Co se stane s tělem, když přestanete pít kávu?

Co se stane s tělem, když přestanete pít kávu?

Někdo si bez ní neumí představit začít den, jiní si ji dopřejí jen sporadicky a někdo vůbec. Řeč je o jednom z nejvíce konzumovaných nápojů ve světě, kávě. Co se ale stane s tělem, když ji přestaneme pít? Čekají nás nějaké abstinenční příznaky? Nebo to bude procházka růžovou zahradou? V tomto článku se blíže podíváme na to, jak funguje kofein, jaké benefity může mít ale také na to, co se děje s tělem, pokud ho vysadíme.

Káva patří k oblíbeným nápojům, a to zejména pro své povzbuzující účinky. Věděli jste, že ve světě se denně vypijí téměř 2 miliardy šálků kávy? Prvenství v této disciplíně si ze všech zemí nese Finsko. Obyvatelé této severské země si denně dopřejí v průměru 4 šálky kávy denně. Za Finskem je na druhém místě Norsko se 3 šálky a na třetím místě Dánsko se 2 šálky této povzbudivé tekutiny denně na obyvatele. [1]

Určitě vás nepřekvapí informace, že za povzbuzující účinky kávy je zodpovědný kofein.

Co je vlastně kofein?

Kofein je látka, která se přirozeně nachází v listech, semenech či plodech rostlin, kde působí jako insekticid, kterým se chrání před škůdci. Nejvíce ho najdeme v kávových zrnech a nachází se také v čajových listech, kakaových bobech, guaraně či kola ořeších. [2]

Kde všude najdeme kofein?

Podívejme se blíže na obsah kofeinu v některých jeho nejčastějších zdrojích:

1. Káva

Množství kofeinu, které váš oblíbený šálek kávy obsahuje, se bude lišit v závislosti na typu kávy a způsobu její přípravy. Například takové průměrné espresso obsahuje něco kolem 80 mg kofeinu. Nesmíme zapomenout ani na instantní kávu, která má v průměru přibližně 30 mg kofeinu na 1 čajovou lžičku. [3]

A co káva bez kofeinu?

Možná vás to překvapí, možná ne, ale i bezkofeinová káva obsahuje nějaké to procento kofeinu. Jeden šálek bezkofeinového espressa může obsahovat v průměru 3 až 16 mg kofeinu. [4]

Jak funguje kofein v těle?

2. Kakaové boby a čokoláda

Podobně jako kávová zrna, tak i kakaové boby obsahují kofein. A to je důvod, proč ho najdete také v čokoládě či kakau. Například ve 100 g kakaových bobů se v průměru nachází 200 – 300 mg kofeinu. [5,30]

Každá čokoláda tak má jisté množství kofeinu, v závislosti na procentu kakaa, které obsahuje. Například podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin má tabulka hořké čokolády (100 g) v průměru 50 mg kofeinu a tabulka mléčné čokolády (100 g) přibližně 20 mg. Podle další studie má zase tabulka hořké čokolády (100 g) přibližně 114 mg kofeinu, což se poměrně liší. [6 – 7]

3. Zelený čaj

Kofein se nachází také v zeleném čaji. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje přibližně 30 až 50 mg kofeinu. Kromě něj obsahuje také katechiny, jako například epigalokatechin galát (EGCG), který je hlavním katechinem v zeleném čaji. Ten si spolu s kofeinem dobře rozumí a synergicky se tak doplňují. Kofein se vstřebá přibližně za 20 – 45 minut a katechiny z čaje dosahují maximální koncentrace v organismu přibližně za 1–2 hodiny po jeho konzumaci. Čaj také obsahuje látku zvanou l-theanin, která může tlumit ostrý nájezd a dojezd kofeinu. [31 – 32]

Věděli jste, že obsah kofeinu se v lístcích zeleného čaje liší vzhledem k jejich věku? Starší lístky mají méně kofeinu než nové. [8]

Kofein dále najdeme i v matcha, yerba maté, ale také v energetických nápojích, energy gelech či energy shotech. Je také častou součástí spalovačů tuků a preworkoutů.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Kolik kofeinu je hodně kofeinu?

Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin by denní příjem kofeinu u zdravého dospělého člověka o váze 70 kg neměl přesáhnout 400 mg. Osoby s větší váhou tak mohou mít také o něco vyšší limit. I když se to může zdát jako vysoká dávka, někdy se ani nenadějeme a dokážeme ji během dne jednoduše přesáhnout. Stačí, když si za den dáme 2-3 šálky kávy, zelený čaj, polovinu tabulky hořké čokolády a možná i nějaký ten energetický nápoj pro odbourání únavy a limit je překročen.

U některých lidí nemusí překročení tohoto limitu způsobit nic, u jiných může příliš mnoho kofeinu vyvolat bušení srdce, nervozitu či nespavost. Kofein se totiž v těle drží několik hodin po jeho konzumaci, a tak může narušit kvalitu našeho spánku. Určitě je tedy rozumné přijímat kofein s mírou.

Jak funguje kofein v těle?

Kofein nejčastěji přijímáme pro jeho povzbuzující účinky. Dokáže totiž potlačit únavu a zlepšit soustředění. Ať už se potřebujeme nakopnout před tréninkem, během zkoušek nebo když cítíme, že energie klesá, ale potřebujeme zůstat aktivní, kofein je v těchto případech přítelem mnoha z nás.

Jak však k tomuto „nabuzení“ vlastně dochází?

V našem mozku se nacházejí receptory, na které navazuje látka zvaná adenosin. Jedná se o neurotransmiter, který se tvoří jako odpadní produkt při tvorbě ATP. K jeho produkci dochází během celého dne, ale více pokud jsme fyzicky či psychicky aktivní, protože v mozku se spotřebuje více ATP. Během dne se tedy kumuluje a nejvíc je ho přirozeně večer, co nás nutí jít spát. Adenosin se v mozku váže na receptory – pokud se naváže na receptor A1, dochází ke svalové relaxaci a ospalosti, a když se dostane k receptoru A2A, dochází k únavě.

A tady právě přichází na řadu kofein. Ten totiž funguje jako antagonista adenosinových receptorů a tedy zabírá tytéž receptory a brání adenosinu v jeho funkci. Proto když si dáte šálek kávy (či jiný zdroj kofeinu), kofein se naváže na receptory adenosinu. Ten se nebude mít na co navázat, a tak se nedostaví ani jeho účinky a tedy ospalost či únava. [9]

Kdy nastupuje účinek a jak dlouho zůstává kofein v těle?

Kdy nastupuje účinek a jak dlouho zůstává kofein v těle?

Nástup účinků kofeinu přichází většinou po 30 až 45 minutách od jeho konzumace.

Čas, za který se z těla vyplaví kofein, se nazývá biologický poločas. Jedná se o čas, za který tělo sníží koncentraci dané látky v krvi o 50 %. Průměrný biologický poločas kofeinu je 4 až 6 hodin. Takže pokud si dopřejete například espresso v 17:00, je možné, že ve 22:00, když si budete lehat do postele, se ve vašem těle stále ještě bude nacházet polovina množství kofeinu, který jste espressem přijali.

Doba, po kterou zůstává kofein v těle, ovlivňuje i citlivost na kofein a rychlost jeho metabolizace, které jsou u každého člověka jiné. Metabolizace kofeinu závisí na několika faktorech, včetně našich genů. Může také trvat déle, a to až 10 hodin, pokud jste například pomalí metabolizátoři kofeinu. [10]

Poté, co tělo metabolizuje kofein, uvolní se zmíněné receptory v mozku a nastupuje opět adenosin a spolu s ním přichází opět únava a relaxace.

Můžeme být na kofeinu závislí?

Tak jako při všem platí i při pití kávy, že všeho moc škodí. Zatímco káva, respektive kofein, může mít na naše zdraví mnoho pozitivních účinků, vše závisí na množství, které přijímáme.

Do hry zde v této souvislosti také vstupuje schopnost našeho těla vytvořit si na kofein toleranci. Možná se vám už někdy stalo, že po jistém období pití kávy jste její příjem museli navýšit, abyste dosáhli stejného efektu. A tady právě jde o moment, kdy si tělo vybudovalo toleranci a je třeba zvýšit dávku kofeinu. Tělo totiž při jeho pravidelném přísunu postupně začne zvyšovat počet receptorů adenosinu v mozku (tzv. up-regulace), a tak již tradiční množství kofeinu nebude stačit k jejich vyplnění. Na nové receptory se začne opět navazovat adenosin, který navodí únavu či ospalost. A to i přesto, že jste si svůj šálek kávy dopřáli. V tomto bodě na vás běžné množství kofeinu už přestává mít účinek. [11]

Při užívání kofeinu tedy nevzniká doslovná závislost, ale tělo si na něj může vybudovat toleranci, což nás může vést k navýšení jeho příjmu a tak nás dostat do jakéhosi začarovaného kruhu.

Tady mnoho lidí zvolí strategii navýšení příjmu kofeinu, což ale z dlouhodobého hlediska není efektivní, protože tělo bude tvořit stále více a více nových receptorů. Navíc, dávka kofeinu se dá velmi jednoduše přepísknout a mohou nastat nepříjemné stavy, jako je bušení srdce či bolest hlavy. Vhodnější strategií by v tomto případě bylo na chvíli přísun kofeinu snížit či jej na několik dní vysadit a dopřát si kofeinový reset.

Kolik kofeinu má káva?

Co se děje s tělem, když vysadíme kofein?

Jelikož tělo si na kofein dokáže vybudovat něco jako fyzickou závislost, dochází při jeho vysazení k typickým vedlejším příznakům. To, jak bude tělo reagovat na vysazení kofeinu, závisí na několika faktorech, ale především na množství kofeinu, na které bylo dosud zvyklé. Byla provedena studie, která poukazuje na to, že lidé, kteří konzumovali kofein denně, měli závažnější abstinenční příznaky než ti, kteří ho konzumovali jen několikrát týdně. [12]

Když přestaneme s kofeinem, může se objevit několik vedlejších účinků. Netřeba se ale obávat, jsou téměř vždy jen dočasné a průměrně trvají jen pár dní. Jaké jsou nejčastější příznaky při vysazení kofeinu?

1. Bolesti hlavy

Jedním z nejčastějších projevů vysazení kofeinu je bolest hlavy. Někteří vědci tvrdí, že příjem kofeinu způsobuje zúžení cév v mozku, což zpomaluje průtok krve. Vysazení kofeinu tak může mít za následek jejich opětovné rozšíření a zvýšení průtoku krve. Tato změna průtoku krve může s sebou přinést bolesti hlavy. Přestože vysazení kofeinu může způsobit bolesti hlavy, může být zároveň paradoxně prospěšný při boji s tímto nepříjemným stavem či migrénou. Pokud je však vaším cílem zefektivnit účinek kofeinu, je dobré prvních pár dní bolesti hlavy vydržet. [13 – 14]

2. Únava

Jak jsme již zmínili, kofein má schopnost blokovat navázání adenosinu v mozku, díky čemuž oddaluje únavu. Jeho vyloučení tak může mít opačný efekt a tedy zvýšení únavy a ospalosti.

3. Úzkost

Mnoho lidí, kteří vysadí kofein, popisují také úzkost. Jelikož tělo se mohlo svým způsobem stát na kofeinu fyziologicky i psychologicky závislé, po jeho vysazení může dojít k těmto pocitům. [15]

4. Potíže se soustředěním se a brain fog

Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu a také aktivitu exitačních neurotransmiterů, jako je norepinefrin (noradrenalin). Ten zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak a stimuluje mozek, což způsobuje zvýšenou bdělost a lepší soustředění. Postupné vyřazování kofeinu může negativně ovlivnit koncentraci, neboť tělo se snaží zvyknout si na fungování bez něj. Může také dojít k tzv. „brain fog“, kdy máme pocit, že se neumíme soustředit, snadno se rozptýlíme, máme problém zapamatovat si některé informace či nedokážeme směřovat pozornost na práci či studium. [16 – 17]

5. Snížená motivace a chuť do práce

Vysazení kofeinu se může odrazit také na motivaci a chuti do práce či studia. To může souviset nejen s větší únavou či sníženou schopností soustředit se, ale také se sníženou chutí socializovat se. [12]

6. Zhoršení nálady

Příjem kofeinu zvyšuje nejen bdělost a koncentraci, ale také zlepšuje náladu. Častokrát se příjem kofeinu spojuje i se snížením rizika vzniku deprese. Například velký přehled 12 studií zjistil, že lidé, kteří konzumovali větší množství kávy, měli o 24 % nižší riziko deprese než ti, kteří konzumovali menší množství. Proto po vysazení kofeinu může dojít k dočasnému zhoršení nálady. [18]

7. Podrážděnost

Stalo se vám už někdy, že vám někdo řekl: „Nemluv na mě, dokud si nedám svůj první šálek kávy?“ Mnoho lidí je bez své kávy nevrlých a podrážděných. A k těmto projevům spolu s náladovostí může dojít i po vysazení kofeinu. [15]

Objevte naše bestsellery:

Jak zmírnit příznaky při vysazení kofeinu?

Máme však dobrou zprávu. Nejenže tyto příznaky trvají jen pár dní, existují i způsoby, jak si je dokážete zmírnit a zpříjemnit si tak proces odvykání kofeinu.

  • Prvním krokem je snižovat příjem kofeinu pomalu a postupně. Jeho náhlé vysazení by pro tělo mohlo znamenat až příliš velký šok. Pokud budete postupně snižovat dávky, můžete předejít nepříjemným vedlejším účinkům odvykání si od kofeinu.
  • Dalším způsobem, jak si tento proces usnadnit, je zůstat hydratovaný a pít dostatečné množství tekutin. Dehydratace by totiž mohla zhoršit příznaky, jako je bolest hlavy či únava.
  • Nezapomeňte ani na spánek. Dopřejte si doporučených 7 až 9 hodin kvalitního spánku. To vám pomůže bojovat s únavou.
  • Při vysazení kofeinu je možné, že budete mít méně energie než obvykle. Zkuste se nakopnout jinými způsoby než kávou. A to například kvalitním a pestrým jídelníčkem s bohatým zastoupením čerstvého ovoce a zeleniny, ale také cvičením, meditací, dechovým cvičením nebo otužováním.

Jak jsme již zmiňovali, nepříznivé příznaky, které přicházejí po vysazení kofeinu, trvají zpravidla jen pár dní a poté vymizí. Po jejich odeznění se můžete opět vrátit k pití kávy a užívat si nově její blahodárné benefity na tělo a mysl. A kdo ví, možná přijdete na to, že ji už nepotřebujete a rozhodnete se kávu víc nepít.

Život bez kávy má totiž také svá pozitiva. Jedním z nich je například lepší a kvalitnější spánek. Ukázalo se například, že lidem, kteří nepijí kávu, trvá usínání mnohem kratší dobu. [19]

Jaké příznivé účinky má kofein?

Na kofein se však určitě není třeba dívat jen negativně. Ve správném a bezpečném množství může mít kromě zmíněného odbourávání únavy a nabuzení i mnoho pozitivních účinků.

Jaké příznivé účinky má kofein?

1. Zlepšuje sportovní výkon

Kofein je jednou z nejstudovanějších látek v souvislosti se zvyšováním sportovních výkonů. Proto je jednou ze základních látek komplexních předtréninkovek. Ukázalo se, že má pozitivní vliv na sílu, koordinaci, vytrvalost či reakční čas. Za tyto účinky na sportovní výkon může odpovídat snížení únavy, ale i zvýšení adrenalinu po přijetí kofeinu či jeho schopnost stimulovat centrální nervový systém. [20-21]

2. Podporuje spalování tuků a pomůže tak s hubnutím

Kofein bývá častou součástí spalovačů tuků a není to náhoda. Kromě toho, že dokáže nakopnout náš mozek či svaly, dokáže nakopnout také náš metabolismus. Má termogenní efekt, což znamená, že dokáže v krátkodobém horizontu zvýšit tělesnou teplotu. To tělo stojí více energie, díky čemuž tak „zdarma“ spálíme o něco více kalorií v klidu i při zátěži.

3. Pomůže zlepšit náladu

Ukazuje se, že káva může pozitivně ovlivňovat i naši náladu. Přijatý kofein totiž zvyšuje v těle hladiny serotoninu a dopaminu. Některé studie poukazují na souvislost mezi kávou a snížením subjektivní míry pociťované úzkosti či snížení rizika vzniku deprese. [18, 29]

Otázkou však zůstává, do jaké míry hrají roli jiné faktory, které studie nezahrnuly. Ovšem určitě se spolu s námi shodnete na tom, že šálek dobré kávy, ať už o samotě nebo ve společnosti vašich blízkých, může být skvělým způsobem, jak se zrelaxovat, uvolnit a dát stresu kopačky.

4. Příznivě ovlivňuje zdraví

Káva může mít pozitivní účinky i na některé oblasti týkající se zdraví. I když sama o sobě určitě není všelékem, v mnoha výzkumech byla pozorována souvislost mezi konzumováním kávy a nižším rizikem vzniku cukrovky II. typu, rozvoje Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Ukazuje se také, že může pomoci snížit riziko vzniku jaterní cirhózoy či cévní mozkové příhody. [22 – 26]

5. Pomůže doplnit antioxidanty

Možná jste již slyšeli, že káva obsahuje látky s antioxidačním účinkem. A je tomu opravdu tak. Dokonce jich obsahuje více než kakao či zelený čaj. V našem těle hrají antioxidanty důležitou roli při boji proti volným radikálům, které by při větším množství mohly poškodit naše buňky a podílet se na vzniku kardiovaskulárních, metabolických onemocnění či neurologických poruch. Dopřát si tak šálek kávy může pomoci doplnit tyto prospěšné bojovníky. [27-28]

Co si z toho vzít?

Káva může být bez pochyb prospěšnou součástí našich dnů. Ve správné míře, pokud se to s ní nepřehání, může mít mnoho pozitivních účinků. Dokáže podpořit bdělost, koncentraci, nakopnout nás při sportovním výkonu či pomoci spalovat tuky. Ovšem tělo si na příjem kofeinu dokáže zvyknout a po čase už stejná dávka nebude stačit.

Proto, dopřát si jednou za čas takový „kofeinový detox“ může být prospěšné. Tělo na vysazení kofeinu může reagovat různě, zejména v závislosti na tom, kolik jste jej doposud denně přijímali. Při menších dávkách jsou projevy mírnější, při vyšších dávkách vás dokážou o trošku více potrápit. Mohou se objevit bolesti hlavy, únava či podrážděnost. Skvělou zprávou však je, že tyto příznaky trvají jen krátce, od několika hodin po pár dní. Pokud tyto dny vydržíte, můžete se k vašemu oblíbenému šálku kávy vrátit a opět si užívat její benefity bez zbytečného navyšování dávky kofeinu.

Vyzkoušeli jste už někdy dát si na několik dní pauzu od vašeho oblíbeného šálku kávy? Nebo nad tím teprve přemýšlíte? Pokud se vám článek líbil, podpořte jej sdílením, aby se i vaši známí dozvěděli, co se děje s tělem, přestaneme-li pít kávu. A možná tak někoho inspirujete dát si na chvíli od kávy pauzu a nově nakopnout její mnohé benefity.

Zdroje:

[1] Coffee Consumption by Country in 2024: Top 10 Countries – https://coffeeaffection.com/coffee-consumption-by-country/

[2] REYES, C. M., CORNELIS, M. C. Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266969/

[3] LUDWIG, I. A., MENA, P., CALANI, L., CID, C., DEL RIO, D., LEAN, M.E., CROZIER, A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25014672/

[4] Decaffeinated Coffee Is Not Caffeine-free, Experts Say – https://www.sciencedaily.com/releases/2006/10/061012185602.htm

[5] KIM, J., KIM, J., SHIM, J., LEE, C.Y., LEE, K.W., LEE, H.J. Cocoa phytochemicals: recent advances in molecular mechanisms on health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24580540/

[6] Caffeine – https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine

[7] ROCHA, P.L.A., LIMA, A.L.C., SAUNDERS, B., REIS, C.E.G. Development of a Caffeine Content Table for Foods, Drinks, Medications and Supplements Typically Consumed by the Brazilian Population – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608580/

[8] LIN, Y.S., TSAI, Y.J., TSAY, J.S., LIN, J.K. Factors affecting the levels of tea polyphenols and caffeine in tea leaves – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12643643/

[9] DALY, J.W., BUTTS-LAMB, P. & PADGETT, W. Subclasses of adenosine receptors in the central nervous system: Interaction with caffeine and related methylxanthines – https://link.springer.com/article/10.1007/BF00734999#citeas

[10] THORN, C.F, AKLILLU, E., MCDONAGH, E.M., KLEIN, T.E., ALTMAN, R.B. PharmGKB summary: caffeine pathway – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381939/

[11] BOULENGER, J.P., PATEL, J., POST, R.M., PARMA, A.M., MARANGOS, P.J. Chronic caffeine consumption increases the number of brain adenosine receptors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6298543/

[12] JULIANO, L.M., HUNTLEY, E.D., HARRELL, P.T., WESTERMAN, A.T. Development of the caffeine withdrawal symptom questionnaire: caffeine withdrawal symptoms cluster into 7 factors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22341956/

[13] NOWACZEWSKA, M., WICIŃSKI, M., KAŹMIERCZAK, W. The Ambiguous Role of Caffeine in Migraine Headache: From Trigger to Treatment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468766/

[14] ADDICOTT, M.A., YANG, L.L., PEIFFER, A.M., BURNETT, L.R., BURDETTE, J.H., CHEN, M.Y., HAYASAKA, S., KRAFT, R.A., MALDJIAN, J.A., LAURIENTI, P.J. The effect of daily caffeine use on cerebral blood flow: How much caffeine can we tolerate? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748160/

[15] SAJADI-ERNAZAROVA, K.R., ANDERSON, J., DHAKAL, A., HAMILTON, R.J. Caffeine Withdrawal – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430790/

[16] VOLKOW, N.D., WANG, G.J., LOGAN, J., ALEXOFF, D., FOWLER, J.S., THANOS, P.K., WONG, C., CASADO, V., FERRE, S., TOMASI, D. Caffeine increases striatal dopamine D2/D3 receptor availability in the human brain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462609/

[17] RODAK, K., KOKOT, I., KRATZ, E.M. Caffeine as a Factor Influencing the Functioning of the Human Body—Friend or Foe? – https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/3088

[18] GROSSO, G., MICEK, A., CASTELLANO, S., PAJAK, A., GALVANO, F. Coffee, tea, caffeine and risk of depression: A systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26518745/

[19] WATSON, E.J., COATES, A.M., KOHLER, M., BANK,S S. Caffeine Consumption and Sleep Quality in Australian Adults - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997392/

[20] 20 Martins, G.L., Guilherme, J.P.L.F., Ferreira, L.H.B., de Souza-Junior, T.P. and Lancha, A.H. Jr. Caffeine and Exercise Performance: Possible Directions for Definitive Findings – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2020.574854/full

[21] GUEST, S.N. et al. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-020-00383-4

[22] MAIA, L., DE MENDONÇA, A. Does caffeine intake protect from Alzheimer's disease? – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x

[23] HERNÁN, M.A. et al. A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.10277

[24] CORRAO, G., ZAMBON, A., BAGNARDI, V., D'AMICIS, A., KLATSKY, A. Collaborative SIDECIR Group. Coffee, caffeine, and the risk of liver cirrhosis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11557177/

[25] LARSSON, S.C., ORSINI, N. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21920945/

[26] Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes – https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

[27] SVILAAS, A., SAKHI, A.K., ANDERSEN, L.F., SVILAAS, T., STRÖM, E.C., JACOBS, D.R. JR, OSE, L., BLOMHOFF, R. Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988447/

[28] ZARIC, B.L., MACVANIN, M.T., ISENOVIC, E.R. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272522001911?via%3Dihub

[29] NEHLIG, A., DAVAL, J.L., DEBRY, G. Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1356551/

[30] TEMPLE, J.L., BERNARD, C., LIPSHULTZ, S.E., CZACHOR, J.D., WESTPHA,L J.A., MESTRE, M.A. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/

[31] PERVIN, M., UNNO, K., TAKAGAKI, A., ISEMURA, M., NAKAMURA, Y. Function of Green Tea Catechins in the Brain: Epigallocatechin Gallate and its Metabolites – https://www.mdpi.com/1422-0067/20/15/3630

[32] Green Tea Extract – https://examine.com/supplements/green-tea-extract/research/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Ladislav Soušek
    10. 03. 2024
    Odpověď:

    Bože to je zase titulek. A co se stane, když jsem kávu nikdy ani nezačal pít? A

    Odpovědět Zobrazit odpovědi
    1. Zuzana Gáliková
      28. 03. 2024
      Odpověď:

      Dobrý den, článek pokrývá téma reakcí těla na vysazení kávy a dalších zdrojů kofeinu. Titulek tak odpovídá obsahu článku. No a pokud jste kávu ani jakékoliv jiné zdroje kofeinu nikdy nezačal pít či užívat, pak se nemůže nic stát. Přejeme hezký den.

      Odpovědět
  2. Sypac
    22. 03. 2024
    Odpověď:

    Také by bylo dobré zmínit i ty negativa

    Kofein zvyšuje hladinu kortizolu a může snižovat citlivost na inzulín

    Kofein neustále přepíná tělo do fight or flight módu a stím spojené ždímání nadledvinek. (Adrenal fatigue)

    Suma suma velký špatný, prý to je důvod proč Coca Cola přestala používat cocain do kofoly našli kofein…

    Jo nakopavace jsou sviňa…

    Odpovědět Zobrazit odpovědi
    1. Zuzana Gáliková
      28. 03. 2024
      Odpověď:

      Dobrý den, děkujeme za trefné doplnění. Vzhledem k tomu, že problematika kofeinu je velmi obsáhlá, podíváme se na její stinnou stránku blíže v budoucnosti. Přejeme hezký den.

      Odpovědět