Vitargo: Co to je a jak vám pomůže při dosahování cílů?

Vitargo: Co to je a jak vám pomůže při dosahování cílů?

Vitargo je jedinečný zdroj energie, používaný mezi olympioniky, zdravotníky a lidmi, kteří chtějí zlepšit své zdraví, vzhled a výkon. Jde o vynikající volbu nad energetickými nápoji, které obsahují glukózu, kukuřici, maltodextrin a sacharózu. Výrobce Vitarga uvádí, že tento produkt prochází žaludkem rychleji než kterýkoliv jiný sacharidový nápoj s okamžitým přívalem energie. Vyrábí se ze speciální složky škrobu, která sestává z amylopektinu škrobu. Díky tomu mohou být velké molekuly, jako Vitargo zcela stabilní ve vodném roztoku.

• Vitargo je patentovaná sacharidová směs vytvořená ze speciální části škrobu

• Výrobní proces je také patentovaný, což znamená, že postup extrakce je exkluzivní

• Benefity Vitarga byly prokázány pomocí testování na lidech

• Vitargo má nízkou osmolalitu a rychlý proces zpracování v žaludku

Vitargo: výhody

Jak vzniklo Vitargo?

Na začátku roku 1993 kontaktoval podnikatel Roger Sandströmovi firmu LYCKEBY a jejich oddělení výzkumu a vývoje, aby posoudily možnost vytvoření jedinečného sportovního nápoje. V tomto období byly na trhu dostupné pouze výrobky s jednoduchými cukry, které nebyly pro vytrvalostní sportovce nejvhodnější. Nápoje s jednoduchými sacharidy způsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi, zvýšení energie a pocit osvěžení. Tyto příznaky jsou však krátkodobé a vhodné na krátké a intezivní tréninky. Vzhledem k namáhavé schopnosti trávení a rehydrataci během fyzické aktivity hlásili sportovci žaludeční potíže a nadýmání.

Obecné rozhodnutí vědců v té době bylo, že perfektní sacharid by měl způsobit nízký nárůst glukózy a pomalé vstřebávání.

Členové týmu na oddělení výzkumu a vývoje v LYCKEBY chápali, že sportovci potřebují užívat druh sacharidů, který nezpůsobuje žaludeční potíže a přináší rychlou a dlouhotrvající energii. Jiní vědci, kteří byli do té doby obeznámeni zejména s glukózou, která přechází do tenkého střeva, nechápali přesně tuto novou požadavek sacharidů.

LYCKEBY se rozhodlo dokázat fakta o funkčnosti nového sacharidového nápoje skeptickým vědcům, a proto začala spolupracovat s Karolinským Institutem ve Stockholmu. Předběžná zpráva, která ukazovala významný rozdíl mezi Vitargo a ostatními druhy sacharidů byla předložena v roce 1996. [1]

Vitargo nápoj

Vitargo je zajímavý sacharid ze škrobu s několika neobyčejnými vlastnostmi. Studie zveřejněná v roce 2000 porovnávala Vitargo s maltodextrinem a cukrem, jakož i jejich vliv na ukládání glykogenu po vyčerpávajícím tréninku. V jedné studii zjistili, že na doplnění ztraceného svalového glykogenu po vyčerpávajícím tréninku je Vitargo mnohem lepší možnost než maltodextrin. Vitargo doplňuje hladinu glykogenu ve svalech o 70% rychleji než jakýkoli jiný sacharidový sportovní nápoj. [2]

Zde je však třeba poznamenat, že maltodextrin je polysacharid. Polysacharidy se vstřebávají déle a jejich molekuly glukózy se uvolňují postupně. Také nezpůsobují rapidní nárůst hladiny glukózy.

• Žádost o patent produktu byla podána předčasně v roce 1994.

• Dohody s různými distributory v Německu, USA a ve Švédsku byly podepsány v roce 1997. [1]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Podle studie zveřejněné v časopise Sports Sciences v roce 2008 je Vitargo nejvhodnější pro zlepšení výkonu během tréninků s krátkou přestávkou. Součástí studie byly tři skupiny, po osm mužů, kteří byli podrobeni třem tréninkům navrženým tak, aby nastalo vyčerpání svalového glykogenu. První skupině následně podaly 100g Vitarga. Druhá skupina mužů měla stejné tréninky i pravidla, ale namísto Vitarga přijali Maltodextrin, a třetí používala uměle slazenou vodu. Všechny tři skupiny testovali svou výkonnost na ergometru v 15 minutových cyklech s 2-hodinovým odpočinkem. Muži užívající Vitargo měli na druhém tréninku mnohem lepší výsledky ve srovnání s ostatními dvěma skupinami. Tento test dává perfektní smysl, protože Vitargo doplňuje hladinu glykogenu ve svalech a v játrech, což má za následek zvýšení energie na následujícím tréninku ve stejný den. Pokud nejsou hladiny glykogenu posíleny do původního stavu bude během tréninku trpět výkon. [3]

vitargo testy studie

V rámci této studie se zjistila rychlost vzestupu inzulínu při užívání Vitargo. Hladina inzulínu byla 1,8 krát vyšší a rychlejší po 10 minutách užití 100 gramů Vitarga ve srovnání s maltodextrinem.

Kdyby testovali v rámci této studie i skupinu mužů užívajících dextrózu (glukózu), byly by tyto výsledky zcela odlišné. Dextróza je jednoduchý cukr, díky čemuž je nejrychlejším zdrojem energie před, během nebo po tréninku.

Co je funkcí inzulínu? Hormon inzulín „otevírá“ svalové buňky, aby přijaly glukózu, aminokyseliny a další živiny nacházející se ve svalech. Co ale převážně mezi lidí neví, je, že inzulín je hlavní antikatabolický hormon, který zastaví nárůst svalové proteolýzy (odbourávání bílkovin), která nastává po intenzivním tréninku.

Autoři studie shrnuli své testy takto:

“Mezi limitující faktory regenerace svalového glykogenu po tréninku patří dávka sacharidů po tréninku, načasování, typ sacharidů, rychlost vyprazdňování žaludku a transport glukózy do svalů.[4]

Vitargo a jeho výhody

Vitargo je sacharid určený pro rychlé doplnění energie a zotavení po tréninku.

Nezáleží na tom, kde trénujete nebo soutěžíte – na hřišti, ve fitness centru, na silnici, sněhu, či vodě – sacharidy jsou vždy kritickým faktorem, který dokáže vylepšit váš výkon, pomůže vám vydržet a bojovat až do konce. Načasování je nesmírně důležité, a na to, abyste dosáhli lepších výsledků potřebujete zdroj sacharidů, který se pohybuje trávicím traktem co nejrychleji.

Vitargo sacharid výhody

Vitargo a budování svalové hmoty

Na budování kvalitní svalové hmoty je doporučeno přijímat potréninkový nápoj složený z bílkovin a sacharidů. Doplněním živin, které jste vyčerpali během intenzivního tréninku můžete využít velmi populární „anabolické okno“. „Anabolické okno“ můžeme nazvat i jako „okno příležitosti“. Je to čas, kdy tělo vstřebává živiny podobně jako houba vodu, s cílem budování svalů. Vitargo doplní vyčerpané rezervy o 70% rychleji než jakýkoliv jiný sacharid, takže jsou svaly rychle naplněny. Živiny, které konzumujeme po tréninku mohou mít obrovský vliv na naši postavu a celkový zdravotní stav.

Užití jedinečné glukózy s vysokou molekulovou hmotností polymerů po tréninku zvyšuje výkon na dalším tréninku. Pokud má tedy Vitargo nízkou osmolalitu, pak přitáhne jen velmi málo vody do žaludku a nezpůsobí pocit zvýšeného nadýmání. Nenadýmání v žaludku, jednoduše, znamená, že se složka pohybuje velmi rychle a dostane se přesně tam, kam má.

Vitargo a růst svalové hmoty

“Pokud máte pocit plnosti nebo plný žaludek, nepodaří se vám maximalizovat“ anabolické okno „. Regenerace nenastává v žaludku, ale ve svalech.“, Tvrdí Mr. Almada.

Pro srovnání: Osmolalita v nápoji Isostar Long Energy je při 10% roztoku 181mOsm/kg, zatímco při Vitargo je to jen 24mOsm/kg. Tyto výsledky byly dosaženy smícháním produktů v destilované vodě. [5]

Dávkování Vitarga při budování svalové hmoty:

Přidejte Vitargo do svého oblíbeného nápoje a vypijte ho do 10 minut od ukončení tréninku. Pro extrémně intenzivní trénink si dejte jednu porci 30 minut před začátkem aktivity.

Vitargo a vytrvalost

Elitní vytrvalostní sportovci, jako běžci či cyklisté, používají sacharidové nápoje jako zdroj rychlé energie před, během, ale i po soutěžích s vědomím, že potřebují doplnit zásoby energie co nejrychleji. Žádný pocit nafouknutí, žádné závratě a žádný rychlý pokles hladiny cukru. Výkon na individuálních a kolektivních sportech, které vyžadují výbušnou a dlouhotrvající energii se může výrazně zlepšit při používání Vitarga, Maltodextrinu, nebo i jiných druhů komplexních sacharidů. [6]

Vitargo a výkon

Dávkování Vitarga s cílem zlepšení vytrvalosti:

Přijměte Vitargo 30 minut před tréninkem. Během delších tréninků použijte Vitargo jako doplněk v rámci cvičení. Přidejte jednu dávku do svého oblíbeného nápoje a vypijte ho během 10 minut po ukončení tréninku k optimálnímu využití glykogenu a regenerace. [6]

Vitargo je snadno a rychle vstřebatelné

Mnoho sportovců si stěžuje, že jim sportovní nápoje způsobují žaludeční potíže. Studie provedená Karolinským Institutem ve Švédsku dokázala zlepšení vyprazdňování žaludku použitím jedinečného glukózového polymeru. Vitargo má velmi nízkou osmolalitu, která vede k rychlému vyprazdňování žaludku, ve skutečnosti až o 70% rychleji než při běžných sportovních nápojích. [7]

Čím rychleji jídlo opustí žaludek, tím rychleji vstupuje do střeva, kde se vstřebává. Rychlé vyprazdňování žaludku a trávení znamená rychlejší zvýšení hladiny glukózy, inzulínu a zvýšení antikatabolického účinku.

Použití Vitarga ve stravě

Vitargo se může používat v našem jídelníčku jako zdroj energie různými způsoby. Atleti a kuchaři jej často používají v rámci palačinek, cereálií, ovesných vloček, koláčů, ale je také skvělým doplňkem do sportovních nápojů a gelů pro extra energii, hydrataci a regeneraci[6]

Vitargo ve stravě

Jaký je váš názor na Vitargo? Zkoušeli jste ho už? Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho podpořit sdílením.

Zdroje:

[1] Swecarb AB, History of Vitargo. – https://www.vitargo.com/vitargo/background

[2] K. Piehl Aulin, K. SoÈderlund, E. Hultman, Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses, European Journal of Applied Physiology.

[3] F. B. Stephens, M. Roig, G. Armstrong, P. L. Greenhaff, Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise.

[4] Will Brink, The Facts on Waxy Maize, Vitargo, and other carb sources, – https://www.brinkzone.com/articles/setting-the-record-straight-on-the-waxy-maize-craze/

[5] Swecarb AB, About Vitargo, – https://www.vitargo.com/vitargo

[6] Swecarb AB, Benefits of Vitargo– https://www.vitargo.com/benefits

[7] J. B. Leiper, K. Piehl Aulin, K. Soderlund, Improved Gastric Emptying Rate in Humans of a Unique Glucose Polymer with Gel-forming Properties, European Journal of Applied Physiology.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *