Conor McGregor – kontroverzní šampion a nejvýraznější postava MMA scény

Conor McGregor – kontroverzní šampion a nejvýraznější postava MMA scény

Kontroverzního Conora McGregora hádám není potřeba nikomu představovat. Je hvězdou MMA scény, která způsobuje rozruch všude, kam přijde. Charakterizuje ho okázalý životní styl, ale i vynikající výkon v kleci. Málokdo ale ví, že za jeho úspěchem se skrývá skutečně tvrdá práce. Jeho silná mysl ho pohání vpřed a nedokáže si připustit nic jiného než výhru nad každým soupeřem. Odkud se tento irský zápasník vzal a jaký je jeho recept na výhru?

Malý a hubený chlapec, kterého šikanovali

Conor Anthony McGregor se narodil 14. června 1988 v irském Dublinu. Vyrůstal na předměstí, kde společně s kamarády hrávali fotbal. Byl velkým fanouškem Manchesteru United a s dresem červených ďáblů ve skříni snil, že se jednou stane jedním z nich. Jelikož byl nižší a hubenější než jeho vrstevníci, stal se obětí šikany.

I tato zkušenost ho přivedla do tělocvičny a ve 12 letech se tak Conorova fotbalová záliba změnila na box. Později se zaměstnal jako instalatér, kde trávil 12 hodin denně opravováním potrubí a toalet. Vzpomíná na doby, kdy v mrazivé zimě vstával brzy ráno, a ještě po tmě čekal na odvoz do práce. Uvědomuje si, že existují zruční a zapálení instalatéři, ale on mezi ně rozhodně nepatří. Jedním z impulsů, které Conora přivedly do klece, byl irský zápasník Tom Egan, se kterým se tehdy neznámý McGregor spřátelil. Egan byl totiž prvním irským zápasníkem, kterému se podařilo probojovat až do legendárního UFC.

Z instalatéra se stal zápasník

Po seznámení s Eganem netrvalo dlouho a McGregor zahodil svoji kariéru instalatéra. Začal se naplno věnovat tréninkům v tělocvičně a svůj první MMA debut si zažil v roce 2007. Šlo o amatérský zápas proti Kieranovi Campbellovi, který odstartoval McGregorovu cestu do světa MMA. O rok později se postavil proti Garymu Morrisovi, což v záznamech figuruje jako Conorův první profesionální zápas. Talentovaný Ir zdolal svého prvního soupeře v druhém kole technickým knockoutem (TKO). V té stejné době nastoupil na tréninky v tělocvičně u Johna Kavanagha a dostal se do britské zápasnické organizace Cage Warriors. 

Conor McGregor
Autor fotografie: veřejná doména
https://wordpress.org/openverse/image/6b02dc31-7928-49fe-8f4b-d339c4f9083c

První Evropan, který držel titul ve dvou váhových kategoriích současně

Před vstupem do UFC si Conor držel perfektní sérii osmi vítězství za sebou. V té době se dostal na špičku organizace Cage Warriors Fighting a stal se prvním Evropanem, který držel titul současně ve dvou váhových kategoriích, tedy pérové (featherweight) a lehké (lightweight) váze. Nadějný šampion ale měl cíle nastavené ještě výš a toužil nad hlavu zvednout opasek slavné organizace UFC.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Seznámení s prezidentem UFC

Prezident UFC vzpomíná na dobu, kdy poprvé slyšel jméno Conor McGregor, které navždy změnilo tuto organizaci. Byl rok 2013 a Dana White cestoval do Dublinu, kde si přebíral ocenění Trinity College. Po ceremoniálu pozval fanoušky UFC přes Twitter na skleničku v nedalekém pubu. Krátce na to byl plný a Dana se s fanoušky bavil celou noc. Všichni mu opakovaně zmiňovali Conora McGregora, kterého do té doby vůbec neznal. Když White odletěl zpět do Vegas, zeptal se svých matchmakerů na tolik zmiňované jméno z irského pubu.

Slovo dalo slovo a Dana White inicioval střetnutí, které probíhalo během večeře. Šéf UFC vzpomíná na to, že byl Conorem doslova unešený. Když po večeři nastoupil do svého auta, okamžitě volal tehdejšímu řediteli UFC Lorenzovi Fertittovi. V telefonu mu řekl, že sice neví, jak tento chlapec bojuje, ale cítí, že má potenciál stát se obrovskou superstar. Ovoce střetnutí na sebe nenchalo dlouho čekat a Conor se stal součástí vysněného UFC. Svůj první zápas měl o dva měsíce později v Stockholmu.

Conor McGregor
Autor fotografie: Andrius Petrucenia
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jos%C3%A9_Aldo_vs._Conor_McGregor,_UFC_189_World_Tour_London.jpg

Vzestup šampiona, který vstoupil do historie UFC

Čtyřiadvacetiletý Conor McGregor nastoupil na svůj první zápas v UFC s o 4 roky starším Američanem Marcusem Brimagem. Mladý Ir působil sebevědomě a vítězstvím v prvním kole jen potvrdil, že instinkty Danu Whita se nemýlí. Z McGregora se stala hvězda UFC scény, která do organizace vstoupila jako první zápasník v historii, který držel dva opasky současně.

Ani to ale Conorovi nestačilo a svoje hranice chtěl posunout ještě dál. Ir se nikdy netajil tím, že by rád vyzkoušel čistě boxerský zápas. Svět bojových umění tak postavil do pozoru tím, že na pěstní souboj vyzval mistra světa v boxu Floyda Mayweathera. Ten byl známý tím, že ve své profi kariéře nikdy neprohrál.

McGregor vs. Mayweather 

Po tom, co Mayweather přijal McGregorovu výzvu, byli fanoušci svědky doslova historického momentu. Proti sobě se postavily dvě obrovské hvězdy bojového sportu – boxerský mistr světa pěti divizí Floyd Mayweather a držitel UFC titulů ve dvou divizích Conor McGregor.

Šlo o druhý nejsledovanější zápas na světě, který nakonec technickým KO vyhrál Floyd Mayweather a připsal si svoji 50. výhru. Conor ale rozhodně ukázal své boxerské kvality a v ringu s šampionem dokázal držet krok rovných 10 kol. Tento zápas přilákal 4,3 milionu fanoušků, kteří si zakoupili online PPV přenos. Celkové tržby dosáhly hranice 550 milionů dolarů. A co výdělky hlavních aktérů?

Garantovaná suma před začátkem zápasu byla 100 milionů dolarů v případě Mayweathera a 30 milionů pro McGregora. Nakonec si ale oba polepšili o dost více, než bylo v plánu. Díky flexibilním výnosům si boxerský šampion Mayweather připsal na svůj účet 275 milionů dolarů. Irská MMA superstar podle magazínu Forbes zinkasovala něco okolo 85 milionů. Výplata Floyda Mayweathera byla vyšší z důvodu, že mu připadla i role promotéra zápasu.

Překvapil koncem kariéry

V roce 2020 Conor McGregor překvapil fanoušky oznámením, že končí svoji kariéru, což avizoval už několikrát předtím. Na sportovním důchodu ale dlouho nevydržel a k návratu do oktagonu ho zlákal duel s Dustinem Poirierem. Soupeření těchto dvou borců začalo ještě v roce 2014, kdy se z výhry radoval McGregor.

V jejich odvetném zápase ale dominoval Dustin Poirier, který si připsal výhru. Skóre je v roce 2021 srovnané a z duelu se nakonec stane trilogie. Conor McGregor a Dustin Poirier se do třetice střetnou 11. července 2021 v Las Vegas. Pro Ira půjde o klíčový duel, který by měl rozhodnout o jeho další budoucnosti v UFC.

Tvrdá disciplína v oblasti výživy i tréninků

Conor McGregor
Autor fotografie: Russian Presidential Press
https://wordpress.org/openverse/image/218bf2c1-4170-4bdb-88dd-273a73f01b6d

Conor McGregor svých úspěchů nedosáhnul jen tak. Je velmi cílevědomý a známý tvrdou disciplínou. Jeho strava se přirozeně mění na základě cílů a přípravy. Je vyvážená a skládá se převážně z různých zdrojů bílkovin. Jídává kuřecí a hovězí maso, vejce a ryby. Příklad jeho stravovacích návyků pochází z dob přípravy na zápas proti Dustinovi Poirierovi, který se odehrál 23. ledna 2021. Jídelníček Conora McGregora tehdy vypadal následovně:

  • snídaně: slaná ovesná kaše s vejci a listovou zeleninou
  • dopolední svačina: ovocný salát s bylinkami a bio medem
  • oběd: kuřecí prsa s rýží a chřestem
  • odpolední svačina: proteinový shake s oříškovým máslem
  • večeře: irský jehněcí guláš s bramborami
  • večerní snack: proteinové čokoládové kuličky a organický čaj

Namísto činek preferuje převážně tréninky flexibility a rovnováhy těla. Učí se různé bojové styly a své tréninky často obměňuje. Stejně tak, jako strava, i tréninky se v případě McGregora dynamicky mění podle toho, v jakém stádiu přípravy se nachází. Jsou časy, kdy trénuje dvoufázově každý den v týdnu.

Kontroverzní bojovník se štiplavým slovníkem, který skončil u soudu

Conor McGregor je známý svým vulgárním slovníkem, který často používá i na své soupeře. Občas neudrží na uzdě ani svoji výbušnou povahu, díky které zaútočil na autobus svého oponenta Khabiba Nurmagomedova. Následně se sám přihlásil na policii a celá událost dospěla až k soudu.

Irský zápasník byl uznán vinným z několika násilných trestných činů. Musel zaplatit způsobené škody a odpracovat 5 dní veřejně prospěšných prací. Dostal také zákaz přiblížení ke dvou bojovníkům, kteří seděli v autobuse a během několika dní absolvoval i kurz sebeovládání.

Úspěšný podnikatel, milovník obleků a tetování

Kromě bohaté a kontroverzní kariéry v UFC je Conor McGregor známý i jako úspěšný podnikatel. V roce 2018 založil vlastní značku whisky Proper No. Twelve, která od svého vzniku prodala více než 6 milionů lahví. Irský bojovník toto podnikání skvěle zhodnotil, když prodal svůj většinový podíl společnosti Proximo Spirits za neuvěřitelných 600 milionů dolarů. 

Do povědomí lidí se Conor dostal i jako milovník módy, konkrétně obleků. Na svém luxusním stylu si dává záležet a do společnosti chodí vždy příkladně upravený. Kromě toho je fanouškem tetování, která zdobí jeho tělo na vícero místech.

Patříte k fanouškům Conora McGregora nebo na vás jeho ostrá povaha dělá spíše opačný dojem? Pokud se vám článek líbil, budeme rádi za každé sdílení.

Zdroje:

[1] Conor McGregor - – https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

[2] Conor McGregor’s Childhood Struggles Explain Why He Became ‘Obsessed With Fighting’ - – https://www.sportscasting.com/conor-mcgregors-childhood-struggles-explain-why-he-became-obsessed-with-fighting/

[3] Conor McGregor Biography Facts, Childhood, Net Worth, Life - – https://sportytell.com/biography/conor-mcgregor-biography-facts-childhood-net-worth-life/

[4] The day Conor McGregor attacked the bus: How those who were there remember it - – https://www.espn.com/mma/story/_/id/24885232/the-conor-mcgregor-bus-attack-words-were-there

[5] Conor McGregor sells bulk of his Irish whiskey business for $600 million - – https://www.irishcentral.com/culture/food-drink/conor-mcgregor-irish-whiskey

[6] Conor McGregor's diet that has UFC star in 'best shape of his life' ahead of Dustin Poirier fight - – https://www.irishmirror.ie/sport/ufc/conor-mcgregors-diet-ufc-star-23278143

[7] Conor McGregor's UFC journey: Historic success, controversy, star power - – https://www.espn.com/mma/ufc/story/_/id/28410068/conor-mcgregor-ufc-journey-historic-success-controversy-star-power

[8] How Floyd Mayweather Made A Record $275 Million For One Night Of Work - – https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2018/06/05/how-floyd-mayweather-earned-275-million-for-one-night-of-work/?sh=179847006e4d

[9] UFC's First Irish Fighter Shares His Story - – https://www.ufc.com/news/ufcs-first-irish-fighter-shares-his-story

[10] When and why did UFC star Conor McGregor start training in MMA? - – https://www.sportskeeda.com/mma/news-when-ufc-star-conor-mcgregor-start-training-mma

[11] Before UFC, Conor McGregor made a living fixing toilets – here’s what life was like before the Irish MMA fighter’s US$100 million fight against Floyd Mayweather - – https://www.scmp.com/magazines/style/celebrity/article/3113250/ufc-conor-mcgregor-made-living-fixing-toilets-heres-what

[12] Conor McGregor Got Into Boxing When He Was Only 12 Years Old - – https://www.sportscasting.com/conor-mcgregor-got-into-boxing-when-he-was-only-12-years-old/

[13] MMA“They Came at Me So I Ran Off” – Conor McGregor Reveals He Was Bullied As a Kid - – https://www.sportsmanor.com/mma-ufc-news-they-came-at-me-so-i-ran-off-conor-mcgregor-reveals-he-was-bullied-as-a-kid/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *