Co je toxická pozitivita? 8 kroků k tomu, jak si zachovat zdravý optimismus

Co je toxická pozitivita? 8 kroků k tomu, jak si zachovat zdravý optimismus

Říká se, že pozitivní přístup je základem každého úspěchu. Vlastně je to také docela logické. Protože když je člověk pozitivně naladěný, všechny problémy se najednou zdají být zvládnutelnější a také běžné dny mají světlejší nádech. I když to nebývá vždy jednoduché, je určitě skvělé zůstat pozitivní, zejména v náročných situacích. Může jít například o propuštění z práce, rozchod či zklamání z blízkého člověka.

Právě v těchto momentech zasahuje rodina nebo přátelé, kteří nám řeknou, že to bude dobré a že máme myslet pozitivně. Naši nejbližší mají v podstatě pravdu. Na pozitivitě není nic špatného, i když ne vždy to tak bývá. I tento navenek nevinný a skvělý prvek naší psychiky totiž může mít svou temnou stránku. Projevuje se tehdy, když nutí člověka potlačovat reálné emoce pouze proto, aby zůstal násilím pozitivní. V tomto případě již může jít o vážný problém, kdy se pozitivní myšlení mění ze zdravého na toxické. A právě o úskalích této problematiky si povíme v dnešním článku.

Co je toxická pozitivita

Slovem toxická můžeme označit falešnou pozitivitu, která má daleko od skutečného prožívání emocí. Jde o jakési silné přesvědčení, že bez ohledu na to, jaké náročné situaci čelíme, bychom si měli zachovat pozitivní myšlení. I když je dobré zůstat optimistou, problém toxické pozitivity je, že odmítá všechny negativní emoce ve prospěch jakési veselé, ale falešné pózy. Naše pozitivní myšlení se tak posouvá do extrému, který popírá každou emoci v případě, že není striktně šťastná. Člověk tak v duchu hesla good vibes only filtruje pouze pozitivní pocity a odpírá si zdravé prožívání, které mu může pomoci vyrovnat se s tím, čemu právě čelí. [1]

Znaky toxické pozitivity

Když se podíváme do reálného života, několik příkladů toxické pozitivity může vypadat následovně [2–3]:

  • maskování a potlačování svých skutečných pocitů, pokud jsou jiné než pozitivní
  • vytváření tlaku na někoho, kdo čelí devastující ztrátě, aby se soustředil na pozitiva
  • uklidňování blízké osoby, která ztratila práci, že to mohlo být i horší
  • označování lidí, kteří vždy působí pozitivně nebo nesdílejí své emoce jako silnější a lepší než jsou ostatní
  • kárání někoho za to, že vyjádřil své reálné pocity, které jsou negativní
  • nošení „fasády štěstí“ a popírání pocitů smutku nebo stresu
  • odmítání pomoci nebo podpory v těžkých časech
  • očekávání, že lidé kolem nás budou neustále pozitivní a šťastní
  • odrazování od otevřených a upřímných rozhovorů o pocitech
  • ignorování traumatických událostí
  • odkládání problémů
Znaky toxické pozitivity

Rozdíl mezi zdravou a toxickou pozitivitou

Cílem zdravé pozitivity je, abychom na základě našeho myšlení mohli budovat pozitivní návyky, které nám pomohou zvládat negativní myšlenky, emoce a různé situace. Zdravá pozitivita na rozdíl od té toxické tyto negativní aspekty života neodmítá. Místo toho jim umožňuje dát prostor, aniž by převzaly kontrolu nad naší myslí. Pokud jste pozitivní zdravým způsobem, uznáváte a snažíte se zpracovat věci, které se vám dějí.  [4]

V případě toxické pozitivity tyto věci vytěsňujete násilím ven ze své hlavy. Snažíte se tak maskovat své skutečné pocity již zmiňovaným šťastným obličejem za každých okolností. [4]

Zdravá vs. toxická pozitivita

Zdravá pozitivitaToxická pozitivita
Akceptování všech emocí bez ohledu na to, jak dobré nebo špatné jsou.Akceptování pouze pozitivních pocitů.
Povzbuzování lidí k tomu, aby sdíleli pozitivní i negativní pocity.Povzbuzování lidí k tomu, aby byli vždy pouze šťastní a mysleli výhradně pozitivně.
Rozeznávání všech druhů emocí jako součást lidského bytí.Vyhýbání se tomu, co skutečně cítíte pod maskou pozitivity.
Podpora sebe či lidí v okolí bez ohledu na to, jak se cítí.Ignorování negativních pocitů a vyhýbání se lidem, kteří se cítí špatně.
[5]

Proč je vlastně toxická pozitivita špatná?

Zatímco zdravá pozitivita nám může pomoci vyrovnat se s těžkými chvílemi, toxická dělá přesný opak. Vede k tomu, že zdravé emoce odmítáme, vytěsňujeme nebo ignorujeme. Níže si projedeme její úskalí [4].

Toxická pozitivita nás nutí:

  • cítit ostudu, když se máme špatně. Pokud někdo prožívá bolest, je potřeba si uvědomit, že na tyto pocity má právo. A přesto může najít útěchu a pochopení u svých blízkých. Toxická pozitivita na druhé straně říká, že tyto pocity jsou nesprávné.
  • mít pocit viny, když nemůžeme najít způsob, jak být šťastným.
  • vyhýbat se autentickým emocím, které z nás dělají lidi. Toxická pozitivita vůči nim funguje jako štít, resp. obranný mechanismus. Když se objeví negativní pocity, často jim nepřipisujeme dostatečnou vážnost a bez jakéhokoliv zpracování je zkrátka ignorujeme.
  • ignorovat šanci, abychom rostli. Pomáhá nám totiž unikat negativním emocím a zároveň nám bere příležitost konfrontace s těžkými pocity, díky které bychom mohli růst a hlouběji se poznat.
Toxická pozitivita je falešná pozitivita

Vliv toxické pozitivity na různé aspekty našeho života

1. Toxická pozitivita vs. naše osobnost

Je úplně normální, když se někdy nechceme zabývat svými negativními pocity. Pokud to však děláme pravidelně a vnucujeme si pozitivní pohled na věci i v době, kdy jsou naše pocity opačné, můžeme si koledovat o problémy v oblasti duševního zdraví. Například studie vědců z Toronta a Berkley z roku 2018 dokonce naznačuje, že lidé, kteří ignorují své negativní pocity, se dokonce později cítí ještě hůře. V zásadě tedy platí, že pokud se rozhodnete negativa vytěsňovat, budou se vám vracet, dokud se s nimi nevyrovnáte. [6]

2. Toxická pozitivita a vztahy

Málo lidí si umí povídat o smutných a nepříjemných věcech, se kterými se jim svěří někdo jiný. V tomto případě je však velmi důležité, jak reagujeme. S toxickou pozitivitou bychom chtěli, aby se někdo cítil lépe, a žádná jiná možnost neexistuje. Pokud by to nemělo požadovaný účinek, je možné, že bychom ho odbili, což by zase mohlo přispět k narušení samotných vztahů. Je totiž těžké spojit se s někým, pokud ho neposloucháte nebo nejste ochotni s ním sdílet jeho aktuální emoci. [7]

Toxická pozitivita vs. naše osobnost

3. Toxická pozitivita ve sportu

Profesionální sport se často odehrává v prostředí plném perfekcionismu. To může u sportovců vyvolávat tlak na to, aby podali dokonalý výkon za každých okolností a ne každý je na to stavěný. Jedním z pomocníků tak často bývá obranný mechanismus v podobě budování pocitu nekritické spokojenosti se sebou samým, který ideálně doplňuje právě toxická pozitivita.

Její vliv však může mít na sportovce vážné následky, jako například totální neschopnost vyrovnat se s prohrou nebo neúspěchem. Toxická pozitivita jim však také může bránit dosáhnout plného výkonnostního potenciálu. Je to tím, že toto zkreslené myšlení sportovce přesvědčí, že se jim už vlastně daří a odrazuje je od toho, aby trénovali tvrději. Nastupuje pocit samolibosti, v důsledku kterého si nikdy neuvědomí plný potenciál toho, co by mohli dokázat. [9]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Je v pořádku nebýt v pořádku

Tady je důležité říci, že je v pořádku nebýt v pořádku a nemůžeme si vybírat pouze pocity, které bychom chtěli mít. To samé platí i pro lidi v našem okolí, jejichž pocity bychom měli akceptovat takové, jaké momentálně jsou. Faktem je, že cítíme širokou škálu emocí a všechny jsou důležité pro naši pohodu. Například úzkost může upozornit člověka na nebezpečnou situaci, zatímco hněv je úplně adekvátní reakce na nespravedlnost nebo špatné zacházení.

Neuznat tyto emoce může znamenat, že ignorujeme své skutečné pocity, které však kvůli tomu jen tak neodejdou. Pomoci v tomto směru může už to, že budeme o našich pocitech mluvit. Tento fakt naznačuje i studie University of California, která tvrdí, že vyslovení toho, jak se cítíme, může zmírnit naše negativní pocity. Něco takového nám však toxická pozitivita nedovoluje, a proto je její filozofie spíše na škodu. [7–8]

Je v pořádku nebýt v pořádku

8 kroků k tomu, jak se vypořádat s toxickou pozitivitou

Navzdory výše zmíněným úskalím toxické pozitivity existují různé způsoby, jak se s ní vypořádat.

1. Budování empatie

Právě empatie je jedním ze zabijáků toxické pozitivity. Jedná se totiž o pochopení pocitů jiných lidí bez ohledu na to, zda jsou pozitivní nebo negativní. Empatie nám zároveň zprostředkovává možnost podívat se na věci optikou toho druhého, díky čemuž se můžeme lépe vžít do jeho kůže.

Příkladem empatické reakce jsou věty:

  • Neumím si představit, jak se cítíš, ale chci abys věděl/a, že jsem tady pro tebe.
  • Můžu pro tebe něco udělat, abych ti pomohl tuto situaci překonat?
  • Řekni mi, jak se cítíš?

V těchto příkladech můžeme vidět empatii s druhým člověkem, která nepopírá jeho pocity a nenutí ho cítit se za ně špatně. Umožní mu lépe prožít své emoce a získá pocit, že navzdory neblahým časům zde není sám. [10]

2. Rozpoznávání a odmítání reakcí toxické pozitivity

Proti toxické pozitivitě se dokážeme obrnit zejména v případě, že se ji naučíme rozpoznávat. Jako příklad nám poslouží Klaudie, která celý rok poctivě trénovala, aby zazářila na běžeckých závodech. Délka trasy byla 30 km a přesto, že Klaudie do své přípravy investovala spoustu času, nakonec vypadla na 15. kilometru a její sen o stupínku vítězů se rozplynul.

Jak toxicky reagovalo její okolí:

  • Ber to pozitivně, alespoň můžeš běhat, protože je mnoho lidí, kteří takové štěstí nemají.
  • Ale vždyť nic se nestalo. Podívej se, jak dnes pěkně svítí slunce. Tento den nemůže nic pokazit.
  • Nevadí, svět se nezhroutí. Mohla si podat i horší výkon, takže určitě buď spokojená a usměj se.
  • Nebuď tak negativní! Soustřeď se raději na pozitivnější věci ve svém životě a podobná zklamání raději vytěsni. To ti dodá energii, uvidíš.

Jak mělo její okolí reagovat zdravým empatickým způsobem:

  • Tvůj neúspěch mě opravdu mrzí. Chceš si o tom popovídat?
  • Je mi to líto. Můžu pro tebe něco udělat?
  • Byla to zkrátka smůla, ale i takové dny patří k životu sportovce. Jak se cítíš?
  • Vím, že si zklamaná a klidně si o tom můžeme promluvit.

Klaudie sice za svůj výkon nepotřebovala slyšet kritiku, ale ani výše zmíněné toxické komentáře. Přijetí zklamání z jejího neúspěchu je totiž jedinou akcí potřebnou k tomu, aby se začala vnitřně opět uzdravovat a vyrovnala se s tímto výsledkem. I proto je dobré naučit se rozeznávat komentáře plné toxické pozitivity, které následně můžeme snáze odmítnout nebo se jimi zkrátka nezabývat. Přijmout zklamání z neúspěchu je totiž přirozené. [10]

Jak rozeznat toxickou pozitivitu

3. Upřímné prožívání svých pocitů

Jedním z důležitých kroků na cestě pryč od toxické pozitivity je upřímné prožívání svých pocitů. To znamená, že si musíme přiznat všechny své emoce, i ty negativní. Sice to může být někdy těžké, ale jen tak budeme schopni řešit problémy, které nám tyto pocity způsobují a dále růst. Způsob, jak čelit svým emocím, se může ukrývat například v rozhovoru s vašimi blízkými. Skvěle však v tomto směru může posloužit i deník, kam si své pocity zapíšete.

Základem upřímného prožívání svých pocitů je uvědomit si, že můžete cítit smutek a zároveň mít zdravě pozitivní či optimistický pohled dopředu. Můžete si to představit tak, jako kdybyste se sami ocitli v tmavém tunelu. Uvědomujete si tuto situaci, ale přesto kráčíte vpřed a doufáte, že na konci dojdete ke světlu. [11]

4. Odpočinek od sociálních sítí

Sociální sítě jsou fajn prostředek, jak zůstat ve spojení se svými známými. V současnosti jsou však plné různých influencerů, jejichž životy s oblibou sledují tisíce až miliony lidí. Snadno tak můžete narazit na obsah plný neustálého tlaku na pozitivní náladu. Výjimkou nejsou ani fotky stále šťastných lidí, kteří na nich prezentují svůj na první pohled „dokonalý“ život. Právě to je ideální půdou pro toxickou pozitivitu, protože ne všechno, co se třpytí, je potřeba považovat za zlato.

Obrovský objem pozitivních zpráv může proměnit skutečnou pozitivitu na její toxické dvojče. Proto nebude na škodu, pokud si od sociálních sítí někdy na čas odpočinete. Místo toho se věnujte svým zájmům ve skutečném světě, setkejte se s přáteli nebo dělejte cokoliv, co vás naplňuje.

5. Self-care

Jedním z efektivních zabijáků toxické pozitivity může být i péče o sebe sama, tzv. self-care. Jedná se prakticky o soubor technik, které nám pomohou podpořit své zdraví a psychickou pohodu. Ale hlavně být k sobě upřímnější bez ohledu na to, jaké náročné situaci právě čelíme. Self-care je také skvělým způsobem, jak se vyrovnat s tlakem v osobním či pracovním životě, zresetovat svou mysl a vidět svět zdravou optikou. [13]

Svou self-care můžete podpořit ve třech základních rovinách, jako například:

  • emocionální, díky které si dokážeme uvědomit své emocionální a duchovní potřeby, ale také zvládat nepříjemné pocity jako úzkost, smutek či hněv. Podpořit ji můžeme například relaxačními aktivitami, návštěvou kina či setkáním s přáteli.
  • fyzická, která spojuje reakce na potřeby našeho těla. To se nám následně odmění tím, že se budeme cítit lépe. Příkladem podpory je dostatečný spánek, pohyb či pitný režim.
  • duchovní, zabývající se smyslem života či duchovními potřebami. Pomůže nám zachovat si optimističtější přístup k životu nebo lépe se vyrovnat se stresem. Podpořit ji můžeme například návštěvou kostela či výletem do přírody.
Self-care může pomoci proti toxické pozitivitě

6. Meditace

Meditace je skvělý způsob, díky kterému si můžete v klidu sednout se svými emocemi ať jsou jakékoliv. Umožní vám pozorovat stav své mysli, aniž byste museli unáhleně reagovat. Můžete tak sledovat své pocity bez posuzování a touhy nahradit je falešnou pozitivitou. Berte na vědomí, že nemusíte kontrolovat ani řídit každý váš pocit hned, když se objeví. Pokud jste dosud neměli s meditací žádné zkušenosti, nemusíte se jí bát. Jde pouze o různé techniky ke zklidnění mysli s důrazem na dýchání. [14]

Jak meditovat

Pomoci s první meditací mohou tyto jednoduché kroky [15]:

  1. Vyberte si klidné a tiché místo, kde si můžete sednout nebo lehnout.
  2. Zavřete oči a dýchejte přirozeně.
  3. Soustřeďte se pouze na dýchání. Vnímejte každý nádech a výdech. Všímejte si pohybu svého těla, hrudníku, ramen či břicha. Na dýchání zaměřte svou pozornost, aniž byste jakýmkoliv způsobem ovládali jeho tempo či intenzitu. Snažte se dýchat přirozeně.
  4. Pokud si vaše pozornost na chvíli odběhne, vraťte se zpět a znovu se soustřeďte na dýchání.
  5. Meditaci můžete ukončit po několika minutách.

7. Demonstrace svých očekávání

Jedním ze způsobů, jak se podělit o své pocity, aniž byste se dočkali toxické reakce, je to, že dáte předem najevo svá očekávání. Svým blízkým můžete ještě před svěřením říci, že se chcete pouze vyventilovat a nepotřebujete radu. Případně, aby vám pomohli promyslet všechny možnosti, které dokáží vyřešit vaši situaci.

Právě demonstrace očekávání může zabránit nevhodné reakci ze strany vašich blízkých. Ti pro vás určitě chtějí pouze to nejlepší, ale někdy jejich reakce nemusí být adekvátní. V případě, že během rozhovoru cítíte, jak se váš důvěrník vyhýbá vašim pocitům nebo se vás snaží uspokojit některým ze zmíněných projevů toxické pozitivity, nebojte se konverzaci ukončit. Rozhodně vám totiž nepřinese nic dobrého. [16]

Jak se vyhnout toxické pozitivitě v konverzaci

8. Zdravé vnímání neúspěchu

Uznání svých pocitů a pocitů jiných lidí je klíčem ke zdravému optimismu. To platí i v době, kdy náš život provází různá zakopnutí či situace, kvůli kterým se nevyvíjí podle našich představ. Místo toho, abyste se neúspěchy snažili vytěsnit nebo se na ně dívali jako na opak úspěchu, berte je jako součást vaší cesty za úspěchem. Právě tehdy, když se na neúspěchy díváme jako na lekce, které nás mohou posunout, dokážeme z nich vytěžit maximum. [17]

Toxická pozitivita očima odbornice

Pokud vás téma toxické pozitivity zajímá, více se o ní můžete dozvědět také z úst psycholožky Lenky Uherové v našem podcastu Zdravá míra.

Závěr

Toxická pozitivita je tedy jakýsi falešný pocit, který nás obírá o skutečné emoce. Odmítá všechno, co není pozitivní a dělá z nás jakési neupřímné loutky s úsměvem 24/7. Není však východiskem z negativních situací a nemá nic společného se zdravým optimismem. Často je pouze jakýmsi oddalovačem problémů, které nás dříve či později určitě dohoní.

Místo padělání našich pocitů bychom se měli soustředit na to, abychom je dokázali přijmout. Protože právě tak se s nimi dokážeme zdravě vyrovnat. Život totiž přináší různé situace a široké spektrum emocí. Neměl by být pouze dlouhým a neúnavným honem za pozitivitou. Každý z nás potřebuje prožívat celou řadu různých duševních stavů, ať už jde o štěstí, smutek nebo něco mezi tím. Vrcholy a pády jsou přirozenou součástí života a měly by je odrážet i naše skutečné emoce. Pouze díky nim si dokážeme zachovat zdravou pozitivitu a optimismus.

Zdroje:

[1] Kendra Cherry - What Is Toxic Positivity? – https://www.verywellmind.com/what-is-toxic-positivity-5093958

[2] Zawn Willines - What to know about toxic positivity – https://www.medicalnewstoday.com/articles/toxic-positivity#what-it-is

[3] Samara Quintero, Jamie Long - Toxic Positivity: The Dark Side of Positive Vibes – https://thepsychologygroup.com/toxic-positivity/

[4] Najooka Javier - Decoding "positivity" and its dreaded cousin "toxic positivity" – https://www.thebridgechronicle.com/lifestyle/self-optimisation/decoding-positivity-and-its-deaded-cousin-toxic-positivity

[5] Toxic Positivity vs Helpful Positivity – https://www.jodiemelissa.com/2020/10/toxic-positivity-vs-helpful-positivity.html

[6] Brett Q Ford, Phoebe Lam, Oliver P John, Iris B Mauss - The psychological health benefits of accepting negative emotions and thoughts: Laboratory, diary, and longitudinal evidence – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28703602/

[7] McKenna Princing - What You Need to Know About Toxic Positivity – https://rightasrain.uwmedicine.org/mind/well-being/toxic-positivity

[8] Matthew D. Lieberman, Naomi I. Eisenberger, Molly J. Crockett, Sabrina M. Tom, Jennifer H. Pfeifer, and Baldwin M. Way - Putting Feelings Into Words – https://www.scn.ucla.edu/pdf/AL(2007).pdf

[9] Stephen Feeney - The Ugly Reality of Perfectionism in Sport – https://juniorrowingnews.com/the-ugly-reality-of-perfectionism-in-sport/

[10] 5 Ways to Avoid Toxic Positivity (and Why It's so Important!) – ​​https://www.trackinghappiness.com/how-to-avoid-toxic-positivity/

[11] Take Care of Mental Health, Let's Get To Know Toxic Positivity – https://www.bfi.co.id/en/blog/jaga-kesehatan-mental-mari-mengenal-lebih-dekat-toxic-positivity#toc-9

[12] Toxic positivity is a real problem — here’s how to avoid the trap – https://www.mytherapyassistant.com/blog/toxic-positivity-is-a-real-problem-heres-how-to-avoid-the-trap

[13] Nicole Martínez,∗ Cynthia D. Connelly, Alexa Pérez, Patricia Calero - Self-care: A concept analysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8488814/

[14] Filipe Bastos - Toxic positivity: How pseudo-positivity can hurt our health – https://mindowl.org/toxic-positivity/

[15] MEDITATION 101: TECHNIQUES, BENEFITS, AND A BEGINNER’S HOW-TO – https://www.gaiam.com/blogs/discover/meditation-101-techniques-benefits-and-a-beginner-s-how-to

[16] Jessie Quinn - How to Respond to Toxic Positivity – https://edit.sundayriley.com/how-can-you-respond-to-toxic-positivity/

[17] Alexandria Gouveia - Toxic positivity: 10 signs you're living with it and how to break the cycle – https://www.thenationalnews.com/lifestyle/wellbeing/2022/04/27/toxic-positivity-10-signs-youre-living-with-it-and-how-to-break-the-cycle/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *