Jak chránit oči před vlivem digitálních obrazovek?

Jak chránit oči před vlivem digitálních obrazovek?

Éra počítačů, chytrých telefonů a tabletů má řadu výhod nejen v soukromé, ale i pracovní rovině. Snadno však kvůli nim můžeme trávit před obrazovkou klidně i 12 hodin denně, což dává zabrat hlavně našim očím. A to zejména v případě, že pracujete na počítači. Každý pracovní den vás tak totiž čeká minimálně 8 hodin, během kterých vaše oči sledují displej s takovým nasazením jako muži z Kobry 11. Po práci na počítači však tento cyklus zpravidla nekončí a mnozí z nás přesměrují svůj zrak na obrazovku i v soukromí.

Rádi sledujeme filmy, hrajeme hry, používáme počítač ke vzdělávání či přípravě do školy nebo práce. Jsou však mezi námi i tací, kteří trénují v duchu e-sportovce nebo to jen přehánějí s neustálým scrollováním sociálních sítí. Ruku v ruce s tím však jdou i problémy vyplývající z dlouhodobého sledování displeje. Náš zrak čelí digitální námaze, která může přispívat ke zvýšenému riziku krátkozrakosti.

Výjimkou však nejsou ani suché oči, štípání očí, bolesti hlavy či tzv. syndrom počítačového vidění. Pokud jste se s podobným problémem již setkali, určitě čtěte dále. Dnes si totiž rozebereme možnosti ochrany zraku v souvislosti s vlivem displejů, které nám mohou pomoci vyhnout se problémům, nebo je minimálně alespoň zmírnit.

V článku se dočtete o následujících tipech pro péči o zrak:

Digitální námaha očí

Oči + displej = digitální námaha

V souvislosti s očima a sledováním displeje, obrazovky či monitoru se používá termín digitální námaha. Na rozdíl od té fyzické ji nepociťují naše bicepsy, ale týká se hlavně zdraví očí. Jedná se o různé problémy, které plynou z nadměrného používání počítačů, chytrých telefonů či tabletů. Ty jsou zahrnuty také pod syndromem počítačového vidění, známého pod zkratkou CVS (Computer Vision Syndrome).

Příznaky syndromu počítačového vidění

Mezi dobře známé příznaky digitální námahy a syndromu počítačového vidění patří:[1]

  • zvýšená námaha očí
  • bolest hlavy
  • suché oči
  • zvýšená citlivost na světlo
  • pálení očí
  • rozmazané vidění
  • problémy se soustředěním
  • únava očí
  • dvojité vidění
  • problémy udržet oči otevřené
  • zarudnutí očí
  • bolest zad, zatuhlý krk či ramena

CVS zkoumala například studie zveřejněná v Nepalese Journal of Ophthalmology. Konkrétně byla zaměřena na používání počítače a jeho vliv na zrak u univerzitních studentů v Malajsii. Vědci došli k závěru, že téměř 90 % účastníků pociťovalo některé z výše zmíněných příznaků již po 2 hodinách používání PC.[6]

Nepříznivý vliv obrazovek dokládá také studie SUNY College of Optometry, která uvádí, že nárůst času stráveného u obrazovky vedl i k nárůstu výše zmíněných problémů syndromu počítačového vidění, včetně únavy očí, větší námahy, rozmazaného vidění a nepohodlí. Pokud tedy denně pracujete na počítači, je pravděpodobné, že jste se s podobnými nepříjemnostmi setkali i vy. Než začnete naštvaně kopat do skříně vašeho počítače pod stolem nebo vyhazovat notebook z okna, pojďme si vysvětlit, co se za CVS vlastně ukrývá.[6] [16]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Proč vzniká syndrom počítačového vidění (CVS)

Syndrom počítačového vidění vzniká proto, že zaostřování zraku a sledování digitální obrazovky není totožné jako čtení knihy. Naše oči jsou při pobíhání po displeji vystaveny podobné námaze jako nohy a klouby běžce začátečníka, který si pro svůj trénink zvolil svažitý terén. Na něm vedle samotného běhu přeskakuje popadané větve stromů a vyhýbá se různým dírám či prohlubním. Čtení knihy by pak pro oči v běžecké terminologii naopak představovalo pohodlnou rovinku na polní cestě, na které je příjemný každičký došlap. Zaznamenali jste ten rozdíl?

Jednoduše řečeno, při sledování displeje jsou na náš optický systém oka kladeny poměrně vysoké nároky. Celé to začíná zejména akomodací oka, které se postupně namáhá tím, že musí po delší dobu zaostřovat na blízkou vzdálenost. O tom, že tomu tak opravdu je, se můžete přesvědčit při delší a soustředěné práci na počítači. Pokud se hned po ní podíváte do dálky, může být váš první pohled na krátkou chvíli rozmazaný. I to je důsledek vysoké námahy dlouhodobého pobíhání oka po nepříjemném terénu digitálního displeje. Situaci ještě více ztěžují odlesky a nízký kontrast, což nutí zrak posouvat hranice výkonu.

Ke ztíženým podmínkám přispívá také vyzařování světla, které má většinou různou intenzitu, což je opět náročné na vizuální zpracování. Ruku v ruce s tím jde i vliv umělého modrého světla, které je dáváno do souvislosti hlavně s tím, že dokáže narušovat přirozené fungování cirkadiánního rytmu, což má negativní vliv na spánek. Problémy mohou nastat i v případě sledování filmů, scrollování nebo hraní her, kdy musí zrakový systém zpracovávat rychlý sled obrazů a neustále přeostřovat.

Není asi třeba dodávat, že něco takového je pro náš zrakový systém nepřirozené. Naše oči mají navíc během soustředěného sledování displeje tendenci méně mrkat. Podle Americké akademie oftalmologie přirozeně mrkáme asi 15krát za minutu. Při sledování displeje však tuto aktivitu zanedbáváme a počet mrknutí se snižuje na polovinu, či dokonce na třetinu. To redukuje množství slz, které náš zrakový aparát přirozeně lubrikují, což následně způsobuje podráždění očí či suché, pálivé oči. Dobrou zprávou je, že existují možnosti, jak se s podobnými nepříjemnostmi popasovat.[1 – 3]

Syndrom počítačového vidění (CVS)

Tipy, jak si chránit zrak před vlivem digitální obrazovky

Níže si rozebereme různá preventivní opatření a tipy, které mohou pomoci chránit oči před digitální nepohodou. Zároveň nám pomohou zmírnit nepříjemné pocity a ulevit našemu optickému systému oka.

1. Oční gymnastika

Jednou z možností, jak ulevit přetíženému zraku, je tzv. oční gymnastika. Uznávám, že tento název evokuje leccos, ale nebojte se, není nutné vykulit při ní oční bulvy a skákat s nimi na trampolíně. Jedná se o bezbolestné a neinvazivní aktivity, díky kterým můžeme procvičit oční svaly.

Hlavní výhodou pak je, že oční gymnastika může pomoci zmírnit únavu a napětí. Kromě toho má pozitivní vliv na krevní oběh našeho vizuálního aparátu. Dokáže také přispět k odstranění suchosti oka, snížení námahy a posílení zaostřovacích svalů či stimulovat mrkání. Pokud pracujete na počítači, hodně čtete nebo jinak nadměrně namáháte zrak, je doporučeno provádět oční gymnastiku několikrát denně. Ideální je začít s ní hned ráno a zakončit s ní pracovní den.[4]

Tipy, jak na oční gymnastiku během dne:

  1. Ráno po probuzení neberte hned do ruky chytrý telefon, který otevírá brány digitálního pekla pro vaše oči. Namísto toho zkuste pár vteřin bez přestávek sledovat předměty kolem sebe, kam až očima dosáhnete. Následně oči pevně zavřete na 3 sekundy, aby se jejich svaly stáhly, a poté rychle otevřete, aby se následně uvolnily. Potom zkuste oči otevřít co nejvíce na 3 sekundy a následně je uvolněte. Chvilku si odpočiňte a celé cvičení zopakujte.
  2. Ve sprše můžete pokračovat tím, že budete hlavu držet rovně a očima se budete dívat střídavě nahoru a dolů, přičemž každý pohled podržíte po dobu 3 vteřin. Totéž zopakujte horizontálním směrem zprava doleva. Cvičení ukončete tím, že očima nakreslíte kruh ve směru hodinových ručiček, a poté naopak.
  3. V práci vyzkoušejte cvičení zaměřené na přeostřování. Vyberte si objekt ve vaší blízkosti, na který zaostřete. Potom ho vystřídejte s bodem v dálce a takto přeostřujte 5krát po sobě.
  4. Doma po práci můžete provádět stejné cviky jako po probuzení.[5]

Ukázka oční gymnastiky

Pro lepší pochopení jednotlivých cviků jsme si pro vás připravili také vizuální ukázku.

Oční gymnastika

2. Pravidlo 20-20-20

Dalším zajímavým tipem na ochranu očí před vlivem displejů je pravidlo 20-20-20. Za ním se prakticky ukrývá jednoduchá metoda, která uvádí, že po každých 20 minutách strávených sledováním monitoru byste měli sledovat po dobu 20 sekund objekt ve vzdálenosti 20 stop (cca 6 metrů). Tady je samozřejmě na místě otázka, jak změřit 20 stop, což nemusí být vždy jednoduché. Naštěstí není nutné, abyste z kapsy vytáhli 6metrový metr nebo si vzdálenost pracně odkrokovali.

Přesnost v tomto směru není klíčová. Důležité je, abyste se pohledem soustředili na vzdálený objekt. V praxi je skvělý například pohled z okna, kdy můžete sledovat strom nebo budovu přes ulici. Pracujete-li v malém prostoru, zkuste si udělat přestávku a rozhlédnout se po okolí někde mimo místo pracovní náplně. Ve prospěch pravidla 20-20-20 hovoří také studie z roku 2020, podle níž mělo jeho praktikování významný vliv na slzení a zmírnění suchých očí. Stejně prospěšné jsou podle vědců i přestávky od hledění na displej, které mohou mít příznivý vliv na digitální únavu našeho zraku.[7 – 8]

3. Upravte si nastavení obrazu

Dobrým řešením při zmírnění únavy našeho zrakového aparátu může být také úprava nastavení obrazovky.

Velikost textu

Vaše oči dostávají zabrat zejména v případě, kdy pracujete s textem nebo tabulkami. Je proto nutné, aby byl text dostatečně velký a dobře čitelný, abyste si nemuseli hrát na kryptologa a luštit malé znaky. Ty si můžete zvětšit přímo v textovém editoru. Nativní možnosti zvětšení naleznete také přímo v operačním systému, který nabízí například virtuální lupu. Klasické zvětšení je k dispozici také ve webovém prohlížeči, takže si text zvládnete přizpůsobit prakticky všude. V případě, že pracujete na notebooku, bývá skvělým pomocníkem připojení externího monitoru, který vám zobrazí vše podstatné v adekvátní velikosti.

Jas a rozlišení

Zvážit je třeba také investici do kvalitního monitoru. Pokud ten váš v práci připomíná starý 20kilogramový blikající televizor, určitě je na místě okamžitá výměna. Velmi oblíbenou volbou bývají LED obrazovky. Oproti starším LCD mají lepší pozorovací úhly a vysoký kontrast. Tím zajišťují lepší čitelnost, což znamená menší námahu očí. Většina kvalitnějších monitorů je také nativně vybavena různými nastaveními pro redukci modrého světla. Zároveň byste měli svou obrazovku umístit tak, abyste se vyhnuli zbytečným odleskům, které by mohly více namáhat váš zrak.

Proto si dávejte pozor, aby displej byl vždy čistý a neodrážel reflexní prvky z okolí, světla, sluneční záření či okno. Myslete také na to, že byste během práce na počítači neměli sledovat displej příliš dlouhou dobu v zatemněné místnosti. Je to proto, že rozdíl jasu opět způsobuje větší námahu pro oči. Ideální je v tomto případě vybrat automatické nastavení, které bude jas na obrazovce přizpůsobovat podle světla v prostoru. Pokud tuto možnost nemáte, můžete si jej upravit manuálně. Berte v úvahu i to, že pokud pracujete v tmavé místnosti, jas byste měli snížit na podobnou úroveň.[9]

Sledování monitoru a zdraví očí

Umístění obrazovky

Vliv na únavu očí může mít také umístění samotné obrazovky. Měli byste dodržovat dostatečnou vzdálenost cca 50 až 100 centimetrů. Samozřejmě, nemusíte ji každý den přesně měřit – stačí, bude-li obraz od vašich očí vzdálen alespoň na délku vaší předpažené ruky. Monitor byste přitom měli sledovat ideálně ve výšce očí, abyste nenamáhali krční páteř.

Tomu musí samozřejmě odpovídat i sezení. Snažte se sedět tak, aby vaše ruce na stole svíraly úhel 90 stupňů a nohy byly na zemi položeny celou plochou. Zároveň myslete na to, aby vám do prostoru zobrazovací plochy nevstupovaly žádné předměty umístěné na vašem stole. Práce na počítači by totiž neměla připomínat zvědavé nakukování na dvorek souseda skrz díru v plotě. Je důležité, abyste sledovali čistý a jasný obraz bez překážek.[10 – 11]

Další softwarové úpravy a nastavení

Vyzkoušet můžete i další softwarové úpravy vaší obrazovky. Na výběr máte například aplikace, které vás upozorní, abyste si od dlouho trvajícího sledování dali přestávku, a očím tak ulevili. Velmi oblíbeným se v poslední době stává také tmavý režim (dark mode), který šetří baterii chytrých telefonů či notebooků a redukuje množství modrého světla. Pro zmírnění jeho vlivu však existují i samostatné aplikace či nastavení známé také jako filtr modrého světla. Dnes jsou již běžně dostupné nejen v počítačích, ale také ve smartphonech, ve kterých dokáží obraz zahalit do teplejších barevných tónů.

Zajímavé může být i využití režimu čtení, který podporuje většina chytrých telefonů a webových prohlížečů. Po jeho aktivaci vám v praxi nabídnou web očištěný od grafických prvků jen s čistým textem pro jednodušší čtení. Zároveň si tam můžete nastavit velikost textu, jas i barevné spektrum. Reálný vliv těchto nástrojů na zrak však stále není dostatečně prozkoumán a vyžaduje více vědeckých důkazů. Zatím se tedy musíte spoléhat jen na subjektivní pocit, kdy sami po vyzkoušení zjistíte, zda vám daná nastavení pomáhají, nebo ne. Naštěstí je většina z nich v systému nativních, případně se dají stáhnout bezplatně, takže za zkoušku v tomto případě nic nedáte – můžete jen získat.[12 – 13]

4. Častěji mrkejte

Mrkání je jednou z nejpřirozenějších činností, které děláme podvědomě každý den. Jednou z jeho nejdůležitějších funkcí je zvlhčování oka. Brání tak jeho vysychání a následnému podráždění, které se většinou projevuje již zmiňovaným štípáním či pálením. Během sledování displeje či obrazovky však máme tendenci mrkat až o jednu třetinu méně než obvykle. A mnohá z těchto mrknutí mohou být dokonce jen částečným zavřením oka. To znamená, že slzy pokrývající naši oční bulvu se v případě delších přestávek od mrkání odpařují podstatně rychleji.

Oko tak postupně vysychá a prohrává boj s vnějšími podmínkami, které může o něco více zhoršit také suchý vzduch z klimatizace v kanceláři. V případě, že pociťujete nepříjemné bolesti očí, jejich suchost nebo pálení, zkuste nezapomínat na mrkání. Efektivní pomůckou může být to, že každých 20 minut 10krát pomalu zavřete oči tak, jako kdybyste usínali. To by vám mělo pomoci s lepším a přirozeným zvlhčením očí. Dalším řešením je návštěva očního lékaře, který vám může doporučit tzv. umělé slzy. Jedná se o speciální kapky, které můžete používat v průběhu dne a postarají se o to, aby vaše oči nebyly suché.[14]

Mrkání pomáhá zdraví očí

5. Dopřejte si přestávky

Příznaky syndromu počítačového vidění, jako je rozmazané vidění, slzení, bolest či suché oči, mohou pomoci zmírnit i přestávky od práce. V tomto ohledu je ideální namísto jedné dlouhé zvolit spíše několik častějších 4–5minutových pauz. Můžete se projít po kanceláři nebo protáhnout nohy, ruce, záda, ramena a krk. Ve prospěch přestávek a úlevy očí hovoří také klinická studie, která sledovala efekt krátkých přestávek spojených se strečinkem na produktivitu a well-being během práce na počítači. Ukázalo se, že právě takové pauzy zlepšily produktivitu a ulevily nejen očím, ale i nohám.[15]

6. Dbejte na správnou stravu a vyzkoušejte doplňky na podporu zdraví očí

Na ochranu a zdraví očí má vliv samozřejmě také naše strava. Klíčový je v tomto směru zejména pitný režim, neboť naše oči tvoří převážně voda. Chceme-li se tedy vyhnout rozmazanému vidění, unaveným nebo suchým očím, je nutné udržovat je dostatečně hydratované. Tím se zajistí optimální produkce slz, které oči dostatečně promastí a ochrání před nečistotami, infekcí či nepříjemnou suchostí. Mezi obecná doporučení týkající se pitného režimu patří vypití 2,7 litru tekutin u žen, což je cca 11 sklenic, a 3,7 litru u mužů, tedy asi 15 sklenic. Množství přijatých tekutin je však individuální, ale obecně by se mělo pohybovat kolem dvou litrů za den.[17 – 18]

Zdravá strava a doplňky mohou podpořit zdraví očí

Optimální pitný režim mohou podpořit také potraviny s vysokým obsahem vody, tedy zejména ovoce a zelenina. V jejich případě hraje roli také obsah vitamínů a dalších látek, které mohou být pro naše oči taktéž prospěšné.

Potraviny pro zdraví očí

Dostatečně pestrá a barevná strava značí slušný obsah všech základních makro a mikro živin, které jsou základem pro zdravé fungování našeho organismu, včetně zdraví očí. Z konkrétních látek, které přispívají k udržení dobrého zraku, je dobré zaměřit se hlavně na následující:[19]

Mandle jsou zdrojem vitamínu B2, který přispívá k udržení dobrého zraku

Doplňky stravy

Jakýsi extra boost mohou v souvislosti se zdravím a ochranou očí přinést také doplňky stravy. Využít lze výše zmíněné látky ve formě tablet či kapslí, ale zajímavé řešení nabízejí i komplexnější produkty. Ty většinou obsahují více látek, mezi kterými nechybí vitamín A, vitamín B2, zinek, beta-karoten, lutein a jiné antioxidanty související s péčí o zrak. Dalším příkladem může být zeaxantin nebo antokyany, tedy antioxidanty z červeného, fialového nebo modrého ovoce a zeleniny. Výhodou takových komplexních doplňků je to, že se nemusíte starat o to, zda tyto látky máte dostatečně zastoupeny ve stravě, nebo že nemusíte denně konzumovat několik různých doplňků.

7. Navštivte očního lékaře

Je třeba dodat, že výše zmíněné látky a doplňky slouží prioritně k péči o zdraví očí. Při jejich optimálním příjmu dokážeme podpořit udržení zdravého zraku. Nejsou však od toho, aby vám navrátily ostříží zrak, zostřily vidění či vyřešily jiné závažné problémy se zrakem. A pokud vám někdo tvrdí opak, tak lže. V případě závažnějších problémů je totiž důležitá návštěva specialisty v podobě očního lékaře. Jen ten vám nejlépe poradí vhodné řešení vašeho problému. Zároveň vám provede standardní oční vyšetření, které dokáže včas odhalit různé nemoci oka.

Lékař dokáže tyto zdravotní potíže diagnostikovat stejně jako jiné problémy se zrakem. Ty mohou být spojeny i se špatným viděním do dálky či na blízko. Lékař proto provádí vyšetření zraku, aby zjistil, zda nejste dalekozrací, krátkozrací nebo nemáte astigmatismus (zakřivená rohovka, která rozmazává vidění) nebo presbyopii (změny vidění, které souvisejí s věkem).

Výjimkou není ani vyšetření očního tlaku nebo zrakových nervů, aby se zkontrolovalo, zda nehrozí závažnější onemocnění. Pokud jste u oftalmologa ještě nebyli, je třeba dodat, že diagnostika očí je bezbolestná. Téměř s jistotou vás tam nebude čekat žádná injekce a nemáte se čeho obávat. Naopak, může vám pomoci vyřešit různé problémy, které jsou často spojeny také s vhodnými dioptrickými brýlemi nebo čočkami.[20]

Objevte naše bestsellery:

8. Vyzkoušet můžete také brýle s filtrem modrého světla

Jak již bylo zmíněno výše, jedním z problémů při sledování obrazovek digitálních přístrojů je i vyzařované modré světlo. To se pojí s negativním vlivem v podobě ovlivnění cirkadiánního rytmu, což může ve výsledku způsobit problémy se spánkem. Ten však přímo nesouvisí se zdravím očí jako takovým. Zároveň je ale modré světlo dáváno do souvislostí s bolestí hlavy a únavou očí. Jedním z nejčastěji skloňovaných řešení by v tomto ohledu mohly být brýle s filtrem modrého světla.

Ty fungují tak, že by měly do jisté míry omezit úroveň modrého světla dopadajícího na naše oči. Vědci však stále pracují na lepším pochopení vlivu modrého světla na náš zrak. V současnosti proto neexistuje dostatek vědeckých důkazů o tom, že by brýle s filtrem modrého světla mohly mít reálný účinek. Studií je v tomto ohledu poměrně málo a jejich výsledky se různí. Zatím se tedy budete muset v případě takovýchto brýlí spolehnout spíše na subjektivní pocit – podobně jako u výše zmíněných nastavení obrazovky.[21]

Závěr

S rozmachem digitální doby se stává ochrana očí před vlivem obrazovek stále důležitější. Sice díky ní nezískáte ostříží zrak, ale pomůže vám vyhnout se různým nepříjemnostem, jako jsou suché oči, nadměrné slzení, bolest hlavy, pálení a podobně. Inspirací pro vás mohou být výše zmíněné tipy, které nejsou časově ani finančně náročné.

Jejich působení je dokonce ve většině případů podpořeno vědeckými studiemi. Zkuste svůj den začít očními cviky nebo do své rutiny implementujte pravidlo 20-20-20 a možná právě to posune váš digitální zážitek na novou úroveň. Za zmínku však jistě stojí i doplňky stravy, které podporují udržení zdravého zraku a mohou být jedním z pixelů dokonalého obrazu.

Zdroje:

[1] 9 Simple Ways to Protect Your Eyes from Your Computer Screen – https://www.blockbluelight.com/blogs/news/protect-your-eyes-from-computer-screen

[2] Can Video Games Damage Your Eyesight? – https://ocvt.info/can-video-games-damage-your-eyesight/

[3] Daniel Porter - Digital Devices and Your Eyes – https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/digital-devices-your-eyes

[4] Tired Eyes? 5-Minutes Daily Eye Gymnastics – https://danfrolec.com/sharp-eyes-gymnastics/

[5] What are Ocular Gymnastics? – https://bluenethospitals.com/blog/ophthalmology/what-are-ocular-gymnastics

[6] Computer vision syndrome: a study of knowledge and practices in university students – https://www.nepjol.info/index.php/NEPJOPH/article/view/8707

[7] Saif H. Alrasheed and Waleed M. Alghamdi - Impact of an educational intervention using the 20/20/20 rule on Computer Vision Syndrome – https://journals.co.za/doi/abs/10.4102/aveh.v79i1.554

[8] Amy L Sheppard, James S Wolffsohn - Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6020759/

[9] 5 Ways To Protect Your Eyes From Constant Screen Time – https://lensology.co.uk/5-ways-to-protect-your-eyes-from-constant-screen-time/

[10] Computer Vision Syndrome – https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/c/computer-vision-syndrome.html

[11] Gaming Ergonomics: 10 Top Tips for Gamers – https://www.alloffice.co.za/blog/gaming-ergonomics-10-top-tips-for-gamers/

[12] Is dark mode better or worse for your eyes? – https://www.allaboutvision.com/digital-eye-strain/is-dark-mode-better-for-eyes/

[13] B.J. Keeton - 6 Ways to Prevent Computer Eye Strain – https://www.elegantthemes.com/blog/business/prevent-computer-eye-strain#4-dark-and-reader-modes

[14] Gary Heiting - Computer eye strain - 10 steps for relief – https://www.allaboutvision.com/cvs/irritated.htm

[15] R A Henning, P Jacques, G V Kissel, A B Sullivan, S M Alteras-Webb - Frequent short rest breaks from computer work: effects on productivity and well-being at two field sites – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8995049/

[16] Kenneth J Ciuffreda, Balamurali Vasudevan - Nearwork-induced transient myopia (NITM) and permanent myopia--is there a link? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18339041/

[17] Tips to Support Strong Vision Health Through Better Nutrition – https://susgrainable.com/blogs/blog/tips-to-support-strong-vision-health

[18] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd

[19] Eye Health – Part 2: Top 5 Nutrients For Healthy Eyes – https://cestlaviewellness.ca/eye-health-part-2-top-5-nutrients-for-healthy-eyes/

[20] Whitney Seltman - How to Keep Your Eyes Healthy – https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight

[21] Celia Vimont - Are Blue Light-Blocking Glasses Worth It? – https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/are-computer-glasses-worth-it

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *