Co vás mohou slavní kulturisté naučit?

Co vás mohou slavní kulturisté naučit?

Profíci jsou geneticky naprogramováni na to, aby byli schopni vybudovat mnohem více svalů a mít mnohem méně tělesného tuku než typický člověk. I když jejich potenciál není zjevný před tím než začnou cvičit, rychle se projeví. Reagují výbušným růstem svalů na jakékoliv cvičení s váhou.

Někteří z nich nikdy nezažili obyčejné problémy, s nimiž se setkávají běžní cvičenci. I přesto, a možná i díky tomu, jsou úžasnou inspirací. Ale také to znamená, že profesionální kulturisté nejsou stále použitelným zdrojem informací a tím nejlepším modelem pro váš trénink a výživu.

Například, pokud by většina z nás trénovala 3-4 hodiny denně jako masivní Maxx Charles, byli bychom přetrénovaní a vyhublí. A pokud by většina z nás jedla hromady a hromady nezdravého jídla jako Juan Morel, když se blíží čas soutěže, byli bychom obézní.

To ale neznamená, že neexistují žádné lekce, které bychom se od profesionálů nemohli naučit; protože určitě existují. Zde jsou některé z nich.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Dorian Yates: Méně je někdy více

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: Beaverino
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dorian_yates.png 

Dlouhá léta existoval jen jeden přijatelný způsob jak trénovat – vysoká frekvence tréninků a velký objem. Arnold Schwarzenegger si zvykl trénovat každou svalovou partii 3krát týdně, a tento přístup je běžný dokonce i dnes. Někteří cvičenci provádějí 20 a více setů na určitou část těla.

Ale v roce 1980 v Birminghamu (Anglie) mladý ctižádostivý kulturista Dorian Yates nasával jiný druh znalostí od jmen, jako Arthur Jones a Mike Mentzer. Ti mu kázali o tréninkovém stylu, který dramaticky zredukoval objem a posílil zotavení.

Mezitím, v roce 1992 vyhrál Dorian svůj první titul Mr. Olympia, snížil počet svých tréninků na 4 týdně. Trénoval každou část těla pouze jednou, a to také jen několika cviky, v mnoha případech jen jedním tréninkovým setem, který následoval po zahřátí.

Dorianů styl HIT high-intensity training – vysoce intenzivní trénink) nazývaný ,,Krev a kuráž“, byl radikálním odklonem od způsobu, jakým trénovali jeho rivalové.

Jádrem jeho filozofie bylo vymlátit svaly s maximálním úsilím a co nejnižším objemem, a následně jim dopřát dostatek času na zotavení a růst.

Jelikož Dorianova postava nastavila zcela nový standard v upravené hmotě, kulturisté z celého světa napodobovali jeho tréninkový styl. Během několika let se objevilo několik odnoží tohoto stylu trénování a do dnešního dne jsou stále úspěšně používané.

Lekce pro vás: Ačkoliv Dorianův HIT styl není vaší budoucností, avšak trénujete se stejným důrazem na intenzitu a zotavení, vděčíte mu za část vašeho úspěchu.

Lee Haney: Stimulujte, ale neničte

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: Dskhara1
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lee_Haney_Games_2017,_contestant_nr._171.jpg 

Jen málokterý cvičenec, který se dlouhodobě věnoval cvičení, unikl železné hře bez zranění. Většina má ve 40-ti nebo 50-ti dlouhý seznam zranění a bolestí, jejichž popisem by vás ochotně otravovala. A to nemusí být jen šampióni se zajímavými tituly, ale i průměrní cvičenci, kteří mohli, ale nemuseli stát jednou či dvakrát na pódiu.

Přesto, dnes 57-letý a osminásobný Mr. Olympia – Lee Haney, nikdy netrpěl bolestmi ani zraněními z tréninku. Jak je to možné? Jeho frází bylo: ,,Stimulujte, neničte.“ A tak si pěkně žil ruku v ruce s tímto krédem.

Přestože byl největším Mr. Olympia toho času, Haney byl neústupný a tvrdil, že kulturisté by neměli trénovat jako powerlifteři. Stále se více zajímal o kvalitní stahy svalů a silné propojení svalů a mysli, než o to, jaké váhy používal.

Například, Lee měl během svého kralování v roce 1980 nejvíce rozvinuté svaly zad. Navzdory tomu nepoužíval vyšší váhy než 180-220 kg, bylo to spíše 100-120 kg s perfektní technikou. Při jednoručkách zřídka používal více než 35 kilogramů. Mnozí čtenáři tohoto článku používají mnohem větší váhy při cvicích na rozvoj zad, ale pravděpodobně dosáhli menšího růstu než Lee ve svých nejlepších letech.

Lekce pro vás: Není to o váze, je to o stimulaci svalů. Pokud byste měli trvat na super těžkých závažích během dlouhých let, vězte, že se vám to během zbytku života vrátí.

Ronnie Coleman: Pokud to není pokažené, neopravujte to

Na jedné straně, Ronnie je ukázkovým příkladem někoho, kdo zaplatil zmíněnou daň z let posilování s těžkými váhami. To ale určitě není jedinou věcí, kterou bychom si měli zapamatovat o tomto osminásobným Mr. Olympia.

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: www.localfitness.com.au 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ronnie_Coleman_8_x_Mr_Olympia_-_2009_-_2.png

V průběhu 17-ti let, během kterých Ronnie soutěžil, zůstal jeho tréninkový plán nezměněný. Jeho splity byly stejné, dělal stejný trénink se stejnými cviky týden co týden, rok co rok. Někteří se ho snažili přesvědčit, aby pozměnil některé věci a vyzkoušel jiné metody, ale Ronnie pro to neviděl žádný důvod. V jeho nejlepších letech ho nikdo nedokázal porazit.

Lekce pro vás: Mnoho cvičenců neustále mění svůj trénink v zoufalém hledání perfektní rutiny. Ale nikdy se nedrží jedné rutiny dostatečně dlouho na to, aby viděli, zda se výsledků dočkali nebo ne. Takže, pokud to funguje, dělejte to, co děláte. Pokud to přestane fungovat, změňte tréninkový plán.

Pokud chcete vědět o Ronniem Colemanovi více, prohlédněte si článek: Ronnie Coleman a jeho tréninkový plán, strava a interview.

Jay Cutler: Najděte si techniku, která vám vyhovuje nejvíce

Stále slyšíme, že striktní technika je nejlepší. Ale pravdou je, že ,,dokonalost“ je pro každého a každý cvik něco jiného. Někdy opravdu musíte svou techniku upravit pro daný cvik, abyste cítili, že sval pracuje v maximální kapacitě. Někdy to znamená, že vaše technika nevypadá pro vnější pozorovatele zcela dokonale.

Čtyřnásobný Mr. Olympia – Jay Cutler, uznává, že jeho technika se často zdá být nedbalá, ale metodou pokus-omyl zjistil, že právě to mu dává nejlepší stahy. Ale je v tom háček: Jay nikdy nebyl vzpěrač v těžké váze. Nikdo by neměl používat špatnou techniku a obětovat pocit ve svalu jen pro to, aby byl schopný zvednout těžší váhy.

Lekce pro vás: Musíte si v posilovně najít vlastní způsob. Technika jako z učebnice bude fungovat většinu času, ale obáváme se, že myšlení nad rámec možností a čas od času menší odchylky vám mohou přinést i lepší výsledky.

Branch Warren: Zranění jsou jen neúspěchy

Jen málokdo měl dočinění s tolika potrhanými svaly jako Branch Warren. Natrhl si biceps, oba tricepsy a vyhrál už druhý titul Arnold Classic pouze sedm měsíců poté, co si zcela roztrhl slavný kvadriceps. Ani jedno z těchto zranění Branche nezastavilo.

Zvedejte dost těžké váhy během dlouhé doby a můžete mít potíže a bolesti v ramenech, kolenech, loktech a kříži, přestože jste si nikdy sval neroztrhli. Bez ohledu na zranění, otázka je stále stejná: Skončíte? Mnoho lidí ano.

Jiní se zase dostanou k nevyhnutelné léčbě, aby mohli pokračovat dále. Může to zahrnovat operace, chiropraktické léčení, fyzioterapii nebo hloubkové masáže. Chvíli trvá, než se zranění zahojí a znovu získají ztracený objem a sílu. Většina lidí nemá trpělivost, proto přestane trénovat a vrátí se zpět ke svému předešlému životu. Branch si byl jistý, že to neudělá.

Lekce pro vás: Pokud skutečně rádi trénujete a zlepšujete svoji postavu, stále existuje způsob jak postupovat. Zranění jsou neúspěchy, ale také vás mohou nasměrovat na velký ,,comeback“, pokud se nemíníte vzdát.

Kai Greene: Věřte si

Kai Greene nebyl předurčený na úspěch. Nikdy nepoznal svého otce, jeho matka se ho vzdala, když byl ještě malý, a tak ho vychoval stát New York. Kai vyrostl v Brooklynu uprostřed bídy, drog, gangů a beznaděje. Byla to kulturistika, která mu dala smysl a směr v jeho teenagerském životě, a tak následoval tento sen celým svým srdcem.

Přesto ho mnoho lidí od této cesty odrazovalo. Pod svá křídla si ho na nějaký čas vzala i osobní trenérka, ale řekla mu, aby se ani neobtěžoval trénovat lýtka, protože bude stále malý a slabý, neboť je Afroameričan. Většinu jeho rané kulturistické kariéry byl Kai bez domova a bojoval o to, aby měl dostatek jídla. Často v noci spával v zadní části posilovny.

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: www.localfitness.com.au
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kai_Greene_IFBB_2009_Australia_1.jpg

Ale přes to všechno věřil, že může být jedním z velikánů, pokud bude dřít tvrději a tvrději. A opravdu, v současnosti je trojnásobným šampiónem Arnold Classic a trojnásobným držitelem druhého místa Mr. Olympia. Pokud by poslouchal negativní hlasy na ulicích a v jeho hlavě, mohl by být nyní mrtvý nebo ve vězení, místo toho, aby byl jedním z nejpopulárnějších kulturistů této generace.

Lekce pro vás: Svět vám může tvrdit, že máte přestat. Svět se mýlí.

Dexter Jackson: Ego odložte bokem a začněte růst

Před několika lety se zdálo, že hvězdná kariéra Jacksona Dextera zažívá postupný útlum. Držel titulu Mr. Olympia a tří titulů Arnold Classic, ale měl něco po 40-tce a začínal slábnout. Ale zažil úspěch.

Dexter neměl pocit, že je připravený skončit. Věděl, že to, co dosud dělal, už nebude produkovat stejné výsledky, a proto se pokořil a vyhledal lidi, kteří by ho dostali zpět na trať. Najal George Farraha jako výživového trenéra a začal cestovat z jeho rodné Floridy do Venice Beach, aby trénoval pod vedením Charlese Glasse.

Dnes drží Dexter rekord pěti titulů – největší počet vítězství na Arnold Classic a potřebuje už jen vítězství v jedné soutěži. Tak zlomí rekord všech dob s 25 profesionálními vítězstvími, který drží Ronnie Coleman. Pokud by byl Dexter příliš hrdý na to, aby vyhledal pomoc odborníků, sám přiznal, že by s největší pravděpodobností odešel do důchodu už před několika lety.

Lekce pro vás: Možná budeme méně vypracování a dosáhneme toho méně než Dexter, ale stejně jako on, i my můžeme zahodit ego stranou, učit se od nejlepších a stále se zlepšovat.

den, když si budete myslet, že o této hře již víte vše, skončíte.

Phil Heath: Neexistuje žádná náhrada za vítězství

Přehlédnout Phila Heatha může být docela jednoduché. Nevyhrál tolik titulů jako někteří v tomto seznamu (ale to se může změnit), ale zatím to vypadá tak, že každý rok odchází s titulem Mr. Olympia. I když se sem tam ozve malý sbor hlasů, který tvrdí, že Phil vyhrává nezaslouženě a neprávem ,,okrádá“ finalisty. Nemluvě o tom, že je jeho trénink všechno, jen ne dramatický. Je tichý, nenápadný a nekřičí ,,hardcore!“.

Čo vás môžu slávni kulturisti naučiť?
Autor fotografie: Vectornekki
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philheath.jpg

Ale hádejte co? Funguje to. Rok, co rok je ,,The Gift“ (jeho přezdívka – v překladu ,,dar“) ten, kdo drží trofej. Mohl poslouchat kritiky a nechat nastoupit své ego. Ale neučinil tak. Udělal jen jednu věc: vyhrál.

Lekce pro vás: Je čas na zábavu a drama, a je čas nastavit se na ambiciózní cíle, práci, partnera, úspěch a dělat to, co je nezbytné. Když ten čas přijde, odložte své ego stranou, zapomeňte na to, co je ,,cool“ a ,,hardcore“, a dělejte jen svou práci.

Pokud chcete vědět o Philovi Heathovi více, prohlédněte si článek: Phil Heath a jeho tréninkový plán a strava.

Co si myslíte o těchto velikánech světa kulturistiky? Kdo z tohoto seznamu je pro vás největší inspirací? Podělte se s námi v komentářích, a v případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Bodybuilding – https://www.bodybuilding.com/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *