Fitness recept: Mrkvovo-celerová polévka
Zeleniny není v jídelníčku nikdy dost, ale jíst pořád saláty nebo syrovou zeleninu může být časem trošku nuda. Proto můžeme jen doporučit tuhle lahodnou polévku, která zahřeje a chutná skvěle.
Polévky se dají podávat před hlavním chodem nebo jako samostatný komplexní oběd či večeře. V takovém případě je ovšem potřeba zvětšit porci a přizpůsobit složení tak, aby obsahovala všechny makroživiny.
Králem všech polévek je jednoznačně vývar. Může totiž fungovat sám o sobě nebo sloužit jako základ pro jiné polévky nebo i omáčky. Navíc se dá připravit prakticky z jakýchkoliv odřezků masa nebo zeleniny. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, jistě oceníte třeba poctivý ramen. Vedle ovšem nešlápnete ani v případě, že se rozhodnete udělat si zeleninovou polévku. Co takhle zkusit dýňovou, rajskou nebo smíchat rovnou několik druhů? Pokud hotovou polévku navíc rozmixujete a přidáte i smetanu, získáte perfektní zeleninový krém.
Super volbou jsou ale i polévky, jejichž základ tvoří luštěniny, a to například čočka, fazole, hrách nebo cizrna. Ty jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, díky čemuž zasytí. Pokud je navíc doplníte třeba pečivem nebo vajíčkem, můžou být skvělým hlavním chodem nebo večeří. A jestli se nebojíte experimentovat, vyzkoušejte studenou rajčatovou polévku gazpacho.
Zeleniny není v jídelníčku nikdy dost, ale jíst pořád saláty nebo syrovou zeleninu může být časem trošku nuda. Proto můžeme jen doporučit tuhle lahodnou polévku, která zahřeje a chutná skvěle.
Tuhle sladkokyselou pikantní polévku musí znát každý, kdo navštěvuje asijské restaurace. Spojení kuřecího masa, koření a dalších ingrediencí vykouzlí perfektní chuťovou souhru.
Máte rádi polévky? Pak musíte zkusit tuhle fazolovou s těstovinami. Je plná bílkovin, a tak se nestane, že byste po ní měli hned hlad. A tu chuť a vůni si hned zamilujete.
Lahodná polévka s fazolemi a zeleninou skvěle chutná, zasytí a také spolehlivě prohřeje. Perfektně se hodí k obědu, ale i jako rychlá teplá večeře. Přidáte do ní i koriandr?
Ramen je japonská polévka, která je populární pro svou orientální chuť. Díky použitým surovinám má vysoký podíl bílkovin a jen 15 g sacharidů na porci. Je tak ideálním obědem či večeří.
V dnešním receptu jsme vsadili na dokonalou kombinaci kari pasty, cizrny, koření a kokosového mléka. Aby byla polévka výživnější, přidali jsme i porci quinoy. Dáte si ji jako oběd nebo večeři?
Čočkový krém je díky luštěninám výživný pokrm, který spolehlivě zasytí. Česnek, zázvor a další koření z něj vytvoří nevšední chuťový zážitek, který si zamilují i vegani.
Zahřejte se v chladném dni krémovou čočkovou polévkou s dýňovými semínky. Voňavá pochoutka, která zasytí a doplní tělu potřebné živiny.
Vyzkoušejte chutný a nutričně vyvážený recept na studenou polévku gazpacho z čerstvé zeleniny. Krémová dobrota, která zasytí, nezatíží trávení a v teplém počasí i osvěží!
Sladké brambory neboli batáty patří mezi univerzální potraviny, ze kterých vykouzlíte plno lahodných receptů Připravíte si je naslano nebo nasladko?