Tom Cruise: Legendární hollywoodský herec, který prý funguje na 1200 kcal denně

Tom Cruise: Legendární hollywoodský herec, který prý funguje na 1200 kcal denně

Najít člověka, který nezná jméno Tom Cruise by bylo zřejmě dost těžké. Patří k nestárnoucím hollywoodským ikonám, které mají na kontě desítky trháků. Mezi jeho nejoblíbenější počiny patří série Mission Impossible, kde je známý jako agent Ethan Hunt. Jeho špionážní filmy si po světě získaly množství fanoušků i díky neuvěřitelným kaskadérským kouskům, během kterých Tom Cruise nevyužívá kaskadéra.

Všechno si totiž na place odmaká sám a na návrhu samotných nervy drásajících scén se dokonce i podílí. Ve svém věku dokazuje, že je nezastavitelný a jeho formu by mu mohli závidět i o dost mladší pánové. Jak to teda dělá? Údajně přijímá běžně jen 1200 kcal denně a věnuje se množství fyzických aktivit. Pojďte se tedy s námi podívat na to, jaká byla cesta Toma Cruise k největší slávě a jak se udržuje ve formě.

Dětství ve znamení častého stěhování, bez přátel a s násilnickým otcem

Tom Cruise
Autor fotografie: 롯데엔터테인먼트
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:(%EB%AF%B8%EC%85%98_%EC%9E%84%ED%8C%8C%EC%84%9C%EB%B8%94_%EB%A1%9C%EA%B7%B8%EB%84%A4%EC%9D%B4%EC%85%98)_%ED%86%B0_%ED%81%AC%EB%A3%A8%EC%A6%88_%ED%8A%B9%EB%B3%84_%EC%9D%B8%EC%82%AC_%EC%98%81%EC%83%81_Tom_Cruise.jpg

Thomas Cruise Mapother IV se narodil 3. července 1962 v americkém městě Syracuse. Už od dětství si musel zvykat na rušný život. Jeho rodina se často stěhovala a malý Tom vyrůstal v různých částech Severní Ameriky. Má tři sestry a je jediným synem učitelky Mary Lee Pfeiffer a elektroinženýra Thomase Cruise Mapothera III. Dětství je pro Cruise bolavým tématem právě kvůli jeho otci, kterého charakterizoval jako násilníka a zbabělce.

Často ho totiž mlátil i při té nejmenší zámince a kopnul si do něj vždy, když něco pokazil. Jako chlapec z otcova chování cítil úzkost a o nic lepší to neměl ani ve škole. Jelikož se často stěhovali, pro kolektiv byl vždy jen tím novým dítětem se špatnými botami a nesprávným přízvukem. I proto neměl žádného blízkého přítele, čelil šikaně a celou situaci zhoršovala jeho dyslexie. 

Herecký talent už od čtvrté třídy

Když si Thomas Mapother III. našel práci v Kanadě, přestěhoval se tam s celou rodinou. Malý Tom byl zapsaný na místní základní školu, kde učitel ve čtvrté třídě objevil jeho herecký talent. Právě tady přičichnul k herecké profesi, kterou později rozvíjel. Když měl 12, jeho matka se rozhodla požádat o rozvod a spolu s ním a jednou ze sester se vrátili zpět do států.

Mary Lee Pfeiffer se později opět vdala, ale mladý herecký talent ani potom neměl stabilní zázemí. Časté stěhování pokračovalo a několik zdrojů zmiňuje, že Cruise byl v té době zapsaný až na 15 školách.

Láska ke sportu, chudoba a vůle být knězem

Tom Cruise vedle vášně k herectví rozvíjel na škole i svou lásku ke sportu. Vynikal v pozemním hokeji, kde ale nešťastně spadl a odbil si část předního zubu. Právě odtud pochází jeho známá fotka z mládí, kde nemá právě ideální chrup. Určitý čas se dokonce věnoval i wrestlingu, kde se chtěl stát profesionálem. Po zranění kolene ale wrestlerský tým musel opustit a zůstal u herectví. Jelikož Tom Cruise vyrůstal ve skromných poměrech, byl nucen pracovat už od osmi let, aby pomohl své rodině.

Tom Cruise
Autor fotografie: Alan Light
https://www.flickr.com/photos/42274165@N00/210252827/

Díky tomu se u něj rozvíjela vysoká pracovní morálka, kterou je herec známý dodnes. Mezi jeho první pracovní zkušenosti patřilo kosení trávy, roznos letáků nebo hrabání listí. Z vydělaných peněz se snažil ušetřit i na lístek do kina, protože už od čtyř let snil o tom, že bude točit filmy. Tyto sny se však u něj ještě několikrát změnily a když měl 14 toužil se stát knězem. Po roce ale ze semináře vystoupil a opět skončil u herectví.

Vyhazov z univerzitního týmu kvůli pivu a herecký debut ve středoškolském muzikálu

Cruise v posledním ročníku střední školy hrával fotbal za univerzitní tým. Z mužstva ho ale vyrazili po tom, co byl před zápasem přichycen u pití piva. Fotbal tak pověsil na hřebík a rozhodl se naplno věnovat už jen herecké kariéře. Svůj první debut před obecenstvem absolvoval jako šestnáctiletý, když se představil ve středoškolském muzikálu Guys and Dolls. Právě tento moment je považovaný za oficiální začátek jeho úspěšné herecké kariéry.

Nadějný herec po škole chvíli pracoval v New Yorku. Později se přestěhoval do Los Angeles, kde zkoušel štěstí na různých konkurzech pro televizní role. Úspěch přišel malou rolí ve filmu Endless Love (1981). Po něm následovalo pár menších obsazení, ze kterých vyniklo zejména drama Taps (1981), ve kterém si Cruise zahrál po boku hvězdného Seana Penna. Ve filmu sice neměl moc prostoru, ale jeho výkon zaujal mnoho kritiků, a to mu otevřelo dveře k dalším rolím.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Kultovní Maverick, upír po boku Brada Pitta či cenově ověnčený Jerry Maguire

O dva roky později získal Tom Cruise hlavní roli v komedii Risky Business, která je považována za jeho první kasovní trhák s milionovými tržbami. Šlo o jeden z milníků v jeho kariéře, která směřovala do těch nejvyšších kruhů. Tam svoje postavení potvrdil v kultovním snímku Top Gun, kde se představil po boku Vala Kilmera jako stíhací pilot Pete „Maverick“ Mitchell.

V rámci přípravy na filmovou roli se třikrát proletěl ve stíhačkách F-14. Při prvním letu zvracel, ale další dva už zvládl bez problémů. Stíhačky se později skutečně naučil pilotovat. Zvládl těžké zkoušky a staly se jeho vášní. Sám dokonce vlastní hangár s několika letadly. Později se objevil jako upír po boku Brada Pitta ve filmu Interview with the Vampire.

Úspěch mu přineslo vojenské drama Born on the Fourth of July, za které získal první nominaci na Oscara a vyhrál Zlatý Glóbus. V roce 1996 si zahrál i v dalším kasovním trháku, kterým byla komedie Jerry Maguire. Za tuto roli získal druhou nominaci na Oscara a druhý Zlatý Glóbus za nejlepšího herce.

Kaskadérské kousky ve vlastní režii, při kterých často riskuje život

Postupem času se na filmovém plátně zrodila ikonická série Mission Impossible s hlavní postavou v podobě agenta Ethana Hunta. Je charakteristická kvalitní akcí a kaskadérskými kousky, během kterých štábu i divákům tuhne krev v žilách. Všechna šílenství totiž Tom Cruise předvádí na vlastní kůži bez toho, aby využíval kaskadéra podobně, jako jeho kolegové. Je ochotný zadržet dech a skočit z budovy, lézt po vysokých překážkách nebo natáčet nebezpečné scény s výbuchy.

Díky Cruisové odvaze a zápalu pro práci jsme v sérii Mission Impossible mohli vidět například to, jak slézá holýma rukama skalnatý útes nebo jak mu nepřítel v bojové scéně krouží skutečným nožem jen pár milimetrů nad okem.

Ethana Hunta nezastavila ani nejvyšší budova světa Burj Khalifa, kterou slézal téměř kilometr nad zemí. Kromě toho naskočil na boční část trupu letadla, které s hercem vzlétlo do výšky 1500 metrů.

Takové kaskadérské kousky jsou opravdu velmi nebezpečné a ani Cruise se nevyhnul zraněním. Většinou šlo o různé škrábance a modřiny, ale jeden z větších problémů se mu stal během natáčení Mission Impossible Fallout. Když běhal po střechách a přeskakoval z budovy na budovu, jeden ze skoků mu nevyšel a nešťastnou náhodou narazil nohou na beton budovy.

Kamery tak zachytily nepěkně vypadající záběr, jak se mu noha prohnula velmi nepřirozeným způsobem, následkem čehož si zlomil kotník. Napříč velké bolesti se ale vytáhnul po okraji budovy a scénu dohrál jako profesionál.

Forma ve znamení množství fyzických aktivit a jen 1200 kalorií denně

Asi uznáte, že náročná příprava a realizace kaskadérských scén si vyžaduje i výbornou kondici. Cruisovi by jeho formu mohli závidět i podstatně mladší pánové. Jak sám tvrdí, pomáhá mu aktivní životní styl. V jednom interview zmiňuje, že se intenzivně věnuje jízdě na kajaku, průzkumu jeskyň, šermu, lezení po skalách, turistice, běhu a samozřejmě i silovému tréninku. Je velkým fanouškem variability a snaží se střídat vytrvalostní fyzickou aktivitu se silovou.

S tímto režimem jde ruku v ruce i kvalitní strava. Informace o tom, jak se Tom Cruise stravuje pochází z různých zdrojů, rozhovorů a sociálních médií. Většina z nich tvrdí, že herec obvykle dodržuje poměrně netypický způsob stravování, který navrhnul jeho kamarád David Beckham. Hollywoodská hvězda si tak údajně vystačí pouze s 1200 kaloriemi v podobě převážně grilovaných jídel s minimem sacharidů.

Nemá ale jít o klasické stravování, ale o 15 malých snacků, které Cruisovi připravuje jeho osobní kuchař. Zdroje zmiňují i různé druhy ořechů nebo lyofilizované borůvky, na které prý herec nedá dopustit. Při trénincích se údajně věnuje zejména břišákům, přítahům, dřepům a cvikům s činkami.

Tři manželství a kontroverzní scientologie

Tom Cruise
Autor fotografie: Jay Tamboli
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom_Cruise_%26_Katie_Holmes_WHCAD.jpg

Soukromý život Toma Cruise se nese ve znamení třech manželství. Ve druhé polovině 80. let si vzal starší herečku Mimi Rogers. Jejich manželství ale skončilo po necelých třech letech a důvodem měl být právě sedmiletý věkový rozdíl mezi partnery. Na natáčení Days of Thunder se později Cruise poznal s herečkou Nicole Kidman. Chemie mezi nimi fungovala nejen na place a po svatbě byli považovaní za zlatý pár Hollywoodu. Adoptovali si spolu dvě děti a v roce 2001 šokovali svět oznámením, že se rozvádí.

O pět let později uzavřel Tom Cruise manželství s herečkou Katie Holmes. Jejich vztah měl velmi rychlý spád a patřil k velmi medializovaným obzvlášť po tom, co Katie otěhotněla. Hercovi porodila dceru Suri a konvertovala na scientologii. Ani toto manželství ale nevydrželo a Katie Holmes požádala v roce 2012 o rozvod. Důvody veřejnosti doteď nejsou úplně jasné, ale objevily se dohady, ve kterých měla hrát významnou roli právě Cruisova víra. Ten totiž patří ke známým a zapáleným scientologům, což jistý čas dával jasně najevo i v médiích.

Je známý zejména vyhlášením, že scientologie mu pomohla překonat jeho dyslexii. Otevřeně také kritizoval herečku Brooke Shields za užívání antidepresiv během zotavování se z poporodní deprese. Léky podle Cruise měly jen maskovat skutečný problém a jsou jen výsledkem pseudovědy. Skutečným životním cílem a řešením problémů měla být v této době právě scientologie. Kvůli těmto výrokům se dostal během relace The Today Show do vážnější výměny názorů s moderátorem Mattem Lauerem. V diskuzi působil jako fanatik a za své chování se později omluvil.

Podporující charitu, otevřený hovorům s fanoušky a expresivní vůči nezodpovědnému štábu

Tom Cruise je známý i tím, že podporuje charitu a miluje své fanoušky, před kterými obvykle neutíká. Velmi rád si s nimi povídá a podle některých zdrojů tráví s fanoušky doslova hodiny, zejména během výjimečných událostí, jako jsou premiéry filmů či galavečery na červeném koberci.

V dobrém ale na něj zřejmě nebude vzpomínat nezodpovědný štáb, který během přípravy sedmé části Mission Impossible v roce 2020 nedodržoval bezpečnostní opatření. Natáčení tohoto filmu totiž prováděla přísná pravidla z důvodu pandemie onemocnění COVID-19, jejichž součástí byly například ochranné roušky. Když se Tom Cruise dozvěděl, že někteří členové štábu tato opatření nedodržují, doslova vybuchnul.

Jeho reakce obletěla svět prostřednictvím autentické nahrávky, během které na štáb agresivně křičel. V emotivním projevu lidí ze zákulisí upozorňoval, že natáčení se nese ve znamení zlatých standardů a vysoce kvalitní práce. Muselo překonat mnohá omezení a jeho realizace vytváří tisíce pracovních míst, o které lidi mohla pandemie připravit. Natáčení bylo povolené pouze v případě, že všichni budou dodržovat přísná bezpečnostní opatření, která měla samozřejmě v první řadě chránit zdraví celého štábu. Cruise se během své naštvané reakce nevyhnul ani nadávkám a několikrát zdůraznil, že už nikdy nechce nic podobného vidět. Právě nadávky a agresivní tón rozdělily fanoušky na dva tábory.

Jeden z nich herce odsuzoval a tvrdil, že takové chování nemá na natáčení filmu své místo. Další fanoušci ale Cruise obhajovali za preciznost a bezpečné podmínky na place během globální pandemie, kdy je zdraví lidí na prvním místě. Toto všechno se snažil zaručit i tím, že pro štáb pronajal dvě výletní lodě v Norsku, které filmařům suplovaly hotel a měly je udržet v bezpečí, bez kontaktu s dalšími lidmi. Celá akce měla stát půl milionu liber, které Cruise platil ze své kapsy.

Patříte k fanouškům Toma Cruise? Který z jeho kaskadérských kousků vás zaujal nejvíc? Dokázali byste si představit příjem jen 1200 kcal, na kterém herec údajně funguje? Pokud se vám článek líbil, neváhejte ho sdílet i mezi vaše známé.

Zdroje:

[1] Betty Jackson - Where Did Tom Cruise Grow Up? – https://celebanswers.com/where-did-tom-cruise-grow-up/

[2] Tom Cruise Talks About His Father – https://www.cbsnews.com/news/tom-cruise-talks-about-his-father/

[3] Aaron Granger - What Was Tom Cruise's Life Like Before He Became Famous? – https://www.thethings.com/tom-cruise-life-before-fame/

[4] Exclusive: Tom Cruise's high school friend reveals his past as a teenage wrestler – https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2431193/Exclusive-Tom-Cruises-high-school-friend-reveals-past-teenage-wrestler.html

[5] Tom Huddleston Jr. - These were ‘Mission: Impossible — Fallout’ star Tom Cruise’s first jobs as a kid – https://www.cnbc.com/2018/07/27/mission-impossible--fallout-star-tom-cruises-childhood-jobs.html

[6] Tom Cruise – https://www.biography.com/actor/tom-cruise

[7] Mission Impossible Trivia: Tom Cruise Shot This ‘Knife In The Eye’ Scene With Real Knife & It Was His Idea – https://www.koimoi.com/hollywood-news/mission-impossible-trivia-tom-cruise-shot-this-knife-in-the-eye-scene-with-real-knife-it-was-his-idea/

[8] Jonathan Sim - Top 10 Craziest Mission: Impossible Stunts – https://screenrant.com/mission-impossible-craziest-stunts/

[9] Now 58-Years-Old ,Tom Cruise Shares His Secrets to Staying So Youthful and His Training Plan – https://www.menshealth.com/uk/fitness/a754595/tom-cruises-secrets-of-youth/

[10] Brianna Morton - Tom Cruise’s ‘Brutal’ Workouts Could Lead To ‘Serious Damage?’ – https://www.gossipcop.com/tom-cruises-brutal-workouts-could-lead-to-serious-damage/179188/

[11] Tom Cruise says Scientology helped him overcome dyslexia – https://news.abs-cbn.com/entertainment/01/05/09/tom-cruise-says-scientology-helped-him-overcome-dyslexia

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *