Fitness recept: Šťavnatý jablečný koláč se skořicí

Fitness recept: Šťavnatý jablečný koláč se skořicí

Když se řekne jablečný dezert, každému se asi vybaví klasika v podobě štrůdlu. To ovšem není jediná jablečná dobrota, kterou si můžete doma upéct. Zkuste tentokrát dát šanci šťavnatému jablečnému koláči, který chutná skvěle na snídani, svačinu nebo jako dezert k odpolední kávě. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Nejtěžší na tom všem je vydržet, než vychladne, abyste ho mohli naservírovat na talíř a vychutnávat dokonalou souhru křehkého těsta a vláčné náplně z jablek se skořicí. 

Na těsto budeme potřebovat: 

Na náplň budeme potřebovat:

  • 1 kg jablek 
  • 40 g xylitolu
  • 10 g kukuřičného škrobu 
  • 2 ČL skořice 
  • 2 PL vody 
  • šťáva z ½ citronu
Šťavnatý jablečný koláč se skořicí - ingredience

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup: 

Vezmeme si větší misku a pustíme se do přípravy těsta. Nejprve smícháme suché ingredience, tedy mouku, třtinový cukr a sůl. Dále přidáme vejce, kokosový olej, arašídové máslo a studenou vodu. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Odložíme si ho bokem a necháme odpočinout. 

Mezitím se pustíme do přípravy náplně. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do hrnce. K nim přimícháme skořici, xylitol, kukuřičný škrob, vodu a citrónovou šťávu. 10 minut společně dusíme, dokud nám jablka nezměknou. Náplň necháme vychladnout. 

Šťavnatý jablečný koláč se skořicí - postup

Vrátíme se opět k těstu. Rozdělíme si ho na dvě části (jednu lehce menší, druhou větší). Obě vyválíme do tvaru kruhu. Vezmeme si dortovou formu (naše měla průměr 20 cm) a vystříkáme ji olejem ve spreji. Větším kruhem vyložíme dno a boky formy. Pokud nám někde přečnívá, zařízneme ho a můžeme vmáčknout do místa, kde máme menší vrstvu těsta. Formu s těstem naplníme jablky a přikryjeme druhou částí těsta. Okraje boční a vrchní části těsta k sobě prsty přitiskneme, aby se slepily k sobě. Horní plát pak dlaní uhladíme. Můžeme si předtím namočit ruku ve vodě, aby se nám na ni těsto nelepilo. Připravený koláč propícháme v několika místech vidličkou, aby z něj mohl odcházet vzduch a nenafukoval se. Pečeme ho dozlatova na 180 °C asi 40 minut. Pak ho vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit. 

Nutriční hodnoty
1 kus (celkem 10 kusů)
Energetická hodnota234 kcal
Bílkoviny6 g
Sacharidy31 g
Tuky8 g
Vláknina7 g

Milujete podzimní jablečné dezerty, ale nechcete se zase pouštět do štrůdlu? Tento jednoduchý koláč si vás získá jak svou vláčnou konzistencí, tak i dokonalou kombinací jablek a skořice. 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *