11 pravidel etikety v posilovně, o kterých vám nikdo neřekne

11 pravidel etikety v posilovně, o kterých vám nikdo neřekne

Posilovna může občas působit odstrašujícím dojmem, zejména pro lidi, kteří začínají s cvičením. Často si v hlavě kladou otázku ,,Co když udělám něco špatně?“, nebo se bojí, že se dostanou do trapné situace. Takovým myšlenkám byste se měli vyhnout a věnovat se tomu, čeho opravdu chcete dosáhnout. Nezapomínejte, že i ti nejslavnější kulturisté byli jednou začátečníky. Abychom vám to o něco více usnadnili, připravili jsme pro vás pár pravidel, které byste měli v posilovně dodržovat. Klíčem k úspěchu je dodržení těchto jedenácti pravidel, díky kterým se vyhnete nepříjemnému pocitu v posilovně. Pusťme se tedy do práce!

11 pravidel etikety v posilovně, o kterých vám nikdo neřekne

1. Žádné bicepsové zdvihy u stojanu na dřepy

Toto pravidlo bývá terčem mnoha žertů, ale jsme si jisti, že i vy často potkáváte lidi, kteří stojan na dřepy využívají na zdvihy. Proč byste se tomuto ,,zlozvyku“ měli vyhnout? V posilovně byste pořád měli předpokládat, že někdo chce využít přístroj, který používáte právě vy. Mějte respekt vůči ostatním lidem v posilovně a využívejte jen zařízení, která jsou určena na cvik, který právě cvičíte. Sice stojan na dřepy využívá pořád méně lidí, ale stále se najde někdo, kdo tento stroj rád využívá.

Žádné bicepsové zdvihy u stojanu na dřepy

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Mějte respekt k závaží

Přiznejme si to, závaží jsou jen kusy železa. Někdy jsou činky potažené gumou, ale to nemění fakt, že vždy, když zvednete činku v posilovně, půjčujete si něčí majetek. Ano, všechny závaží se po čase ,,vynosí“ a opotřebují, a to i velké kovové činky, které vypadají nezničitelně. Tak jako respektujete a dbáte na věci ostatních v životě, měli byste dbát i na činky a závaží, které jsou v posilovně a slouží vám k dosažení vašich cílů.

Mějte respekt k závaží

3. Soustřeďte se na sebe

Posilovna může být pro některé lidi opravdu stresujícím místem, takže poslední, co nováček potřebuje je ,,ostřílený“ veterán poskytující nežádané a pochybné rady. Rady v této místnosti by měli rozdávat jedině trenéři.Existuje však jedna výjimka –pokud někomu hrozí, že ublíží buď sobě, nebo někomu jinému. Například, pokud se nějaký nováček chystá na mrtvý tah se hřbetem stejně ohnutým, jako ho má denně u počítače. V takovém případě je lepší alternativou ,,potlučené“ ego než poškozený míšní kanál.

Soustřeďte se na sebe

4. Neházejte zbytečně závažím

Pokud po sérii shodíte činky s rachotem, všichni v posilovně si myslí buď to, že nemáte respekt k majetku posilovny (viz pravidlo #2), nebonejste dostatečně silní na to, abyste složili závaží, které používáte. Nechápejte nás však špatně, jsou případy, kdy se přímo žádá, abyste házeli závažím. Například na Olympijských hrách při vzpírání, kde jsou pryžové protinárazové potahy – tehdy je to v absolutním pořádku. Koneckonců, pokud zvedáte cosi tak těžkého, nejbezpečnějším způsobem, jak to dostat zpět na zem, je právě pustit to. Ale i tehdy si etiketa vyžaduje nechat tyč odrazit od země jen jednou.

Neházejte zbytečně závažím

Další výjimkou může být, pokud na mrtvý tah používáte činku. Během nejsložitější fáze cviku, když skládáte závaží zpět dolů, je bederní páteř zatížena nejvíce. Tehdy je lepší nechat činku trochu spadnout, než se ji snažit kontrolovat. Obě výše uvedené výjimky však neznamenají, že máme nechat činky kutálet se po pádu.

5. Podložku pokládejte na zem pomalu

Stalo se vám někdy, že jste leželi na své podložce, a najednou se z ničeho nic objevil někdo cizí a hodil svou podložku hned vedle vás, jako kdyby to byla přikrývka na postel? Pokud ano, tak jste již určitě zažili i to, že se hned rozvířil prach a vám se v tom momentě necvičilo právě nejpříjemněji. Právě proto buďte opatrnější a respektujte prostor ostatních cvičících.

buďte opatrnější a respektujte prostor ostatních cvičících.

6. Vždy po sobě odložte závaží

Pokud jste dost silní na to, abyste závaží zvedali, tak máte dost sil i na to, abyste ho odložili tam, kde jste ho našli. Pořád odkládejte závaží na své místo, aby nikomu nepřekáželo, a aby ho i ostatní mohli naplno využít při cvičení. 

Vždy po sobě odložte závaží

7. Na nikoho nezírejte 

Tak jako chlapům, tak ani ženám neunikne, pokud nedaleko nich cvičí vypracovaný chlap. Prostor na flirtování či případný rozhovor si však nechte mimo posilovnu. Pro mnoho lidí může být právě takové ,,sledování“ během cvičení nepříjemné. Totéž platí i při tom, když v posilovně vidíte někoho, kdo je méně fit než vy. Místo toho, abyste ho pohrdavě sledovali, raději mu věnujte úsměv. Možná ani netušíte, kolik odvahy musel nabrat, aby se do posilovny dostal! 

Na nikoho nezírejte

8. Nerušte lidi během cvičení

Pokud máte vyhlédnutý stroj, na kterém cvičí momentálně někdo jiný, vždy počkejte, dokud nedokončí aktuální sériia až pak se zeptejte, kolik mu ještě zbývá. Ani vám by přece nebylo po chuti, kdyby vás někdo vyrušil uprostřed cviku. Také byste měli myslet na to, že člověk, kterého vyrušíte při cvičení, může přijít snadno k úrazu.

Nerušte lidi během cvičení

9. Vždy mějte po ruce ručník

Toto pravidlo by mělo být pro každého samozřejmostí. Ano, všichni se v posilovně potíme, ale to neznamená, že si musíme lehnout na propocenou lavičku, kterou tak někdo nechal. Používejte ručník jako podložku nebo po sobě alespoň lavičku přetřete. Téměř v každé posilovně jsou dostupné papírové ubrousky. Přestože tak povrch lavičky nezbavíte virů a případných choroboplodných bakterií, je to dobrým zvykem. Je to jako mytí zubů či zapínání si bezpečnostního pásu v autě – mělo by to být automatickým zvykem, který ani nevnímáte.

Vždy mějte po ruce ručník

10. Mobil nechte v šatně

Pokud na svém mobilu neposloucháte právě hudbu, tak ho nepotřebujete! Na telefonáty máte čas jindy a posilovna by pro vás měla představovat čas na odpočinek a únik z reality. Sociální média a e-maily mohou také počkat.

Mobil nechte v šatně

11. Ego si odložte ještě před vstupem do posilovny

Toto pravidlo je ze všech nejdůležitější. Každý z nás je z jiného prostředí. Můžete být účastníkem soutěže Ironman, vzpěrač, běžec či cvičitel jógy. Můžete být super fit, nebo naopak, vůbec. Možná máte trochu nadváhy a získali jste dost kuráže na to, abyste vkročili do posilovny a změnili svůj život.Bez ohledu na to, kým jsme před tím než vkročíme do posilovny, jsme si rovni. My všichni se snažíme zlepšita chceme se stát zdravějšími a šťastnějšími lidmi. Chcete-li někomu pomoci, nejbližším, když si půjdete zacvičit, stačí když se na ně usmějete či řeknete něco motivačního. Jednoduché ,,“dobrá práce!“ umí pořádně nastartovat a inspirovat člověka, aby se vrátil do posilovny i zítra.Chovejte se tedy ke každému tak, jak očekáváte, že se oni budou chovat k vám.

Ego si odložte ještě před vstupem do posilovny

Těchto 11 pravidel etikety v posilovně by mělo být pro každého, kdo navštěvuje posilovnu, samozřejmostí. Dodržujte tato pravidla a uvidíte, že se při cvičení budete cítit lépe nejen vy, ale i ostatní.

Je ještě něco, co byste do tohoto seznamu doplnili? Vaši odpověď nám napište do komentáře. V případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *