Fitness recept: Fish and chips

Fitness recept: Fish and chips

Britská klasika v podobě ryby s hranolkami (fish and chips) nemusí být jen fast foodovým jídlem plným tuku. My tuto dobrotu trošku upravili a hlavní komponenty připravili v troubě. Díky tomu se pyšní nižším podílem tuku. Na celkovém dojmu to jídlu ale vůbec neubírá, právě naopak. Perfektně vynikne přirozená chuť potravin. A když si maso i hranolky namočíte do domácího jogurtového dipu, budete se ještě dlouho po dojedení olizovat. 

Na rybu budeme potřebovat: 

  • 200 g filetu z tresky (může být i jiná ryba) 
  • 30 g špaldové mouky
  • 20 g kukuřičných lupínků (lehce nadrcených)
  • 1 celé vejce
  • sůl

Na dip budeme potřebovat:

  • 100 g jogurtu řeckého typu s 0 % tuku
  • 20 g kyselých okurek
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvou citronovou šťávu podle chuti
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti

Na hranolky budeme potřebovat:

  • 300 g syrových brambor
  • koření na americké brambory
  • olej ve spreji
Fish and chips - ingredience

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Začneme přípravou hranolek. Brambory si oloupeme a nakrájíme do tvaru hranolek, opláchneme studenou vodou a usušíme papírovou utěrkou. 

Fish and chips - hranolky

Na plech vyložený pečícím papírem si hranolky rovnoměrně rozložíme, postříkáme olejem ve spreji a posypeme kořením na americké brambory. 

Ryby umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kusy. Ty pak osolíme a obalujeme postupně v trojobalu – začneme obalením z obou stran v mouce, pak ve vajíčku a na závěr v nadrcených kukuřičných lupíncích.

Fish and chips - ryba

Do trouby si dáme péct připravené hranolky na 10 minut při 200 °C. Pak je vytáhneme, přidáme k nim na plech i připravenou rybu a společně pečeme ještě dalších 15–20 minut, opět při 200 °C. Jakmile uběhne tato doba, měly by být upečené hranolky i ryba, pokud ne, necháme ještě chvíli dopéct. 

V mezičase, když se nám ještě ryba s hranolky peče, si připravíme dip. Nadrobno si nakrájíme česnek i kyselou okurku a smícháme s jogurtem. Podle chuti přidáme i citrónovou šťávu, pepř a sůl. Vše ještě jednou důkladně zamícháme. 

No a můžeme podávat. Ručíme za to, že se budete oblizovat. 

Fish and chips
Nutriční hodnoty
1 celá porce
Energetická hodnota722 kcal
Bílkoviny59 g
Sacharidy97 g
Tuky9 g
Vláknina10 g

Tak co, trefili jsme se vám do chuti touto tradiční britskou pochoutkou, kterou jsme z fast foodového jídla předělali na vyvážený a plnohodnotný pokrm? 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *