Muhammad Ali – Charismatická a kontroverzní sportovní ikona 20. století

Muhammad Ali – Charismatická a kontroverzní sportovní ikona 20. století

V roce 1990 byl Muhammad Ali uveden do boxerské síně slávy a o 15 let později získal od prezidenta Bushe za celoživotní přínos nejvyšší občanské vyznamenání, tzv. Prezidentskou medaili svobody. V roce 2012 ho už s řádně podlomeným zdravím symbolicky korunovali za krále boxu. Výpočet úspěchů Muhammada Aliho je sáhodlouhý, protože toho dosáhl hodně nejen v oblasti sportu. Nelze se proto divit, že ho britská veřejnoprávní televize BBC na přelomu tisíciletí vyhlásila spolu s prestižním sportovním časopisem Sports Ilustrated za sportovce 20. století.

Muhammad Ali
Autor fotografie: Michael Karshis
https://wordpress.org/openverse/image/8eddbe3d-ee6b-4604-930e-59117b251926

Nelehké dětství šampióna v dobách segregace a rasové nerovnosti

Cassius Marcellus Clay Junior přitom vyrůstal v nelehkých poměrech amerického jihu ve čtyřicátých letech minulého století, kdy se celý svět zmítal ve 2. světové válce. USA navíc už roky, i v jeho rodném Louisville, čelilo segregaci a otázce rasové nerovnosti.

Muhammad Ali
Autor fotografie: Veřejná doména
https://wordpress.org/openverse/image/01e5a203-5abb-4aaa-abb2-3b7b32a1d640

K boxu se dostal jako 12-letý a už o šest let později mu v Římě věšeli na krk zlatou olympijskou medaili v kategorii do 79 kg. Do povědomí lidí na celém světě se tehdy ještě jako Cassius Clay dostal nejprve po překvapivém vítězství nad Sonym Listonem, po kterém vzápětí všechny překvapil informací o konvertování na islámskou víru a změnou jména na Muhammad Ali. Po náboženském islamistickém vůdci Elijahovi Muhammadovi.

Vzepřel se režimu a přišel téměř o všechno

Zlom v jeho kariéře nastal v roce 1967, když odmítl nastoupit na povinnou vojenskou službu do dalekého Vietnamu, kterým už léta zmítal obrovský vojenský konflikt. Navíc v těch letech neutichal ani boj za zrovnoprávnění černochů vedený především Martinem Lutherem Kingem. Navzdory tomu se Ali neváhal v památném veřejném vystoupení vzepřít tehdejšímu establishmentu, za což přišel téměř o všechno. O kariéru, americký pas a téměř i o svobodu.

O tři a půl roku byl však díky osvobozujícímu rozsudku zpět, aby gloriolu kolem své osoby dokonal. Dvakrát porazil tehdejšího šampióna Aliho Fraziera a zejména v roce 1974 před zraky miliardy lidí u televizních obrazovek po celém světě dosud nevídanou taktikou rope-a-dope zničil Georga Foremana. Ze slastného titulu se radoval po dlouhých sedmi letech.

Muhammad Ali
Autor fotografie: Joshi Bhavya
https://wordpress.org/openverse/image/e83b9efe-dfe6-4f2a-99d4-775059f09d56

První boxer, který se stal šampiónem těžké váhy třikrát za sebou

Muhammad Ali se stal prvním boxerem, který vyhrál v těžké váze třikrát za sebou. Celkově se mu podařilo tento titul obhájit až 19-krát. Jeho zápasová bilance se v ringu zastavila na 56 výhrách, pouze pěti prohrách a 37-krát udělil svým soupeřům KO. Na začátku tisíciletí, v roce 2001, o něm natočili životopisný film. Roli Aliho si zahrál Will Smith, který byl za svůj výkon nominován i na Oscara.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Ali vynikal v boxu především rychlostí, agilitou a výbornou prací nohou. Na tehdejší dobu měl neobvyklý styl se svěšenýma rukama v ringu, kterým často provokoval soupeře. Po skončení sportovní kariéry začal bojovat s dalším soupeřem, tentokrát to byl ale boj více než 30-letý. Začala ho trápit Parkinsonova choroba, přesto nepřestával cestovat po světě a nadále se účastnil charitativních a společenských akcí. Muhammad Ali zemřel 3. června 2016 ve věku 74 let na následky respiračního onemocnění souvisejícího právě s Parkinsonovou chorobou. Nebyl sice jediným sportovcem, který bouchal na dveře občanských práv a rasové spravedlnosti, ale bouchal tak hlasitě, že to slyšel celý svět. A jeho odkaz je živý dodnes.

Muhammad Ali si v roce 1967 byl vědom, že ho za jeho odmítavý postoj k válce postihnou. Jak byste reagovali vy? Zachovaly byste se podobně jako uznávaný sportovní idol, který má před sebou podstatnou část kariéry? Napište nám váš názor, a pokud chcete vědět více o životě legendy boxu, například i o jednom z nejemotivnějších momentů olympijských her z roku 1996, brzy o něm připravíme video, tak se máte na co těšit.

A pokud se vám náš článek o králi boxu a největší sportovní ikoně 20. století líbil, sdílejte ho i mezi své přátele. Ať pestrý život Muhammada Aliho zná co nejvíce lidí.

Zdroje:

[1] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – https://www.bbc.com/news/av/world-20591588

[2] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – http://100photos.time.com/photos/neil-leifer-muhammad-ali-sonny-liston

[3] Muhammad Ali awarded Medal of Freedom in 2005 – https://www.msnbc.com/msnbc-news/watch/ali-awarded-medal-of-freedom-in-2005-699118147674

[4] Muhammad Ali lights the Olympic Cauldron – https://www.olympic.org/videos/muhammad-ali-lights-the-olympic-cauldron

[5] Julie Mazziotta – How Muhammad Ali Shaped Daughter Laila Ali’s Cooking Career: ‘My Dad Loved Burgers!’ – https://people.com/food/muhammad-ali-daughter-laila-cooking-burgers-cookbook

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *