Obsah
Pomazánky jsou skvělým snackem, snídaní nebo večeří. Mají totiž hned několik výhod. Jsou chutné, a navíc není potřeba je složitě připravovat. Za pár minut tak může být jídlo na stole. Stačí už pak přidat jen zeleninu, pečivo a je to. Stejně dobře se dají tyto pomazánky použít třeba jako dip k nachos.
Cibulová pomazánka
Nadrobno nasekaná cibule se dává do pomazánek běžně. My ji tentokrát navíc i orestovali. Pomazánka tak získala zase jiný chuťový rozměr. Vyzkoušejte tuhle vychytávku taky.
Budeme potřebovat:
- 200 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
- 50 g light majonézy
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 větvičky jarní cibulky
- 1 PL dijonské hořčice
- pár kapek bílého vinného octa
- špetku soli
- olivový olej ve spreji
Mohly by vás zajímat tyto produkty:
Postup:
Rozpálíme si pánev, kterou jsme si předtím vystříkali olivovým olejem ve spreji. Pak na ni dáme nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem a lehce zarestujeme. Následně přidáme pár kapek vinného octa a za občasného míchání restujeme, dokud šalotková směs nezačne karamelizovat.
Do misky si dáme majonézu, řecký jogurt, dijonskou hořčici a směs z pánvičky. Jarní cibulku si nakrájíme nadrobno a přimícháme ji ke směsi také. Podle potřeby dosolíme. Mícháme, dokud se vše nepropojí. Pomazánku zakryjeme a dáme ji uležet do ledničky, dokud se nebude podávat.
Energetická hodnota | 378 kcal |
Bílkoviny | 25 g |
Sacharidy | 23 g |
Tuky | 20 g |
Vláknina | 3 g |
Tuňáková pomazánka
Pokud máte rádi pomazánky, které jsou doslova nabité bílkovinami, pak je tahle tuňáková super volbou. Skvěle se hodí jako snack, snídaně či lehčí večeře.
Budeme potřebovat:
- 240 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 140 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
- 60 g light majonézy
- 10 g olivového oleje
- 1 ks šalotky
- špetku sladké papriky
- bylinky na ozdobení (nemusí být)
Postup:
Šalotku si oloupeme, nasekáme nadrobno a dáme do misky. Pak k ní přidáme i tuňáka, jogurt, light majonézu, olivový olej a červenou papriku. Celou směs pár sekund promixujeme ponorným mixérem, aby měla pomazánka ideální konzistenci. Pak ji dozdobíme bylinkami a můžeme podávat.
Energetická hodnota | 632 kcal |
Bílkoviny | 70 g |
Sacharidy | 16 g |
Tuky | 32 g |
Objevte naše bestsellery:
Pomazánka à la tzatziki
Tahle pomazánka je tu pro ty, kteří mají rádi svěží chutě. Perfektně se hodí taky jako dip k masu.
Budeme potřebovat:
- 200 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
- 70 g light majonézy
- 1 salátovou okurku
- 1 stroužek česneku
- šťávu z ½ citrónu
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- bylinky podle chuti a preference
Postup:
Okurku si omyjeme a bez loupání nahrubo nastrouháme. Lehce ji osolíme a necháme 10 minut odstát. Pak z okurek vymačkáme přebytečnou vodu. Následně k okurkám přidáme i prolisovaný česnek a promícháme. Na závěr přidáme i řecký jogurt, light majonézu, šťávu z půlky citrónu, sůl, pepř a bylinky podle chuti. Skvěle se hodí třeba kopr, ale pokud se nebojíte experimentovat, můžete použít i mátu nebo meduňku. Vše zamícháme a máme hotovo. Pak už stačí jen vychladit a můžeme podávat.
Energetická hodnota | 360 kcal |
Bílkoviny | 21 g |
Sacharidy | 15 g |
Tuky | 24 g |
Jak vidíte, připravit odlehčené pomazánky není vůbec těžké. Během chvilky tak můžete mít skvělou snídani, svačinu nebo večeři. Stačí přidat pečivo, zeleninu a je to.
Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.
Přidat komentář