Sušené maso

 

Sušené maso

Sušené maso

Sušené maso je lahodným a lehkým snackem, který je plný energie a bílkovin. Je vhodné ke konzumaci kdykoliv během dne. Pokud zařadíte sušené maso do svého jídelníčku a spojíte to s pohybem na čerstvém vzduchu, tak posílíte také svůj imunitní systém. V podstatě, nabízí mnoho výhod v malém produktu, protože 25 g sušeného masa se rovná asi 60 g syrového masa.

ukázat více

Sušené maso a jeho pozitiva:

• má nízký obsah sacharidů a tuků
• je bohaté na bílkoviny
• vyskytuje se i v bezlepkové verzi, nebo jen s nízkým obsahem lepku
• dodává potřebnou energii i při fyzických činnostech
• dopřát si ho můžete kdykoliv během dne
• nemá náročné skladování
• má vysokou trvanlivost

 

Sušené maso podle druhu zpracování

Biltong

Biltong je velmi rozšířený způsob zpracování, při kterém se sušené maso suší několik hodin. Nejdříve se suší v celku, následně je nakrájené, což mu dodává potřebnou jemnost. Následně je ponořené do horké vody s octem, aby se předešlo tvoření plísně. Biltong obvykle najdete ve formě tyčinek nebo plátků. Hovězí Biltong jsou bohaté na aminokyseliny, jako leucin, isoleucin, valin.

 

Jerky

Správně připravené Jerky poznáte podle toho, že je suché, pevné a trochu žvýkací. Většinou obsahuje sůl a koření. Téměř každé maso může být zpracovány v podobě Jerky, ale nejpopulárnější je hovězí, krůtí, jehněčí. Jerky jsou plátky, ne více než 0,5 cm silné, 1 - 2 cm široké a 15 - 20 cm dlouhé.

 

Pastirma

Pastirma je solené a sušené maso z dospělých zvířat. Tento způsob zpracování je náročný na čas a jeho příprava vyžaduje i několik týdnů. Po celém procesu sušení je maso pokryté 3 - 5 mm silnou vrstvou, nazývanou cement. Ta obsahuje česnek, červenou pálivou papriku, hořčičná semínka a vodu.

 

Sušené maso podle druhu masa

Hovězí sušené maso

Hovězí sušené maso je určitě nejpopulárnějším a nejrozšířenějším druhem sušeného masa. V sušené formě přináší koncentrovanou, a tedy podstatně výraznější chuť. Nabízí pestrou škálu ochucení a příprav. Můžete si ho připravit i doma, nicméně je to náročnější na čas. Podle typu zpracování rozlišujeme dva základní typy hovězího sušeného masa, a to jerky a biltong.

 

Kuřecí sušené maso

Kuřecí sušené maso je nejčastěji vyráběny z kuřecích prsou. Chuťově je velmi podobné krůtímu masu a vyznačuje se tím, že obsahuje množství bílkovin, avšak méně tuků než vepřové nebo hovězí sušené maso.

 

Vepřové sušené maso

Vepřové maso není zrovna nejvhodnější na přípravu, a proto je na trhu výběr vepřového sušeného masa menší. Nabízí však mnohem lahodnější chuť, jako hovězí maso. Při výrobě se nejprve zbavuje jakéhokoli tuku, a až potom se začíná dále zpracovávat.

 

Krůtí sušené maso

Krůtí sušené maso je velmi oblíbené, zejména u lidí, kteří nekonzumují červené maso. Je to dietnější a snadněji stravitelný varianta sušeného masa.

 

Sušené maso podle typu sušení

Maso sušené sluncem

Sušení sluncem je tradiční metoda sušení. Jde o proces působení přímého slunečního záření a přirozené cirkulace vzduchu. Maso může být ponořené v solném roztoku, který slouží jako prevence proti hmyzu a šíření bakterií.

 

Solární sušení

Solární sušení se využívá zejména na komerční účely. Na rozdíl od sušení na přímém slunci, při solárním sušení jde o hromadění solární energie a ohřívání vzduchu pomocí solárních kolektorů ve speciálních místnostech na sušení. Je to uzavřený systém, takže i sušení je hygieničtější a nedochází při něm k negativním vlivům z vnějšího prostředí.

 

Sušené maso podle ochucení

Na základě způsobu přípravy a zpracování mohou výrobci sušeného masa docílit různou příchuť, a tak vyhovět každému zákazníkovi s různými chutěmi.

 

Ochucené maso

K výrobě ochuceného sušeného masa se používají různé typy marinád, do kterých je maso ponořené na několik hodin. Teprve pak je vystaveno sušení. Existuje mnoho příchutí, jako například peri peri, a vybrat si můžete dokonce i pikantní nebo méně pikantní maso.

 

Naturalní maso

Naturální sušené maso je nejčastěji obalené pouze v soli a pepři. Díky tomu si můžete vychutnat intenzivnější chuť masa.

 

Smoked nebo uzené maso

Smoked je vlastně uzené maso. Maso je vystaveno kouře ze zdroje, kterým je obvykle dřevo, a tento zdroj se zahřívá. Tím se zvyšuje množství kouře, což podpoří a zintenzivní chuť masa.

skrýt popis
Nastavit sestupně
na stránce
Zobrazení Mřížka Seznam

5 položek

  1. Sušené hovězí maso Beef - Jerky
    Hodnocení:
    Recenze: 0% (0)
    od  59,00 Kč
  2. Sušené hovězí maso STM Energie - St. Marcus
    Hodnocení:
    Recenze: 0% (0)
    od  94,00 Kč
  3. Sušené hovězí maso Beef Jerky - Jack Links
    Rating:
    0%
    Recenze: 0% (0)
    od  69,00 Kč
  4. Sušené hovězí maso STM Paleo Energia - St. Marcus
    Rating:
    0%
    Recenze: 0% (0)
    Není skladem
  5. Sušené hovězí maso Cruga Biltong - Cruga
    Rating:
    0%
    Recenze: 0% (0)
    Není skladem
Show more products
Nastavit sestupně
na stránce
Zobrazení Mřížka Seznam

5 položek