Spalovače tuků

Spalovače tuků je kategorie výživových doplňků s obsahem účinných látek, které mají vliv na spalování tuku a hubnutí. Z toho důvodu jsou oblíbené u lidí, kteří chtějí zhubnout nebo vyrýsovat postavu a touží po ještě lepších výsledcích než jen s upraveným jídelníčkem a cvičením. Za jejich účinkem stojí aktivní složky, jako je synefrin, kofein, EGCG (epigalokatechin galát), CLA, l-karnitin a další oblíbené spalovače tuku. Ty se nejčastěji spojují se zrychleným metabolismem a efektivnějším využíváním tuku jako zdroje energie. Jsou však ceněné i pro své povzbuzující účinky. Mohou tak usnadnit dodržování jídelníčku i tréninkového plánu, což ve výsledku vede k zefektivnění hubnutí.       

 Zobrazit více

Jak fungují a co vše obsahují spalovače tuku?

Spalovačů tuku existuje celá řada. Můžete si vybrat jednosložkový doplněk nebo vyzkoušet komplexní produkty, ve kterých se účinky jednotlivých látek navzájem doplňují. V obou případech najdete spalovače s termogenním účinkem nebo bez něj. Ten je založen na principu zahřátí organizmu, což se může projevit i větším množstvím spálených kalorií v klidu i při tréninku. 

Mezi nejznámější jednosložkové termogenní spalovače patří synefrin. Tato látka pochází z plodů pomerančovníku hořkého (Citrus aurantium) a za jejím účinkem stojí schopnost zvýšit rozklad tuků na energii. Tu pak můžete využít při sportu či jiné pohybové aktivitě. Podobný efekt má také extrakt ze zeleného čaje (EGCG), který rovněž nejlépe funguje v návaznosti na fyzickou aktivitu. Bonusem doplňků se zeleným čajem je obsah prospěšných antioxidantů. 

Dalším populárním termogenním spalovačem tuku je kofein, který v kombinaci se synefrinem a EGCG působí synergicky. Tento celosvětově nejoblíbenější stimulant má totiž vliv na adrenalin a noradrenalin. Tyto hormony (katecholaminy) podporují spalování tuku, který se pak může využít jako zdroj energie. Kofein navíc povzbudí před výkonem i kdykoliv během dne. Díky tomu pak můžeme na tréninku podat intenzivnější a koncentrovanější výkon, čímž můžeme spálit zase o něco více kalorií a účinek spalovače tak maximalizovat. Na principu prohřátí těla funguje také kapsaicin, který je hlavní látkou (alkaloidem) chilli papriček a nese zodpovědnost za to, že se člověk při konzumaci pálivého jídla pořádně zapotí.

Spalovače bez termogenního účinku často obsahují konjugovanou kyselinu linolovou (CLA). Ta pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, a navíc se v organismu dokáže zapojit do metabolismu, a ovlivnit tak samotné spalování a ukládání tuku. Slouží totiž jako takový převozník tuku do buněk, kde je spálen na energii. Při rýsování postavy si ji oblíbili také kulturisté a fitness závodníci, kteří usilují o maximální zachování svalové hmoty. 

Ve spalovačích tuku ji často doprovází kyselina hydroxycitrónová (HCA). Ta pochází z výtažku z garcinie kambodžské (Garcinia cambogia) a je ceněná pro svůj vliv na zvýšení pocitu sytosti a uspokojení z jídla. Díky tomu může být snazší dodržovat kalorický deficit a jíst menší množství jídla. Produkty s těmito látkami jsou také vhodné pro lidi, kteří jsou citliví na kofein nebo hledají spalovač tuku bez stimulačního efektu. 

L-karnitin je dalším známým netermogenním spalovačem tuku. Jedná se o nejpoužívanější formu karnitinu, který je běžnou součástí organismu. Podílí se na přenosu mastných kyselin (tuků) do mitochondrií, kde dochází k jejich přeměně na energii. Ta pak může být využita pro pohyb. Tento efekt tak nejlépe funguje při sportu a cvičení. Můžete jej užívat ve formě rozpustného prášku, koncentrovaného nápoje či praktických kapslí

Do kategorie ostatních spalovačů tuku pak patří například čím dál populárnější extrakt z kopřivy indické (Coleus forskohlii) s obsahem forskolinu. Ten totiž v organismu může zvýšit aktivitu cyklického adenosinmonofosfátu (cAMP), což je spojeno s vyšším odbouráváním tuku. Do většího povědomí se dostávají rovněž malinové ketony, které se spojují hlavně s rychlejším spalováním tuku a snížením chuti k jídlu. Běžnou součástí suplementů na podporu hubnutí je i chitosan. Tento druh vlákniny přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi a zároveň se spojuje se snížením vstřebávání tuků v těle. 

Všechny tyto látky můžete užívat zvlášť nebo vyzkoušet vícesložkové produkty, které mají ve složení termogenní i netermogenní složky. 

Které látky obsahují komplexní spalovače tuku?

  • Spalovač tuku Nero obsahuje kombinaci kofeinu, extraktů z čajů, zelené kávy, l-karnitinu, chitosanu a dalších aktivních látek, navíc je obohacen o trávicí enzym bromelain
  • Spalovač tuku FueBurn má ve složení prémiovou termogenní směs s kofeinem, EGCG, synefrinem, kapsaicinem a dalšími biologicky aktivními látkami. Je navržen pro maximální podporu spalování tuku a hubnutí.   
  • Spalovač tuku Beast Burn je určený speciálně pro ženy, které chtějí maximálně podpořit svou snahu o hubnutí. Obsahuje široké spektrum účinných látek včetně l-karnitinu, kofeinu, synefrinu, extraktů z rostlin a chromu, který se nejčastěji spojuje se snížením chuti na sladké.
  • Spalovač tuku Night Burn obsahuje směs 5 účinných látek bez kofeinu či jiných stimulantů. Díky tomu je vhodný i večer a nemá negativní vliv na kvalitu spánku. Jedná se o komplexní vícesložkový spalovač bez termogenního účinku. 

Při hubnutí myslete na to, že základem úspěchu je kalorický deficit, který nastane, když za den nebo delší časový úsek spálíte více energie, než přijmete. Toho dosáhnete zejména pomocí změn v jídelníčku a také pohybem. Když k tomu přidáte správně zvolený spalovač tuku, vaši snahu o hubnutí tak zefektivníte a celý proces zrychlíte.

Pokud se chcete dozvědět více informací o tom, jak si vybrat účinný spalovač tuku, neměl by vám uniknout článek Jak vybrat a používat ten nejúčinnější spalovač tuku. 

 zobrazit méně
Kategorie neobsahuje žádné produkty.