Hlavní chody

Hlavní chody, jako jsou obědy nebo večeře, patří mezi největší jídla dne. Proto je důležité důkladně se zaměřit na jejich složení. Díky tomu tak dostaneme do těla živiny, které potřebujeme. Základem každého hlavního chodu by měly být bílkoviny, a to například ve formě ryb, masa, nebo jeho rostlinných alternativ (tofu, tempeh, seitan). Chybět by ovšem neměly ani komplexní sacharidy. Ty najdeme v přílohách, jako jsou těstoviny, kuskus, quinoa, rýže či jiné obiloviny, případně brambory. A zapomenout nesmíme ani na zdroje tuků, ty jsou přirozenou součástí živočišných bílkovin, ale najdeme je také v oleji, ghí, ořeších nebo ořechových máslech. Pokud navíc oběd doplníte i porcí zeleniny, bude výsledek úplně perfektní.

Jaké zdravé obědy a večeře si připravit?

Pokud fandíte masu, můžete dát šanci zapečeným kuřecím prsům, pečeným stehnům, vyzkoušet tortily plněné kuřecím masem nebo ho upéct s těstovinami. Jestli máte rádi Asii, můžete si připravit kousky masa s kurkumou a kokosovým mlékem nebo quinoou. Super volbou jsou ale i prsa v pomerančové omáčce, indické kari s trhaným masem nebo pad thai. 

Na své si přijdou taky milovníci italských chutí. Pro ty tu máme třeba boloňskou omáčku, která je dokonce veganská, nebo recept na lasagne. Nechybí ovšem ani návod na skvělou pizzu a další těstovinové dobroty. A nezapomněli jsme ani na ty, kteří si rádi pochutnají na mexických dobrotách. Ti by měli rozhodně vyzkoušet klasiku v podobě tacos.

Zobrazit více Zobrazit méně