XBEAM Tuky a oleje

Tuky a oleje od výrobce XBEAM je kategorie, ve které najdeme množství rostlinných a živočišných tuků či olejů. Ty naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Pro různé typy olejů existuje mnoho odlišných způsobů využití. Klasikou je jejich použití při pečení, restování či smažení. Stejně tak neodmyslitelně patří také do studené kuchyně, typicky k přípravě salátů. Díky přidanému oleji si naše tělo může vzít maximum z vitamínu rozpustných v tucích (A, D, E, K), které najdeme v ovoci a zelenině. 

 Zobrazit více

Stejně tak se některé oleje využívají také jako součást péče o vzhled a podporu krásy. Například z kokosového oleje se často dělají masky na vlasy nebo se používají k hydrataci suché pokožky. Je tak patrné, že každý z olejů má svá specifika, pro která je ceněný a  vyhledávaný. Jednotlivé druhy se pak mezi sebou liší v použitých surovinách, procesech zpracování, formě i v jejich ideálním využití. 

Jak se tuky a oleje rozdělují podle konzistence?

  • Tekutá forma: Vyniká svou vysokou praktičností, snadno odměříte lžičku nebo pár kapek, které přidáte do salátu nebo na pánev při restování. Tato konzistence je typická například pro olivový, avokádový, lněný či dýňový olej.
  • Oleje ve spreji: Některé tekuté oleje můžete používat také ve formě spreje. Ta je ideální zejména v případě, kdy chcete na pokrm nanést rovnoměrnou vrstvu nebo snížit množství použitého tuku. Snadno tak na dno pánve nebo formy na pečení nanesete jen tenkou vrstvu. Ve spreji můžete používat například kokosový, řepkový či olivový olej. 
  • Pevná forma: Tuto konzistenci si zpravidla drží ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosový olej. Pokud je ovšem uchováváte v teplejších podmínkách, jejich konzistence postupně povolí a může být zejména u kokosového oleje úplně tekutá. Záleží tak na teplotě okolního prostředí. 

Které nejpopulárnější tuky a oleje v kategorii najdete?

  • Kokosový olej se typicky vyznačuje svou specifickou chutí a vůní, která připomíná kokos. Proto je oblíbený při restování, ale také v dezertech, kterým dodá šmrnc. Existují ovšem i varianty, které jsou těchto vlastností zbaveny, a tak prakticky nepoznáte, že jde o tuk z tohoto plodu. 
  • MCT oleje jsou unikátní v tom, že je tělo může využít prakticky okamžitě jako zdroj energie. Obsažené tuky (mastné kyseliny) mají střední délku řetězce, díky čemuž se rychleji tráví. Typicky obsahují kyselinu kaprylovou i kaprinovou a jsou populární u příznivců paleo a low carb stravování. Stejně tak je vyhledávají i sportovci pro doplnění energie. MCT oleje nejsou vhodné na delší úpravu pokrmů při vysoké teplotě. 
  • Olivový olej je zpravidla za studena lisovaný a zachovává si množství prospěšných látek. Skvěle se hodí do salátu, k pečivu a dalším pokrmům ve studené kuchyni. Pokud z něj chcete vytěžit maximum, neměli byste ho používat při vaření za vysoké teploty. Výjimkou může být rafinovaný olivový olej. 
  • Avokádový olej stejně jako olivový obsahuje převážně mononenasycené zdravé tuky. Pokud jimi nahradíte nasycené tuky ve stravě, můžete tím snadno přispět k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Díky metodám zpracování si avokádový olej zachovává množství dalších prospěšných látek. Je vhodný do teplé i studené kuchyně. Skvěle se hodí do salátu, na restování i pro přípravu marinád. 
  • Ghí je přepuštěný máselný tuk, který funguje jako skvělá alternativa běžného másla. Neobsahuje vodu ani mléčnou bílkovinu, díky čemuž je vhodný pro lidi, kteří se vyhýbají laktóze. Může se používat jak při tepelné úpravě, tak i třeba na výrobu lahodných domácích pomazánek. 
  • Vybrané oleje ze semínek dále rozšiřují nabídku běžně dostupných olejů o méně obvyklé, ale neméně zajímavé alternativy. Najdete mezi nimi oleje z dýňových, chia a lněných semínek. Nechybí ovšem ani oleje ze semínek ostropestřce mariánského či hroznových jader. Každý z olejů má specifické vlastnosti, chuť, vůni a použití. Rozhodně se vám v kuchyni neztratí a vykouzlíte z nich nespočet originálních pokrmů.
  • Další oleje vyjmenované oleje ovšem nejsou jediné existující. Setkat se můžeme také se slunečnicovým olejem, který se používá při tepelné úpravě pokrmů. Populární je ovšem také arganový olej, který se využívá například v kosmetice.  

Tuky a oleje, ať už jsou z rostlinných, nebo živočišných zdrojů, patří v kuchyni ke skvělým pomocníkům. Podle konkrétního typu se skvěle hodí do studené nebo teplé kuchyně. Připravíte s nimi lahodné marinády, dochutíte saláty nebo na nich můžete při restování a smažení připravit další dobroty. Nehledě na to, že se oleje skvěle hodí také do těsta a krémů při přípravě dezertů. 

Tuk je nositelem chuti. Díky olejům tak vytvoříte z každého sladkého i slaného pokrmu nevšední zážitek. Navíc podpoříte vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a příjem dalších prospěšných látek. Různé oleje pak můžete použít také pro podporu krásy. Často se využívají na vyživení vlasů či pokožky. Co takhle vyzkoušet třeba masku z kokosového oleje? 

Chcete se o olejích dozvědět více informací? Pak by vám neměl ujít náš článek Tuky, které vám škodí a které prospívají?

 zobrazit méně
Kategorie neobsahuje žádné produkty.