Polévky

Polévky se dají podávat před hlavním chodem nebo jako samostatný komplexní oběd či večeře. V takovém případě je ovšem potřeba zvětšit porci a přizpůsobit složení tak, aby obsahovala všechny makroživiny. 

Z jakých ingrediencí připravit polévku? 

Králem všech polévek je jednoznačně vývar. Může totiž fungovat sám o sobě nebo sloužit jako základ pro jiné polévky nebo i omáčky. Navíc se dá připravit prakticky z jakýchkoliv odřezků masa nebo zeleniny. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, jistě oceníte třeba poctivý ramen. Vedle ovšem nešlápnete ani v případě, že se rozhodnete udělat si zeleninovou polévku. Co takhle zkusit dýňovou, rajskou nebo smíchat rovnou několik druhů? Pokud hotovou polévku navíc rozmixujete a přidáte i smetanu, získáte perfektní zeleninový krém

Super volbou jsou ale i polévky, jejichž základ tvoří luštěniny, a to například čočka, fazole, hrách nebo cizrna. Ty jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, díky čemuž zasytí. Pokud je navíc doplníte třeba pečivem nebo vajíčkem, můžou být skvělým hlavním chodem nebo večeří. A jestli se nebojíte experimentovat, vyzkoušejte studenou rajčatovou polévku gazpacho

Zobrazit více Zobrazit méně