Franco Columbu: Nejlepší přítel Schwarzeneggera a dvojnásobný Mr. Olympia

Franco Columbu: Nejlepší přítel Schwarzeneggera a dvojnásobný Mr. Olympia

Francesco Maria Columbu se narodil v roce 1941. Byl synem pastýře a vyrostl v malé horské dědince Ollolai v Sardinii. Jako dítě měl hubenou postavu a často se zaplétal do různých bitek, které byly dle jeho slov spíše dětskou hrou než skutečný boj. V těchto žabomyších válkách ho ale často poráželi. To všechno až do momentu, dokud nezačal s boxem. V něm vynikal rychlostí, která je v tomto sportu jednou z klíčových vlastností. Po jistém čase mu však box připadal příliš surový. Jeho další kroky tak směřovaly ke vzpírání a bodybuildingu. Právě tomu se rozhodl věnovat profesionálně, a proto se přestěhoval do Německa.

Nejlepší kamarád Arnolda Schwarzeneggera, který si po jeho boku zahrál ve filmech

V roce 1965 se v Mnichově soutěžně postavil jednomu z největších bodybuilderů všech dob, samotnému Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Namísto nezdravé rivality se z nich však stali přátelé na celý život. Nerozlučné duo si potom všimnul Joe Weider, spoluzakladatel International Federation of BodyBuilders (IFBB) a tvůrce soutěže Mr. Olympia. Stal se jejich mentorem, který jim zařídil cestu do Kalifornie.

Tam se jim začaly postupně plnit sny. Rozběhli firmu na stavební práce a dostali se k herectví. Oba jste mohli vidět v kultovních filmech jako Barbar Conan nebo Terminátor. Columbu si navíc zahrál i v další klasice – pokračování Ramba, kde ztvárnil hlavní roli Sylvester Stallone.

Fitness trenér, který dostal Sylvestra Stalloneho do TOP formy v Rambovi II

Právě Francovi patří zásluhy na tom, že Stallone ve filmu Rambo II vypadal oproti jedničce o dost lépe. Postaral se totiž o jeho tréninky, díky kterým známý herec přibral 5 kg svalové hmoty za neuvěřitelných 6 týdnů. Při tréninku jiných se Columbu věnoval i profesionální kariéře bodybuildera. Během ní dosáhl vícero úspěchů, jako například tituly Mr. Italy, Mr. Europe či Mr. International.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Jeho osobní rekord v powerliftingu je 875 kg – 238 kg benchpress, 297 kg dřep a 340 kg mrtvý tah.

Mezi nejzásadnější momenty Franca Columbu patří vítězství v soutěži Mr. Olympia v roce 1976. Fakt, že patří k velmi talentovaným a silným bodybuilderům potvrzuje i jeho rekord v powerliftingu 875 kg – 238 kg benchpress, 297 kg dřep a 340 kg mrtvý tah. V posilovně byl dostatečně flexibilní, a tak si při bodybuildingu vyzkoušel vícero dalších aktivit. Patří mezi ně účast v soutěži The World’s Strongest Man. V jejím průběhu se mu dařilo skvěle a své soupeře v bodovací tabulce nechával v závěsu.

Co čert nechtěl, nešťastnou náhodou si zranil nohu a The World’s Strongest Man pro Columba skončilo pátým místem. Za svoje zranění si však jako kompenzaci vysoudil 1 milion dolarů.

Zraněná noha ho téměř stála konec kariéry

Odškodné to bylo sice pěkné, ale prognózy lékařů nezněly ani trochu pozitivně. Zranění nohy mělo být pro Franca tak vážné, že mu předpověděli konec kariéry. On však v sobě opět nezapřel srdce bojovníka. Ze svého zranění se nejenže dokázal zotavit, ale dostal se zpět do top formy. To následně potvrdil i na pódiu, kde vyhrál Mr. Olympia už po druhé!

Zajímavostí je, že během zranění nemohl trénovat poměrně dlouhou dobu. I napříč tomu však neseděl se založenými rukami, ale získal titul v Guinessové knize rekordů za nejsilnější plíce. Podařilo se mu to nafoukáním gumového termoforu do prasknutí za neuvěřitelných 55 sekund.

Dojímavý odkaz od Arnolda Schwarzeneggera

Columbu navíc nebyl jen aktivním sportovcem. Získal doktorát z chiropraxe a byl autorem některých publikací o kulturistice či zdravém stravování. Byl dvakrát ženatý, měl dceru, ale jeho život bohužel vyhasnul ve věku 79 roků. Příčinou jeho smrti byl infarkt.

Nejlepší přítel Arnold Schwarzenegger mu potom na sociálních sítích vzdal velmi upřímný hold:

„Můj život byl díky tobě zábavnější, barevnější a kompletnější. Navždy mi budeš chybět. Vím ale, že část z tebe žije dále ve mně, v Debbie, v Marii a v milionech lidí, které jsi inspiroval každý den tvého života. Mám tě rád Franco. Budu si navždy pamatovat tu radost, kterou jsi přivedl do mého života. Rady, které jsi mi dal a jiskru v tvých očích, která nikdy nezmizne. Byl jsi můj nejlepší přítel.“

I napříč tomu, že Franco Columbu měřil pouze 165 cm, svými úspěchy dokázal převýšit mnohé kolegy. Zaujal vás život Franca Columbu? V tom případě si určitě nenechejte ujít naše video. Kromě jiného se v něm dozvíte i o jeho stravovacích návycích, které byly sice podezřele jednoduché, ale fungovaly výborně.

Co si o Francovi Columbu myslíte vy? Patříte k jeho fanouškům nebo upřednostňujete spíše jiné jméno ze zlaté éry kulturistiky 90. let? Pokud se vám článek líbil, budeme rádi za každé sdílení.

Zdroje:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *