8 věcí, které byste nikdy neměli dělat ve fitku

8 věcí, které byste nikdy neměli dělat ve fitku

Určitě víte, co byste měli v posilovně dělat. Vytříbit techniku, trénovat moudře a maximálně se soustředit na každý cvik. Seznam toho, co byste ale dělat neměli, je značně delší. Slova jako: „nehrbte se“ nebo „nevytáčejte ruce“ jsou běžné rady od trenérů. Nicméně, existuje ještě mnoho dalších moudrostí, které nejsou vázány na specifické pohyby. Prohlédněte si proto 8 věcí, které byste neměli dělat, pokud chcete znásobit své výsledky.

8 věcí, které byste nikdy neměli dělat ve fitku

1. Nikdy si nesedejte během tréninku nohou

Právě jste dokončili vyčerpávající sérii zakopávání na stroji a jediné, na co myslíte je, že si sednete a odpočinete. Můžete tak učinit, ale maximálně na vteřinu či dvě. Dlouhé sezení po tréninku nohou by mohlo být kontraproduktivní. Procházka pomáhá vyprázdnit sval od vedlejších produktů (jako jsou vodíkové ionty) vysoce intenzivního tréninku, které mohou způsobit svalovou únavu.

8 věcí, které byste neměli dělat v posilovně: nikdy si nesedejte během tréninku nohou

Pokud zůstanete sedět na stroji nebo si po cvičení rovnou sednete, tak vlastně redukujete proudění krve do svalu. Krev pomáhá vyplachovat metabolické vedlejší produkty, takže omezování jejího proudění tento proces prodlužuje a tělu trvá déle připravit se na další sérii. Jinými slovy, pokud si budete sedat mezi cviky na nohy, tak se jednoduše budete déle a hůře zotavovat. Vždy se snažte udržovat v pohybu a to neplatí jen pro trénink nohou. Časté sezení a přestávky vám neprospějí ani u jiných cviků.  

2. Nikdy slepě nekopírujte cvik, který dělá někdo jiný

Znáte to, když někdo chytí chřipku a brzy je nemocný každý? To se velmi snadno může stát i se špatnou technikou cvičení. Jeden člověk dělá něco špatně, a dříve nebo později vidíte i další lidi provádět cvik se stejně špatnou technikou. Toto platí zřejmě dvojnásobně při zahřívání ramenních rotátorů nebo rumunském mrtvém tahu, který mnoho kulturistů změní na lajdácký pseudo-mrtvý tah.

Jen proto, že nejvyrýsovanější chlap ve vaší posilovně dělá nějaký cvik, neznamená to, že ho dělá správně. Pozorování je fajn bod, kde začít, když se učíte nové cviky, ale je to pouze začátek. Pracovat se vzdělaným a informovaným trenérem nebo tréninkovým partnerem vám může velmi pomoci zejména v začátcích.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Nikdy si nic nedokazujte před ostatními

Posilovna není místem na soutěžení a dokazování si toho, kdo je lepší nebo horší. Právě naopak! Posilovna by měla představovat místo, kde může přijít opravdu každý a zacvičit si, i přesto, zda je začátečník nebo profesionální kulturista. Nechtějte nikoho zbytečně ohromit zvedáním těžkých vah, které jsou nad vaše síly. Vy si zbytečně ublížíte a váš objekt zájmu si vaší snahy pravděpodobně ani nevšimne.

Co nedělat ve fitku?

4. Nikdy nehledejte způsoby jak utajit, že netrénujete nohy

Když už budete nějaký čas navštěvovat posilovnu, začnete si všímat jistých trendů mezi lidmi. Skoro každý trénuje hrudník v pondělí a někteří trénují nohy pozdě večer, když je v posilovně málo lidí, aby neviděli, s jak nízkými váhami dřepují. Pokud nemáte perfektní nohy, tak přestaňte hledat cesty, jak zakrýt vaši slabost, například tím, že nosíte dlouhé kalhoty nebo zkracujete rozsah pohybu při cvicích.

8 věcí, které byste nikdy neměli dělat ve fitku

Místo toho, abyste svou slabost skrývali, chopte se jí a zaútočte na ni. Zdvojnásobte snahu na vybudování masivních nohou místo vymýšlení ospravedlnění o tom, jak vás bolí kolena. Vypracování nejlepšího těla není jen o dnech, kdy cvičíte hrudník a ruce. Pokud nedokážete zahrnout 1-2 houževnaté hodiny týdně na nohy, pravděpodobně nepatříte do skupiny cvičenců řídících se mottem: ,,No pain, no gain“. Také byste neměli zapomenout na to, že většina slavných kulturistů a bodybuilderů považuje za problémovou partii právě své nohy. Proto se jí snaží věnovat dostatek času a vnímat cvičení nohou jako výzvu, ne jako překážku.

5. Neztrácejte čas s mobilem v rukách mezi sériemi

V této době má snad každý člověk v posilovně u sebe i mobil. Pokud ho tam nosí proto, aby si například pustil hudbu, je to ještě ten lepší případ. Mnozí se však již bohužel řídí tím, že pokud se v posilovně nebo při tréninku nevyfotí a nepochválí se tím na sociální síti, je to totéž, jako kdybyste v posilovně ani nebyli.

Co je ještě horší než ,,selfíčka“ v posilovně je, když někdo cvičí na stroji, na který vy čekáte. To by bylo v pořádku, avšak jakmile docvičí, zůstane sedět na stroji s mobilem v rukách. Toto je rozhodně věc, které byste se měli v posilovně vyhnout. Vzájemný respekt a dodržování určitých pravidel by mělo být pro každého cvičence prioritou. Proto, pokud vidíte někoho, kdo na stroji pouze sedí a očividně neprovádí žádný cvik, nebojte se ho upozornit. Atmosféru si přece jen v posilovně vytváříme my sami.

8 věcí, které byste nikdy neměli dělat ve fitku

Pokud tedy nechcete ztrácet svůj cenný čas v posilovně koukáním do mobilu, ale raději ho věnujete kvalitnímu tréninku, zkuste váš telefon nechat v šatně. Možná sami uvidíte, že bez zbytečného rozptylování se vám podaří lépe koncentrovat na cviky a vaše tréninky se stanou více efektivní. A fotku si uděláte pak.

6. Nikdy po sobě nenechte rozházené činky a pomůcky

Pokud si něco vezmete, vraťte to. Tak jako to platí i u jiných věcí, měli byste to dodržovat i v posilovně. Pokud si například vezmete činku, měli byste ji po dotrénovaní vrátit na místo, odkud jste ji vzali. Nezapomínejte, že udržováním čisté posilovny neděláte trénink lepší pouze ostatním, ale i sami sobě. Totéž platí i pro ostatní cvičební pomůcky, které se v posilovně nacházejí.

Co nedělat v posilovně?

7. Nikdy, ale nikdy se nestaňte pohodlnými

Děláme mnoho věcí, aby byly naše životy pohodlnější, ale ,,být pohodlný“ není tím, čím chcete být při vytrvalostním tréninku. Cvičení je věda a jeden z jeho základních principů je založen na konceptu nazývaném ,,progresivní přetížení“. Když přidáte váhu do vašich bench pressů, svalová vlákna odpovídají – za přítomnosti správné výživy a odpočinku – větším růstem a silou. Když přestanete přidávat váhu nebo tlačit na více opakování a dostanete se do pohodlné rutiny, tak tělo nemá důvod k dalšímu přizpůsobování. Takže nikdy neudržíte svůj trénink pod kontrolou a v jednom tempu růstu.

8. Nikdy nepřidávejte váhu předtím než si uchytíte techniku

Kulturisté se stále ženou za přidáváním váhy, protože si myslí, že právě toto je znak toho, že se stávají většími a silnějšími. Začínající kulturisté bohužel často obětují techniku, aby dělali rychlé váhové pokroky. To nikdy není moudré řešení. Je to hlavně nebezpečný tah, zvláště pokud jde o cviky celého těla a technické zdvihy, jakými jsou dřepy a mrtvé tahy.

Co nedělat ve fitku

Naučit se, jak dělat bicepsový zdvih, je dost jednoduché, ale naučit se, jak správně udělat mrtvý tah, určitě ne. Prohlédněte si videa s návody, jak provádět cviky, získejte pomoc od zkušeného kulturisty, přečtěte si solidní příručku pro mrtvý tah a trénujte, trénujte, trénujte. Odolejte naléhavosti začít přidávat více kotoučů na tyč, dokud nevytříbíte techniku. Právě to udělá obrovský rozdíl ve vaší posilovací kariéře.

Napište nám do komentářů, s čím z tohoto seznamu jste se setkali, a co byste sem ještě doplnili. Pokud vám byl článek nápomocný, nebo si myslíte, že může pomoci vašim známým, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *