8 tipů, jak zpomalit a více si užívat života

8 tipů, jak zpomalit a více si užívat života

V dnešní zrychlené době mnozí z nás neustále za něčím spěchají. Honíme štěstí, kariérní růst, progres ve fitku, úspěch ve škole či soukromém životě. Mít svůj plán a snažit se postupovat je samozřejmě naprosto v pořádku. Problém může nastat tehdy, když se neustále za něčím ženeme a jedeme takříkajíc na 150 %. Snažíme se toho dosáhnout až příliš mnoho a chceme úspěch na všech životních frontách. Všude chceme být nejlepší a klademe na sebe pekelně vysoké nároky.

Ve výsledku to někdy může dopadnout kontraproduktivně. Hned poté následují výčitky a sebeobviňování z toho, že nejsme zkrátka dost dobří a stále jsme neudělali maximum. V těchto situacích však paradoxně pomáhá pravý opak. Je nutné zpomalit, ubrat plyn, naučit se odpočívat a ve výsledku nám to pomůže s dosažením vytoužených výsledků. V opačném případě se totiž vystavujeme neustálému tlaku, se kterým přichází stres a další problémy. Proto se dnes spolu podíváme na to, co znamená zpomalit a proč byste měli ubrat plyn v životě i vy.

Co vlastně znamená zpomalit?

Když se spojí se životem slovo zpomalit, mnoho lidí netuší, co si pod tím mají představit. Většinu možná napadne, že si po práci je potřeba lehnout k telce a strávit zbytek svého dne na Netflixu. Jen proto, aby si dnes stihli prohlédnout všechny části toho nového seriálu, protože zítra mají v plánu sledovat zase nějaký další. Život by však neměl probíhat ve stylu závodů orientovaných na kvantitu věcí, které se dnes snažíte stihnout. Mnohem důležitější je kvalita a vnímání světa kolem vás. Pomalejší život je tedy jakýsi způsob myšlení, který ve výsledku vytváří uvědomělejší životní styl založený na skutečných hodnotách. Místo snahy dělat vše co nejrychleji se zaměřuje na to, abychom věci dělali lépe a více je vnímali. Jde o to, aby nám život neproletěl mezi prsty, ale abychom ho také skutečně žili.

Co vlastně znamená v životě slovo zpomalit?

Pomalejší život v praxi může začínat už ráno. Nemusíte následovat tradiční scénář, kdy ve stresu vylezete z postele na dvakrát přesunutý budík, oblékáte se ještě v kuchyni, kde si v rychlosti vypijete kávu a v autě jíte sendvič cestou do práce. Místo toho si můžete svá rána užít. To znamená vstát dříve, v klidu se nasnídat, dát si kávu a díky časové rezervě mít klidný start do každého dne. Je důležité, abyste se soustředili na činnost, kterou právě děláte. Při snídani si například opravdu vychutnávejte jídlo a zkuste využít principy mindful eating.

Tento přístup by se dal aplikovat v každé oblasti vašeho života. Jde o to, abyste si na věci našli čas, který vyžadují. Díky tomu můžete například ocenit okolní přírodu, krásné počasí nebo se soustředit na člověka, se kterým právě mluvíte. Místo toho, abyste byli neustále nalepeni na svém smartphonu. Pomalejší život je tedy o vědomém provádění jednoho úkolu, který prožijete na 100 %. Ve výsledku se tak můžete dopracovat k tomu, že svůj život oceníte mnohem více a zároveň budete šťastnější než kdykoliv předtím. [1 – 2]

Proč je dobré v životě zpomalit?

Proč je dobré v životě zpomalit?

Mahatma Gandhi jednou řekl, že v životě jde o víc než jen o neustálé zrychlování. Pokud se cítíte vyčerpaní a točíte se v neustálém koloběhu stresu či povinností, i toto mohou být důvody, proč byste měli zpomalit. Rychlé a zběsilé životní tempo se může podepsat na duševním a fyzickém zdraví, ale také na produktivitě či našich vztazích. Pokud však zkusíte ubrat, může vám to přinést tyto klíčové výhody [3 – 4] [14]:

  • Budete se soustředit na to, co je v životě skutečně důležité – následkem rychlého životního tempa často ztrácíme přehled o tom, co je nejdůležitější. Honíme se například za úspěchem v práci a zapomínáme na to, že například zdraví nás či našich blízkých je mnohem přednější. Tuto skutečnost si uvědomujeme až v době, kdy je zmíněné zdraví ohroženo a do té doby ho považujeme za samozřejmost. Snadno se tak může stát, že tvrdá práce a neustálé spěchání ovlivní náš úsudek. Až jednoho dne zjistíme, že překračujeme cílovou čáru někoho jiného a jsme tam, kde jsme vůbec nechtěli být. Pomalejší život nám tak pomůže lépe si uvědomit, co všechno už v životě máme, abychom se nesnažili honit za věcmi, které v podstatě nejsou až tak důležité.
  • Zachováte si duševní i fyzické zdraví – neustálé honění či zaneprázdněnost vede k chronickému stresu. Mezi jeho příznaky patří bolesti hlavy, nespavost, pocit slabosti, nesoustředěnost či snížená chuť socializovat se. Tyto symptomy se mohou podepsat na našich vztazích, ale také na celkovém zdraví.
  • Budete produktivnější – odpočinek je pro produktivitu nezbytný. Když při své práci spěcháme, můžeme být nepozorní a děláme chyby, které nás nutí vracet se ke stejné práci. Následně musíme předělávat a opravovat věci, které mohly být hotové již napoprvé. Pokud však postupujeme pomaleji, vytváříme si prostor pro hlubší proniknutí do práce. Více se soustředíme a náš výkon doprovází dobrá energie. Dokonce je pravděpodobné, že ve finále budeme mít všechny úkoly hotové rychleji. Bez zpomalení a odpočinku by to ovšem nešlo.

8 tipů, jak v životě zpomalit

I když jsou výše zmíněné aspekty opravdu přesvědčivé, hodně lidí se nejčastěji vymlouvá na to, že zkrátka nemají čas zpomalit. V dnešním světě jsme totiž stále více povzbuzováni k produktivitě a mnoho z nás zřejmě pociťuje tlak na výkon. Své vyčerpání před šéfem pak maskujeme kofeinem či cukrem a pocit neustálého časového tlaku nás vede k horším výsledkům. Je potřeba si však uvědomit, že rychleji neznamená lépe a kvantita není totéž co kvalita.

Ve volném čase si pak s cílem odpočinout často bereme do ruky náš smartphone. Ten však místo uklidnění a zpomalení opět unáší naši pozornost, zrychluje vnímání a způsobuje, že se cítíme ještě více unavení a zmatení. Jaká je tedy cesta ven? [6]

Níže vám nabízíme několik tipů, které vás možná přesvědčí o tom, že každý problém má své řešení. Najdete v nich efektivní způsoby, jak zpomalit, které snadno zvládnete zakomponovat do svého života i vy.

1. Pracujte méně

Toto se bude asi těžko číst lidem, kteří jsou v práci 24/7 a nedokážou vypnout ani mimo ni. Uvědomte si však fakt, že je obtížné zpomalit, když se snažíte dělat milion věcí a mezitím vám život protéká mezi prsty. Místo toho zkuste aplikovat princip work-life balance. Pokud je vaše pracovní doba flexibilní, neznamená to, že by vám měla zasahovat do celého dne od rána, až dokud nepůjdete spát.

Stanovte si hranice mezi prací a volnem tak, že si jasně určíte pracovní dobu od – do. To platí i v případě, že jste svým vlastním šéfem. I úřady totiž mají pracovní dobu a opravdu není nutné klientovi zvedat telefon třeba v osm večer. Nikdo vás nenutí, abyste fungovali 24/7 a pochopení pro tento fakt by měli mít i vaši klienti, kteří nemohou čekat, že pokud vám o půlnoci napíší e-mail, odpovíte jim za pár minut. Uvědomte si fakt, že se opravdu nic nestane, když jim v klidu odepíšete až ráno.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Hned po práci si proto nezapomeňte vypnout pracovní telefon, aby vaši pozornost neotravovaly e-maily či zprávy, které byste rozhodně neměli číst večer po práci. Naopak během pracovní doby se snažte zaměřit na to, co je opravdu důležité a nutné udělat právě dnes. Všechno ostatní si nechte na později. Pokud se však v práci přepínáte 24/7, neboť vše je pouze na vaší hlavě, možná je na čase zamyslet se nad tím, že potřebujete posilu. Méně důležité úkoly tak můžete delegovat na dalšího člověka.

Díky tomu budete mít více času na nejdůležitější činnosti dne a máte také velkou šanci, že dnes opět neskončíte v práci v deset večer. Rovněž se snažte nechat si trochu prostoru mezi jednotlivými úkoly či setkáními, aby váš den mohl probíhat klidnějším tempem. Koneckonců i studenti ve škole mají krátké přestávky mezi jednotlivými hodinami, aby si jejich mysl trochu odpočinula a mohli se soustředit na další lekce. Pokud si tedy budete plánovat schůzky, nechte si mezi nimi alespoň 10 minut pauzu a sami uvidíte, že váš fokus bude lepší. [2] [5]

Pokud vás rovnováha mezi prací a volným časem zajímá více, přečtěte si náš článek Work-life balance: Jak úspěšně skloubit práci a osobní život?

2. Uvědomte si své limity a dávejte si reálné cíle

I vás někdy dostane komplex ze Supermana? Mám na mysli to, když máte pocit, že vaším úkolem je zachránit celý svět a cesta za spásou lidstva je poseta stovkami úkolů, které je potřeba udělat. Vy se jim samozřejmě postavíte se vší chrabrostí, což ve výsledku nemusí dopadnout dobře, protože – ať se vám to líbí nebo ne, Superman je pouze jeden.

Zpomalte tak, že si uvědomíte své limity

Měli byste si proto uvědomit, že svět se bude dál točit i přesto, že jste dnes neudělali 20 úkolů, ale pouze 5. Ke cti vám slouží fakt, že těch 5 úkolů je uděláno pořádně, bez stresu a nemusíte se k nim vracet znovu. Pokud si totiž stanovíte jako plán 20 úkolů, z nichž stejně zvládnete pouze 5, zřejmě vás na konci dne čeká pocit frustrace z nesplnění plánu. Na druhé straně, když se budete od začátku soustředit pouze na 5 úkolů a těch zbývajících 15 si rozdělíte do dalších dní, čeká vás příjemný pocit pramenící z toho, že jste dnes stihli vše, co jste si naplánovali. Pokud budete akceptovat své limity, postupně se naučíte chápat skutečnost, že potřebujete prostor i na odpočinek. Nejste totiž robot, ale lidská bytost, která má svá omezení a potřebuje odpočívat nejen v podobě spánku. [3]

Pokud vás toto téma zajímá více, určitě nevynechte náš článek Co dělat, když spánek nezabírá? Zaměřte se na těchto 7 typů odpočinku.

3. Naučte se říci NE

Toto je v souvislosti s předchozím bodem velmi důležité. Skutečné kouzlo, jak více zpomalit či odpočívat, se totiž může často skrývat v jednoduché formulaci, kterou pokrývá slovo NE. A dokonce přitom nemusíte ani mávnout kouzelnou hůlkou. Stačí, že se naučíte říci ne věcem, které zrovna nestojí za to.

Ze začátku se to může zdát složité. Zejména pokud máte rádi lidi kolem vás a nechcete je zklamat. Uvědomte si však fakt, že vždy, když řeknete někomu ano, se připravíte o váš čas, energii a pozornost. Naučit se říct ne je totiž skvělým nástrojem, jak si v životě nastavíte hranice, abyste ochránili svůj čas a pohodlí. Pomůže vám to zpomalit a soustředit se na věci, které jsou pro vás opravdu důležité. [7]

4. Odpojte se od sociálních sítí

V době ovládané smartphony a sociálními sítěmi se zdá být tento krok opravdu nepředstavitelný. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, zda skutečně potřebujete být online celé dny bez přestávky? Hodně lidí totiž tráví nesmyslné množství času nekonečným scrollováním sociálních sítí. Ve výsledku jim to klidně může ukrojit i pár hodin denně, které mohli využít mnohem efektivněji. Nemluvě o tom, že neustálé scrollování sociálních sítí může být spouštěčem mentálních problémů, které se pak projeví v reálném životě. Pokud si myslíte, že se vás to netýká, klidně navštivte nastavení digitálního zdraví ve vašem smartphonu. Najdete tam přesný čas strávený v konkrétních aplikacích, jako například Facebook či Instagram. V případě, že podobné nastavení nemáte, můžete se porozhlédnout po aplikacích třetích stran, které vám s měřením času pomohou. Získáte tak lepší představu o tom, kolik minut či hodin vám ze dne ukrojil váš telefon.

Pokud se o tomto tématu chcete dozvědět více, určitě si přečtěte náš článek Jak nás ovlivňuje neustálé scrollování sociálních sítí?

Místo nesmyslného procházení Facebooku či Instagramu se naučte přestat řešit svůj telefon během každé volné chvíle. Ještě lepší bude, pokud si ho čas od času úplně vypnete. Případně zvolíte režim letadlo a alespoň na chvíli přestanete být jeho otrokem. V případě, že většinu dne pracujete na počítači, nezapomeňte se odpojit, abyste se mohli soustředit i na jiné věci. Detox od sociálních sítí může klidně začínat už ráno. Pokud víte, že vás telefon ubírá o cenné minuty, nenechávejte si ho před spaním na dosah ruky. Totéž platí i večer, kdy byste se měli věnovat spánku, v čemž vám může modré světlo z displeje bránit. Klidně se řiďte pravidlem, že telefon do ložnice nepatří. Koneckonců je obtížné zpomalit, když neustále kontrolujete lajky, příchozí zprávy nebo pouze nesmyslně scrollujete. [2]

5. Objevte mindfulness meditaci

Když se neustále za něčím honíte, váš mozek opakovaně prochází seznam úkolů, abyste na nic nezapomněli. Ráno začínáte pracovat na úkolu ze včera, který měl být hotový předevčírem. Do toho vám přijdou další 3 nové úkoly s urgentní prioritou, ale do toho nesmíte zapomenout nakoupit potraviny, jejichž seznam si také nosíte pouze v hlavě. K tomu je potřeba jít po děti do školy a brzy jste zapomněli na to, že pouze do dneška si můžete vyzvednout vaši objednávku z balíkomatu.

Mindfulness meditace

V tomto případě nezáleží na tom, jak rychle provedete jednotlivé úkoly, protože váš mozek tak jako tak pracuje jako o závod, abyste na nic nezapomněli. Proto je čas od času užitečné vyčistit si myšlenky, k tomu vám může pomoci mindfulness meditace. Díky ní se můžete naučit zpomalit závodní myšlenky, uklidnit mysl a zbavit se negativity. Je založena na tom, abyste vnímali přítomné okamžiky a soustředili se pouze na jednu věc, které věnujete maximální pozornost. Jak ji praktikovat, to se dočtete v článku Proč je pro nás stres nebezpečný a jak ho snížit? [6] [8]

Skvělým prostředkem na uvolnění stresu, ale i mentální či fyzický odpočinek, může být také jóga. O ní se dozvíte více v článku Jóga: Klíč k fyzické a psychické rovnováze.

6. Vyrazte do přírody

Vymanit se z neustálého kolotoče a zpomalit, s tím vám může pomoci také výlet do přírody. Ten s sebou přináší široké spektrum pozitivních vlivů. Pobyt v přírodě přispívá k psychické pohodě, snižuje krevní tlak, srdeční tep, svalové napětí a redukuje také produkci stresových hormonů. Bonusem je také fakt, že v přírodě přijdete na jiné myšlenky, posílíte imunitu i fyzickou kondici.

V případě, že vás výhody pobytu v přírodě zajímají více, určitě nevynechte náš článek Psychická pohoda, hubnutí a kvalitnější spánek. Jaké jsou další výhody turistiky?

