Michael Jordan: Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob, jehož hra doslova brala dech

Michael Jordan: Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob, jehož hra doslova brala dech

Asi jen málokdo na světě nezachytil jméno, které v polovině 80. a 90. let ozpěvovaly miliony fanoušků. Znají ho dokonce i ti, kteří nefandí basketbalu nebo ti, kteří vůbec nesledují sport. To jméno je Michael Jordan a patří k legendám s obrovským přesahem. Je důkazem, že tvrdá práce dokáže splnit i ty největší sny.

Během zápasů předváděl kombinaci ladnosti, dravosti, rychlosti a síly. Stručný seznam jeho úspěchů obsahuje tituly jako Nováček roku, 5tinásobný neužitečnější hráč, 6tinásobný šampion NBA, 14tinásobný NBA All Star a právoplatný člen Síně slávy. Pojďte se s námi podívat na život jednoho z nejlepších basketbalistů všech dob, který se dokázal dotknout hvězd.

Chtěl vyhrávat už jako dítě

Michael Jeffrey Jordan se narodil 17. února 1963 v Brooklynu. Vyrůstal ve Wilmingtoně a už v raném dětství měl jednu konkurenční výhodu. Chtěl vyhrát každou hru, kterou hrál. Na rozdíl od mnoha známých kolegů měl MJ v dětství stabilní zázemí. Byl synem mechanika Jamesa a bankovní účetní Deloris. Ke spotu ho přivedl otec, který koupil a na zadní dvůr nainstaloval basketbalový koš.

Michael Jordan
Autor fotografie: Zach Catanzareti Photo
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_jordan_(51278165340).jpg

Michael pod ním trávil spoustu volného času, zejména se starším bratrem Larrym. Napříč tomu, že byl mladší, už tehdy přišel na to, jak postupně bratra porazit a svoji hru zlepšoval stále víc. Rodící se lásku ke sportu rozvíjel i na střední, kde se chtěl připojit ke školnímu basketbalovému týmu.

Odmítl ho školní basketbalový tým

Mladý Michael byl sice plný entuziasmu, ale ani to nestačilo. Školní basketbalový tým ho odmítnul. Nebyl prý dostatečně vysoký a v té době potřebovali někoho vyššího. Z rozhodnutí byl sice zklamaný, ale nevěšel hlavu ve smutku.

Připojil se k juniorům, kde na sobě i nadále pracoval a vybojoval si členství v McDonald’s All-American Team. Šlo o výběr těch nejlepších hráčů ze středních škol. Za svoje narůstající výkony si později zasloužil stipendium, které mu bylo nabídnuté na University of North Carolina.

Rok předtím byl součástí basketbalového campu, kde všechny ohromil kombinací atletiky, rychlosti, intenzity a instinktů. Na univerzitě se ho ujal známý trenér Dean Smith, který obvykle s nováčky zacházel stejně tvrdě, jako s profíky.

Michael byl rád, že se mu dostává dostatečně náročného tréninku, který byl zároveň výzvou. Netrvalo dlouho a Jordan se s titulem Freshman of the Year stal důležitou součástí univerzitního týmu.

NBA neboli nabídka, která se neodmítá

Michaelův fenomenální výkon byl důležitou součástí poháru NCAA Championship. Jeho talentu si v té době už nedalo nevšimnout. Ocitnul se na mapě mladých sportovních hvězd, připravených na další kariérní kroky, nevyhnutelně směřující k úspěchu a slávě. Během studia mu na stole přistála nabídka do NBA, která potvrdila, že rozhodně patří mezi nejlepší.

Byl draftován do týmu Chicago Bulls, který do té doby předváděl průměrné výkony. To se ale s příchodem Michaela už brzy mělo změnit. Opustil vysokou školu, aby se naplno mohl věnovat basketbalu. Mezitím se dostal i do olympijského týmu, kde přispěl k výhře zlata na LOH v Los Angeles. Potom se ale do školy vrátil a absolvoval ji s titulem bakalář v oboru geografie.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Sports Illustrated: Zrodila se hvězda

Michaelovy úspěchy v NBA na sebe nenechaly dlouho čekat. Radoval se z ceny Nováček roku a stal se miláčkem publika. Jeho basketbalového umění si velmi rychle všimla i média. New York Times ho označil za fenomenálního nováčka býků. Později se objevil i na obálce prestižního Sports Illustrated s titulkem: Zrodila se hvězda.

Michael Jordan
Autor fotografie: Erik Drost
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Jordan_(51915995444).jpg

I hvězdy to ale občas mají těžké. Ve výběru do zápasu All-Star, Michael reprezentoval tým Východní konference. Střetnutí se západem, který měl v sestavě jména jako Magic Johnson nebo Kareem Abdul-Jabbar, ale Michaelův tým tehdy prohrál se skóre 129:140.

Zmražený vlastními spoluhráči

Na dobu před zápasem All-Star se váže i jistá kontroverzní situace. Několik ostřílených hráčů, které vedl Isiah Thomas rozčílilo množství pozornosti, které směřovalo právě na Michaela Jordana. To vedlo k situaci zvané jako freeze-out, kdy mu spoluhráči odmítli přihrát míč a doslova ho ignorovali.

Incident se ho ale nijak zvlášť nedotknul a do hrací sezóny se vrátil na vlnách úspěchu. Ten se dostavil právě s týmem Chicago Bulls. Vrátil se zpět přímo do startovní sestavy a začal přepisovat rekordy.

Průměrné Chicago Bulls se s jeho pomocí vrátilo do play-off

Michael Jordan
Autor fotografie: Cole Camplese
https://wordpress.org/openverse/image/e4780ab8-aa93-41bb-bdee-edddf791041b

Po nástupu Jordana byli býci pouze průměrným týmem. S jeho pomocí ale začali postupně nabírat na váze. Hlavní trenér týmu Kevin Loughery si prý již tehdy uvědomoval, že se s největší pravděpodobností kouká na nejlepšího hráče všech dob.

Jeho raketově rostoucí kariéru ale na chvíli stopla zlomená noha. Prognózy lékařů nezněly nejlépe, ale Jordan všem vytřel zrak a ze zranění se zotavil v rekordním čase. Potom spustil doslova bodové šílenství, které prováděl rekord za rekordem. Za svoje legendární smeče si vysloužil přezdívku Air, která se později stala sub-brandem společnosti Nike. Magazín Forbes odhaduje, že spojení s Nike vyneslo Michaelovi Jordanovi zhruba 1,3 miliardy dolarů.

Přivedl býky k šesti titulům a posunul hranice rekordů

Chicago Bulls s Jordanovou posilou bouralo hranice průměrů a vystřelilo mezi nejlepší týmy NBA. Podařilo se jim získat šest titulů a v letech 1987-1993 byl Michael Jordan nejlepším střelcem NBA. Úspěch týmu Bulls se připisuje především jemu a jeho spoluhráči Scottiemu Pippenovi.

Fanoušci této dvojici leželi doslova u nohou. V letech 91, 92 a 93 dovedli tým Bulls k hattricku a 3x za sebou tak získali „zlato“. Samotný Jordan se stal třikrát nejužitečnějším hráčem finále play-off a v letech 91 a 92 i nejužitečnějším hráčem celé sezóny NBA.

Odchod z NBA na vrcholu slávy

V roce 1993 se zdálo, že býci jsou v nejlepší formě své historie. Tým s Jordanem v čele byl plně připravený čelit všem soupeřům a dál přepisovat žebříčky rekordů. V tom roce ale přišel zlom a Michael Jordan zastavil svět basketbalu vyhlášením, že ve věku 30 let končí profesionální kariéru. 

Co se s Michaelem Jordanem stalo potom? Na hřišti rozhodně neřekl poslední slovo. Po odchodu z NBA zkusil novou výzvu v podobě baseballu, kterému se věnoval několik měsíců. Potom přišlo vystřízlivění a fanoušci měli obrovský důvod na radost. Pomocí dvouslovné a dnes už legendární tiskové zprávy – „I’m back“ oznámil Jordan svůj návrat do NBA. Pauza mu vůbec neuškodila.

Triumfální návrat, který opět roztočil kolotoč titulů

Michael Jordan
Autor fotografie: Veřejná doména
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jordan_elgrafico_1992.jpg

Bulls byli v následující sezóně posíleni o talentovaného Dennisa Rodmana. Společně s Jordanem se jim podařilo vyhrát titul i v sezónách 96, 97 a 98. Michael byl už po čtvrté jmenován za nejužitečnějšího hráče finálových zápasů. Díky tomu překonal rekord další legendy – Magica Johnsona. Později byl zařazený do žebříčku TOP 50 nejužitečnějších hráčů v historii a opět oznámil konec kariéry. Nezůstal ale úplně mimo basketbal. Stal se funkcionářem v klubu Washington Wizards, kde nastoupil na pozici President of Basketball Operations.

Zároveň byl i jedním z podílníků. Wizards byl průměrný tým, který neudělal žádnou díru do světa. Michael Jordan se tak rozhodnul pro radikální krok a znovu si oblékl dres. Napříč tomu v týmu Washington Wizards neodehrál mnoho zápasů kvůli zranění kolene. Jeho touhu hrát ale poháněla vznešená myšlenka. Všechen svůj plat totiž věnoval obětem teroristického útoku z 11. září.

Poslední tanec v dresu Washington Wizards

Michael Jordan odehrál svůj poslední zápas v kariéře 16. dubna 2003. Bylo to v dresu Washington Wizards a jeho tým tehdy podlehnul Philadelphii 76ers. Napříč prohře si Jordan po zápasu vysloužil potlesk od hráčů i tříminutový standing ovation od celého publika.

Jeden z nejlepších hráčů NBA má za sebou bohatou kariéru, ověnčenou mnoha tituly. Prováděly ji také úspěšné spolupráce se značkami jako McDonald’s, Chevrolet, Hanes nebo Coca-Cola. Zahrál si i v několika filmech. Z nich stojí za zmínku kultovní komedie Space Jam, kde v basketbalovém zápase spojil síly s animovanými postavičkami Looney Tunes. Obrovský úspěch však slaví i s dokumentární sérií The Last Dance od Netflixu. Ta mapuje jeho kariéru a milníky týmu Chicago Bulls v autentické podobě starých videozáznamů.

Nejbohatší sportovec v důchodě

Michael Jordan žije v roce 2021 ve svém domě na Floridě. Společnost mu dělá manželka Yvette Prieto a jejich dvě dcery. Jeho majetek se odhaduje na neuvěřitelných 1,6 miliardy dolarů a právem se proto může pyšnit titulem – nejbohatší bývalý sportovec na světě. Stále se raduje z velmi úspěšné spolupráce s Nike, která mu podle odhadů přinesla stovky milionů dolarů.

Kromě toho vlastní soukromý celebritní golfový klub The Grove XXIII. Jeho členy jsou například bývalý americký prezident Barack Obama, legendární golfista Tiger Woods nebo sedminásobný vítěz Super Bowlu Tom Brady. Majetek Michaela Jordana dále zahrnuje i několik luxusních nemovitostí nebo síť steakhousů. Navíc má i vlastní basketbalový tým Charlotte Bobcats (později přejmenován na Charlotte Hornets). Jordan je ale známý i tím, že rád dává a svoje bohatství využívá také na filantropické účely nebo podporu charity.

Jaký je váš názor na fenomenálního Michaela Jordana? Který fakt z jeho života vás zaujal nejvíce? Pokud se vám toto detailní zpracování života legendy NBA líbilo, budeme rádi za každé sdílení.

Zdroje:

[1] Legends profile: Michael Jordan – https://www.nba.com/history/legends/profiles/michael-jordan

[2] Basketball Superstar Michael Jordan Born – https://www.ncdcr.gov/blog/2013/02/17/basketball-superstar-michael-jordan-born

[3] Michael Jordan's Life Before He Became an NBA Star – https://www.biography.com/news/michael-jordan-life-before-nba-early-career

[4] Chicago Tribune – https://graphics.chicagotribune.com/michael-jordan-timeline/early-blurb.html

[5] 'The Last Dance': Michael Jordan flirted with the idea of playing football instead of baseball in 1993 – https://www.cbssports.com/nfl/news/the-last-dance-michael-jordan-flirted-with-the-idea-of-playing-football-instead-of-baseball-in-1993/

[6] History, Heritage & Tradition – https://www.mcdonaldsallamerican.com/aag/en-us/history.html

[7] Michael Jordan Earns a Basketball Scholarship to the University of North Carolina at Chapel Hill – https://worldhistoryproject.org/1981/michael-jordan-earns-a-basketball-scholarship-to-the-university-of-north-carolina-at-chapel-hill

[8] On this day 36 years ago, the Chicago Bulls drafted Michael Jordan – https://www.dailytarheel.com/article/2020/06/michael-jordan-unc-mens-basketball-1984-nba-draft#:~:text=June%20of%201984%20would%20catapult,10%20rounds%20and%20228%20selections.

[9] 5 superstar athletes who went back to school – https://www.cnbc.com/2017/09/27/5-superstar-athletes-who-went-back-to-school.html

[10] Former Baltimore Bullets Star Kevin Loughery On Coaching Michael Jordan As Rookie – https://pressboxonline.com/2020/04/26/former-baltimore-bullets-star-kevin-loughery-on-coaching-michael-jordan-as-rookie/

[11] Chicago Bulls History – https://www.nba.com/bulls/history/Chicago_Bulls_History-24393-42.html?nav=ArticleList#8

[12] Michael Jordan Has Made Over $1 Billion From Nike — The Biggest Endorsement Bargain In Sports – https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2020/05/03/michael-jordans-1-billion-nike-endorsement-is-the-biggest-bargain-in-sports/?sh=6ca991c61363

[13] WHERE ARE THEY NOW? The other big-name players from Michael Jordan's final NBA game – https://www.businessinsider.com/michael-jordan-final-nba-game-where-are-they-now-2018-4

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *