Bezlepkové

Bezlepkové recepty jsou určeny všem lidem, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají lepku. Ať už je vaše motivace držet bezlepkovou dietu jakákoliv, máme pro vás množství produktů a receptů, díky kterým si můžete připravit lahodné snídaně, snacky, hlavní chody i dezerty.

Abychom se lepku vyhnuli, můžeme v receptech nahradit klasickou pšeničnou mouku třeba oříškovými moukami (mandlová, vlašská, lískooříšková nebo kokosová mouka). Stejně tak se často využívá také rýžová, banánová, pohanková, lněná, tapioková či ovesná. Tyto druhy se liší jak svou chutí, tak i nutričními hodnotami. Díky tomu můžete vytvořit množství lákavých dezertů, jako jsou nepečené cheesecake řezy s jahodami, crème brûlée, karamelky či cookie dough kuličky.

Jaká bezlepková jídla si připravit?

Abyste připravili bezlepkový pokrm, je potřeba vynechat všechny obiloviny, které lepek přirozeně obsahují. Jako zdroj sacharidů je pak ideální používat rýži, batáty, brambory, luštěniny, luštěninové těstoviny (z hrachu nebo čočky), quinou či tapioku. Podíl bílkovin pak zajistí třeba vajíčka, tuňák, losos, kuřecí prsa, tofu, tempeh, seitan a další potravinové zdroje proteinů. Zapomínat bychom neměli ani na porci zeleniny a tuky. Ty najdeme přirozeně v některých druzích masa, ale dají se přidat i ve formě olejů, ořechů či ořechových másel.

Pokud si chcete připravit bezlepkový hlavní chod, můžete zkusit třeba pastýřský koláč, proteinové těstoviny s houbovou omáčkou nebo seitanové nudličky s rýží. Za vyzkoušení ale stojí také polévky, jako je cizrnová kari polévka či krémová čočková polévka. A na výběr máte i množství snídaní, pustíte se do perníkové ovesné kaše, ovesných lívanců či vajíčkových muffinů?

Zobrazit více Zobrazit méně