Vláknina
Vláknina
Vláknina podporuje trávení, zlepšuje činnost střev, snižuje špatný LDL cholesterol a cukr. Pomáhá při zácpě a průjmu, reguluje vyprazdňování, a zároveň zmírňuje nadýmání a plynatost. Dokáže navázat vodu a zpomaluje průchod potravy trávicím traktem. Pomalejší trávení následně navozuje pocit sytosti po delší dobu, a také zvyšuje inzulínovou citlivost či řízení glukózy v krvi. Vláknina zejména pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a slouží jako potrava pro prospěšné bakterie. Jejich zvýšené množství totiž zlepšuje funkci imunitního systému a eliminuje záněty v těle. Nedostatek vlákniny však trápí mnoho lidí, a proto je potřeba dbát na její dostatečné přijímání, ať už prostřednictvím stravy nebo pomocí produktů, jako je rozpustné psyllium nebo jablečná vláknina. Kromě těchto všech benefitů, které vláknina nabízí, je populární i při hubnutí a v období diet.