve formě škrobu a tvoří zhruba 46 – 75 % hmotnosti suchého podílu kořene macy (podobný obsah mají například i batáty). [15]
  • Vláknina: Jedná se o kombinaci rozpustné a nerozpustné vlákniny, přičemž tvoří přibližně 17 – 26 % hmotnosti suchého podílu kořene macy. [15]
  • Bílkoviny: Kořen macy obsahuje průměrně 9 – 22 % bílkovin. [12,15]
  • Tuky: Ty tvoří zhruba 2 % celkové hmotnosti kořene macy. [19]

Jaké další mikroživiny a bioaktivní látky obsahuje?

  • Minerální látky: Pyšní se například značným množstvím draslíku, vápníku, magnézia, sodíku, železa, zinku či mědi.
  • Vitamíny: Jedná se například o vitamín C, vitamín B1 (thiamin) či vitamín B2 (riboflavin).
  • Polyfenoly: Tyto látky jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi.
  • Makaeny: Jedná se o nenasycené mastné kyseliny typické pouze pro macu. [19]
  • Alkaloidy: Nejvíce zastoupené a nejznámější jsou makamidy, které mohou za mnohé pozitivní benefity macy. Mluvíme například o jejím vlivu na ochranu neuronů. [15,16]
  • Glukosinoláty: Jsou to látky typické pro košťálovou zeleninu, které jí dodávají typickou chuť a vůni. [15]
  • Fytosteroly: Rostlinné složky, které jsou známé svým pozitivním účinkem na snižování LDL (špatného) cholesterolu. [4]
  • Taniny: U těchto látek je popisován například jejich protizánětlivý účinek. [4]

Jak macu užívat?

V případě macy neexistuje obecně doporučený dávkovací protokol, kterým bychom se mohli řídit. Nejčastější doporučená dávka se však pohybuje v rozmezí 1500 – 3000 mg denně. S tímto dávkováním se setkáme i ve studiích, přičemž se užívá buď jednorázově, nebo rozdělená na několik denních dávek.[17,18]

Maca je na trhu dostupná v různých formách. Na pravidelné užívání je určen zejména prášek či alternativa ve formě kapslí. Pokud chcete vyzkoušet více druhů macy v jednom produktu, můžete sáhnout po naší Tricolor Mace.

Tato rostlina se dá konzumovat i ve formě mouky či jako součást různých čokolád. V kombinaci s kakaem si ji můžete vychutnat i jako součást našeho Cocoa & Maca drinku, který je skvělou alternativou kávy nebo hořké čokolády.

Jak dlouho užívat macu?

Konkrétní doporučení, jak dlouho užívat macu, neexistuje. Vzhledem k tomu, že s macou se nepojí žádné nepříznivé účinky, by její dlouhodobé užívání v rámci doporučených dávek mělo být bezpečné.

S čím macu kombinovat? 

Jak sami vidíte, maca má mnoho slibných benefitů, které naše tělo může ocenit. Její efekt by však mohl být ještě viditelnější v kombinaci s jinými účinnými látkami.

Čím jednotlivé oblasti zdraví podpořit?

Může mít maca negativní účinky?

V souvislosti s macou nejsou zaznamenány žádné významné negativní účinky. Doporučuje se však konzumovat ji pouze ve zpracované, ne syrové formě, aby nezpůsobila zažívací problémy. [17]

Co si z toho vzít?

Macu a její benefity znali a používali již původní obyvatelé peruánských And. Dnes už jsou její účinky pod lupou mnoha vědců a o jejích účincích na zdraví víme o něco více. Přestože výzkum není ani zdaleka na konci, můžeme říci, že může být užitečná například při péči o mozek, plodnost, hladinu testosteronu či duševní zdraví.

Dal vám článek nové a zajímavé informace? Nezapomeňte nás tak podpořit sdílením s vašimi známými a přáteli.

Zdroje:

[1] FEI, W. et al. Antioxidative and Energy Metabolism-Improving Effects of Maca Polysaccharide on Cyclophosphamide-Induced Hepatotoxicity Mice via Metabolomic Analysis and Keap1-Nrf2 Pathway. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608999/

[2] GONZALES, G.F. et al. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12525260/

[3] GONZALES-ARIMBORGO, C. et al. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039502/

[4] CHEN, R. et al. A review of the study of active components and their pharmacology value in Lepidium meyenii (Maca). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34533247/

[5] LEE, M.S. et al. Maca (Lepidium meyenii) for treatment of menopausal symptoms: A systematic review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21840656/

[6] LOBO, V. et al. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/

[7] MALÍK, M. - TLUSTOŠ, P. Nootropic Herbs, Shrubs, and Trees as Potential Cognitive Enhancers. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10056569/

[8] MEISSNER, H.O. et al. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (I) Biochemical and Pharmacodynamic Study on Maca using Clinical Laboratory Model on Ovariectomized Rats. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614604/

[9] MELNIKOVOVA, I. et al. Effect of Lepidium meyenii Walp. on Semen Parameters and Serum Hormone Levels in Healthy Adult Men: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Pilot Study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4569766/

[10] RUBIO, J. et al. Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1534053/

[11] SANTOS, H.O. et al. Beyond tribulus (Tribulus terrestris L.): The effects of phytotherapics on testosterone, sperm and prostate parameters. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118333646

[12] SILVA LEITÃO PERES, N. DA et al. Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951246/

[13] STOJANOVSKA, L. et al. Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/

[14] STONE, M. et al. A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/

[15] WANG, S. - ZHU, F. Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii). – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619303942

[16] ZHU, H. et al. Macamides: A review of structures, isolation, therapeutics and prospects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33288191/

[17] Maca benefits, dosage, and side effects. – https://examine.com/supplements/maca/

[18] Maca Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. – https://www.drugs.com/npp/maca.html

[19] Research Breakdown on Maca - Examine. In – online]. [cit. 2023-10-23]. Dostupné na internete: [https://examine.com/supplements/maca/research/#8lrrkl9-neurology

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *