Různé sušenky se často podávají třeba jako dezert ke kávě. Co ale dělat v případě, že nejste fanoušci sladké? Pro takové situace tu máme slané sušenky, které se na stole neztratí při žádné oslavě nebo v případě, že hledáte nějaké slané křupání k televizi. Příprava je maximálně jednoduchá, takže je zvládne opravdu každý.
Budeme potřebovat:
- 220 g špaldové mouky
- 90 g ghee
- 10 g sušené cibule
- 1 ČL prášku do pečiva
- sůl podle chuti
- mix koření a semínek podle chuti: černý sezam, sezamová semínka, mák, česnek atd.
Mohly by vás zajímat tyto produkty:
Postup:
Začneme tím, že si smícháme všechny suché suroviny, tedy mouku, sušenou cibuli, prášek do pečiva, sůl a směs semínek s kořením (část si necháme na závěr na posypání).
Následně přidáme rozpuštěné ghee a vypracujeme těsto. Když je zpracované, dáme ho na 30–60 minut odležet do ledničky.
Po vytažení si z těsta uděláme váleček a rozkrájíme si ho na 12 kusů. Pomocí rukou z každého kousku uděláme placky s tloušťkou přibližně 0,5 cm. Takto je můžeme rozmáčknou i vidličkou na povrchu. Pokud chceme sušenky s tvarem čtverce nebo tyčinek, tak si rozválíme těsto na půl centimetrovou tloušťku a rozkrajujeme ho nožem do požadovaného tvaru.
Takto připravené sušenky dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme zbylým kořením se semínky podle chuti a pečeme na 180 °C asi 15–20 minut.
Když máme hotovo, necháme lehce vychladnout a podáváme.
Objevte naše bestsellery:
Energetická hodnota | 147 kcal |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 12 g |
Tuky | 9 g |
Vláknina | 3 g |
Sušenky nemusí být jen sladké, tahle slaná varianta jim může perfektně konkurovat. Dáte si je jako snack, nebo večerní křupání u televize?
Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.
Přidat komentář