Jaké oblečení je nejlepší do fitka nebo na běh? Seznamte se s vlastnostmi materiálů

Jaké oblečení je nejlepší do fitka nebo na běh? Seznamte se s vlastnostmi materiálů

Co je pro vás při výběru sportovního a volnočasového oblečení důležitější – design, nebo materiál? Věřím tomu, že stále existuje mnoho lidí, pro které je střih a vzor na oblečení priorita a už je tolik nezajímá, z čeho jsou jednotlivé kousky vyrobeny. Pokud se ovšem chcete při svých oblíbených aktivitách cítit pohodlně, neměli byste výběr správné tkaniny podcenit. V dnešním článku se proto zaměříme na materiály, se kterými se u sportovního a volnočasového oblečení nejčastěji setkáváme. Představíme si blíže jejich vlastnosti a také si řekneme, které látky jsou pro konkrétní aktivity nejlepší. 

Nejpoužívanější materiály oblečení, jejich vlastnosti a co se z nich vyrábí?

Oblečení, které máte během různých aktivit na sobě, přímo ovlivňuje, jak se cítíte. A to se může v konečném důsledku propsat také do vašeho výkonu. Pokud byste běhali v bavlněném tričku, které je nasáklé potem a studí, těžko se budete cítit příjemně. A ještě horší to je v případě, že sportujete v zimě. Stejně tak se vám budou hůře zvedat maximálky v kousavém materiálu, který kvůli nevhodnému střihu neumožní svobodný pohyb. 

Pojďme si proto rozebrat vlastnosti jednotlivých materiálů, abyste pro ně dokázali vybrat ideální aktivitu. Protože správně zvolené oblečení vám pomůže cítit se komfortně a vytěžit z tréninku maximum. 

A pokud vás zajímá navíc i téma funkčního oblečení, neměl by vám ujít ani náš článek Funkční oblečení: Proč má smysl a kdy pomůže zlepšit výkon?

Akryl

Akryl je materiál, který se často označuje jako cenově dostupnější brácha vlny, neboť jsou si v některých vlastnostech celkem podobní. Ve formě příze je tak populární třeba i mezi lidmi, kteří začínají plést, ale nechtějí utrácet za vlnu. Postupnou popularitu si akryl začal získávat až přibližně v 50. letech 20. století. Jde o syntetickou tkaninu, která se vyrábí z polymeru zvaného akrylonitril. Aby vůbec vznikl, musí proběhnout určité reakce chemikálií na bázi fosilních paliv. 

Polymerací se pak vytváří hmota, jejíž konzistence je někde mezi pevnou látkou a kapalinou. Pomocí tlustších nebo tenčích trysek se tento roztok zvlákňuje. A po dalších procesech přichází na řadu spřádání do nitě, které jsou vetkány do tkaniny. Tím nám vznikne materiál, ze kterého už se přímo vyrábí jednotlivé kousky oblečení. [3] [4] 

Jaké vlastnosti má akryl?

Akryl patří obecně mezi nejméně prodyšné tkaniny. Proto se používá především do oblečení, u kterého chceme, aby hřálo a zadržovalo teplo. Akrylová tkanina je také lehká a odpuzuje vodu. Často ovšem vytváří statickou elektřinu. To zejména ženy jistě nepotěší ve chvíli, kdy mají perfektně načesané vlasy a rozhodnou se sundat si svou mikinu vyrobenou z akrylu přes hlavu. Stejně tak jim radost neudělá ani fakt, že akryl tendenci rychle žmolkovatět. Materiál také neodvádí moc dobře pot, proto není ideální používat ho jako základní vrstvu oblečení. Výhodou je, že se při praní nesráží, takže není potřeba kupovat si větší velikost. [5] 

Co se z akrylu vyrábí?

V textilním průmyslu se z akrylu vyrábí především kabáty, svetry, čepice či ponožky. Používá se ovšem i v bytovém textilu, a to například na výrobu koberců, přikrývek či ložního prádla. 

Jaké vlastnosti má akryl?

Bambusová tkanina

Bambusová tkanina je maximálně všestranný a udržitelný materiál, který se používá také k výrobě oblečení. Rostlina bambus vás jistě překvapí svou rychlostí růstu. Za jeden den se zvýší až o jeden metr. A nejlepší je, že po sklizni pokračuje v růstu dál, aniž by k tomu potřeboval jakýkoliv další zásah ze strany člověka. Stejně tak k růstu nepotřebuje hnojiva ani pesticidy. Na rozdíl od rostlin, které půdu často vyčerpávají a zhoršují její kvalitu, dělá bambus pravý opak. Může tak působit i jako takový zlepšovač kvality půdy. 

Bambus je považován za jeden z nejpevnějších materiálů. Má dokonce pevnější strukturu než ocel. To je také důvod, proč se používá i ve stavebnictví. V bambusových domech bydlí stále více než miliarda lidí. A prospěšný je dokonce i pro životní prostředí. Dokáže totiž absorbovat oxid uhličitý a uvolnit do atmosféry o 35 % více kyslíku než podobné rostliny. [6]

Jaké vlastnosti má bambusová tkanina?

Bambusová tkanina je hypoalergenní, antistatická a také antibakteriální. Nedráždí tak pokožku a je vhodná i pro lidi s citlivou kůží. Navíc má perfektní absorpční vlastnosti a dokáže udržet tělo v suchu i pohodlí. Je měkká, což se opět podepisuje na jejím komfortu. Dokáže také skvěle regulovat tělesnou teplotu. V létě zachycuje chladný vzduch, a v zimě naopak teplý. Je tak ideální spodní vrstvou do každého počasí. [7]

Co se z bambusové tkaniny vyrábí?

Z bambusové tkaniny se v textilním průmyslu vyrábí spodní prádlo, ponožky, podvlékací vrstvy, mikiny, svetry a podobně. Vzhledem k vlastnostem bambusu není ideální používat ho jako svrchní ochrannou vrstvu. Proto bývá u bund z bambusové tkaniny případně jen podšívka. 

Bavlna

Bavlna patří mezi rozložitelné přírodní materiály, které mají dlouhou historii. Zpracovávat se začala dokonce už stovky až tisíce let před naším letopočtem. Velkovýrobu pak ale nakopla především velká průmyslová revoluce v 18. století. Určitou nevýhodou může být fakt, že je při pěstování bavlny zpravidla potřeba obrovské množství vody, pesticidů a hnojiv. I přesto ovšem dnes patří bavlna mezi materiály, které se v našem šatníku objevují nejčastěji. [8] [9]

Jaké vlastnosti má bavlna?

Bavlnu získáváme z rostliny jménem bavlník, která potřebuje nejprve alespoň 200 dnů růst. Aby se mohla po sklizni dále zpracovávat, je k tomu potřeba tzv. cotton gin. Nejedná se ale o žádný alkoholický nápoj, jak by se mohlo z názvu zdát. Jde o přístroj, který pomáhá odstranit semena, slupky a další zbytečné složky od spředeného materiálu.

Ze 100 kg sklizené bavlny se díky procesu vyzrňování získá přibližně 35–⁠40 kg použitelného materiálu. Ten se pak dále zpracovává, aby mohlo vzniknout oblečení a další bavlněné produkty. [10]

Jaké vlastnosti má bavlna?

Její velkou předností je především prodyšnost a pohodlnost. Ve srovnání s jinými přírodními materiály, jako je například len a hedvábí, je obvykle cenově mnohem dostupnější. Vzhledem k tomu, že zpravidla vydrží mnoho praní i při vyšších teplotách a odolává slunečnímu záření, můžeme ji z tohoto pohledu považovat za poměrně odolnou.

Pokud máte doma oblečení z bavlny, které není chemicky ošetřené, musíte počítat s tím, že se jeho velikost může zmenšit přibližně o 10–⁠15 %. Někdy je proto lepší koupit si oblečení o trošku větší, aby se nestalo, že to krásné bavlněné tričko bude muset nakonec nosit váš menší sourozenec.

Co se z bavlny vyrábí?

Z bavlny může být vyrobený prakticky jakýkoliv kousek oblečení –⁠ ponožky, spodní prádlo, tepláky, legíny, šortky, trička, mikiny i šály a čepice. Méně často se z ní vyrábějí kousky, od kterých požadujete větší odolnost vůči vnějším vlivům. Nečekejte tak například, že by ze 100% bavlny byla například zimní bunda. Z tohoto materiálu bude nejspíš jen podšívka.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Elastan/spandex/lycra

Elastan, spandex i lycra jsou různé názvy pro stejnou pružnou syntetickou látku. Lycra je její obchodní název, který dostala od společnosti DuPont v roce 1958, když toto vlákno uvedla na trh. Vzhledem k tomu, že se jedná o syntetickou látku, začíná výroba v laboratoři. Nejprve se vytváří prepolymer, který pak prochází chemickými reakcemi, ředěním, zvlákňováním pomocí trysky, zahříváním, kroucením, a nakonec i tkaním, aby vznikla výsledná látka. Samotná elastická vlákna se vyznačují tím, že se dají natáhnout až do několikanásobné délky a pak se vrací na původní velikost. Prakticky nikdy se tak nesetkáme s kouskem oblečení, které by bylo jen z této elastické látky. Ta se používá především jako příměs, která dodá kouskům pružnost. [2] [11] [12]

Jaké vlastnosti má elastan/spandex/lycra?

Nejtypičtější vlastností elastanu je jeho pružnost. To je také hlavní důvod, proč se používá jako příměs do oblečení. Jednotlivé kousky se tak lépe natáhnou, neškrtí a přizpůsobí se postavě. 

Co se z elastanu/spandexu/lycry vyrábí?

V obchodě nejspíš nenarazíte na oblečení, které by bylo jen ze spandexu. Ten se totiž používá jako příměs. Přidává se ovšem snad do jakéhokoliv typu oblečení. Najdete ho ve spodním prádle, ponožkách, legínách, teplákách, svršcích, bundách i čepicích. Dokonce se přidává i do džínoviny, aby byla pružnější a lépe seděla postavě. 

Nylon 

Nylon je druh polyamidu, který byl objeven v 30. letech 20. století vědcem z DuPontu. Původně se měla tato novinka jmenovat „klis”, tedy silk (hedvábí) pozpátku. Název měl odkazovat k tomu, že se snaží být alternativou k hedvábí. Mezi návrhy byl také název „Duparooh”, což měla být zkrácená verze věty „DuPont Pulls A Rabbit Out Of a Hat!” (v překladu DuPont vytahuje králíka z klobouku). Nylon se vyrábí a zpracovává několika různými způsoby. Na základě těchto procesů pak vznikají různě jemné, nebo naopak hrubé látky. Stejně tak se mohou měnit i jeho primární vlastnosti. [1] [13]

Jaké vlastnosti má nylon?

Nylon je zpravidla hladký a pevný. Moc dobře ale neodolává ostrým slunečním paprskům a vysokým teplotám. Při žehlení je tak potřeba snížit stupeň. Výhodou nylonu je, že rychle schne, což z něj dělá fajn parťáka na sport. Ideální je, když materiál obsahuje kromě nylonu i příměs jiných látek, aby se vyrovnaly jeho případné nedokonalosti. Stejně jako u akrylu vás ani u nylonu nejspíš nepotěší přítomnost statické elektřiny, která může nejen zničit účes, ale také způsobit, že se oblečení nepříjemně „lepí” k tělu. [1] [14]

Co se z nylonu vyrábí?

Kromě punčoch můžete nylon najít často také ve sportovním oblečení, jako jsou legíny, topy, podprsenky, šortky, trička, bundy a podobně. Skvěle si rozumí s elastanem. Společně vytváří dobře padnoucí kousky, které vás udrží v suchu a perfektně se přizpůsobí postavě.

Jaké vlastnosti má nylon?

Polyamid

Mnoho lidí si stále myslí, že nylon a polyamid jsou jeden a tentýž materiál. Není to ale tak jednoduché. I když mají mnoho společných vlastností, přece jen se liší. Hlavní rozdíl mezi nylonem a polyamidem je v původ. Zatímco nylon je vždy syntetický, polyamid může být jak přírodní, tak i syntetický. Nylon je navíc jen jeden konkrétní druh polyamidu.

Jaké vlastnosti má polyamid?

Ve srovnání například s polyesterem je polyamid méně prodyšný a hůře udržuje stálost barev. Velkou předností je ale jeho dlouhá životnost, odvod vlhkosti a pohodlí. Navíc vyniká také svou pružností. 

Co se z polyamidu vyrábí?

Polyamid je ideální materiál pro výrobu sportovního oblečení. Je tak běžnou součástí ponožek, podprsenek, spodního prádla, legín, triček, mikin a dalších kousků oblečení, od kterých očekáváte pohodlí a odvod potu.

Polyester

Polyester je syntetické vlákno, které se vyrábí z kombinace uhlí, vzduchu, vody a ropy. Patří mezi polymery, čímž se v podstatě řadí také mezi nepopulární plasty. Společnosti byl představen přibližně v polovině 20. století jako textilie, ze které lze rychle a levně vyrobit oblečení. Od svého příchodu na trh ale prošel polyester mnoha změnami, které z něj dělají stále pohodlnější, příjemnější a pravděpodobně i populárnější materiál. [15]

Jaké vlastnosti má polyester?

Jaké vlastnosti má polyester?

Jednou z největších předností polyesterových vláken je jejich odolnost. Vydrží mnoho praní a stále si zachovávají svůj vzhled a vlastnosti. To mi jistě potvrdí ti z vás, kteří už několik let nosí na sport své oblíbené tričko z polyesteru, a to stále vypadá jako nové. Jeho další výhodou je, že se nemačká. Můžete ho proto bez obav zmuchlat do sportovní tašky a vyrazit na trénink. I po vytažení bude vypadat jako čerstvě vyžehlené. Perfektní je také v odvodu potu, vlhkosti a rychlosti schnutí. Díky tomu vás udrží v suchu i během intenzivních tréninků. 

Nevýhodou ovšem může být, že se v něm hromadí statická elektřina. Méně kvalitní polyester může být také příliš hrubý a dráždit pokožku. Ve srovnání například s bavlnou je méně prodyšný, takže se v něm budete nejspíš o trošku více potit. O vlhkost se ale na oplátku postará. Tuto vlastnost oceníte třeba v chladnějším počasí, kdy polyester funguje jako skvělý izolant, který i přes svou lehkost udrží teplo. Vzhledem k tomu, že se jedná o syntetický materiál, může podporovat růst a zadržování bakterií způsobujících zápach. Je proto ideální oblečení z polyesteru co nejdříve po tréninku vyprat. [1] 

Co se z polyesteru vyrábí?

Z polyesteru může být vyrobený prakticky jakýkoliv kousek oblečení. Klasikou jsou sportovní kousky se skvělými funkčními vlastnostmi. Z polyesteru tak mohou být ponožky, legíny, šortky, trička i mikiny. Stejně tak jsou z něj i bundy. Často se setkáte také s polyesterem ve formě hřejivého fleecu, který udržuje teplo. Může z něj být ale i síťovina mesh, která například u sportovního oblečení zvyšuje prodyšnost. 

Viskóza (rayon)

Viskóza neboli rayon je pro svůj lesklý a hladký vzhled často nazývaná také jako umělé hedvábí. Hlavní složkou je dřevitá buničina, takže ji někteří lidé řadí mezi přírodní látky. Není to ovšem tak jednoduché, aby bylo možné tuto dřevěnou buničinu oblékat, je potřeba, aby prošla mnoha zdlouhavými procesy. Proto je často považována za polosyntetickou tkaninu. S výrobním procesem viskózy se váže také její název. V určité fázi se totiž z původní dřevité buničiny stává látka podobná medu, která je viskózní, tedy lepkavá a vazká. [16]

Jaké vlastnosti má viskóza?

Velkou předností viskózy je její absorpce vlhkosti. Dobře odvádí od pokožky pot a udržuje tělo v suchu. Zároveň má také chladivý efekt, což je ideální zejména při letních sportech. Navíc dokáže rychle schnout. Pokud máte citlivou pokožku, oceníte, že je viskóza šetrnější než běžné syntetické látky. Navíc je velmi lehká, prodyšná a nelepí se na tělo. Je tak ideální i pro letní volnočasové oblečení. Nehodí se ovšem jako izolační vrstva například pro sport v chladnějším počasí, kdy potřebujete od oblečení, aby udrželo tělesné teplo. Viskóza zároveň není tak odolná jako polyester, proto také vyžaduje šetrnější zacházení. [17–19]

Co se z viskózy vyrábí?

Vzhledem k tomu, že je viskóza pohodlná a prodyšná, používá se často jako podšívkový materiál. Je vzdušná a dobře odvádí pot, proto může být skvělou součástí pohodlného sportovního oblečení pro aktivity v mírnější intenzitě. 

Merino vlna

Merino vlna se řadí mezi ostatní vlny. Tento konkrétní druh je ovšem možné získat jen z tzv. merino ovcí. Jedna ovce dokáže jen za jediný rok vyprodukovat až 5000 km tohoto populárního vlákna. A ještě si neodpustím jednu zajímavost. Věděli jste, že merino ovce se nemusí otáčet, aby viděly za sebe? Mají totiž zorné pole 360 stupňů. [1]

Jaké vlastnosti má merino vlna?

Merino vlna je známá především svou hřejivou a termoizolační schopností. Vlákna v sobě mají totiž plno kapes, ve kterých se dokáže udržet podle potřeby teplý vzduch. Díky tomu je například v zimě skvělým izolantem a perfektní spodní vrstvou. V létě pak pomáhají s ochlazením a efektivním odvodem potu. 

Skrze mazové žlázy ovcí se do merino vlny navíc dostává mazlavá látka lanolin, která dělá výsledný materiál voděvzdorný. Díky tomu ovce nepromoknou. Stejně tak dokáže zachycovat vlhkost (absorbuje až 30 % své hmotnosti) a odvádět ji od pokožky i výsledný materiál. Lanolin má navíc také antibakteriální vlastnosti. Proto se používá jako spodní prádlo. Oblečení z něj je ale vhodné také na delší treky, kdy nemáte možnost každý den prát, ale chcete se vyhnout nepříjemnému zápachu. [20]

Látka je lehká a měkká, což zaručuje maximální pohodlí při všech aktivitách. 

Co se z merino vlny vyrábí?

Merino vlna se používá často na výrobu základní termo vrstvy oblečení do chladného počasí. Stejně tak je ale skvělým materiálem pro výrobu funkčního oblečení na sport, protože chladí a odvádí pot. A pokud hledáte mikinu, která vás spolehlivě zahřeje, pak je merino vlna také trefou do černého. Při výběru se snažte vybírat oblečení, které má vyšší podíl merina. Vzhledem k vyšší ceně je často kombinován s levnějšími materiály. To pak ale mění výsledné vlastnosti produktu. 

Jaké vlastnosti má merino vlna?

Z čeho ještě může být sportovní a volnočasové oblečení vyrobeno? 

I když jsme si představili několik nejčastěji používaných materiálů, rozhodně to nejsou jediné látky, ze kterých se sportovní a volnočasové oblečení vyrábí. Zejména u běžných kousků, které nejsou určeny na sport, se můžete setkat například také se lnem, saténem, hedvábím, denimem a dalšími materiály. 

Stejně tak se velmi často potkáte i s oblečením, které je vyrobeno ze směsi různých materiálů. Díky tomu může mít oblečení nižší cenu nebo lepší finální vlastnosti. Typická je například kombinace polyesteru a bavlny. Díky tomu vzniká spojení, které je prodyšnější než samotný polyester, ale zároveň odvádí pot lépe než samotná bavlna. 

Klasikou je pak také spojení různých materiálů s podílem elastanu, který dodá oblečení pružnost. Tím vznikne kousek, který se lépe přizpůsobí vašemu tělu. Podle toho, co od oblečení očekáváte, je pak dobré volit konkrétní materiálovou kombinaci. Pro zjednodušení si ale shrneme ještě klíčové vlastnosti, které vám pomohou vybrat optimální oblečení pro konkrétní aktivity.  

Z čeho ještě může být sportovní a volnočasové oblečení vyrobeno?

Pro jakou příležitost se jednotlivé materiály hodí?

Správně zvolený materiál pro konkrétní příležitosti a aktivitu je klíčový pro váš komfort, celkový pocit, ale i výkon. Někdy může dokonce rozhodnout i o tom, že svůj trénink raději skončíte dřív, jen abyste už to těžké propocené triko mohli sundat. Pojďme si proto společně shrnout klíčové vlastnosti jednotlivých materiálů. A samozřejmě vás neochudíme ani o doporučení, na které aktivity se nejlépe hodí. 

Které materiály nejlépe odvádí pot?

Mezi materiály, které nejlépe odvádí pot, bychom rozhodně zařadili syntetické látky, jako je polyester, polyamid či nylon. Tyto tkaniny jsou také cenově dostupnější. Ještě lepší volbou je pak bambusové vlákno nebo merino vlna. Tyto látky jsou oproti syntetice prodyšnější a příjemnější na těle, což je ideální pro lidi s citlivou pokožkou. Nevýhodou může být ale skutečnost, že jsou oproti ní zpravidla dražší. 

Všechny tyto materiály jsou ideální na sporty v různé intenzitě. Můžete je tak nosit na silový trénink, běh, cyklistiku, kolektivní sporty, HIIT a jakékoliv další aktivity.

Které materiály jsou nejpohodlnější? 

Za nejpohodlnější považujeme ty materiály, které jsou příjemné na pokožce, nejsou nabité statickou elektřinou, nelepí se na kůži a jsou vzdušné i prodyšné. Tato kritéria splňují především přírodní vlákna, jako je bambusová tkanina, bavlna, merino vlna či polosyntetická viskóza. 

Všechny tyto materiály jsou ideální na aktivity v mírné intenzitě, jako je například jóga, pilates či golf. Stejně tak vám může pomoci skvěle zvládnout i nabitý den ve škole či práci. 

Které materiály jsou nejprodyšnější?

Mezi nejprodyšnější materiály patří obecně bavlna, která je zároveň cenově dobře dostupná. Opomenout ovšem opět nesmíme ani merino vlnu či bambusovou tkaninu. Všechny tyto materiály jsou tak ideální na celodenní nošení, kdy chcete minimalizovat pocení a vyžadujete maximální pohodlí. Zvládnou s vámi ale také aktivity v mírné intenzitě, jako je jóga či pilates. 

U syntetických materiálů, které jsou zpravidla méně prodyšné, je ideální volit kousky vybavené alespoň částečně mesh panelem. Tato síťovinová část prodyšnost zvyšuje, a tím maximalizuje pohodlí při aktivitách. 

Které materiály nejrychleji schnou?

Které materiály nejrychleji schnou?

U rychlosti schnutí patří mezi nejlépe dostupné volby syntetické materiály, jako je například polyester, nylon či polyamid. Velkou výhodou je, že na nich nezůstávají dlouho fleky od potu. A pokud chcete, aby vůbec nebyly vidět, je ideální volbou bílá nebo černá barva. 

Všechny tyto rychleschnoucí materiály jsou proto ideální na více či méně intenzivní sportovní aktivity. Skvěle se tak hodí do fitka, na běh, kolečkové brusle, cyklistiku, squash, ale i na kolektivní sporty. 

Které materiály jsou nejodolnější?

Mezi nejodolnější materiály patří opět syntetické tkaniny, jako je polyester, polyamid či nylon. Vzhledem k tomu, že se tyto tkaniny často používají na sportovní oblečení, které se častěji pere, je odolnost dalším skvělým benefitem. 

Tyto odolnější materiály jsou vhodné na všechny sportovní aktivity, jako je silový trénink, HIIT či vytrvalostní sporty. Oblečení z odolného materiálu potěší jistě také crossfiťáky, kteří se nebudou bát, že si ho při další sérií angličáků zničí. 

Které materiály nejvíce hřejí?

Za krále mezi hřejivými materiály můžeme jednoznačně považovat merino vlnu, která díky vzduchovým kapsám dokáže udržet teplý vzduch a tělo ohřát. Podobné vlastnosti má i další přírodní látka, kterou je bambusová tkanina. Oba uvedené materiály také spolehlivě odvádí pot. Díky této kombinaci jsou ideální na aktivity v chladném počasí. Můžete je nosit jako základní vrstvu na lyže, běžky, brusle nebo v nich vyrazit na procházku.

Mezi hřejivé a zpravidla i cenově dostupnější materiály patří také akryl. Ten ovšem neumí příliš dobře odvádět pot, a tak není ideální ho nosit jako základní vrstvu na sport. Pokud si do mrazivého počasí pod bundu ovšem vezmete například spodní prádlo a tričko z merino vlny, na které si oblečete svetr z akrylu, získáte unikátní hřejivé kombo, proti kterému zima prostě nemá šanci. Správné vrstvení je tak prostě základem úspěchu.

Které materiály eliminují zápach?

Pokud hledáte oblečení, které eliminuje množení bakterií způsobujících zápach, je ideální sáhnout po přírodních látkách, jako je merino vlna či bambusové vlákno. Ty jsou skvělou volbou například na několikadenní túry či cyklovýlety, kdy nemáte úplně možnost oblečení prát. Tyto kousky pak stačí nechat vyvětrat na vzduchu a druhý den budete mít při oblékání opět pocit, že máte tričko poprvé na sobě. 

Jak se o oblečení starat? 

Správná péče o oblečení může zásadně ovlivnit životnost vašich oblíbených kousků, proto není na místě ji podceňovat. Základem úspěchu je řídit se doporučením, které máte na cedulce u každého oblečení.

Čtěte si cedulky na oblečení. Tam se typicky dozvíte:

  • na kolik stupňů oblečení prát
  • jestli je vůbec vhodné do pračky, nebo je potřeba prát ho ručně
  • zda můžete prádlo bělit
  • jestli se smí žehlit, případně na jakou teplotu
  • jestli může prádlo do sušičky
  • zda může do čistírny

Stejně tak důležité je volit i správné prací prášky, které jsou určeny na konkrétní typ oblečení. Například sportovní prádlo by nemělo přijít do kontaktu s běžnou aviváží a pracími prášky, které na něj nejsou určeny. Mohlo by se tak stát, že poškodíte jeho strukturu a zničíte například i funkčnost. K tomu by mohlo dojít i v případě, kdybyste funkční oblečení přejeli rozžhavenou žehličkou. 

A asi není potřeba zdůrazňovat, že je potřeba třídit prádlo podle barev. Předpokládám, že se najde více lidí, kteří někdy vyprali dohromady bílé prádlo s barevným a pak koukali, proč je bílé tričko najednou růžové.

Stejně tak nezapomínejte ani na správné skladování oblečení. Ve skříni udržujte sucho. Případná vlhkost by totiž mohla přitahovat moly, kterých byste se pak dost možná těžko zbavovali. 

Kvalitní oblečení není vždy nejlevnější záležitost. Když už jste se rozhodli si ho pořídit, chovejte se k němu tak, aby vám co nejdéle vydrželo. 

Jak se o oblečení starat?

Co si z toho vzít? 

Každý sportovec a aktivní člověk očekává jistě od oblečení více než jen pěkný design. Pokud vám jde zároveň i o to, abyste se cítili komfortně a byli v suchu či teple, je potřeba se zaměřit více také na materiály. Když sáhnete po tom, který je pro daný sport nejlepší, uvidíte, že budete schopni podávat i lepší výkony a všechny aktivity si tak nějak více užít. 

Máte mezi svými přáteli někoho, kdo hledí jen na design a neřeší u oblečení materiál? Sdílejte s ním náš článek, aby zjistil, jak mu může oblečení pomoci k lepším výkonům a vyššímu pohodlí při sportu a dalších aktivitách. 

Zdroje:

[1] Polyester, nylon, wool and more: The fabrics to look for in your workout clothes – https://www.cnet.com/health/fitness/how-to-find-the-best-workout-clothes/

[2] What are the Types of Material Used to Make Sportswear? – https://lsponline.ca/2019/01/08/what-are-the-types-of-material-used-to-make-sportswear/

[3] The Truth About Synthetic Acrylic Fiber Fabrics – https://www.panaprium.com/blogs/i/acrylic-fiber

[4] What is Acrylic Fabric: Properties, How its Made and Where – https://sewport.com/fabrics-directory/acrylic-fabric

[5] Natural Clothing – https://www.naturalclothing.com/what-is-acrylic-fabric/

[6] 15 fun facts about bamboo – https://www.miik.ca/blogs/news/85496708-15-fun-facts-about-bamboo

[7] 10 Facts About Bamboo – https://ettitude.com/impact/ten-facts-about-bamboo-fabric

[8] 16 Facts About Cotton That You Don’t Know – https://barnhardtcotton.net/blog/16-facts-about-cotton-that-you-dont-know/

[9] Shanthi Radhakrishnan – Sustainable cotton production – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081020418000020

[10] 12 Interesting Facts About Cotton – https://www.agiboo.com/12-interesting-facts-about-cotton/

[11] Lycra vs Spandex vs Elastane: What is the Difference? – https://silverbobbin.com/lycra-vs-spandex-vs-elastane/

[12] Elastane VS Spandex: What’s the Difference? – https://theecohub.com/elastane-vs-spandex-whats-the-difference/

[13] 11 Things You Might Not Know About Nylon – https://www.phillymag.com/news/2017/02/16/nylon-dupont-facts/

[14] Nylon – https://www.britannica.com/science/nylon

[15] 10 Things You Should Know About Polyester – https://carogomez.com/blogs/news/10-things-you-should-know-about-polyester

[16] WHAT IS VISCOSE? 7 FACTS YOU OUGHT TO KNOW – https://www.yolke.co.uk/pages/what-is-viscose-facts-you-ought-know

[17] 7 things You Need to Know about Viscose – https://www.ispo.com/en/trends/7-things-you-need-know-about-viscose

[18] Fabric Guide: What Is Viscose? Understanding Viscose Fabric and How Viscose Is Made – https://www.masterclass.com/articles/fabric-guide-what-is-viscose-understanding-viscose-fabric-and-how-viscose-is-made

[19] What Is Viscose? 6 Facts About This Misunderstood Fabric – https://www.contrado.co.uk/blog/what-is-viscose/

[20] Fun Facts About Merino Wool (and their Sheep) – https://wildlygoods.com/pages/fun-facts-about-merino-wool-and-their-sheep

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *