Veganské

Veganské recepty je kategorie, ve které najdou inspiraci k vaření všichni příznivci rostlinného stravování. Připravíte si podle nich pestrá, chutná a nutričně vyvážená jídla na snídani, svačinu, oběd i večeři, ale také celou řadu veganských fitness dezertů. Na své si přijde také každý, kdo chce v jídelníčku častěji zařazovat stravu bez masa, vajec, mléka a dalších živočišných produktů. 

Veganské snídaně

Můžete vyzkoušet slané a sladké snídaně. Ze slaných variant jsou to například veganská míchaná „vajíčka” z tofu nebo luštěninová pomazánka z cizrny a fazolí, kterou si můžete namazat na domácí proteinový bezlepkový chléb. Pokud však patříte mezi fanoušky sladkých snídaní, dejte šanci čokoládovým lívancům z tofu nebo nevšední dýňové bábovce s pekanovými ořechy, které nechybí ani pořádná porce bílkovin. 

Veganské hlavní chody

Základem veganských obědů a večeří je nejčastěji zelenina, obiloviny a luštěniny nebo rostlinné alternativy masa, jako je tofu, tempeh nebo seitan. Oblíbené jsou například špagety s tempehem a rajčatovou omáčkou, tortilla wrap s tofu, cizrna na paprice v krémové omáčce nebo nevšední veganský burger. A když si budete chtít dát jen něco lehkého a rychlého, neuděláte chybu se salátem z červené řepy a jablek nebo krémovou čočkovou polévkou, která spolehlivě zahřeje.

Veganské snacky

Když vás přepadne hlad mezi jídly, nadešel čas na svačinu, která dodá potřebnou energii. Pochutnat si můžete třeba na křupavých semínkových krekrech s cizrnovým hummusem či veganským kešu sýrem. Zkusit můžete i banánový chia pudink z mandlového mléka nebo avokádový pudink, který zažene i chuť na sladké.

Veganské dezerty

Každý si chce jednou za čas zamlsat. A proto i zde najdete mnoho veganských dobrot. Máte chuť na slané karamelky, nepečené sušenky s arašídovým krémem a čokoládou nebo na šťavnatý jablečný koláč se skořicí? Zaručujeme, že po těchto dezertech se vám doma jen zapráší. 

V této kategorii tak najdete veganské recepty pro každou příležitost. A pokud vás zajímá, jak si čistě rostlinný jídelníček sestavit, aby obsahoval všechny potřebné živiny, přečtěte si článek Které živiny chybí veganům nejčastěji a jak je doplnit?

Zobrazit více Zobrazit méně