10 výhod, kvůli kterým musíte dělat mrtvý tah

10 výhod, kvůli kterým musíte dělat mrtvý tah

Mrtvý tah je již neodmyslitelnou součástí tvrdého tréninku, na kterou nedá dopustit ani David Robson, kulturista, osobní trenér a přispěvatel do fitness magazínů. Tvrdí: ,,Podle mých zkušeností a výsledků, kterých jsem byl svědkem, správně prováděný mrtvý tah vybuduje bezkonkurenční svalovou hmotu, a zároveň posílí všechny svalové skupiny.“ Mnozí považují dřep za nejefektivnější cvik, protože přispívá ke zvýšení síly a nárůstu svalové hmoty, ale David Robinson stojí za názorem, že mrtvý tah dokáže vypracovat vrchní a spodní část těla tak, jako žádný jiný pohyb.

Mrtvý tah se provádí jednoduše – uchopením tyčky se závažími a jejím zvedáním s vyrovnanými lokty, rovnými zády a ohybem v kolenou tak, jak můžete vidět ve videu:

Má však řadu benefitů a výhod, o kterých jste možná ani netušili. Podívejme se tedy společně na jeho jedinečné benefity:

1. Mrtvý tah přispívá ke spalování tuků

Alwyn Cosgrove, osobní trenér a autor mnoha fitness článků, nedávno napsal o studii, v níž byli pozorovaní respondenti rozděleni do tří skupin: první skupina držela dietu, druhá měla dietu s kardio a třetí skupina dietu, kardio a silový trénink.

mrtvý tah výhody

Skupina, která byla v dietě, zhubla průměrně 6 kilogramů během 12 týdnů. Kardio skupina shodila méně než 7 kilogramů (trénink měli třikrát týdně po dobu 50 minut). Třetí skupina zhubla průměrně téměř 10 kilogramů (o 44% a 35% více než dietní a kardio skupina). Takže pomocí zvedání závaží spálila třetí skupina více tuku než držením diety nebo kombinací kardio tréninku s dietou. Je očividné, že zvedáním závaží podpoříte spalování tuku efektivněji, a navíc si vyrýsujete svalstvo.   

2. Zlepšuje držení těla

,,Mrtvý tah zvyšuje vaši sílu a přispívá ke stabilitě celého těla“, tvrdí Robson. Také má za cíl zpevnit svaly a zlepšit celkové držení těla. Má pozitivní vliv na záda, posiluje je a zajišťuje jejich stabilitu.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Zapojuje více svalových skupin najednou

Zapojuje více svalů, než jakýkoliv jiný cvik, včetně dřepu. Díky němu zapojíte všechny hlavní svalové skupiny. Pokud byste měli provést jen jeden cvik, dělejte právě mrtvý tah. Ten pracuje s vaší spodní a vrchní částí těla, včetně procvičování svalů na zádech.

Mrtvý tah a jeho benefity a výhody

4.Zvyšuje sílu, kterou využijete i mimo posilovnu

Pokud provádíte jiné silové cvičení, jako například bench press, neděláte nic z toho, co děláte v reálném životě. Předpokládáme, že si jen tak nelehnete na záda a nezvedáte něco do vzduchu. Mrtvý tah naopak buduje svaly, které potřebujete při provádění čehokoliv, ať už je to přemisťování nábytku, stěhování nebo nošení těžkých nákupních tašek.

Mrtvý tah buduje svaly

5. Je jeden z nejbezpečnějších cviků

Mrtvý tah je jedním z nejbezpečnějších cviků, který můžete provádět. Samozřejmě i ten je potřeba provádět správnou technikou. V průběhu cviku nejste ale vystaveni riziku zavalení činkou. Pokud se však dostanete do problémů a nebudete zvládat, činku jednoduše shodíte. I když tím způsobíte hluk, podstatné je, že sobě neublížíte. Právě proto k tomuto cviku není zapotřebí ani sparing partner. Samozřejmě, pokud máte někoho, kdo vás při tréninku motivuje k lepším výkonům, klidně mrtvý tah provádějte v jeho přítomnosti.

mrtvý tah výhody

6. Buduje sílu rukou

Mrtvé tahy jsou známé tím, že budují obrovské množství síly, a to i ve vašem stisku. Je to proto, že vaše prsty jsou součástí procesu zvedání těžkých vah. Předloktí musí pracovat neuvěřitelně tvrdě, a pokud budete postupovat zvedáním těžké (ale správné) váhy, vaše síla bude stoupat.

Mrtvý tah a jeho benefity a výhody

7. Zvyšuje hladinu hormonů

Nejde však o hormony, které vás emocionálně vyvedou z míry a budou s vámi lomcovat nahoru dolů. Tím, že uděláte 8 až 10 opakování mrtvého tahu, můžete přispět ke zvýšení hladiny testosteronu a také hladině růstového hormonu produkovaného ve vašem těle. Testosteron zvyšuje růst svalové hmoty a napomáhá při svalových opravách, zatímco růstový hormon, který je tvořen v hypofýze, podporuje hojení tkání, nárůst svalové hmoty a také spalování tuků.

Mrtvý tah zvyšuje hladinu hormonů

8. Je finančně nenáročný

Mnoho cvičení vyžaduje množství předraženého vybavení, doplňků, sportovní obuvi či oblečení. Ale mrtvé tahy takové nejsou. Potřebujete tyč a pár závaží (podle toho kolik svedete zvednout). Pak stačí zvednout, položit a hotovo. Samozřejmě nezapomínejte se nejprve naučit správnou techniku.

9. Zlepší vaši kondici

Věřte tomu, nebo ne, ale pokud uděláte 10 opakování mrtvých tahů, zvýší se vaše kardiovaskulární kondice. Nic však není potřeba přehánět a tak jako u jiných cviků, měli byste provádět opakování cviků pouze dokud svedete.

Mrtvý tah zlepší vaši kondici

10. Je prevencí před zraněními

Mrtvý tah může zabránit zraněním právě tím, že zvyšuje sílu vašich svalů kolem kritických šlach a vazů. Podpora kloubů se silnými svaly má zásadní význam při prevenci před zraněními, a to zejména při hamstringách a v dolní části zad.

mrtvý tah výhody

Pokud stále zvažujete, zda je mrtvý tah tím správným cvikem pro vás, zkuste si ho bez náročného a těžkého závaží. Časem můžete přidávat závaží, se kterými bude ruku v ruce přibývat i vaše síla.

Pokud jste něžného pohlaví, jistě víte, že se nemusíte bát masivní maskularity, pro kterou většina žen odmítá silové cviky. Vašemu tělu tento cvik jednoznačně jen prospěje, zdokonalíte si držení těla a pomůžete i své páteři.

Děláte mrtvé tahy? Podělte se o vaše zkušenosti s námi v komentářích. Pokud se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *