Sójový protein

Sójový protein je jednou z nejpopulárnějších rostlinných alternativ. Velkou předností je, že se svým podílem esenciálních aminokyselin (EAA) nejvíce podobá syrovátkovému proteinu. I proto je také poměrně populární mezi vegetariány a vegany. Pro někoho může být ovšem nevýhodou, že oproti syrovátkovým proteinům obsahuje často více cukru. Pokud jste tedy například v předsoutěžní dietě a řešíte každý gram makroživin, je potřeba číst obaly a pečlivě vybírat protein, který vám bude nejvíc vyhovovat. 

Sójový protein se obecně vyrábí z bílých vloček. Ty se získají loupáním a zbavením tuku sójových bobů. Vločky se pak pomelou na sypkou mouku, která má přibližně 50–54 % bílkovin. Pomocí dalších technologických postupů se pak odstraňují aromatické látky a cukr. Tímto způsobem vznikne koncentrát, který má okolo 65–70 % bílkovin. 

Směs se pak ale může ještě dále zpracovávat. Následujícími procesy, které zahrnují například odstranění vlákniny a další odstředění či vysoušení, bychom vytvořili sójový izolát. Ten by mohl mít dokonce i více než 90 % bílkovin, typicky je to však spíše 85 %. Ukázkovým zástupcem proteinů z této kategorie je Protein Soy Isolate.

Pro koho jsou sójové proteiny vhodné?

  • Každého, kdo hledá jednosložkový rostlinný protein s příznivým aminokyselinovým spektrem, které se nejvíc podobá syrovátkovému proteinu. 
  • Sportovce, kteří usilují o růst svalů. 
  • Lidi, kteří chtějí zhubnout a potřebují zvýšit příjem bílkovin. 
  • Vegany, vegetariány a lidi s laktózovou intolerancí. 
  • Osoby, které si chtějí zpestřit jídelníček rostlinným proteinem. 
  • Kuchařky a kuchaře, kteří chtějí obohatit jídlo o rostlinné bílkoviny. 
  • Lidi, kteří potřebují zvýšit množství bílkovin ve stravě.
  • Každého, kdo hledá cenově dostupný rostlinný protein. 

Jak dávkovat sójové proteiny?

U proteinů se obvykle doporučuje dávka 0,25–0,3 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Pokud se ale nechcete trápit počítáním, neuděláte chybu, když si dáte 20–40 g směsi. To odpovídá více či méně naplněné 30g odměrce. Horní hranice v podobě 40 g proteinu ocení zejména sportovci po silovém tréninku celého těla, kdy je poptávka organismu po bílkovinách ještě vyšší. 

U rostlinných proteinů je vhodné přijímat přibližně o 25 % vyšší dávku ve srovnání s živočišným proteinem. Je to proto, že rostlinné zdroje obsahují typicky menší množství leucinu i EAA. Stravitelnost rostlinného proteinu můžete podpořit například probiotiky

Jak používat sójové proteiny?

  • Nejklasičtějším způsobem konzumace je jeho smíchání s vodou či mlékem a vytvoření lahodného shaku po tréninku nebo kdykoliv během dne.
  • Skvěle chutná i v ovesných a jiných kaších, které ochutí a obohatí o potřebné bílkoviny. 
  • Můžete ho přidat také do těsta a vytvořit bílkovinami nabité dezerty
  • V neochucené verzi se hodí i pro přípravu slaných pokrmů, jako je například proteinová pizza.
  • Dá se přidat i do smoothies či kávy. Tyto nápoje tak snadno obohatíte o potřebné bílkoviny.  

Chcete se o proteinech a jejich správném výběru dozvědět více? Pak by vám neměl ujít náš článek Jak si vybrat správný protein na hubnutí nebo růst svalů?

Zobrazit více

1 Položku

Na stranu
Nastavit vzestupně
Výrobce
  1. GymBeam (1)
Příchuť
  1. čokoláda (1)
  2. vanilka (1)
Balení (g)
  1. 1000 g (1)
Forma
  1. prášková (1)
Směs
  1. čirý (1)
Metoda zpracování bílkovin
  1. izolát (1)
Zdroj bílkovin
  1. sója (1)
štítky produktů
  1. Vegan (1)
Filtrovat podle
Vegetariánský (1)
Veganský (1)
Bezlepkový (1)
Bez laktózy (1)
BIO (1)
Bez GMO (1)
Bez umělých sladidel (1)
Bez plastových obalů (1)
Bez aspartamu (1)
  1. Protein Soy Isolate 1000 g - GymBeam
    Není skladem
    Protein Soy Isolate 1000 g - GymBeam
    86%
    86% (196)

1 Položku