Hafthor Björnsson: Silák z Game of Thrones, který na svých ramenou unesl 650 kg

Hafthor Björnsson: Silák z Game of Thrones, který na svých ramenou unesl 650 kg

Říká se, že na každého chlapa se najde ještě silnější chlap. V případě Hafthora Björnssona byste však museli hledat pořádně dlouho, protože je držitelem titulu Nejsilnější muž světa. Tento islandský strongman si získal fanoušky především postavou Gregora „Hory“ Cleganeho v seriálu Game of Thrones. Málokdo však ví, že byl také profesionálním basketbalistou. Na vrcholu jeho slávy stojí překonání 1000 let starého silového rekordu. Kromě toho má za sebou mnoho triumfů a strongmanských úspěchů. Pojďte se s námi podívat na jeho sportovní i hereckou kariéru a osobní život, ve kterém nebude chybět hodně zajímavostí.

Hafthor Björnsson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017_(cropped_2).jpg

Původ v rodině obrů a kariéra basketbalisty

Hafthor Julius Björnsson se narodil 26. listopadu 1988 ve znamení Střelce. Vyrůstal ve svém rodném Reykjavíku, který je zároveň hlavním městem Islandu. Pochází z rodiny obrů a svou výšku zřejmě zdědil po jeho 203 cm vysokém otci Bjornovi.

Jako dítě pracoval na farmách, které vlastnila jeho rodina. Má jednu sestru, ale o jeho dětství a vzdělání se toho moc neví. O to více však září jeho úspěchy v pozdějším životě. Už jako dítě byl vždy vyšší než jeho vrstevníci.

Díky tomu se z něj stal ideální kandidát na basketbalistu. Na tento sport ho rodiče přihlásili, když mu bylo 12 let. Uchvátil ho tak, že se mu věnoval profesionálně. V mladém věku reprezentoval islandský juniorský tým, ale jeho sen o další profi kariéře ukončilo zranění kotníků.

Absolvoval tehdy dvě operace a v roce 2008 se rozhodl basketbal pověsit definitivně na hřebík. Právě zde se začala formovat jeho láska ke cvičení a železu.

Zraněné kotníky mu otevřely cestu do světa siláků, který doslova ovládl

Trénoval s těžkými váhami, do kterých se, jak sám tvrdí, doslova zamiloval. Dost rychle tehdy přibíral na váze a viděl výsledky. Tvrdá práce v kombinaci s genetickou výbavou přinášela ovoce. I toto ho hnalo vpřed a neztrácel motivaci. Pocit zlepšení byl tehdy podle něj tak úžasný, že nemohl přestat. V místní tělocvičně se dokonce potkal se známým islandským silákem Magnousem Ver Magnússonem. Toho zaujala Hafthorova fyzická kondice a předpověděl mu, že by se mohl stát profesionálním strongmanem. Netrvalo dlouho a Hafthor svůj progres začal aplikovat i soutěžně.

Hafthor Björnsson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017c.jpg

Do vod siláků vstoupil poprvé v roce 2010 a své soupeře porazil hned v několika soutěžích. Podařilo se mu vyhrát 5 ze 6 akcí OK Badur Strongman Championships. Silný rok 2010 zakončil druhým místem v soutěži Jon Pall Sigmarsson Classic. Hafthorova síla byla nezastavitelná také o rok později, kdy vyhrál tituly Nejsilnější islandský Viking (Iceland´s Strongest Viking) a Westfjords Viking. Kromě toho se radoval z titulu Nejsilnějšího muže Islandu. Této soutěži dokonce kraloval neuvěřitelných 10 let, během kterých se nenašel nikdo, kdo by ho dokázal porazit. Nezastavitelný Hafthor tak už na Islandu pokořil všechny mety a nastal čas ukázat svou sílu světu.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Strongman, který posouval limity a překonal 1000letý vikingský rekord

Získal divokou kartu, díky které mohl startovat v soutěži World’s Strongest Man, kde se setkal s dalšími siláky z celé zeměkoule. Byl rok 2011 a jeho světový debut nakonec skončil šestým místem. Od roku 2012 se však pravidelně vyskytoval v první trojce siláků. V té době bylo každému jasné, že pokud je ve světě strongmanů někdo, kdo dokáže posunout limity, tak je to právě Hafthor Julius Björnsson.

A to se také stalo v roce 2015, kdy tento islandský silák překonal rekord s 1000 letou historií. Bylo to na soutěži World’s Strongest Viking, kdy udělal pět kroků s 10-metrovým dřevěným kmenem, který vážil neuvěřitelných 650 kilogramů. Po svém výkonu řekl, že je plně připraven dosáhnout svého hlavního cíle, kterým bylo stát se nejsilnějším mužem planety.

Světovou soutěž naplno ovládl v roce 2018, kdy si na Filipínách vybojoval krásné první místo. Od roku 1996 byl zároveň prvním Islanďanem, který se mohl radovat z tohoto fenomenálního úspěchu. Hafthorovo ambice vyhrávat se posouvaly i do dalších soutěží. Díky své nezlomnosti se tak stal prvním mužem v historii, který ve stejném roce vyhrál soutěže Arnold Strongman Classic, Europe’s Strongest Man a již zmiňovanou World’s Strongest Man. V první navíc dominoval třikrát a ve druhé dokonce pětkrát.

Mezi jeho osobní rekordy patří:

  • 474 kg mrtvý tah s činkou, elephant bar, strongman raw s trhačkami (světový rekord na Arnold Strongman Classic 2019)
  • 213 kg log press (Europe’s Strongest Man 2018)
  • 451 kg mrtvý tah s pneumatikami (Arnold Strongman Classic 2014)
  • 650 kg přenášení dřevěného kmene, 5 kroků (World’s Strongest Viking 2015)
  • 7,15 m hod 15kilogramovým sudem (World’s Strongest Man 2016)
  • 8 sudů vyhozených do výšky za 16,35 sekundy (World’s Strongest Man 2014)
  • 501 kg mrtvý tah s činkou (Thor’s Power Gym, Island)
  • 460 kg dřep (Thor’s Powerlifting Challenge 2018)

Silák, který se změnil na boxera

Svět siláků už začínal být Hafthorovi malý, a tak se rozhodl vstoupit do vod boxu. Poprvé se v ringu představil začátkem roku 2021, kde se v exhibičním zápase setkal s bývalým mistrem Evropy v lehké váze Stevenem Wardem. Právě Wardovi v tomto případě patří velký respekt, protože rozdíl mezi oběma borci byl neuvěřitelných 60 kilogramů. Profesionální boxer byl podle vlastních slov z velikosti Björnssona v šoku. Zápas neměl jasného vítěze, protože šlo pouze o exhibici. Pro Hafthora to však byla zároveň cenná zkušenost před budoucími zápasy.

Jeden z nich bude doslova obřím, protože se v něm setká s dalším velikánem ve světě strongmanů – Angličanem Eddiem Hallem. Ten je jeho dlouholetým rivalem, kterého Hafthor v roce 2017 obvinil z podvádění v soutěži Nejsilnější muž světa. Hall tehdy vyhrál o jeden bod, což islandský silák nesl těžko. V médiích se pak vyjádřil, že mu Hall s jedním z rozhodčích doslova ukradli vítězství a celý verdikt považoval za zkreslený a nesprávný. Duel Björnsson vs. Hall, který je považován za nejtěžší boxerský zápas v historii, se měl odehrát 18. září 2021. Eddie Hall však během tréninku utrpěl zranění, kvůli kterému se celá událost musela přesunout. Náhradníkem za Halla se mezitím stal šampion armwrestlingu Devon Laratt. Šlo o Thorův první profi zápas, ve kterém zdolal svého soupeře už v prvním kole na TKO.

Hafthor Bjornsson
Autor fotografie: Ellen Finch
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hafth%C3%B3r_J%C3%BAl%C3%ADus_Bj%C3%B6rnsson_Scottish_Stone_Put.jpg

Duel Björnsson vs. Hall se nakonec odehrál 19. března 2022 v Dubaji. Trval celých šest kol, po kterých byl za vítěze vyhlášen právě Thor se skóre 57 – 54 od všech tří rozhodčích.

Trénink a strava jako zdroj mohutné síly

Jistě uznáte, že za vším, co Hafthor Björnsson dokázal, nebyly pouze jeho fyzické predispozice, ale také pořádný trénink a kvalitní výživa. Některé zdroje uvádějí, že přijímal až 10 tisíc kalorií denně. Svůj jídelníček zveřejnil Thor na Facebooku v době, kdy se připravoval na World’s Strongest Man 2016. Nakonec skončil druhý, ale na vítěze mu chyběly pouze dva body. O rok předtím měl dokonce tu čest se šampionem UFC Conorem McGregorem, který trénink s obrovským Thorem ustál se ctí.

Jídelníček strongmana vypadal následovně:

  1. 6:50 – Ranní trénink kardio + core (30 minut), BCAA, glutamin a hrst mandlí
  2. 7:30 – osm vajec, 200 g ovesných vloček, borůvky, jahody a avokádo
  3. 9:30 – 400 g hovězího masa, 400 g sladkých brambor, ovoce
  4. 11:50 – BCAA, glutamin
  5. 12:00 – 400 g kuře, 400 g brambor, zelenina, ovoce
  6. 14:00 – šejk (150 g oves nebo sladké brambory, 2 banány, 150 g rýžových krup, mražené borůvky, hrst mandlí, arašídové máslo, glutamin)
  7. 14:30 – trénink strongmana, BCAA, glutamin, Vitargo Energy
  8. 17:30 – 60 g proteinu, 2 banány
  9. 18:00 – 500 g hovězí maso, brambory, zelenina
  10. 20:30 – 500 g lososa + 500 g sladkých brambor
  11. 22:30 – 50 g kaseinu, 6 vajec, avokádo, 30 g mandlí, 50 g arašídového másla

Tento jídelníček doplnil bohatým pitným režimem, kde kromě vody pil i džus, aby získal ještě více kalorií. Uprostřed noci si dal ještě 50 g kaseinu nebo syrové vaječné bílky. Zažitý jídelníček však razantně změnil po odchodu ze soutěžního prostředí strongmanů.

Jeho nové stravování odráželo fakt, že se připravoval na svůj první boxerský zápas. Na začátku této cesty vážil neuvěřitelných 205 kilogramů. Po změně jídelníčku, který doplnily intenzivní tréninky, zhubl Hafthor Björnsson úctyhodných 55 kg.

Jídelníček boxera vypadal následovně:

  1. Snídaně – tři vajíčka, 200 g kuřecího masa, smoothie (150 g jogurtu, 100 g lesních plodů, 40 g ovsa)
  2. Boxerský trénink (sparing s trenérem, práce na využití vlastní hmotnosti a efektivním balancování)
  3. Kardio HIIT na kole, kde šlape 30 sekund pomalu, 20 sekund středně intenzivně a 10 sekund rychle. Toto vše opakuje pětkrát. Potom ho čekají 3 minuty odpočinku, po kterých si dá znovu dalších 5 kol.
  4. Oběd – 220 g hovězí svíčkové, 180 g bílé rýže, 100 g zeleniny
  5. Silový trénink
  6. Potréninkové jídlo – 220 g kuřecího masa, 250 g brambor, 100 g zeleniny
  7. Večeře číslo 1 – 200 g lososa, 100 g rýže, 100 g zeleniny
  8. 15 minut infračervená sauna + 15 minut kryoterapie
  9. Večeře číslo 2 – 250 g řeckého jogurtu, 100 g banánů, 30 g mandlového másla, proteinový šejk

Sám tento jídelníček úsměvně komentoval slovy, že vlastně nejedl skoro nic, protože hubl. Nejméně oblíbené je pro něj potréninkové jídlo, protože není velkým fanouškem kuřecího masa. Při jeho konzumaci však myslí na své cíle.

Přiznání k užívání steroidů

Hafthor Björnsson je známý tím, že pro vítězství je ochoten udělat cokoliv. Dokonce i brát steroidy, což potvrdil v jednom rozhovoru z roku 2017. Své otevřené přiznání odůvodnil tím, že pokud chcete být nejlepší, uděláte pro to všechno. Dále však toto téma nechtěl komentovat a žádal moderátora, aby podobné otázky přeskočil.

Každoroční soutěž World’s Strongest Man, kterou Thor svého času vyhrál a často figuroval v první trojce, zakazuje užívání látek na zvýšení výkonu. Rozsah ani účinnost testování na steroidy však v tomto případě nejsou známy. Každý strongman tedy musí projít testem s negativním výsledkem. Sám Hafthor tvrdí, že v testech na zakázané látky nikdy nepropadl.

Hvězda Game of Thrones

Hafthor Björnsson
Autor fotografie: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017b.jpg

Kromě kariéry famózního sportovce se Hafthor prosadil i před kamerami. V roce 2013 byl obsazen do čtvrté série úspěšného seriálu Game of Thrones, který vysílalo HBO. Představil se jako rytíř Ser Gregor „The Mountain“ Clegane, který byl charakteristický svou krutostí, obrovským mečem a bezcitností. Björnsson hrál tuto postavu několik po sobě následujících sérií. Jak sám tvrdí, jeho nejoblíbenější postavou byla Cersei Lannister.

Do seriálu ho oslovili prostřednictvím zprávy na Facebooku. Jelikož neměl žádné herecké zkušenosti, v té době si myslel, že se jedná jen o žert. Na zprávu tak neodpověděl, ale castingový tým byl naštěstí vytrvalý a za několik dní na to mu zavolali. Po vzájemné dohodě se dostavil na casting, kde musel přečíst několik řádků scénáře. Pak se potkal se známým kaskadérským koordinátorem C.C.Smiffom, který v seriálu dohlížel na soubojové sekvence s meči.

Tomu musel ukázat, jak je na tom se svou pohyblivostí. Hodně podobně velkých chlapů má totiž problémy s koleny, nemohou se sehnout a jsou pomalí. Pro potřeby seriálu Game of Thrones bylo důležité nejen to, aby byl The Mountain velký, ale aby také obratně zvládal souboje s mečem. Smiff byl nakonec z projevu Hafthorovy fyzičky ohromen. Islandský silák získal roli za několik dní na to a začal natáčet čtvrtou sérii. Proslavil se zejména bojovou scénou, ve které jeho postava vytlačuje oči prsty rivalovi jménem The Red Viper.

Herecká kariéra mu změnila život, ale další role odmítá

Známou epizodu sledovalo více než 7,1 milionu lidí a sám Hafthor tvrdí, že tolik pozornosti mu definitivně změnilo život. Den, kdy byla odvysílána, si dobře pamatuje, protože hned po ní odstartovalo šílenství na jeho sociálních sítích, kde mu závratným tempem začaly stoupat sledovatelé. Říká, že se jeho telefon nezastavil, protože v té době měl na Instagramu zapnutá ještě všechna oznámení. Závěrečná epizoda seriálu Game of Thrones byla odvysílána v květnu 2019. I po skončení seriálu sledují Hafthora Björnssona na Instagramu více než 3 miliony fanoušků.

Pokud jste čekali, že seriál Game of Thrones nastartuje jeho úspěšnou hereckou kariéru, asi vás budu muset zklamat. Thor nemá rád cestování a většinu hereckých příležitostí odmítá. Výjimkou bylo například hudební video pro islandskou popstar, které se mělo nahrávat v jeho posilovně. Svůj nezájem o účast na filmovém plátně nebo v reklamách odůvodňuje tím, že je sobecký. Chce se zaměřit v prvním řadě na sebe, svůj trénink, stravu a spánek. K tomu dodává, že reklamy může točit někdy později, a pokud jednou ukončí svou sportovní kariéru, uvažuje, že by se herectví věnoval na plný úvazek. Chtěl by však točit zejména akční filmy, kde by využil svou obrovskou, ale také agilní postavu.

Nepříjemné obvinění z týrání bývalé partnerky

Hafthor Bjornsson má sice miliony fanoušků, ale jeho pověsti dobrého chlapa nepřidávají vyjádření bývalé partnerky, se kterou má dceru. Andrea Sif Jónsdóttir ho totiž v deníku The Reykjavík Grapevine veřejně obvinila z domácího násilí. Podle jejích slov má být Thor velmi žárlivý. Dokonce až tak, že jí z telefonního seznamu a Facebooku vymazal všechny mužské kontakty. V trýznivém rozhovoru zašla mnohem dále a zmínila dovolenou, během které se údajně bála o život. Bydleli ve 20. patře hotelu a Hafthor jí měl vyhrožovat tím, že ji vyhodí z balkonu. Prý do ní navíc strkal a dal jí facku.

Scénu mezi dvojicí si měli vyslechnout i okolní hosté. Thor se však Andree za své jednání údajně omluvil a slíbil, že už to nikdy neudělá. Svůj slib však podle slov bývalé přítelkyně nedodržel. Jeden večer ji měl strčit dolů po schodech v nočním klubu a podrazit jí nohy. Následkem toho se prý ocitla na pohotovosti a byla odhodlána ho opustit. Později však zjistila, že je těhotná, což celou situaci ještě více zkomplikovalo. Hvězda Game of Thrones však všechna tato obvinění odmítá. Thor v příspěvku na sociální síti napsal, že nemá co skrývat a myslí si, že jeho bývalé partnerce jde pouze o peníze. Kromě toho ho šokovalo, že novináři rozhovor s Andreou zveřejnili a noviny plánoval žalovat za urážku na cti.

Okouzlila ho drobná servírka Kelsey, se kterou provozuje fitko

Hafthor je od roku 2018 ženatý s manželkou Kelsey Henson. Poznali se v restauraci, kde Kelsey pracovala jako servírka a Hafthor ji navštívil během účasti na jedné ze soutěží strongmanů. Kelsey ho okamžitě poznala díky Game of Thrones. Od momentu, kdy ho nesměle požádala o fotku, se začala psát jejich společná životní kapitola. Milují se i přes velký fyzický rozdíl. Malá Kelsey totiž měří pouhých 157 cm. Samotný Hafthor má 206 cm a je zhruba o 100 kg těžší než jeho manželka.

Když jim jeden z fanoušků na Instagramu napsal, jak se při těchto rozdílech dokážou líbat, Kelsey reagovala docela pohotově. S nadhledem mu odepsala, že Hafthor se dokáže sehnout a ona se postaví na špičky. Nebo když se jim to nedaří, prostě mu řekne, ať ji zvedne. The Mountain svou manželku přivedl také do světa fitness, který si zamilovala. Pár tak pravidelně zveřejňuje na sociálních sítích tréninkové příspěvky. Kromě toho spolu provozují posilovnu s příznačným názvem Thor’s Power Gym.

V září roku 2020 oznámila dvojice radostnou zprávu, kterou bylo narození syna. Hafthor byl během porodu s manželkou, na kterou je velmi hrdý za to, jak úžasně zvládla celý proces. Samotná Kelsey popsala porod jako nejsilnější moment jejího života. Hrdá máma navíc založila instagramový účet, na kterém dokumentuje své mateřství a dětství Thorova syna. Jeho jméno však před světem v době psaní tohoto článku zůstává záhadou.

Který Thorův soutěžní úspěch vás zaujal nejvíce? Přáli byste si ho vidět více v seriálech a filmech? Pokud se vám článek líbil, budeme vděční za každé sdílení.

Zdroje:

[1] Hafthor Bjornsson – https://biographymask.com/hafthor-bjornsson/

[2] Everything You Don't Know About The Mountain – https://www.looper.com/110519/everything-dont-know-mountain/

[3] Hafþór Júlíus Björnsson Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/hafr-jlus-bjrnsson-45998.php

[4] WSM Results – https://www.theworldsstrongestman.com/results/

[5] Hafthor Wins World’s Strongest Viking, Sets Sights On World’s Strongest Man – https://strongmancl.com/hafthor-wins-worlds-strongest-viking-sets-sights-on-worlds-strongest-man/

[6] Hafthor Bjornsson Deadlifts A 474kg Elephant Bar World Record (Closely Misses 501kg) – https://barbend.com/hafthor-bjornsson-474kg-elephant-bar/

[7] Watch The Mountain from Game of Thrones Deadlift Almost 1,000 Pounds – https://www.gawker.com/watch-the-mountain-from-game-of-thrones-deadlift-almost-1586066070

[8] World’s Strongest Man 2014 – http://strongman.org/news/worlds-strongest-man-2014/

[9] Weightlifting: 'The Mountain' Bjornsson deadlifts 501 kg to set world record – https://www.reuters.com/article/us-weightlifting-deadlift-bjornsson/weightlifting-the-mountain-bjornsson-deadlifts-501-kg-to-set-world-record-idUSKBN22E0R1

[10] GAME OVER Game of Thrones star Hafthor Bjornsson announces boxing fight against pro Steven Ward – who is 12 STONE lighter than him – https://www.thesun.co.uk/sport/13380585/game-thrones-hafthor-bjornsson-boxing-ward/

[11] Eddie Hall and Hafthor Björnsson's Boxing Showdown Is on Hold – https://www.menshealth.com/fitness/a37130616/eddie-hall-hafthor-bjornssons-boxing-fight-delayed/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *