Je opravdu možné přeměnit tuk na svaly?

Je opravdu možné přeměnit tuk na svaly?

Přeměna tuku na svaly je nový koncept, který se v poslední době tlačí do fitness médií, avšak bez vysvětlení, jak se to dá reálně zrealizovat.

Skutečný původ tohoto tvrzení není znám, jisté je jen to, že jde o nesprávnou interpretaci faktů. Nechoďme kolem horké kaše a řekněme si to na rovinu. Pravda je taková, že tuky nelze přeměnit na svalovou hmotu. Opravdu ne! Za správných okolností však dokážeme tuk spalovat, a následně budovat svalovou hmotu.

Jde opravdu přeměnit tuk na svaly?

Proč je to tak?

Tuky a svaly jsou zcela odlišné bioaktivní sloučeniny. Tuk tvoří triglyceridy, a sval sestává z myofibrilů, které narozdíl od tuku obsahují menší jednotky zvané kontraktilní proteiny (aktin a myosin) a dusík (aktivní při stahování svalů).

Jednoduše řečeno, tuky a svaly jsou velmi odlišné tkáně, a proto nemají schopnost přeměňovat se z jednoho na druhé. Možnost přeměny tuku na svalstvo však s sebou přináší další důležitou otázku: Je možné pálit tuky a současně budovat svaly?

Je možné zároveň pálit tuk a budovat svaly?

Ideální je se soustředit buď na jedno nebo na druhé. Jde totiž o zcela opačné děje. Spalování tuku je výhodné v katabolickém stavu při kalorickém deficitu (spálit větší množství kalorií než zkonzumovat). Budování svalů je právě naopak optimalizováno v anabolickém stavu, tedy tehdy, když tělo přijme více kalorií (zejména v podobě bílkovin) než spálí.

Na základě těchto faktů se zdá být nemožné spalovat tuky a budovat svaly současně. Dobrá zpráva ale je, že k tomu může dojít, ale vyžaduje to mnoho úsilí a specifických okolností. Je to tedy náročnější, než kdybyste dělali jedno a druhé zvlášť.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Deficit kalorií a silový trénink

Podle vědecké studie je nejjednodušší vybudovat si svaly při deficitu kalorií, pokud máte nadváhu a nemáte velké zkušenosti s cvičením. Je to způsobeno tím, že máte více tělesného tuku a vaše tělo má tak větší zásobu energie (z tuku), takže nebude rozkládat svalové aminokyseliny. Důvodem proč vidíte rychlé výsledky je to, že netrénujete pravidelně a vaše tělo si ještě na pohyb nezvyklo.

Takový scénář může vytvořit iluzi přeměny tuku na sval, skutečnost je však taková, že člověk spaluje tuky a na jejich místě vytváří svaly. Je to však mnohem složitější pro sportovce nebo pravidelně trénující lidi, protože u nich se výsledky dostaví za dlouhou dobu.

Pravděpodobně nejlepší strategií je kromě silových cvičení i stav kalorického deficitu (250-350 kcal) a udržení vašeho příjmu bílkovin 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti na den. Trénovaní jedinci a sportovci budou vyžadovat mnohem přísnější deficit kalorií (okolo 200 kcal) s větším množstvím bílkovin, a to 2 g na 1 kg tělesné hmotnosti denně.

Kolik bílkovin byste měli přijmout?

Nejdůležitější věcí v této rovině je však rezistentní trénink. Bez něj totiž i při kalorickém deficitu nebo nadbytku nebude vytvořen žádný sval. Některým sportovcům může vyhovovat různé cyklení sacharidů. Jde o střídání vysoce sacharidových a nízko sacharidových dnů, což znamená střídání dnů, kdy jste v přebytku se dny, kdy trpíte deficitem – to vás jednodušeji udrží v dietním režimu.

Pevně věříme, že se nám tímto článkem podařilo vyvrátit mýtus o proměňování tuku na svaly. Bohužel takových a podobných mýtů je ve fitness průmyslu mnoho, a proto jsme připravili i článek Top 17 mýtů o stravovaní v roce 2017, který je velkým souhrnem mýtů z oblasti výživy. Přejeme vám příjemné čtení! V případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *