Fitness recept: Pistáciová baklava s vlašskými ořechy

Fitness recept: Pistáciová baklava s vlašskými ořechy

Slaďoučký dezert baklava je neodmyslitelnou součástí každé pekárny v Bulharsku, Řecku či Turecku. Její ochutnání rozhodně stojí za to, a proto máme z našeho nového receptu ohromnou radost! Pistáciovou baklavu s vlašskými ořechy si teď připravíme už i doma! Obrovskými motivátory pro nás byly nečekaně jednoduchá příprava a neskutečně lahodná chuť. Když se k tomu ještě přidal fakt, že je vhodná i pro vegany, nebylo o čem. Pojďme se vrhnout do přípravy!

Na přípravu potřebujeme:

Na přípravu sirupu potřebujeme:

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

V první řadě si ořechy pomeleme na mouku. Připravíme si okrouhlý plech na baklavu a vystříkáme ho kokosovým olejem ve spreji. Pláty těsta si ořežeme podle tvaru plechu, ale odřezky nevyhazujeme, použijeme je na vnitřní vrstvy. Na spodek plechu dáme první plát těsta, nasprejujeme ho kokosovým olejem a pomocí štětky na něj rovnoměrně rozetřeme 1 PL lněného oleje. Postup opakujeme s dalšími 3-4 pláty těsta. Následně na navrstvené pláty zakončené kokosovým a lněným olejem přidáme 1 PL pistáciového másla, kterou rovnoměrně rozetřeme a posypeme ji tenkou vrstvou rozemletých ořechů. Potom vrstvu přikryjeme další a celý postup opakujeme, dokud nám nedojdou ořechy a pistáciové máslo. Vrstvení ukončíme 3-4 vrstvami, které tak, jako na spodní části, potíráme už jen kokosovým a lněným olejem. Baklavu nakrájíme ostrým nožem na 50 malých kousků.

Vrch postříkáme olivovým olejem a rozetřeme na něj 2-3 PL lněného oleje. Troubu si vyhřejeme na 150 °C a baklavu dáme péct na cca 40-50 minut. Když je baklava hotová, vytáhneme ji z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme sirup. Do malého hrnce dáme javorový sirup, vodu a erythrit, které necháme spolu vařit asi 30 minut. Naposled přidáme vanilku a dobře zamícháme. Horký sirup rovnoměrně rozlijeme na vychladnutou baklavu. Každý kousek ozdobíme pistáciovým máslem a konopnými semínky. Baklavu necháme vychladnout a odležet, aby se dobře absorboval sirup. Následně ji skladujeme v chladničce. Servírujeme a vychutnáváme každý kousek!

Fitness recept: Pistáciová baklava s vlašskými ořechy
Nutriční hodnoty1 kousek (celkově 50 kousků)
Kalorie94
Bílkoviny2 g
Sacharidy10 g
Tuky6 g

Pochutnejte si na tradičním dezertu vhodném i pro vegany, baklavě s vlašskými ořechy. Podělte se o recept se svým okolím a napište nám, jak vám tato dobrota chutnala.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *