Saláty

Saláty nemusí být jídlem, po kterém máte za chvíli hlad. Stačí se jen zamyslet nad tím, co do nich přidáváte. Pokud chcete, aby salát nahradil oběd nebo večeři, nestačí smíchat jen zeleninu. Je potřeba přidat do něj i bílkoviny, sacharidy a tuky. Takto snadno si můžete poskládat výživný salát, který skvěle chutná a hladu nedá šanci. 

No a v případě, že má být salát jen jako doplněk k hlavnímu chodu, stačí kombinovat druhy, které k sobě sedí, abyste vytvořili jedinečný chuťový zážitek. Nebojte se ale připravit si i sladký salát s ovocem. K tomu doporučujeme přidat třeba tvaroh, aby se z něj stala nutričně vyváženější dobrota.

Jak připravit ten nejlepší salát?

Základem každého salátu je zelenina, případně ovoce. V tomto případě není potřeba držet se zkrátka, můžete zkusit spojovat různé druhy mezi sebou. Tím vždy vykouzlíte nový chuťový zážitek pro váš mlsný jazýček. Když máme základ hotový, vrhneme se na přidání bílkovin. Pokud děláte sladký salát, hodí se do něj třeba tvaroh, jogurt nebo proteinový pudink, u slané varianty využijete tuňáka, kuřecí maso, vajíčka nebo tofu, tempeh či seitan pro vegany. A stejně tak bychom zejména do slaných salátu měli přidat i zdroj sacharidů. Skvěle bude fungovat kuskus, bulgur, quinoa, těstoviny, brambory, rýže či další obiloviny. A na závěr už stačí jen přidat nějaký zdroj zdravých tuků, a to například ve formě ořechů, oříškových másel nebo různých olejů.

Skvělým příkladem je například tuňákový salát, Coleslaw, salát z červené řepy, Caesar salát, řecký salát a samozřejmě i bramborový salát.

Zobrazit více Zobrazit méně

Fitness recept: Salát Nicoise

Nicoise patří mezi lahodné saláty, které navíc i zasytí. Obsahuje totiž komplexní sacharidy, bílkoviny a samozřejmě spoustu zeleniny. K dokonalosti už pak stačí jen přidat olivy a medovo-hořčičnou omáčku.

Čti více >