Jak budovat sebedůvěru ve sportu

Jak budovat sebedůvěru ve sportu

Věnovat se jakémukoliv sportu s sebou přináší nejen úspěchy, ale i různá úskalí. Ta nastávají hlavně na začátku a tehdy, kdy jsme ostýchaví a bojíme se, že můžeme něco pokazit. Postupně se začneme porovnávat s ostatními a bojujeme ve své hlavě. Tento boj se může podepsat na dosahování našich cílů a celkových výsledcích. V praxi to vypadá například tak, že přijdeme do fitka a místo oslovení trenéra či zkušenějšího sportovce se raději soustředíme na nepodstatné věci.

To však jen proto, abychom neměli pocit, že se na nás někdo dívá a hodnotí nás. No a abychom se úplně zbavili nutkání přemýšlet nad tím, co si o nás myslí ostatní, jdeme si raději jen pochodit na páse. Tam nás opět přepadnou myšlenky na to, jak začít zvedat váhy, s nimiž maká ten fitness model či modelka z Instagramu, abychom vypadali stejně tak dobře, jako oni. Pokud znáte tento scénář, určitě v tom nejste sami.

Ať už se věnujete fotbalu, hokeji, plavání, silovému tréninku nebo jakémukoliv jinému sportu platí, že pokud nefunguje hlava, trpí i samotný výkon. Tehdy o sobě začínáte pochybovat a přepadávají vás obavy ze selhání. To může být jeden ze signálů, že vám chybí dostatek sebedůvěry. Dnes se proto podíváme na několik tipů, které vám pomohou zvládnout mentální souboj a zlepšit své sebevědomí ve sportu.

Proč je sebedůvěra ve sportu důležitá

Dříve než začneme, je nutné pochopit, proč je sebedůvěra ve sportu tak důležitá. Pomáhá totiž podávat kvalitnější výkony. Navíc přispívá také k tomu, aby měl samotný sportovec ze sebe lepší pocit. Této problematice se věnovala i studie zveřejněná v renomovaném časopisu Journal of Sports Sciences. Zjistila, že vysoká sebedůvěra zlepšuje výkon prostřednictvím pozitivního vlivu myšlenek člověka. [1]

Kromě zlepšení výkonů vám sebedůvěra ve sportu může pomoci:

  • lépe využívat kognitivní schopnosti potřebné pro sportovní úspěch. Jde například o paměť, myšlení, vnímání, pozornost či rozhodování. Každý z těchto smyslů se v různé intenzitě projevuje při všech sportech na světě.
  • lépe zvládat tlak na výkon, se kterým se člověk setkává buď v profesionální rovině nebo v případě, že se porovnává s ostatními
  • dosáhnout vrcholu a úspěšně se vyrovnat s nepříznivými situacemi [2]

Nízká sebedůvěra může samozřejmě vést k opaku. To je důvod, proč sportovci ztratí víru ve své schopnosti a nejsou schopní podat ten nejlepší výkon.

7 tipů, jak budovat sebedůvěru ve sportu

Níže najdete několik efektivních tipů, které vám pomohou zlepšit své sebevědomí ve sportovní oblasti.

7 tipů, jak budovat sebedůvěru ve sportu

1. Identifikujte příčinu svých obav

Obavy v oblasti sportu jsou založené na psychologické hrozbě. Jedná se o to, jak člověk vnímá důležitost výkonu nebo to, co si o něm myslí ostatní. Tyto úvahy vás mohou přepadnout například ve fitku a omezit až tak, že neodcvičíte svůj plánovaný trénink. Samotný strach může souviset i se špatnými sportovními výsledky nebo s faktory, které člověk nedokáže ovlivnit, ale i navzdory tomu s nimi v hlavě svádí vnitřní boj.

Proto je důležité identifikovat příčinu obav, které způsobují strach ze selhání. Je nutné pochopit, že myšlenky typu – dnes musím být perfektní nebo musím analyzovat své chyby, okamžitě je opravit a už nikdy nezopakovat, mohou vést k tomu, že váš sportovní výkon bude váhavý a neoptimální. Stejně tak, jako v běžném životě, je i tu nutné zaujmout zdravý postoj a mít reálná očekávání. Ale zároveň také přijmout fakt, že člověk přirozeně dělá chyby a naučit se s ním pracovat tak, aby neovlivňoval váš výkon ani výsledky. Sice se říká, že kdo nic nedělá, ten nic nepokazí, ale to přeci nechceme. Našim cílem by měl být růst a k němu zkrátka chyby a selhání neoddělitelně patří. [3]

2. Soustřeďte se na to, co dokážete ovlivnit

Sportovní úspěch je často směsí různých faktorů a proměnných. Ne všechny vždy závisí na vás a dokážete je ovlivnit. Platí to například v případě, že se věnujete kolektivním sportům jako fotbal, hokej nebo házená, kde úspěch závisí na celém týmu. Nemůžete ovlivnit počasí, rozhodčí, soupeře nebo individuální výkony vašich spoluhráčů.

Je potřebné si uvědomit, že jsou situace, kdy nezáleží na tom, jak tvrdě trénujete. Dokonce ani na tom, jaké výkony podáváte na hracím poli či jako individuální sportovec. V vašich rukách je například to, že ráno vstanete, umyjete se, oblečete se, zavážete si tkaničky a jdete si zaběhat. Nedokážete však změnit to, jaké bude počasí, které se v konečném důsledku dokáže podepsat na vašem výkonu. Stále tu totiž mohou být faktory, které neovlivníte a dokážou vést k neúspěchu či nespokojenosti. Proto byste měli vytěsnit nepředvídatelné aspekty a soustředit se na to, co jako jednotlivec dokážete ovlivnit. Jen na vás je například to, jak poctivě odmakáte svůj trénink. Vy můžete za to, jak dodržujete svůj zdravý jídelníček nebo kolik času věnujete přípravě. Tvrdá práce se totiž v konečném důsledku vždy vyplatí a přinese své ovoce. [4]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Vzpomeňte si na své předešlé úspěchy

V procesu budování sebedůvěry rozhodně pomáhá i to, že si vzpomenete na svou minulost. Tady máme na mysli úspěchy, kterých jste dosáhli. Jak jste se tehdy cítili? Do jaké míry vám to nakoplo sebevědomí? Jaké emoce jste prožívali? Vzpomenout si na všechno pěkné, čeho jste ve sportovní oblasti dosáhli, vám dokáže pomoci opět vrátit sebedůvěru.

Kromě toho může pomoci i retrospektiva, která probíhá jako součást hodnocení po tréninku či zápase. Právě tehdy typicky přemýšlíte a analyzujete svůj výkon. Zkuste si vzpomenout na dobré i špatné stránky a aspekty, které měly na váš výkon dobrý nebo špatný vliv. Retrospektivu je nejlepší využít kdykoliv po zápase, tréninku či soutěži, kdy máte celou událost ještě v živé paměti. Rozhodně byste s ní však neměli zatěžovat myšlenky během výkonu, protože vás může paralyzovat a ovlivnit výsledek. [5]

Posílit sebedůvěru ve sportu pomůže i vzpomínka na úspěchy

4. Myslete na sebe, ne na ostatní

To platí nejen ve sportu. Náš strach a obavy si totiž často způsobujeme sami a stáváme se tak svým vlastním nepřítelem. Většinou je důvodem to, že investujeme příliš mnoho energie na to, abychom se porovnávali s ostatními. V rovině profesionálního sportu jde hlavně o soupeře a rivaly.

Například ve fitku se můžeme porovnávat s ostatními návštěvníky a tohoto nutkání se klidně nemusíme zbavit ani doma. Stačí si otevřít sociální sítě, které se hemží fitness influencery s dokonalým vzhledem. Často si při tom člověk neuvědomuje, že se za jejich formou skrývá mnoho dřiny a náročné tréninky pod dozorem těch nejlepších trenérů a nutričních specialistů.

Pro vaše sportovní sebevědomí však bude nejlepší, když přestanete ostatní osoby nad sebe povyšovat. Každý z nás totiž žije jiný život, máme rozdílné starosti, závazky či odlišný denní režim. Většina dospělých musí chodit do práce, starat se o domácnost, rodinu nebo mají ještě jakékoliv jiné povinnosti. Myslete na to, že každý z nás dělá, co může. Zaměřte se na své silné stránky a soustřeďte se na vlastní cíl. Každý malý či velký úspěch potom přispěje ke zvýšení vašeho sebevědomí, ať už ve sportu nebo v životě. [6]

Pokud vás zajímá, co všechno se ukrývá za dokonalým vzhledem známých herců a hereček, určitě nevynechejte náš článek Jak vznikají těla Thora, Supermana a dalších Hollywoodských hvězd.

Fokus na sebe dokáže pomoci posílit sebedůvěru ve sportu

5. Investujte do sportovního oblečení

Šaty dělají člověka a to stejné platí i ve sportovní oblasti. Například ve fitku se často spousta lidí uchýlí ke starému volnočasovému oblečení. Bojí se obléct si sportovní oblečení, protože si myslí, že v něm nebudou vypadat dobře a jejich forma si to nezaslouží. Tohle všechno v konečném důsledku jen přispívá k nízké sebedůvěře. Nošením nevhodného oblečení často jen posilujeme nedostatek vlastní hodnoty. 

Bez ohledu na vaši postavu byste však měli myslet na to, abyste se během tréninku cítili pohodlně a sebejistě. Právě tak si totiž můžete vytvořit zdravý, pozitivní vztah nejen ke cvičení, ale i k vlastnímu tělu. Na trhu můžete najít širokou nabídku sportovního oblečení, které vám svým vzhledem dodá sebevědomí. Zároveň disponuje množstvím funkčních vlastností, které zase oceníte během tréninku.

Sportovní oblečení může vaše sebevědomí posílit v mnoha směrech. Zkusit můžete například:

  • vyměnit své staré, příliš velké oblečení za příjemně padnoucí kousky, které nejsou příliš přiléhavé, ale zároveň ani příliš volné. Klidně si můžete vybrat kousky s motivačním sloganem nebo takové, které zrcadlí váš vkus. Zaměřte se na vhodný střih, který lichotí vaší postavě a budete se v něm cítit dobře.
  • experimentujte s oblíbenými barvami, které rozzáří váš den. Zároveň mohou zlepšit vaši náladu a pomohou cítit se energičtěji.
  • dámy mohou investovat do kvalitní a funkční sportovní podprsenky, která jim umožní cítit se komfortně při všech aktivitách. Kromě toho nabídne i funkční vlastnosti jako spolehlivý odvod potu a pevné umístění. Díky němu zůstane na svém místě i během tréninku a nebude vás obtěžovat. Zároveň si můžete vybrat design, který vypadá dobře a dodá vám sebevědomí.
  • myslete na proporční rovnováhu, která nechá vyniknout vaše přednosti. Pokud se rozhodnete pro volnější vrchní díl oblečení, dejte si k němu legíny pro zeštíhlení dolní části těla. V případě, že si vyberete volnější spodní část, vrchní by už neměla být volná, aby to nevypadalo, že máte oblečení po starších sourozencích.
  • vyhrajte si se svým stylem a nezůstávejte jen u jedné soupravy. Vyberte si několik kousků, které se dají různě kombinovat, aby bylo oblečení o něco zábavnější a pestřejší. [7]

Sportovní oblečení navíc může nejen posílit vaše sebevědomí, ale i zlepšit váš výkon. Samotné funkční modely mohou pomoci i snížit riziko zranění. Dokážou také skvěle odvádět pot, podpořit rozsah pohybu nebo pozitivně ovlivnit regeneraci. [8]

Pokud vás toto téma zajímá a chcete se dozvědět více o výhodách, které do sportu přináší poctivý výběr oblečení, přečtěte si náš článek Funkční oblečení: Proč má smysl a kdy pomůže zlepšit výkon.

Sportovní oblečení posiluje sebedůvěru

6. Neberte neúspěch příliš tvrdě

Člověk se musí naučit zvládat neúspěch, aby se postupně dopracoval k úspěchu. Ani Řím nepostavili přes noc a podobně to platí i ve sportu, ale i v životě. Pokud se vám právě nedaří, využijte prohru jako odrazový můstek vpřed. Kromě toho vás může také inspirovat, abyste příště podali lepší výkon. Klidně se zítra vykašlete na trénink a dopřejte si pohodlí na gauči, ale potom se nezapomeňte zvednout a opět nastartovat. Protože skutečně selže pouze ten, kdo přestane. [9]

Neberte neúspěch příliš vážně

7. Buďte si jistí tím, co děláte

Abyste mohli trénovat sebevědomě a s jistotou, měli byste věřit tomu, co děláte. Ať už jde o váš jídelníček, tréninkový plán nebo příslušenství, které používáte. Poslední bod se týká hlavně začátečníků, kteří se mohou ostýchat trénovat ve fitku kvůli tomu, že neumí používat jeho vybavení. Pokud k nim patříte, seznamte se s místem dopředu. Poproste o radu trenéra nebo zaměstnance fitka, který vám určitě rád pomůže.

V případě, že vás zajímá, jak překonat svůj strach z fitka a cítit se sebevědoměji, určitě si přečtěte náš článek 10 rad pro začátečníky ve fitku pro rychlé a dlouhodobě udržitelné výsledky. Najdete v něm i další tipy, které vám pomohou zvýšit vaši sebedůvěru.

Závěr

Vybudovat více sebedůvěry ve sportu či v každodenním životě vždy nemusí být tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí následovat jednoduché tipy z našeho článku a sami na vlastní kůži si můžete vyzkoušet, že opravdu fungují. Ať už se snažíte pracovat na nejlepší verzi sebe sama ve fitku, běháte, plavete nebo se věnujete kolektivním sportům. Vždy existují způsoby, které vás dokážou posunout, podpořit výkon či zvednout náladu v případě, že se vám právě nedaří. Opět platí staré známé, že neuspěje pouze ten, kdo se přestane snažit. Držíme vám palce!

Co pomáhá se sebedůvěrou ve sportu vám? Jestli byl článek pro vás přínosný, sdílejte ho i mezi vaše přátele a známé.

Zdroje:

[1] Kate Hays, Owen Thomas, Ian Maynard & Mark Bawden - The role of confidence in world-class sport performance – https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/02640410903089798

[2] HOW TO HELP IMPROVE AN ATHLETE’S CONFIDENCE – https://blog.innerdrive.co.uk/sports/how-to-improve-an-athletes-confidence

[3] Dr. Patrick J. Cohn - 7 STRATEGIES TO HELP YOUR ATHLETE BE MORE CONFIDENT – https://www.bluestarlacrosse.com/news_article/show/727837-7-strategies-to-help-your-athlete-be-more-confident

[4] Will Hinch - Self confidence in sport: 9 Steps to improving it – https://blog.pitchero.com/self-confidence-in-sport-9-steps-to-improving-it

[5] Gobinder Gill - BUILDING SELF-CONFIDENCE IN SPORT – https://believeperform.com/building-self-confidence-in-sport/

[6] Octavia H. Zahrt, Alia J. Crum - Perceived Physical Activity and Mortality: Evidence From Three Nationally Representative U.S. Samples – https://www.apa.org/pubs/journals/releases/hea-hea0000531.pdf

[7] Jacynth Bassett - Five ways to feel confident in activewear – https://henpicked.net/five-ways-to-feel-confident-in-activewear/

[8] Niti Pawar - How is Sports Apparel Important for Improving an Athlete’s Performance? – https://www.researchdive.com/blog/how-is-sports-apparel-important-for-improving-an-athletes-performance

[9] How Do Athletes Gain Self-Confidence? 6 Self-Confidence Building Tips – https://restoic.com/blogs/blog/how-do-athletes-gain-self-confidence-6-self-confidence-building-tips

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *