Sušené maso

 

Sušené maso

Sušené maso

Sušené maso patří mezi lehké, ale zároveň proteinem (bílkovinami) nabité snacky. Je vhodné ke konzumaci kdykoliv během dne a navíc, pokud ho zařadíte do svého jídelníčku spolu s aktivním pohybem, dosáhnete i posílení imunity. Zároveň nabízí mnoho výhod v malém množství - 25 gramů sušeného masa se rovná přibližně 60 gramům syrového masa.

ukázat více

Sušené maso a jeho výhody:

  • je bohatým zdrojem bílkovin

  • obsahuje minimální množství tuků a sacharidů

  • dodává potřebnou energii během dne

  • je dostupné i v bezlepkové verzi nebo pouze s minimálním obsahem lepku

  • můžete si ho dopřát kdykoliv

  • nemá náročné skladování

  • má dlouhou trvanlivost

 

Sušené maso podle druhu masa

Kuřecí sušené maso je nejčastěji vyrobeno z kuřecích prsou. Je oblíbené zejména díky vysokému obsahu bílkovin a malému množství tuků. Chuťově je podobné krůtímu masu.

Hovězí sušené maso je nejčastější a nejrozšířenější formou sušeného masa. Nabízí širokou škálu ochucení a příprav. Navíc v sušené formě je chuť mnohem koncentrovanější a výraznější. Je možné si ho připravit i doma, ale zabere to hodně času. Podle typu zpracování dělíme hovězí sušené maso na dva typy: jerky a biltong.

Vepřové sušené maso nabízí lahodnější chuť než například hovězí sušené maso, ale není moc vhodné na proces sušení. Právě proto je na trhu dostupné pouze v malém množství. Při výrobě se nejprve odstraní veškerý přebytečný tuk a postupně se dále opracovává.

Krůtí sušené maso je lehce stravitelná a dietní varianta sušeného masa. Mají ho rádi zejména lidé, kteří nekonzumují červené maso.

 

Sušené maso podle druhu zpracování 

Biltong je nejčastější formou zpracování sušeného masa. Toto zpracování je založeno na sušení masa během několika hodin, nejlépe v celku. Pak se maso nakrájí, což mu dodá potřebnou jemnost. Následně se ponoří do horké vody s otcem, aby se předešlo vzniku plísně. Nejčastěji biltong najdete ve formě plátků či tyčinek. Výhodou biltongu je vysoký obsah aminokyselin jakými jsou leucin, isoleucin a valin.

Jerky je charakteristické tím, že je pevné, suché a trochu žvýkací. Téměř každé maso je vhodné ke zpracování ve formě jerky, ale nejoblíbenější je hovězí, krůtí a jehněčí maso. Většinou obsahuje sůl a koření. Jerky jsou plátky, tlusté ne více než 0,5 centimetru, 1-2 centimetru široké a 15-20 centimetru dlouhé.

Pastirma je způsob zpracování, který je náročný a vyžaduje hodně času. Je to sušené maso z dospělých zvířat. Po procesu sušení je maso pokryto 3 až 5 mm vrstvou, která se nazývá cement. Cement je směs česneku, hořčičných semínek, vody a červené pálivé papriky.

 

Sušené maso podle ochucení

Aby dokázali výrobci sušeného masa splnit co nejlépe požadavky svých klientů, ochucují sušené maso různými přísadami. Podle ochucení můžeme rozdělit sušené maso na: 

Ochucené maso je vyrobeno tak, že se do marinády namočí maso na několik hodin, čímž získá specifickou chuť a až potom přechází k procesu sušení. Vybrat si dokonce můžete pálivé či méně pálivé maso. Jednou z nejznámějších marinád, které se používají, je příchuť peri-peri.

Naturální maso je nejčastěji obaleno soli a pepři. Tato jednoduchá kombinace však poskytuje lahodnou a výraznou chuť.

Uzené nebo smoked maso je vystaveno kouři, nejčastěji ze dřeva, které se neustále ohřívá/pálí. Čím více kouře pronikne do masa, tím více je jeho chuť intenzivnější.


Sušené maso podle typu sušení  

Maso sušené sluncem

Jde o tradiční proces sušení, kdy je maso vystaveno přímému slunečnímu záření a přirozené cirkulaci vzduchu. Maso má být ponořené v solném roztoku, který ho chrání před hmyzem a bakteriemi.

Maso sušené solárním sušením

Tento proces je uzavřený systém, který je více hygieničtější, protože v něm nedochází k negativním vlivům z vnějšího prostředí. Solární sušení je využíváno více na komerční účely. Při solárním sušení jde o hromadění solární energie a ohřívání vzduchu pomocí solárních kolektorů, které jsou umístěny ve speciálních místnostech na sušení.

skrýt popis
Nastavit vzestupně
na stránce
Zobrazení Mřížka Seznam

4 položek

Cena od - do
Možnosti nákupu
Balení
  1. Sušené hovězí maso Beef Jerky - Jack Links
    Hodnocení:
    Recenze: 0% (0)
    Aktuální cena od  69 Kč
  2. Sušené hovězí maso Beef - Jerky
    Hodnocení:
    Recenze: 100% (1)
    Aktuální cena od  59 Kč
  3. Sušené hovězí maso STM Energie - St. Marcus
    Hodnocení:
    Recenze: 0% (0)
    Aktuální cena od  94 Kč
  4. Sušené hovězí maso STM Paleo Energia - St. Marcus
    Hodnocení:
    Recenze: 0% (0)
    Aktuální cena od  94 Kč
Show more products
Nastavit vzestupně
na stránce
Zobrazení Mřížka Seznam

4 položek