Co jsou patentované směsi a lžou nám jimi výrobci doplňků výživy?

Co jsou patentované směsi a lžou nám jimi výrobci doplňků výživy?

Řekněme, že vám určitý produkt padl do oka. Možná vás zaujal obal a možná jste slyšeli, jak ho někdo opěvuje v posilovně. Vyhledáte si ho v e-shopu, přečtete si o tom, jak je skvělý a zamíříte k tabulce nutričních hodnot. Nicméně v ní objevíte složku, která nese název patentovaná směs. V angličtině ,,Proprietary Blend“, ,,Performance Matrix“, ,,Pump Matrix“, ,,Neuro Modulation“ nebo cokoliv jiného.

Potom však začnete uvažovat nad tím, proč existuje takové kvantum složek, pokud jsou všechny efektivní. Než uděláte jakýkoliv unáhlený závěr, zjistěte, co jsou to patentované směsi, a proč se v suplementech nacházejí.

Patentované směsi: co to je a jak si zvolit správný výživový doplněk?

Co jsou patentované směsi?

Patentovaná směs je směs ingrediencí a přísad, která nese určitý název. V tabulce nutričních hodnot proto najdete pod názvem ,,patentovaná směs“ vyjmenovaný seznam složek a číslo, které seskupuje podíl jednotlivých složek. Jednoduše řečeno, uvádí se pouze souhrn těchto ingrediencí.   

Co jsou patentované směsi

Nicméně FDA (Správa potravin a léčiv, v angličtině Food and Drug Administration) vyžaduje, aby byly všechny složky patentované směsi uvedeny v přesném pořadí podle podílu obsahu ve směsi. Takže složky, kterých je v produktu nejvíce, musí být uvedeny jako první. Pokud je například ve směsi nejvíce taurinu, bude uveden jako první, a jako poslední složka bude uveden agmatin sulfát, kterého je nejméně. Celková gramáž této směsi je 3000 mg.

Takový seznam zajímavých ingrediencí v patentovaných směsích bez uvedeného množství každé účinné složky je často označován i termínem ,,dekorace obalu“. Toto řízení je však legitimní a některé firmy ho používají pouze proto, aby ochránily kvalitní vzorce před kopírováním nebo krádeží konkurence.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Nevýhoda patentované směsi

Snad jedinou nevýhodou patentované směsi je, že je téměř nemožné posoudit skutečnou účinnost produktu. O každé složce v suplementech lze říci, že existuje přesná účinná dávka, potvrzená vědeckými studiemi a výzkumy. U patentovaných směsích je to těžší, protože nevíte, zda jste tuto účinnou dávku užili nebo byla v patentované směsi obsažena pouze její menší dávka. Právě díky tomu spotřebitel nemá reálnou představu o tom, jaké složení má patentovaná směs.

Příklad produktu, který má v tabulce nutričních hodnot dobře rozepsané složky:

tabulka nutričních hodnot nepatentované směsi

Uvedeme si další příklad

Vědecké studie prokázaly, že účinná dávka kreatinu je 3 až 5 g denně. Pokud užíváte kreatin, víte, že si ho můžete jednoduše nadávkovat. U produktu s patentovanou směsí je to trochu problém. Nemůžete si být jistí, že jste užili účinnou dávku kreatinu, a dokonce nemáte ponětí ani o tom, v jaké dávce jste užili další složky směsi. 

Patentované směsi - jak se používají

Proč používají výrobci suplementů patentované směsi?

Výrobci suplementů a výživových doplňků přidávají patentované směsi ze dvou hlavních důvodů:

1. Ochrana složení suplementu

Výrobci nejčastěji využívají patentované směsi na ochranu vzorce, přesných poměrů a množství každé složky, ze které je produkt vyroben. Společnosti takto chrání své investice a zabraňují konkurenci kopírování vzorců a poměrů jednotlivých složek. Příkladem může být společnost, která utratí značné množství financí na výzkum a klinické studie, aby vyvinula skutečně účinnou směs a dokázala, že je v porovnání s ostatními směsmi lepší. V tomto případě by měla být společnost schopna výzkumem prokázat, jak a proč je směs efektivní.

patentované směsi

2. Zavádění spotřebitele

Používání patentované směsi má i svou odvrácenou tvář. Prostřednictvím ní se společnosti snaží zakrýt fakt, že vzorec obsahuje velmi málo účinných látek. Spotřebitel si tak myslí, že získal více než zaplatil. Většinou však výrobci tuto směs ,,obohatí“ levnými složkami místo těch dražších a kvalitních. Věříme však, že většina výrobců se snaží své výrobky zpracovat co nejkvalitněji a být vůči zákazníkům co nejvíce transparentní.

Co jsou patentované směsi

Jak jsme již naznačili, za patentovanou směsí se nemusí hned ukrývat lež nebo tahání za nos. Existují i společnosti, které chtějí opravdu trhu poskytnout inovativní a účinný produkt. V tom případě je firma ochotna investovat do vědeckých studií, které takto účinnost složek potvrdí. Proto musíme podotknout, že pokud se chystáte utratit své těžce vydělané peníze za doplněk, měli byste si ověřit, zda skutečně funguje a zda byla zpracována nějaká studie, která podporuje účinnost konkrétní směsi.

Ať jsou tyto patentované směsi přidávány do suplementů s jakýmkoliv úmyslem, nemyslíme si, že budou někdy totálně vyloučeny z tohoto průmyslu. I když je pravda, že odklon od nich by mohl přinést určité benefity.

Patentované směsi - proč je výrobci využívají

Jsou inovativní, nebo ne?

Internet nabízí množství vědeckých studií o složkách výživových doplňků a jejich účinnosti. Společnosti samozřejmě vyrábějí a prodávají i produkty, které jsou bez patentované směsi. Právě ty jsou pro ně hodnotné a často přinášejí díky jejich transparentnosti i skvělé prodeje.

Zajímavostí je, že u některých produktů, které obsahují patentované směsi, je přesně uvedeno množství každé složky. Je to jen o rozhodnutí daného výrobce.

patentované směsi v suplementech

Skutečná inovace omezuje patentované směsi alespoň v průmyslu výživových doplňků. Směsi poskytují společnostem záminku, aby neinovovaly a nezlepšovaly se. To je však obrovskou chybou, které by se měl vyhnout každý výrobce suplementů, který chce lidem poskytovat kvalitní výrobky. Místo toho, aby si výrobci doplňků výživy zkoušeli konkurovat na základě poskytnutí nejefektivnějších produktů (a dokázali to studiemi), – fitness průmysl je shluk ,,před“ a ,,po“ fotek, směšných marketingových sloganů a renomovaných lidí, kteří tvrdí, jak produkt funguje. I když to tak nemusí být.

Jak tedy přistupovat k patentované směsi?

Dokud neuvidíme studie, které podporují efektivnost nebo neefektivnost patentované směsi, která nemá uvedené množství konkrétních složek, neměli bychom dělat ukvapené závěry. Nemůžeme tvrdit, že jsou všechny patentované směsi špatné, ale ani dobré. Jako spotřebitelé byste měli studovat, která složka je pro vás účinná a při jaké dávce. Vědecké studie složek doplňků, patentovaných směsí a jejich účinnosti jsou v hojném počtu dostupné už opravdu všude. Renomovaní odborníci v oboru jsou vždy o krok dále a využívají své znalosti k tomu, aby poskytli kritickou analýzu studií a nadále nás vzdělávali.

Patentované směsi - jsou špatné nebo dobré

Pokud se chystáte nakupovat doplňky, ujistěte se, že víte, co nakupujete. Pevně věříme, že jsme vám pomohli při výběru správných doplňků výživy.
 

Jak a podle čeho si vybíráte výživové doplňky vy? Vaši odpověď nám napište do komentáře, a pokud chcete, aby i další lidé věděli o patentovaných směsích v suplementech, podpořte článek sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *