Steven Seagal – hrdina akčních filmů, mistr bojových umění i bluesový zpěvák

Steven Seagal – hrdina akčních filmů, mistr bojových umění i bluesový zpěvák

Steven Frederic Seagal se narodil 10. dubna 1952 v Michiganu a už jako malý kluk byl fascinován bojovým uměním a bluesem. Ve svých sedmi letech začal trénovat Shito-ryu karate a pak také aikido. Po deseti letech tréninku odcestoval Seagal do Japonska, aby se mohl učit od těch nejlepších mistrů. Kromě bojového umění se však věnoval i vyučování angličtiny. Netrvalo dlouho a Seagalova píle začala plodit úspěchy – postupně sbíral černé pásy (např. v karate, judu či kendu). Navíc se stal také prvním americkým instruktorem Aikido Tenshin Dojo v japonské Osace. Může se pyšnit tím, že v devadesátých letech patřil k nejzručnějším lidem v aikidu. 

Od koordinace bojového umění k hlavním rolím

Steven Seagal
Autor fotografie: Gage Skidmore
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steven_Seagal_by_Gage_Skidmore.jpg

K filmu se Seagal dostal poprvé jako koordinátor bojových umění ve snímku s názvem Výzva (The Challenge), který byl uvedený v roce 1982, tedy v době jeho 30 let. Ze stejné pracovní pozice se podílel i na bondovce Nikdy neříkej nikdy (Never Say Never Again). Během natáčecí zkoušky se mu dokonce povedlo zlomit zápěstí Seanu Connerymu. Jako herec poprvé vystoupil ve filmu Nico: víc než zákon (Above the Law), kde získal hned hlavní roli. Ztvárnil policistu a experta na bojové umění Nica Toscaniho. Za pár let se objevil například ve filmu Těžko ho zabít (Hard to Kill), Nemilosrdná spravedlnost (Out for Justice) či Muž s cejchem smrti (Marked for Death). Ze Seagala se tak stala filmová akční hvězda 90. let. Za vrchol jeho herecké kariéry je však často považován především výkon v akčním snímku Přepadení v Pacifiku (Under Siege), kde se objevil po boku Tommyho Lee Jonese.

Neúspěšná režisérská kariéra Stevena Seagala

Herecké výkony a koordinace bojových umění však nejsou v souvislosti s filmem to jediné, čím se Seagal proslavil. Například u filmu Aljaška v plamenech (On Deadly Ground) se kromě hraní představil i jako režisér. Film však nebyl považován za úspěšný, o čemž svědčí i fakt, že získal “ocenění” Zlatá malina za nejhorší režii. Rozhodl se tedy držet raději herecké kariéry. Naposledy ho tak diváci mohli vidět například ve filmu Cesta utrpení (Final Mission), Nelegální obchod (General Commander) či Beyond the Law. 

Skalní fanoušci se s ním však ještě rozhodně loučit nemusí, vzhledem k jeho dobré kondici je klidně možné, že se na filmových plátnech ještě objeví. Otázkou však je, jak moc by se chtělo dalším hercům do natáčení filmu se Seagalem. Je totiž známý tím, že s ním není příliš jednoduchá spolupráce. Otevřeně na scéně kritizuje ostatní, shazuje obsazení i členy štábu, a výjimkou dokonce nejsou ani jiné urážky a rvačky mimo scénu, do kterých je na place herec zapojen. Je o něm známo, že i přímo během natáčení vyžaduje mnohdy přepisování scénářů k obrazu svému. A co na tyto dohady říká sám Seagal?

,,Když pracuji s profesionály, je to pro mě snadné. Pokud ovšem musím pracovat s lidmi, kteří nevědí, co dělají, je to opravdu těžké. Už jen proto, že dávám v sázku svou pověst.“

Steven Seagal
Autor fotografie: Press Service of the President of Russia
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steven_Seagal_Russia_2016.jpg

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Seagala proslavila i jeho láska k hudbě

Za zmínku však rozhodně stojí i Seagalova hudební kariéra, která odstartovala už v dětství, když ve 12 letech dostal první kytaru. Svou láskou k bluesu se netajil už předtím a díky nástroji se mu začal pořádně věnovat. V roce 2005 vydal své debutové album s názvem Songs from the Crystal Cave, které částečně odráží jeho ezoterický a spiritualistický postoj k životu. Hudbě se však věnoval i dál, a tak se jeho diskografie ještě rozrostla. Mimo to se však může pochlubit i svou sbírkou kytar. 

Steven Seagal a obvinění ze sexuálního obtěžování

Steven Seagal
Autor fotografie: ЖАРА ТВ
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steven_Seagal_Emin_Agalarov_Zhara_festival_2018.jpg

Poměrně pestrý je i osobní život Stevena Seagala. O tom svědčí také fakt, že se může pochlubit sedmi dětmi. Své potomky má z několika manželství a jednoho mileneckého poměru s chůvou. Už 12 let je však ženatý s mongolskou herečkou jménem Erdenetuya Batsukh. Čím se však Seagal rozhodně nechlubí, je několik obvinění ze sexuálního zneužívání, která podaly například herečky Portia de Rossi či Jenny McCarthy. On je považuje za křivá tvrzení a veškerou vinu odmítá. 

Podpora životního prostředí, zvířat i Vladimira Putina

Seagalovi nemůžeme odepřít ani jeho zájem o životní prostředí. Tuto tématiku, stejně jako své konzervativní politické názory, se snažil často protlačit i do akčních filmů, což však fanoušci mnohdy přijímali s rozpaky. Řadí se mezi aktivisty, kteří hájí práva zvířat. Několik si jich dokonce i sám adoptoval. Stejně tak věnuje svůj čas a peníze do podpory životního prostředí. A možná vás překvapí i fakt, že Seagal věří v reinkarnaci. 

Je známý také tím, že má několik občanství konkrétně americké, srbské a ruské. V roce 2018 se pak stal i velvyslancem Ruska v USA. Otevřeně podporuje Vladimira Putina, považuje ho za svého přítele, a dokonce obhajuje i jeho politiku. 

Můžeme jen odhadovat, jestli se bude Seagalova kariéra dále ubírat spíše k bojovým uměním, herectví, hudbě nebo politice. Jeho popularitu především v 90. letech mu však už nikdo neodepře. Jak vidíte budoucnost Stevena Seagala vy? Za co ho obdivujete, a co z jeho kariéry naopak odsuzujete? Podělte se s námi do komentářů o své názory, a pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet mezi své přátele. Třeba i oni v dětství milovali filmy se Stevenem Seagalem a rádi se o něm dozví něco nového. 

Zdroje:

[1] Steven Seagal – https://www.biography.com/actor/steven-seagal

[2] Biography of Steven Seagal – https://www.liveabout.com/steven-seagal-profile-2307746

[3] Steven Seagal Official Website – http://stevenseagal.com/

[4] Great Falls Tribune – https://www.newspapers.com/image/?clipping_id=7931391&fcfToken=eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJmcmVlLXZpZXctaWQiOjI0MzYxMDI4MywiaWF0IjoxNjE5NDM2OTQzLCJleHAiOjE2MTk1MjMzNDN9.XNdr1dDu5hfGw6wNgNdlfJTNDGLEhi0Fh_nEabv6NGk

[5] Steven Seagal Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/steven-seagal-4156.php

[6] Steven Seagal Biography

[7]https://www.imdb.com/name/nm0000219/bio

[8] Who is he dating right now? – https://www.whosdatedwho.com/dating/steven-seagal

[9] Steven Seagal storms out of live interview after sexual assault questions – https://eu.usatoday.com/story/life/people/2018/10/04/steven-seagal-walks-out-interview-after-sexual-assault-questions/1528460002/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *