Oleje
Oleje

Oleje nebo rostlinné oleje získané z rostlin nebo z jejich semen, jsou skvělou alternativou pro zajištění dávky tuků, které lidský organismus potřebuje ke zdravému fungování. Kvalita a vlastnosti každého oleje závisí na tom, zda je lisovaný za studena nebo za tepla, jakož i toho, kolikrát se lisování opakuje. Všechny rostlinné oleje obsahují vitaminy, minerály, ale také nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a pomáhají při prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Samozřejmě, jednotlivé oleje se navzájem odlišují svým složením a obsahem látek.
Olivový olej patří k nejčastěji používaným olejem. Je lehce stravitelný a má pozitivní vliv na trávení a metabolismus, snižuje překyselení organismu a má protizánětlivý účinek.
Slunečnicový olej je vůbec nejrozšířenějším olejem, který obsahuje vyšší procento kyseliny linolové s příznivým účinkem na cholesterol. Má nejmenší množství škodlivého cholesterolu ze všech olejů. Vyznačuje se neutrální chutí a dlouhou dobou životnosti.
Řepkový olej lisovaný za studena má podobné vlastnosti jako častěji používaný olivový olej.
Avokádový olej se vyrábí z dužiny avokáda. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, také krevní tlak a působí proti nádorově.
Arašídový olej má jemnou oříškovou chuť a nejčastěji se používá k přípravě asijských jídel a specialit.
Konopný olej se díky své chuti hodí do salátů a dochucení hotových jídel. Posiluje imunitu, obsahuje protizánětlivé složky a antioxidanty.
Mandlový olej se nejčastěji používá k přípravě salátů, dresinků a na zjemnění hotových jídel.
Makový olej je vhodný pro studenou kuchyni, a jak už možná tušíte, má uklidňující účinky. Jeho vysoký obsah vápníku je významný v prevenci osteoporózy.
Sezamový olej působí uklidňujícím na pokožku, pozitivně ovlivňuje trávení, chrání a povzbuzuje nervový systém, zlepšuje paměť a působí antidepresivně.
Lněný olej snižuje riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Má vysoký obsah lignan, působí protizánětlivě a protinádorově. Nicméně není vhodný pro tepelnou úpravu.
Sójový olej je vhodný na vaření, ne na smažení. Neobsahuje sacharidy, měli by ho proto upřednostňovat diabetici. Díky vysokému obsahu lecitinu se používá k pečení bez použití vajec.
Dýňový olej chrání srdce i cévy, pomáhá při potížích s prostatou, působí proti lámání nehtů a vypadávání vlasů.
Rýžový olej se nepřepaluje. Je vhodný na pečení a grilování, a často používaný v asijské kuchyni. Obsahuje množství antioxidantů.
Kokosový olej poskytuje organismu rychlou energii, stimuluje imunitu. Používá se stejně dobře ve studené i teplé kuchyni.