Vícesložkové proteiny

Vícesložkové proteiny je kategorie rostlinných a živočišných proteinů, které jsou tvořeny více zdroji bílkovin. Může jít o kombinaci více typů syrovátkových proteinů, stejně tak v nich občas najdete také příměs micelárního kaseinu, který je pomaleji vstřebatelný. Méně obvyklá je i kombinace s různými rostlinnými proteiny. Spojení několika druhů proteinu v jeden vícesložkový dokáže zajistit lepší výsledné vlastnosti. Může jít například o kombinaci rychle a pomaleji vstřebatelných bílkovin. Stejně tak se mohou ve vícesložkových proteinech objevit i různé zdroje, které mají odlišné aminokyselinové spektrum. 

To je typické například pro rostlinné proteiny, u kterých je ideální kombinovat luštěninové a obilovinové zdroje bílkovin. Díky tomu pak může vzniknout protein s příznivějším složením a lepším aminokyselinovým spektrem. Typickým příkladem živočišného vícesložkového proteinu je FueSix. Mezi rostlinnými proteiny může být ukázkovým příkladem BIO Vegan protein

 Zobrazit více

Pro koho je vícesložkový protein vhodný?

  • Silově cvičící sportovce či vytrvalce, kteří chtějí po tréninku doplnit rychle i o něco pomaleji vstřebatelné bílkoviny.
  • Každého, kdo chce pomoci se splněním optimálního příjmu bílkovin. 
  • Lidi, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit příjem bílkovin. 
  • Kuchaře a kuchařky, kteří chtějí navýšit obsah bílkovin ve svých pokrmech.
  • Osoby v rekonvalescenci po úrazu. 
  • Kohokoliv, kdo chce tělu dodat kvalitní bílkoviny.

Jak dávkovat vícesložkový protein?

U proteinů se obvykle doporučuje dávka 0,25–0,3 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Pokud se ale nechcete trápit počítáním, neuděláte chybu, když si dáte 20–40 g směsi. To odpovídá více či méně naplněné 30g odměrce. Horní hranici v podobě 40 g proteinu ocení zejména sportovci po silovém tréninku celého těla, kdy je poptávka organismu po bílkovinách ještě vyšší. Pokud zvolíte vícesložkový rostlinný protein, je vhodné přijímat přibližně o 25 % vyšší dávku ve srovnání s živočišným proteinem. Je to proto, že rostlinné zdroje obsahují typicky menší množství leucinu i EAA. Stravitelnost rostlinného proteinu můžete podpořit například probiotiky

Jak používat vícesložkový protein?

  • Nejklasičtějším způsobem konzumace je jeho smíchání s vodou či mlékem a vytvoření lahodného shaku po tréninku nebo kdykoliv během dne.
  • Skvěle chutná i v ovesných a jiných kaších, které ochutí a obohatí o potřebné bílkoviny. 
  • Můžete ho přidat také do těsta a vytvořit bílkovinami nabité dezerty. 
  • V neochucené verzi se hodí i pro přípravu slaných pokrmů, jako je například proteinová pizza.
  • Dá se přidat i do smoothies či kávy. Tyto nápoje tak snadno obohatíte o potřebné bílkoviny.  

Chcete se o proteinech a jejich správném výběru dozvědět více? Pak by vám neměl ujít náš článek Jak si vybrat správný protein na hubnutí nebo růst svalů?

 zobrazit méně
Kategorie neobsahuje žádné produkty.