Anthony Joshua: disciplinovaný boxer, který dokázal porazit Vladimira Klička

Anthony Joshua: disciplinovaný boxer, který dokázal porazit Vladimira Klička

Anthony Joshua
Autor fotografie: Jumeirah.com
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_2017.png

Angličan Anthony Joshua patří k velkým jménům ve světě boxu. Narodil se 15. října 1989. Část svého dětství však strávil v Nigérii, odkud pochází jeho matka. Později navštěvoval internátní školu v západní Africe, na kterou ho rodiče poslali, aby se vyhnul alkoholu, drogám a kriminalitě. Toto období ho podle jeho slov naučilo disciplíně.

Talentovaný fotbalista a atlet

Když měl Anthony 12 let, jeho rodiče se rozvedli a on se vrátil zpět do Velké Británie. Už jako dítě měl výjimečný sportovní talent. Ještě na škole vyzkoušel fotbal, ve kterém se mu dařilo velmi slušně. Zároveň se věnoval atletice, kde dosahoval ještě větších úspěchů. Ty potvrdil i v roce 2012, kdy už jako světoznámý boxer předběhnul na trati profesionálního běžce Mohammeda Faraha a 100 metrů zaběhnul za 11,53 sekundy. Jen pro porovnání, traťový rekord na 100 metrů držel v tom roce Usain Bolt, který na OH v Londýně pokořil cíl za 9,63 sekundy.

Na boxu ho nelákaly peníze, ale medaile

Boxerské kroky mladého Anthonyho směřovaly do amatérského klubu v Barnetě, kam ho přivedl bratranec. Naplno však kouzlu tohoto sportu přepadnul až v osmnáctinách. Prvních úspěchů dosáhnul o dva roky později, kdy vyhrál Haringey Boxing Cup, což následně potvrdil znovu i o rok později. V roce 2010 zvítězil v 18 zápasech a vyhrál Senior ABA mistrovství ve váhové kategorii nad 91 kg.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Zároveň v té době dostal možnost stát se profesionálním boxerem. Nabídku provázela i suma 50 tisíc liber. Joshua překvapivě odmítnul, aby se mohl zúčastnit na olympiádě v Londýně. Tvrdí, že s boxem nezačal pro peníze, ale aby vyhrával medaile.

Anthony Joshua
Autor fotografie:  JazzyJoeyD
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_and_Jarrell_Miller.jpg 

Výhra na olympiádě a fenomenální porážka Vladimira Klička

Anthonymu se ostatně sen o medailích podařilo splnit. V roce 2012 si na olympijských hrách v Londýně ukořistil zlatou medaili. Jeho úspěch byl působivý, protože v tom čase šlo o stále mladého boxera, který měl méně než 5 let zkušeností. Amatérskou kariéru ukončil s bilancí 40 výher a 3 prohry.

Po nástupu k profesionálům vyhrál vícero mezinárodních titulů. Mezi nejzásadnější momenty jeho kariéry patří souboj s Vladimirem Kličkem o titul šampiona Světové boxerské asociace. Samotný Kličko v té době patřil ke zkušeným boxerům a prohrál pouze čtyřikrát v životě. Duel Joshua vs. Kličko sledovalo 90 tisíc diváků, trval 11 kol, po kterých ukrajinský boxer nakonec podlehnul. 

Během své profi kariéry Anthony Joshua vyhrál 23 zápasů a v roce 2019 jedenkrát prohrál v překvapujícím zápase s Andym Ruziem. Ten v té době vyhrál technickým KO v sedmém kole, což šokovalo mnohá velká jména ve světě boxu. Američan s nadváhou působil na pohled sice nemotorně, ale Joshuu překvapil svojí rychlostí a tvrdými ranami.

Anthony Joshua
Autor fotografie: Jazzy Joey
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_Press_Conference.jpg 

Právě Anthony Joshua byl však jasným favoritem zápasu, na což reagovali i sázkové kanceláře, když na Andyho Ruize vypsali kurzy i deset ku jedné. Joshua po zápase netajil zklamání, omluvil se fanouškům a toužil po odvetě. Ta se nakonec odehrála a Anthony Joshua po ostře sledovaném zápase opět zasednul na boxerský trůn, když získal zpět všechny své opasky. Ruize zdolal na body.

Držitel rytířského řádu, ale i hrdina s odvrácenou stránkou

V roce 2013 Joshua získal od britské královny rytířský řád za služby v oblasti boxu. Během jeho kariéry tvrdě trénoval a dával si záležet i na své stravě. Při tréninku se zaměřuje zejména na střed těla a sedací svaly. Za klíč k úspěchu považuje stravu a odpočinek. Spává 10 hodin, vypije 5 litrů vody a jídává dvě snídaně či večeře. Napříč všem úspěchům jeho kariéru provádí i odvrácená stránka.

Pokud se chcete o životě Anthonyho Joshui, který prováděli nejen úspěchy, ale i odvrácená stránka, dozvědět více, určitě nevynechejte naše video. Kromě toho se v něm dozvíte i několik detailů ohledně jeho tréninků a stravy.

Jaký je váš názor na tohoto šampiona? Patří k vaším oblíbencům ze světa boxu nebo fandíte někomu jinému? Pokud se vám článek líbil, budeme rádi za každé sdílení.

Zdroje:

[1] Anthony Joshua – https://boxrec.com/en/proboxer/659461

[2] Anthony Joshua Biography Facts, Childhood, Net Worth, Life – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Tim Keown - A year after Anthony Joshua upset, what happened to Andy Ruiz Jr.? – https://www.espn.com/boxing/story/_/id/29255121/a-year-anthony-joshua-upset-happened-andy-ruiz-jr

[4] Anthony Joshua: his incredible story so far – https://www.stubhub.co.uk/magazine/anthony-joshua-life-story

[5] Jack Porter - Born In Watford, Made In Nigeria: Anthony Joshua's Incredible Journey To The Top – https://www.thesportsman.com/articles/born-in-watford-made-in-nigeria-anthony-joshua-s-incredible-journey-to-the-top

[6] Tim Rickson - Things you didn’t know about Anthony Joshua

[7] Danny Collins - Anthony Joshua destroys Mo Farah over 100m in incredible footage – https://www.thesun.co.uk/archives/boxing/277001/anthony-joshua-destroys-mo-farah-over-100m-in-incredible-footage

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *