5 nejčastějších chyb nováčků a jak se jim vyhnout

5 nejčastějších chyb nováčků a jak se jim vyhnout

Jste v posilovně ještě noví, a zároveň absolutně nadšení z toho, že se vaše tělo začne za chvíli měnit? Ale ujistěte se, že na to půjdete správně. Správná technika a přístup, převáží těžké váhy, a to dokonce velmi rychle!

Mnoho nových cvičenců posiluje nesprávně a z toho důvodu jsou zkráceni o výsledky, kterých mohli opravdu dosáhnout. Udělejte si proto čas a podívejte se na těchto 5 nejčastějších chyb nováčků, a buďte si jistí, že vykročíte vpřed tou správnou nohou.

1. Začínáte pokročilou tréninkovou rutinou

Hned první chyba, se kterou se setkáváme nejčastěji. Je skvělé, že chcete vidět výsledky okamžitě a tvrdě na sobě pracujete, ale nezapomeňte na to, že i vaše tělo si musí na cvičení zvyknout.

Nyní čistě teoreticky… Pokud jste začali složitějšími a obtížnějšími cviky, jak dlouho si myslíte, že udržíte krok tímto tempem? Už první týden budete s nejvyšší pravděpodobností zraněni. Další možnost je, že se nezraníte ihned a budete na sobě pracovat několik týdnů, avšak přestanete kvůli nedostatku motivace.

5 chyb nováčků a jak se jim vyhnout: začínáte s pokročilou tréninkovou rutinou

Je více než zřejmé, že toto není ta správná cesta. Vyberte si takovou rutinu, která vám vyhovuje a odpovídá i vaší kondici. Stále je lepší přidávat a posouvat se krok za krokem dál, díky čemuž dosáhnete i svých požadovaných výsledků.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Přidáváte si příliš velké váhy

Také si dávejte pozor na omezení a věnujte velkou pozornost tomu, jaké váhy zvedáte. Pět setů z každého cviku s velkou váhou není potřeba k tomu, abyste viděli výsledky. Zaměřte se na dva až tři sety na začátku a uvidíte, co to s vámi udělá.

Často se stává, že pokud jste se věnovali těmto dvěma až třem setům, bude to stačit k tomu, aby vám to pomohlo zvýšit vaši celkovou sílu a úroveň pokroku.

5 chyb nováčků a jak se jim vyhnout: příliš velké váhy

3. Příliš se zaměřujete na kardio trénink

Zaujměte trochu kritický pohled na svou tréninkovou rutinu, a vytvořte rovnováhu mezi tréninky a vašimi cíli. Ať už je vaším cílem ztráta tuku nebo budování svalové hmoty, silový trénink tam rozhodně své místo má, ale o přehnaně častém kardio tréninku pochybujeme.

Někteří noví cvičenci kladou příliš silný důraz na kardio. Avšak míchat časté kardio a zvedání závaží může snadno vést k přetrénování. Samozřejmě, nesprávně prováděné kardio může také negativně ovlivnit budování svalů.

5 chyb nováčků a jak se jim vyhnout: příliš se zaměřujete na kardio

4. Zanedbáváte správnou techniku

Správná technika cvičení je nutností! Pokud nevíte jak správně cvičit během vaší tréninkové rutiny, budete své úsilí zbytečně zatracovat. Poraďte se raději s nějakým osobním trenérem, najděte si sparing partnera ve fitku, nebo si pořádně zobrazte cviky na YouTube.

5 chyb nováčků a jak se jim vyhnout: nemáte dobrou formu

Pokud nebudete cvičit správně, buďte připraveni na to, že nedosáhnete svých cílů v budování svalstva hlavně z důvodu neschopnosti stimulování svalstva. Kromě toho, výrazně zvýšíte riziko vážnějšího zranění.

Udělejte si čas na vybudování správných návyků od začátku a svou techniku zpomalte. Kombinujte dýchání se zvedáním závaží tak jak se to má, a zefektivníte tím svůj trénink.

5. Nevěnujete pozornost výživě

Nakonec poslední kritická chyba, která se vyskytuje velmi často, je úplné zanedbání správné výživy. Mnoho nováčků se zaměřuje na tréninkové prvky, ale zapomíná na stravu, nebo ještě hůře, používají cvičení jako omluvu pro své stravovací návyky. ,,Vždyť cvičím. Mohu jíst cokoliv.“ Nespadněte do pasti nedbalého stravování kvůli nové tréninkové rutině, bude to mít tendenci převažovat výhody cvičení.

Pamatujte si, že vaše strava stanoví směr, kterým se vaše tělesná váha bude ubírat. Pokud nebudete sledovat kalorie nebo nebudete přijímat potřebnou dávku makroživin, koledujete si o problémy.

5 chyb nováčků a jak se jim vyhnout: zanedbáváte výživu

Ujistěte se, že budete mít všechno na paměti a zahrňte to do vaší tréninkové rutiny. Pokud tak učiníte, můžete si být jistí, že jste na cestě k úspěchu.

Podělte se s námi v komentářích o zkušenosti s vašimi začátky. Co jste dělali nesprávně vy? V případě, že se vám článek líbil a myslíte, že by mohl pomoci vašim známým, kteří začínají cvičit, určitě ho podpořte sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *