Lionel Messi: Chlapec, který podle Maradony zdědil jeho místo v argentinském fotbale

Lionel Messi: Chlapec, který podle Maradony zdědil jeho místo v argentinském fotbale

Argentinská fotbalová legenda Lionel Messi patří mezi nejlepší hráče všech dob. Je jediný na světe, kdo vlastní až šest ocenění Zlatý míč a během své bohaté kariéry stanovil několik světových rekordů. Kromě vícero prvenství a ocenění je také prvním hráčem s nejvyšším počtem gólů za zápas v Champions League. Na Instagramu ho sleduje neuvěřitelných více než 210 milionů fanoušků a právem patří k tomu nejlepšímu, co fotbal kdy přinesl. Co všechno předcházelo úspěchům této globální ikony?

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Кирилл Венедиктов https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_vs_Nigeria_2018.jpg

Příliš malý na to, aby hrál fotbal

Lionel Andrés Messi Cuccittini se narodil 24. června 1987 v Rosario. Jeho příběh se začal psát pravděpodobně v době, kdy se malý Jorge Horacio Messi oženil s půbavným děvčetem Celiou Maríou Cuccittini. Narodily se jim čtyři děti. Jedno z nich jménem Lionel bylo opravdu speciální. Svoji vášeň k fotbalu začal rozvíjet už od útlého dětství pod taktovkou svého otce Jorgeho.

Jeho babička už tehdy předpověděla, že Lionel bude jednoho dne nejlepším fotbalistou na světě. Když měl 4 roky, dotáhla ho na trénink v místním fotbalovém klubu Grandoli. Trenér Salvador Aparicio ho ale odmítnul, protože byl příliš malý na to, aby hrál. V klubu totiž pro čtyřleté hráče neexistovala žádná věková kategorie, ve které by mohl nastoupit. Jeho babička tehdy na Aparicia naléhala tolik, že malého Lea nakonec nechal hrát. Talentovaný chlapec tehdy střelil dva góly a svým výkonem všem vytřel zrak.

Jeho růst blokovala vážná diagnóza

Když měl Leo šest, přesunul se do týmu Newell’s Old Boys, kde postupně ukazoval svůj velký potenciál.Díky vášni pro hru a dosaženým výsledkům se týmu později začalo přezdívat The Machine of ’87. Messi tam hrál do roku 2000 a za tu dobu střelil v Newell’s Old Boys 234 gólů ve 176 hrách.

Zlom v jeho slibných začátcích přišel v momentě, kdy všichni Messiho spoluhráči kromě něj začali růst. Dlouhou sérii testů vystřídala vážná diagnóza – nedostatek růstového hormonu. Deficit růstového hormonu u dětí způsobuje, že mají na svůj věk o dost menší výšku. Pokud se tento problém neřeší, děti ve ztrátě růstu své vrstevníky nikdy nedoženou a tělesné rozdíly se v dospělosti ještě více zvýrazní.

Naděj na léčbu v podobě FC Barcelona

Messiho rodiče si nemohli dovolit zaplatit celkovou a nákladnou léčbu. Tak začala hra s časem, kterou prováděla zlá ekonomická situace v zemi. Léčba injekční formou měla do těla malého Lea dodat chybějící množství růstového hormonu, který mu pomůže dále růst.

Pomoc přislíbilo vedení týmu Newell’s Old Boys, ale ta se později ukázala jako nedostatečná. Náklady na léčbu byly totiž vyčíslené v rozmezí od 1000 do 1500 dolarů měsíčně. Messiho klub se zmohl jen na 200 pesos, které rodině posílal čas od času. Větší sumu si zkrátka nemohli dovolit. Leové rodině se ale podařilo dohodnout zkoušku chlapce v Barceloně, která přinesla novou naději. K ní jim pomohl i argentinský agent Horacio Gaggioli.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

První smlouva na papírovém kapesníku

Když Messiho viděl manažer Barcelony Carles Rexach, z chlapcových schopností byl opravdu ohromený. Dokonce až tak, že s ním chtěl okamžitě podepsat smlouvu. Zbytek vedení týmu ale navzdory tomu váhalo. V té době totiž bylo pro evropské kluby velmi neobvyklé podepsat smlouvu se zahraničním hráčem, který byl navíc tak mladý.

Messiho otec Jorge tak po dlouhém váhání Barcelony přišel s ultimátem, že pokud s jeho synem nepodepíše smlouvu, sednou na letadlo a odlétají ze země zpět domů. Zpětná vazba Charlese Rexachy byla velmi rychlá. Vzal papírový kapesník, který ležel na stole a dal rodině slovo, že Messiho do týmu vezmou. Na kapesník napsal podmínky, ve kterých byla zahrnuta i kompenzace nákladů na léčbu chlapce ve Španělsku.

Součást prestižní akademie La Masia

V únoru 2001 se Messiho rodina přestěhovala do Barcelony a Messi se stal součástí její prestižní akademie La Masia. Během prvního roku ale nemohl hrát kvůli složitému přestupu z Newell’s Old Boys. Kvůli novému prostředí byl malý Leo ze začátku příliš tichý. Spoluhráči si dokonce mysleli, že je němý.

Když se ale konečně dostal na hřiště, nechal za sebe mluvit svůj talent. Rychle postupoval přes juniorský hodnotící systém a společnost mu dělali hráči jako Gerard Piqué nebo Cesc Fàbregas. Doslova v rekordním čase prošel několika mládežnickými úrovněmi a svůj první oficiální zápas v mládežnickém týmu odehrál 7. dubna 2001 proti Amposte (3:0).

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Fanny Schertzer https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lionel_Messi,_Player_of_Argentina_national_football_team.JPG

Profesionální debut odehrál jako 16tiletý

16. listopad 2003 je pro historii FC Barcelony mimořádně důležitý den. V té době totiž Lionel Messi odehrál svůj první profesionální debut. Měl jen 16 let a jeho tým se utkal v přátelském zápase s FC Portem pod taktovkou legendárního Mourinha.

Když ho viděl hrát fenomenální Ronaldinho, vyhlásil, že Messi bude lepším fotbalistou, než je on sám. Vycházející hvězda dostala o rok později příležitost hrát v La Lize a stala se stabilní součástí Barci.

S Messiho posilou měla Barcelona po dlouhé době radost

Lionel Messi se stal v 17 ti letech nejmladším hráčem, který kdy skóroval v La Lize, v dresu FC Barcelona. Svůj první seniorský gól střelil 1. května 2005.

Právě sezóna 2004/2005 byla pro katalánský tým výjimečná. S posilou Messiho se totiž po dlouhé době FC Barcelona znovu radovala z titulu.

Famózní Leo v této sezóně ukázal vynikající výkony a neuvěřitelný potenciál. Dočkal se tak slov chvály od popředních světových expertů. Ještě více se mu dařilo budoucí rok, kdy jeho výkony prováděly bouřlivé ovace fanoušků.

Zaujal aj trénera Juventusu Fabia Capella, ktorý ho okamžite chcel na hosťovanie. Ešte ďalej zašlo Inter Miláno, ktoré za Messiho ponúklo 150 miliónov eur. Navzdory tomu zostal verný Barcelone, ktorá mu patrične predĺžila a vylepšila zmluvu.

Skóroval jako Maradona

V sezóně 2006-07 Messi odehrál 36 zápasů a skóroval 17krát. Krátce na to ho fotbalový svět začal porovnávat s legendárním Diegem Maradonou. Mohl za to zejména pamětní gól v roce 2007, který Messi vypálil v zápase proti Getafe CF. Překonal tehdy šest hráčů a skóroval chladným způsobem. Situace vypadal téměř stejně, jako Maradonův gól na Světovém poháru v roce 1986.

Na tento moment vzpomínal s dojetím a hrdostí i Messiho první trenér Salvador Aparicio. Mimochodem ten, který mu na začátku ani nechtěl dát šanci. Messiho působení na hřišti nenechalo chladného ani samotného Diega Maradonu. Ten se o Leovi vyjádřil slovy, že viděl chlapce, který zdědí jeho místo v argentinském fotbale. Jeho jméno je Messi a je to génius.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Agencia de Noticias ANDES https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ECUADOR_VS_ARGENTINA_(36956090233).jpg 

Autor 5tisíctého gólu Barcelony v La Lize a největší rival Ronalda

Genialita Lionela Messiho neměla konce ani potom. Stal se symbolem Barcelony a připsal si na konto vícero prestižních ocenění. Do historie klubu se mimo jiné zapsal po tom, co 1. února 2009 v La Lize střelil 5tisíctý gól Barcelony. Tato sezóna byla také obzvlášť zajímavá, plná důležitých titulů a gólů. Barcelona tu porazila Real Madrid s parádním skóre 6:2 a Messi byl autorem 2 gólů. Sezónu ukončil s neuvěřitelnou bilancí 38 gólů v 51 zápasech.

U fanoušků rezonovala i jeho silná rivalita s Christianem Ronaldem a téma, kdo je lepším hráčem, doteď zůstává horkým želízkem v ohni. Tato rivalita dodávala výbušný nádech každému El Classicu. Výjimkou nebyla ani fotbalová ocenění, která nejednou ovládla dvojice Messi/Ronaldo. Samotná Lionel má na svém kontě 6 zlatých míčů. Ronaldo jich má 5 a za Messim zaostává i v počtu Zlatých kopaček v poměru 4:6.

Rok hattricků, gólové šílenství a další rekordy

Rok 2010 byl pro nezastavitelného Messiho rokem hattricků. Během sezóny si jich připsal až šest. Postupně se stal hrdinou každého zápasu a přepisoval rekord za rekordem. Nebylo to ale jen o něm, ale i o celém týmu superhvězd. V té době v čele s Iniestou, Piquém, Villem nebo Xavim. Tito páni se fotbalem bavili jako malé děti a i to pohánělo jejich neuvěřitelné výkony.

Samotný Messi se stal do barcelonského seznamu střelců La Ligy s počtem 132 gólů. Mezi jeho nejúspěšnější sezóny patřily roky 2011-12, kdy si připsal 73 gólů a 34 asistencí. Toto číslo překonalo všechny tehdejší rekordy. Ani to však hvězdnému Leovi nestačilo a rok 2012 ukončil s neuvěřitelnými 91 góly. Další sezóny přinesly další úspěchy a v roce 2015 označil Messiho magazín Forbes za nejlépe placeného sportovce na planetě hned po Christianovi Ronaldovi.

Nenaplněné naděje národního týmu

Po slávě v Barceloně a uznání od velikánů vkládal do Messiho obrovské naděje i národní tým Argentiny. Doufali, že jim pomůže vyhrát titul světových šampionů podobě, jako svého času legendární Maradona. To se ale nestalo a nejblíže k titulu měla Argentina v roce 2014, kdy ve finále selhala s Německem (1:0). Celý tým to tehdy pochopitelně nesl velmi těžce.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Agência Brasil
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lionel_Messi_in_tears_after_the_final.jpg

Zlom přišel o dva roky později, kdy Lionel Messi se slzami v očích oznámil, že v národním týmu končí. Podle jeho slov v reprezentaci udělal všechno, co mohl, ale ani to nestačilo. Argentina tehdy zažila třetí porážku za poslední roky, která ji vyřadila z finále. Messi později svoje rozhodnutí přehodnotil, protože nechtěl být jen pozorujícím kritikem. Do národního týmu se vrátil a byl jeho velmi aktivní součástí. Titul se jim ale ani potom vyhrát nepodařilo. V roce 2021 se však konečně dočkali úspěchu na Copa América, když ve finále zdolali Brazílii 1:0.

Tržní hodnota 80 milionů eur a vlastní nadace na pomoc dětem

Messi i navzdory neúspěchům v národním týmu nemá čeho litovat. Patří k nejlepším hráčům planety. Jeho tržní hodnota je podle renomovaného serveru Transfermarket v červnu 2021 rovných 80 milionů eur. Kromě toho je známý i pro své dobromyslné úmysly. Na zdravotní problémy, kterými si prošel jako dítě nezapomněl ani během své kariéry. Proto založil vlastní nadaci, která pracuje na diagnostice různých dětských chorob.

Pokrývá také náklady na léčbu ve Španělsku. Stal se také ambasadorem za lidská práva dětí v organizaci UNICEF. V roce 2013 daroval 600 tisíc eur na obnovu dětské nemocnice. V tom stejném roce byla vydražena zlatá replika jeho levé nohy, která vážila 25 kilogramů. Tento fanouškovský artefakt se vydražil za více než 5 milionů dolarů, které putovaly na pomoc obětím tsunami.

Milující manžel, ale i odsouzený daňový podvodník

Nekouknout do Messiho soukromí není velmi jednoduché. Svůj uspořádaný rodinný život si poctivě stráží, ale navzdory tomu je o něm známých pár věcí. Leo si v roce 2017 vzal Antonellu Roccuzzovou, která byla jeho láskou z dětství. Jejich lovestory prováděly vzestupy, pády i rozchod, po kterém se k sobě vrátili a zplodili dvě krásné děti. Aby jim hvězdný hráč Barcelony zajistil soukromí, odkoupil domy svých sousedů. Zajímavostí také je, že nad jeho domem nesmí létat letadla.

Mezi zářivými mementy Messiho dres poznačila i skvrna v podobě soudního procesu. Se svým otcem, který pracoval jako jeho agent, byli obviněni a odsouzeni za daňové podvody. Samotný Messi se hájil tím, že se soustředil na fotbal a účetnictví svěřil svému otci a jeho právníkům. Soudu to ale nestačilo. Lionel Messi byl tak odsouzený na 21 měsíců a jeho otec Jorge na 15 měsíců. Do vězení ale nešli a vyvázli s podmínkou a pořádně mastnou pokutou. Leo musel zaplatit 2 miliony eur a Jorge o půl milionu méně.

O několik let později, v roce 2020, legenda Barcelony uvažuje, že hvězdný tým opustí. Důvodem měla být ztráta důvěry ve vedení a definitivní ztráta trpělivosti po prohře ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Barcelonu tehdy doslova rozdrtil Bayern Mnichov s výsledkem 8:2. Messiho smlouva by měla vypršet koncem června.

Trpký odchod z FC Barcelona, který provádělo množství slz a šok fotbalového světa.

Budoucnost Messiho v Barceloně byla nejasná až do srpna 2021. Provádělo ji množství nepotvrzených informací o tom, že hvězdný hráč trvá na zvýšení platu, což samotná Messi nakonec dementoval. Později přišly zprávy o údajné dohodě a všechno mělo být jako dřív. Ty se ukázaly jako pravdivé a obě strany se skutečně chtěli dohodnout. Pravidla španělské ligy ale byla v tomto případě nekompromisní. Katalánský klub totiž dlouhodobě překračuje platové stropy hráčů. I bez Messiho smlouvy tak má FC Barcelona údajně pořádné dluhy, u kterých se skloňuje obří číslo více než 1 miliarda eur.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
Autor fotografie: Кирилл Венедиктов
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_after_scoring_the_opening_goal_against_Nigeria.jpg 

Nepomohl ani fakt, že samotný Messi měl přistoupit na snížení svého platu o 50 % jen aby mohl zůstat. Barcelona zkrátka překročila limit výdajů na hráče a Messiho si už více nemohla dovolit. Hvězdný hráč toto rozhodnutí oznámil na velmi emotivní tiskovce, během které plakal a neustále utíral slzy. Ve jistém momentu dokonce musel odejít od mikrofonu. Barcelona byla jeho domovem neuvěřitelných 21 let. 

Francouzi vítají Messiho s otevřenou náručí

Definitivní konec jedné éry v FC Barcelona už nespustil lavinu dalších otazníků. Messiho budoucnost byla jasná za pár dní. Zájem mělo projevit vícero klubů, ale jako úspěšné se ukázala rokování s francouzským klubem Paris Saint-Germain.

Smlouva, kterou podepsal je platná 2 roky, s možností prodloužení o jeden další. V PSG si obleče dres s číslem 30, ve kterém už stihnul zapózovat pro fanoušky. V týmu mu budou dělat společnost další velká jména jako Sergio Ramos, Danilo Pereira, Neymar Jr nebo fenomenální Kylian Mbappé. Podle vícero neoficiálních informací si má hvězdný Leo v PSG vydělat 40 milionů eur ročně.

Takže, je podle vás lepším hráčem Messi nebo Ronaldo? Co si myslíte o Leovém přestupu do PSG? Pokud se vám článek líbil, určitě ho sdílejte i s vašimi přáteli.

Zdroje:

[1] Lionel Messi Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/lionel-messi-5242.php

[2] Lionel Messi: How many goals did he score for Newell’s Old Boys? – https://www.givemesport.com/1594281-lionel-messi-how-many-goals-did-he-score-for-newells-old-boys

[3] Rosario. The Old Coach and the Kid – https://www.independent.ie/sport/soccer/rosario-the-old-coach-and-the-kid-26496103.html

[4] FC Barcelona - Lionel Messi

[5] Almeria 0-8 Barcelona: Lionel Messi Hat-Trick Inspires Barca To Equal Record Away Win – https://www.goal.com/en/news/722/la-liga/2010/11/20/2223221/almeria-0-8-barcelona-lionel-messi-hat-trick-inspires-barca

[6] Breaking Down Lionel Messi's Magical 91-Goal Year for Barcelona and Argentina – https://bleacherreport.com/articles/1456355-breaking-down-lionel-messis-magical-91-goal-year-for-barcelona-and-argentina

[7] Lionel Messi: Argentina forward retires from international football – https://www.bbc.com/sport/football/36637591

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *