Sušené maso

Sušené maso patří mezi lehké, ale zároveň proteinem (bílkovinami) nabité snacky. Je vhodné ke konzumaci kdykoliv během dne a navíc, pokud ho zařadíte do svého jídelníčku spolu s aktivním pohybem, dosáhnete i posílení imunity. Zároveň nabízí mnoho výhod v malém množství - 25 gramů sušeného masa se rovná přibližně 60 gramům syrového masa.

Sušené maso a jeho výhody:

  • je bohatým zdrojem bílkovin

  • obsahuje minimální množství tuků a sacharidů

  • dodává potřebnou energii během dne

  • je dostupné i v bezlepkové verzi nebo pouze s minimálním obsahem lepku

  • můžete si ho dopřát kdykoliv

  • nemá náročné skladování

  • má dlouhou trvanlivost

 

Sušené maso podle druhu masa

Kuřecí sušené maso je nejčastěji vyrobeno z kuřecích prsou. Je oblíbené zejména díky vysokému obsahu bílkovin a malému množství tuků. Chuťově je podobné krůtímu masu.

Hovězí sušené maso je nejčastější a nejrozšířenější formou sušeného masa. Nabízí širokou škálu ochucení a příprav. Navíc v sušené formě je chuť mnohem koncentrovanější a výraznější. Je možné si ho připravit i doma, ale zabere to hodně času. Podle typu zpracování dělíme hovězí sušené maso na dva typy: jerky a biltong.

Vepřové sušené maso nabízí lahodnější chuť než například hovězí sušené maso, ale není moc vhodné na proces sušení. Právě proto je na trhu dostupné pouze v malém množství. Při výrobě se nejprve odstraní veškerý přebytečný tuk a postupně se dále opracovává.

Krůtí sušené maso je lehce stravitelná a dietní varianta sušeného masa. Mají ho rádi zejména lidé, kteří nekonzumují červené maso.

 

Sušené maso podle druhu zpracování 

Biltong je nejčastější formou zpracování sušeného masa. Toto zpracování je založeno na sušení masa během několika hodin, nejlépe v celku. Pak se maso nakrájí, což mu dodá potřebnou jemnost. Následně se ponoří do horké vody s otcem, aby se předešlo vzniku plísně. Nejčastěji biltong najdete ve formě plátků či tyčinek. Výhodou biltongu je vysoký obsah aminokyselin jakými jsou leucin, isoleucin a valin.

Jerky je charakteristické tím, že je pevné, suché a trochu žvýkací. Téměř každé maso je vhodné ke zpracování ve formě jerky, ale nejoblíbenější je hovězí, krůtí a jehněčí maso. Většinou obsahuje sůl a koření. Jerky jsou plátky, tlusté ne více než 0,5 centimetru, 1-2 centimetru široké a 15-20 centimetru dlouhé.

Pastirma je způsob zpracování, který je náročný a vyžaduje hodně času. Je to sušené maso z dospělých zvířat. Po procesu sušení je maso pokryto 3 až 5 mm vrstvou, která se nazývá cement. Cement je směs česneku, hořčičných semínek, vody a červené pálivé papriky.

 

Sušené maso podle ochucení

Aby dokázali výrobci sušeného masa splnit co nejlépe požadavky svých klientů, ochucují sušené maso různými přísadami. Podle ochucení můžeme rozdělit sušené maso na: 

Ochucené maso je vyrobeno tak, že se do marinády namočí maso na několik hodin, čímž získá specifickou chuť a až potom přechází k procesu sušení. Vybrat si dokonce můžete pálivé či méně pálivé maso. Jednou z nejznámějších marinád, které se používají, je příchuť peri-peri.

Naturální maso je nejčastěji obaleno soli a pepři. Tato jednoduchá kombinace však poskytuje lahodnou a výraznou chuť.

Uzené nebo smoked maso je vystaveno kouři, nejčastěji ze dřeva, které se neustále ohřívá/pálí. Čím více kouře pronikne do masa, tím více je jeho chuť intenzivnější.


Sušené maso podle typu sušení  

Maso sušené sluncem

Jde o tradiční proces sušení, kdy je maso vystaveno přímému slunečnímu záření a přirozené cirkulaci vzduchu. Maso má být ponořené v solném roztoku, který ho chrání před hmyzem a bakteriemi.

Maso sušené solárním sušením

Tento proces je uzavřený systém, který je více hygieničtější, protože v něm nedochází k negativním vlivům z vnějšího prostředí. Solární sušení je využíváno více na komerční účely. Při solárním sušení jde o hromadění solární energie a ohřívání vzduchu pomocí solárních kolektorů, které jsou umístěny ve speciálních místnostech na sušení.

Zobrazit více

13 Položek

Na stranu
Nastavit vzestupně
Výrobce
  1. Jerky (4)
  2. GymBeam (3)
  3. Renjer (3)
  4. Jack Links (1)
  5. Speyside Smokehouse (1)
  6. Cruga Biltong (1)
Příchuť
  1. originál (5)
  2. ostro-sladká (2)
  3. kořeněné (2)
  4. teriyaki (2)
  5. mořská sůl (2)
  6. pepř (1)
  7. chilli (1)
  8. barbecue (1)
  9. sladké chilli koření (1)
  10. mořská sůl a pepř (1)
  11. chilli a limetka (1)
Balení (g)
  1. 25 g (9)
  2. 10 x 50 g (2)
  3. 50 g (2)
  4. 100 g (1)
  5. 30 g (1)
  6. 70 g (1)
  7. 20 g (1)
Available for SDD
  1. Yes (1)
  2. No (1)
Forma
  1. potravina (13)
Směs
  1. směs (13)
Cena
Filtrovat podle
Vegetariánský (1)
Veganský (13)
Bezlepkový (12)
Bez laktózy (13)
BIO (13)
Bez GMO (6)
Bez umělých sladidel (13)
Bez plastových obalů (13)
Bez aspartamu (13)
  1. Sušené hovädzie mäso Beef - Jerky
    Sušené hovězí maso Beef - Jerky
    90%
    90% (35)
    59Kč
  2. Beef Jerky - Jack Links
    Sušené hovězí maso Beef Jerky - Jack Links
    96%
    96% (41)
    64Kč
  3. Beef Jerky Bar - GymBeam
    Beef Jerky Bar - GymBeam
    84%
    84% (6)
    42Kč
  4. Turkey Jerky - GymBeam
    Sušené maso Turkey Jerky - GymBeam
    100%
    100% (5)
    99Kč
  5. Dried Turkey - Jerky
    Sušené krůtí maso Turkey - Jerky
    100%
    100% (4)
    54Kč
  6. Sušené kuřecí maso Chicken - Jerky
    Sušené kuřecí maso Chicken - Jerky
    67%
    67% (4)
    54Kč
  7. Steak Bar Original - Jerky
    Sušené hovězí maso Steak Bar Original - Jerky
    68%
    68% (7)
    44Kč
  8. Sušené losí maso Elk Jerky - Renjer
    Sušené losí maso Elk Jerky - Renjer
    100%
    100% (4)
    149Kč
  9. Sušené sobí maso Reindeer Jerky - Renjer
    Sušené sobí maso Reindeer Jerky - Renjer
    95%
    95% (4)
    149Kč
  10. Sušené jelení maso Deer Jerky - Renjer
    Sušené jelení maso Deer Jerky - Renjer
    100%
    100% (3)
    149Kč
  11. Lososové Jerky - Speyside Smokehouse
    Lososové Jerky - Speyside Smokehouse
    70%
    70% (3)
    90Kč
  12. Sušené hovězí maso Beef Jerky - Cruga Biltong

13 Položek