Floyd Mayweather: Fenomén, který s bilancí 50:0 v profi boxu nikdy nezažil trpkou chuť prohry

Floyd Mayweather: Fenomén, který s bilancí 50:0 v profi boxu nikdy nezažil trpkou chuť prohry

Floyd Mayweather
Autor fotografie: Chamber of Fear
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Floyd_Mayweather,_Jr._June_2011.jpg

Floyd Joy Mayweather Jr. se narodil 24. února v roce 1977. Pochází z Michiganu, syn zápasníka a synovec dvou profesionálních boxerů. Právě tento sport okouzlil i jeho a jako jeden z mála se může pyšnit kariérou, kterou nepoznačila prohra. Má totiž neuvěřitelnou bilanci 50:0. Je také známý i okázalým životním stylem, který prezentuje na svém Instagramu, kde ho sleduje téměř 30 milionů fanoušků. Život Floyda Mayweathera je plný luxusu, drahého oblečení, sportovních aut a soukromých tryskáčů. Nebylo tomu tak vždy a na hvězdného boxera se vypracoval doslova od nuly. Co všechno předcházelo jeho úspěchu?

Dětství poznačené drogami, vykoupené boxem

Floyd Mayweather nevyrůstal v úplně ideálních poměrech. Jeho matka byla drogově závislá a on sám už jako dítě velmi dobře věděl, co je to chudoba. Ukázkový nebyl ani otec, který seděl ve vězení za obchodování s drogami. Mladý Floyd proto přežil většinu svého dětství s babičkou.

Nedokončil ani střední školu a svoji pozornost naplno upřel na sport. Svoje první boxerské rukavice dostal v sedmi letech. Právě box se mu stal útočištěm před všemi problémy, které prováděli jeho dětství.

Šampion s pěknou tvářičkou

Floyd Mayweather zažil svůj první velký boxerský úspěch, když měl 16. Vyhrál tehdy národní mistrovství Golden Gloves. Jako jeden z mála boxerů se může pyšnit neporušenou tváří, za což mu zůstala přezdívka Pretty Boy. Většina jeho kolegů byla totiž poznačená zlomeným nosem, chybějícími zuby, případně jinými ránami po úderech.

Floydova tvář ale byla důkazem toho, že neprohrává a opravdu se umí bránit úderem. Už jako mladík měl tu čest zúčastnit se olympiády. Jeho tíhnutí za zlatem ale zastavil prohraný semifinálový zápas. Napříč tomu ukončil svoji amatérskou kariéru úžasným skóre. Některé zdroje udávají bilanci 84:6, jiné 84:8 či 84:9. Ať už je pravdivý kterýkoliv z těchto údajů, jedná se o skutečně dechberoucí výsledky.

Neporazitelný profík

Po nástupu k profesionálům se Floyd Mayweather proslavil jako boxer, který neprohrává. Svoji kariéru začal pod vedením strýce Rogera, kterého po propuštění z vězení na trenérské židličce vystřídal Floydův otec. Soupeře, kteří se s Mayweatherem v druhé polovině 90. let střetli v ringu, čekal osud v podobě KO nebo TKO.

Floyd Mayweather
Autor fotografie: pixabay.com
https://pixabay.com/photos/floyd-mayweather-jr-boxer-boxing-1212550/

Svůj první titul v pérové váze získal v roce 1998. To spustilo lavinu vítezství a triumfálních momentů. Floyd Mayweather odstavil ve světových zápasech 24 protivníků. Kromě toho je držitelem několika ocenění Best Fighter ESPY Award.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Zápas s Mannym Pacqaiaom přepisoval rekordy sledovanosti

Mezi největší rivaly Floydovy kariéry patřil špičkový filipínský boxer Manny Pacquiao. Ten je známý jako první šampion v historii boxu, kterému se podařilo vyhrát tituly v osmi váhových kategoriích. Zápas Mayweather vs. Pacquiao byl obrovskou událostí, která se odehrála 2. května 2015 v Las Vegas. Šlo o nejsledovanější PPV (pay per view) formát v historii, jehož sledování si zakoupilo více než 4,6 milionu předplatitelů.

Boxeři si dohromady rozdali téměř 900 úderů a zápas trval 12 vyčerpávajících kol. Jak již jistě víte, vítězně z něho vyváznul právě Floyd. Suma, kterou si po tomto zápase připsal na účet nebyla nikdy oficiálně potvrzená. Podle odhadů však mohlo jít až o neuvěřitelných 180 milionů dolarů. Napříč velkým očekáváním a marketingu byl ale legendární zápas kritizovaný kvůli slabší sportovní úrovni. Manny Pacquiao později přiznal, že na něj nastoupil se zraněným ramenem.

V důchodu zastavil Conora McGregora

K odvetnému zápasu s Mannym Pacquiaem v době psaní článku ani po letech nedošlo. Několikrát se o něm sice spekulovalo, ale samotný Mayweather se měl vyjádřit, že na opětovný zápas s legendárním Filipíncem v životě nekývne. Mezitím už stihnul ukončit svoji profesionální kariéru.

Ze sportovního důchodu se do ringu vrátil kvůli zápasu s legendou MMA Conorem McGregorem. Opět šlo o velmi medializované střetnutí, které se dostalo až do 10. kola. V něm nakonec irský bojovník podlehl tvrdým úderům boxerského šampiona a zápas skončil technickým KO. Conor McGregor se tak nakonec stal 50. skalpem nezastavitelného Floyda Mayweathera (50:0).

Miliony dolarů a obrovský luxus

Profesionální boxerskou kariéru Pretty Boye prováděly i miliony dolarů, výstřední styl a obrovský luxus. Je známý tím, že svoje děti rozmazluje drahými dárky a svůj majetek mění na kolekce diamantových hodinek nebo šperků.

Tisíce dolarů ročně utratí za spodní prádlo. Je totiž známý tím, že ho použije jednou a potom vyhodí. Svůj okázalý životní styl rád prezentuje na Instagramu. Podle zdrojů z jeho okolí ale obvykle v tichosti podporuje i charitu.

Floyd Mayweather
Autor fotografie: So Max O
https://wordpress.org/openverse/image/979f2291-2ee7-472e-8076-9905dad610fc/

Z podobných aktivit se například nabídnul, že zaplatí pohřeb zesnulého Afroameričana George Floyda, který zemřel po nepřiměřeném policejním zásahu. Ze sportovního důchodu si znovu odskočí do ringu v roce 2021, kdy ho čeká exhibiční zápas s youtuberem Loganem Paulem.

Pokud vás život Floyda Mayweathera zaujal a chcete se o něm dozvědět více, určitě nevynechejte naše video. Kromě různých drobností vám prozradí i to, jak se legendární boxer obvykle připravoval na zápasy a co nesmí chybět v jeho jídelníčku.

O svoje názory na Floyda Mayweathera se s námi nezapomeňte podělit v komentářích.

Zdroje:

[1] Floyd Mayweather – https://www.biography.com/athlete/floyd-mayweather

[2] Floyd Mayweather, Jr. – https://totallyhistory.com/floyd-mayweather-jr/

[3] FLOYD MAYWEATHER - I'M THE BEST EVER – https://lifebeyondsportmedia.com/floyd-mayweather

[4] Floyd Mayweather Biography, Facts, Childhood, Career, Life – https://sportytell.com/biography/floyd-mayweather-biography-facts-childhood-career-life/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *