Jamieson Syrovátkové whey proteiny

Syrovátkové whey proteiny od výrobce Jamieson je kategorie produktů obsahující proteiny vyrobené šetrnými technologickými postupy z mléka. Díky tomu pak vznikají různé typy těch nejkvalitnějších syrovátkových proteinů, které se lehce liší složením, stravitelností, rychlostí trávení a také cenou. Podle svých cílů si pak můžete vybrat konkrétní syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát, který vám bude vyhovovat nejvíce.  

 Zobrazit více

Jak se syrovátkový protein vyrábí?

Mléko pro výrobu syrovátkového proteinu nejprve prochází pasterizací (krátké zahřátí), která zabraňuje množení bakterií. Po tomto procesu obsahuje mléko asi 20 % syrovátky a 80 % kaseinových bílkovin. Do tekutiny se pak přidá enzym chymozin, který způsobí srážení mléka. Díky tomu se oddělí syrovátka od kaseinu. Tím se získá tekutá část (syrovátka), která obsahuje syrovátkové bílkoviny, tuk i sacharidy. Filtrací a dalšími šetrnými technologickými procesy z ní pak získáme syrovátkový protein. 

Jak se dělí syrovátkové proteiny? 

Jednotlivé typy proteinů se liší výrobním postupem, vlastnostmi a také složením. Z toho důvodu mohou být vhodnější pro určité skupiny lidí. 

1. Syrovátkový koncentrát (WPC)

Syrovátkový koncentrát patří nejen mezi sportovci k těm nejpopulárnějším proteinům vůbec. Je to především z toho důvodu, že obsahuje značné množství bílkovin (70–80 %), a navíc je i cenově dostupný. V současnosti se zpravidla vyrábí šetrnými filtračními metodami, díky čemuž vznikne kvalitní a dobře vstřebatelný protein. Ukázkovým zástupcem těchto proteinů je True Whey s až 78% podílem bílkovin. 

2. Syrovátkový izolát (WPI)

Syrovátkový izolát se získává dalším zpracováním syrovátkového koncentrátu. Konkrétně se jedná o proces mikrofiltrace, která trvá déle. Tím vznikne produkt, který má ještě “čistší” složení než samotný syrovátkový koncentrát a také vyšší podíl bílkovin (více než 80 %). Ve srovnání s koncentrátem obsahuje také méně tuku a cukru. To ocení především nároční sportovci nebo lidé, kteří chtějí zhubnout například před závody a řeší svůj jídelníček do posledního gramu každé živiny. Při výrobě syrovátkového izolátu je protein zbavený takřka veškerého mléčného cukru (zpravidla zůstávají cca 2 g laktózy na 100 g produktu). Tento typ proteinu tak často používají lidé, kteří mají problémy s trávením laktózy. Ukázkovými zástupci proteinů z této kategorie jsou pak Pure IsoWhey či IsoFue. A pokud patříte mezi fanoušky svěžích ovocných příchutí, jistě si oblíbíte Clear Whey IsoFue.

3. Syrovátkový hydrolyzát (WPH)

Syrovátkový hydrolyzát se vyrábí procesem hydrolýzy ze syrovátkového koncentrátu nebo izolátu. Během toho dochází ke štěpení bílkovinových řetězců na kratší peptidy. Tím vzniká ještě lépe vstřebatelný protein, který zpravidla obsahuje 70–85 % bílkovin. U těchto proteinů se na obalech můžete často setkat s označením DH (Degree of Hydrolysis), které nám říká, jak moc byly proteinové vazby naštěpeny. Čím vyšší hodnota je, tím je výsledný protein stravitelnější a ke svalovým buňkám se tak dostává ze všech typů proteinu nejrychleji. Díky tomu je tak nejoblíbenějším typem proteinu u sportovců, jejichž cílem je co nejrychlejší regenerace svalů po tréninku. Nejvíce naštěpený je protein s označením DH32. Ten má ale často lehce nahořklou chuť, která nemusí vyhovovat každému. Ukázkovými zástupci proteinů z této kategorie jsou pak HydroFue a Hydro Whey DH 32.

4. Vícesložkové syrovátkové proteiny

V této kategorii najdete proteiny, které jsou tvořeny více zdroji bílkovin. Zpravidla jde o kombinaci více typů syrovátkových proteinů, mezi které patří syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát. Spojení několika druhů proteinu v jeden vícesložkový dokáže zajistit lepší výsledné vlastnosti samotného proteinu. Typicky jde o kombinaci rychleji a pomaleji vstřebatelných bílkovin. Díky tomu pak může vzniknout protein s komplexnějšími vlastnostmi, které ocení všichni náročnější sportovci. Ukázkovým zástupcem proteinů z této kategorie je pak Just Whey.

Pro koho je syrovátkový protein vhodný?

  • Silově cvičící sportovce či vytrvalce, kteří chtějí podpořit regeneraci. 
  • Každého, kdo chce pomoci se splněním optimálního příjmu bílkovin. 
  • Lidi, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit příjem bílkovin. 
  • Kuchaře a kuchařky, kteří chtějí navýšit obsah bílkovin v jídlech.
  • Osoby v rekonvalescenci po úrazu. 
  • Kohokoliv, kdo chce tělu dodat kvalitní a cenově dostupné bílkoviny.

Jak dávkovat syrovátkový protein?

U syrovátkových proteinů se obvykle doporučuje dávka 0,25–0,3 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Pokud se ale nechcete trápit počítáním, neuděláte chybu, když si dáte 20–40 g směsi. To odpovídá více či méně naplněné 30g odměrce. Horní hranici v podobě 40 g proteinu ocení zejména sportovci po silovém tréninku celého těla, kdy je poptávka organismu po bílkovinách ještě vyšší.

Jak používat syrovátkový protein?

  • Nejklasičtějším způsobem konzumace je jeho smíchání s vodou či mlékem a vytvoření lahodného shaku po tréninku nebo kdykoliv během dne. 
  • Skvěle chutná i v ovesných a jiných kaších, které ochutí a obohatí o potřebné bílkoviny. 
  • Můžete ho přidat také do těsta a vytvořit bílkovinami nabité dezerty
  • Neochucené proteiny se hodí i pro přípravu slaných pokrmů, jako je například proteinová pizza.
  • Dá se přidat i do smoothies či kávy. Tyto nápoje tak snadno obohatíte o potřebné bílkoviny.  

Chcete se o proteinech a jejich správném výběru dozvědět více? Pak by vám neměl ujít náš článek Jaký protein si vybrat? Syrovátkový koncentrát, izolát nebo hydrolyzát?

 zobrazit méně
Kategorie neobsahuje žádné produkty.