Syrovátkové hydrolyzáty

Syrovátkové hydrolyzáty je kategorie obsahující proteiny známé také pod zkratkou WPH (Whey Protein Hydrolysate). Jejich velkou předností je především vysoký obsah bílkovin (zpravidla 7085 %), příznivé aminokyselinové spektrum a nejrychlejší vstřebatelnost ze všech druhů proteinu. Hydrolyzované proteiny se vyrábí ze syrovátkových koncentrátů nebo izolátů, a to prostřednictvím hydrolýzy. Při ní jsou do směsi přidány složky, které enzymaticky štěpí bílkovinové řetězce na kratší peptidy. Díky tomu vzniká protein, který je pro tělo ještě rychleji vstřebatelný a využitelný než syrovátkový koncentrát či izolát. A pokud byl protein vyrobený hydrolýzou ze syrovátkového izolátu, neměl by způsobovat obtíže ani lidem, kteří mají problém s trávením laktózy. 

 Zobrazit více

Pokud si vybíráte syrovátkový proteinový hydrolyzát, možná vás zarazilo označení DH (Degree of Hydrolysis) na obale a nevíte, co to znamená. Číslo, které u těchto písmen najdete, určuje, jak moc byl protein naštěpený. Čím vyšší je hodnota, tím je výsledná směs více naštěpená, a tím pádem i rychleji vstřebatelná. Nejvyšší možný stupeň hydrolýzy pak nese označení DH32. Myslete ovšem na to, že hydrolyzované proteiny mohou mít kvůli naštěpení často lehce nahořklou chuť, která nemusí vyhovovat každému. Není proto ideální pořizovat si hned to největší balení. Hydrolyzované proteiny nejvíce ocení náročnější sportovci, kterým jde o co nejrychlejší zahájení regeneračních procesů v organismu. Ukázkovými zástupci proteinů z této kategorie jsou pak HydroFue a Hydro Whey DH 32.

Pro koho je syrovátkový hydrolyzát vhodný?

  • Silově cvičící sportovce či vytrvalce, kteří chtějí po tréninku co nejrychleji podpořit regeneraci. 
  • Každého, kdo chce pomoci se splněním optimálního příjmu bílkovin. 
  • Lidi, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit příjem bílkovin. 
  • Kuchaře a kuchařky, kteří chtějí navýšit obsah bílkovin ve svých pokrmech.
  • Osoby v rekonvalescenci po úrazu. 
  • Kohokoliv, kdo chce tělu dodat kvalitní bílkoviny.

Jak dávkovat syrovátkový hydrolyzát

U syrovátkových proteinů se obvykle doporučuje dávka 0,25–0,3 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Pokud se ale nechcete trápit počítáním, neuděláte chybu, když si dáte 20–40 g směsi. To odpovídá více či méně naplněné 30g odměrce. Horní hranici v podobě 40 g proteinu ocení zejména sportovci po silovém tréninku celého těla, kdy je poptávka organismu po bílkovinách ještě vyšší.

Jak používat syrovátkový hydrolyzát?

  • Tento protein je nejrychleji vstřebatelný ze všech druhů whey proteinů. Jeho potenciál tak nejlépe využijete při smíchání s vodou. Takto vytvoříte nejlépe vstřebatelnou kombinaci.
  • Stejně tak se dá protein smíchat i s mlékem, díky čemuž vznikne lahodný krémový shake. 
  • Skvěle chutná i v ovesných a jiných kaších, které ochutí a obohatí o potřebné bílkoviny. 
  • Můžete ho přidat také do těsta a vytvořit bílkovinami nabité dezerty. 
  • V neochucené verzi se hodí i pro přípravu slaných pokrmů, jako je například proteinová pizza.
  • Dá se přidat i do smoothies či kávy. Tyto nápoje tak snadno obohatíte o potřebné bílkoviny.  

Chcete se o proteinech a jejich správném výběru dozvědět více? Pak by vám neměl ujít náš článek Jaký protein si vybrat? Syrovátkový koncentrát, izolát nebo hydrolyzát?

 zobrazit méně
Kategorie neobsahuje žádné produkty.