Pomazánky

Pomazánky jsou ideálním jídlem pro ty, kteří chtějí zpestřit své běžné snídaně, svačiny či dezerty. Můžete si připravit slanou i sladkou variantu z různých ingrediencí. A máte i plno možností, jak hotové pomazánky využít. Můžete je namazat na pečivo, přidat do kaší, na lívance nebo je chodit ujídat jen tak samostatně. A připravit si můžete dokonce bezlepkovou, bezlaktózovou nebo veganskou verzi. 

Jak připravit slanou fitness pomazánku?

Slanou pomazánku můžete připravit mnoha způsoby. Pokud chcete, aby měla i slušné množství bílkovin, můžete ji udělat z tofu, tuňáka, sardinek či makrely. Bezva alternativou je ovšem i vajíčková nebo tvarohová pomazánka, kterou pak dochutíte hořčicí, solí a kořením, aby se vám trefila do chuti. 

Super volbou jsou ovšem i pomazánky, jejichž základ tvoří ovoce nebo zelenina. Co takhle použít třeba červenou řepu nebo avokádo? V obou případech bude mít výsledek skvělou barvu, na kterou se vám budou doslova sbíhat sliny. Milovníci luštěnin pak jistě nedají dopustit ani na fazolovou nebo cizrnovou pomazánku alias hummus, které jsou zároveň nabité i vlákninou a bílkovinami. Pak už je jen na vás, jestli si ji namažete třeba na pečivo nebo použijete jako dip. 

Jak připravit sladkou fitness pomazánku?

Pokud fandíte sladkým pomazánkám, pak byste měli vyzkoušet i vlastní domácí verzi. Na základ vám budou stačit jakékoliv oříšky, které stačí rozmixovat tak, aby z nich vznikl krásně jemný krém. A pak už se jen dochutí. Použít můžete třeba kakao, čokoládu, sladidlo nebo lyofilizované ovoce. A pokud chcete, aby mělo vaše máslo nádech Vánoc, přidejte třeba skořici, anýz, badyán či vanilku. Můžete si ji schovat do lednice a nechat na palačinky nebo pečivo. Podobně si můžete pomazánky vytvořit i z tvarohu, ovoce a dalších sladkých surovin. Předpokládáme, že se ale taky neudržíte, a budete si ji chodit mlsat jen tak samotnou na lžičce.

Zobrazit více Zobrazit méně