Na to, abyste zpomalili, se však nemusíte vydat každý víkend na hory. Stačí do svého života zařadit krátké procházky nebo si alespoň na pár minut sedněte někde do parku. Uvidíte, že vaše tělo a mysl vám za to poděkují. [7] [9]

7. Travte čas s lidmi, které milujete

Vysokou daní příliš rychlého světa je často absence času s našimi nejbližšími. I toto je jedna z věcí, kterou byste na cestě zpomalení měli napravit. Vztahy s lidmi kolem tvoří kostru života, který má smysl. Sdílení tajemství, problémů, obav či nadějí s blízkými lidmi tak může být skvělou cestou, jak zpomalit a užívat si života kolem vás.

Zpomalit se dá i díky času s vašimi nejbližšími

Bez lidí, které milujeme, se z nás totiž rychle stanou pouze chladné a osamělé bytosti. Udělejte si proto každý den trochu času, který věnujete nejbližším lidem ve vašem srdci. Umožní vám to zpomalit a určitě si jednou nebudete vyčítat, že jste své blízké zanedbávali. [10]

8. Užívejte si svět kolem vás

Uspěchaná doba nás také často obírá o každodenní momenty, které jaksi nevnímáme. Zapomínáme tak na to, v čem tkví jejich kouzlo. Ať už jde o objetí vašich dětí nebo mazlení se s domácím mazlíčkem. Případně vychutnání si chutného oběda či ulehnutí do postele, kde vás svou vůní okouzlí svěží, čerstvě vyprané prádlo. Každý z nás má ve svém životě maličkosti, které ho mohou potěšit. O to víc, když je začne vnímat a nebude je brát jako samozřejmost. Právě to může být klíčem ke zpomalení a v konečném důsledku i ke spokojenějšímu životu. [11]

Pomalejší život je o užívání si věcí kolem vás

Závěr

Neustále se za něčím hnát nemusí být ta správná cesta, která vás nakonec dovede do cíle. Když na sebe klademe vysoké nároky a snažíme se dosáhnout až příliš mnoho, často to může mít opačný účinek, se kterým přijde sebeobviňování z toho, že nejsme dost dobří. Kouzlo úspěchu se však může skrývat někde úplně jinde a místo toho, abyste ze 150 přidali na 200 %, stačí pouze ubrat plyn. Pokud se točíte v neustálém cyklu plném povinností a cítíte, že je čas zpomalit, jednotlivé tipy vám mohou pomoci přenést tento pocit do praxe. Sami pak uvidíte, že přehnaná snaha nemusí být správná a že zpomalení dává vašemu životu mnohem větší smysl. Jeho pozitivní vliv se navíc odrazí nejen v pracovním, ale také soukromém životě.

Zdroje:

[1] What is Slow Living? – https://www.slowlivingldn.com/what-is-slow-living/

[2] Leo Babauta - The 10 Essential Rules for Slowing Down and Enjoying Life More – https://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/

[3] Christy Wright - 12 Ways to Slow Down and Enjoy Life More – https://www.ramseysolutions.com/personal-growth/the-beauty-of-slowing-down

[4] Chronic stress – https://www.yalemedicine.org/conditions/stress-disorder

[5] Our Top 11 ways to slow down – https://www.theworldinstituteofslowness.com/our-top-11-ways-to-slow-down/

[6] Tchiki Davis - Slowing Down: 14 Science-Based Ways to Enjoy Life – https://www.berkeleywellbeing.com/slow-down.html

[7] How to Slow Down: 20 Simple Ways to Slow Down & Enjoy Life – https://simplelionheartlife.com/how-to-slow-down/

[8] Kendra Cherry - What Is Mindfulness Meditation? – https://www.verywellmind.com/mindfulness-meditation-88369

[9] How Does Nature Impact Our Wellbeing? – https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-nature-impact-our-wellbeing

[10] Enjoying Life in the Slow Lane – https://www.becomingminimalist.com/enjoying-life-in-the-slow-lane/

[11] Amy Crawford - 10 reasons why you should slow down to go faster – https://www.theholisticingredient.com/blogs/wholesome-living/10-reasons-why-you-should-slow-down

[12] Boost your immune system, shake off stress by walking in the woods – https://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003132112.htm

[13] Health effects of a forest environment on natural killer cells in humans: an observational pilot study – https://www.oncotarget.com/article/24741/text/

[14] Stress – https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/stress/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *