Kokosový olej – super potravina nebo super mýtus

Kokosový olej – super potravina nebo super mýtus

Minimum, které zkrátka potřebujete vědět

Vysoký příjem kokosového oleje může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění, ale neexistuje na to jednoznačný důkaz. Kokosový olej obsahuje potenciálně prospěšné MCT oleje, čili triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, ale na nižších úrovních než si lidé myslí. Každý rok se totiž objevují nové důkazy. 

Kokosový olej - super potravina nebo super mýtus

1) PRO: Národy, které jedly tuny kokosového oleje, netrpěly nemocemi srdce

Kokosové ořechy jsou velmi oceňovány zejména ostrovními kulturami na Tichomořských ostrovech. Dva ostrovy, na kterých se nachází velké množství kokosového oleje, jsou Tokelau a Kitava. Obyvatelé ostrova Tokelau přijímali astronomických 63% kalorií z kokosu, přičemž ani jeden z nich při EKG vyšetření nevykazoval známky předchozích infarktů.

Možná se v tomto případě ukazuje, že tuky nejsou nepřítelem, ale místo nich jsou to sacharidy? ŠPATNĚ. Kitavani přijali 70% svých kalorií ve formě sacharidů, s malým množstvím cukru nebo ovocného cukru a škrobu, přičemž měli nízké hladiny inzulínu a nebyla jim zjištěna ani srdeční onemocnění.

Možná jsou tito ostrované zdraví díky genetice? Opět špatně, jak ukázal následující výzkum, snižování příjmu nasycených tuků, poté jak migrovali a začali se stravovat ,,moderně“, výrazně zhoršilo jejich zdraví.

Kokosový olej a srdce

 

2) PROTI: Kultury, které jedly tuny kokosů, nejedly rafinovaný kokosový olej

Tyto ostrovní kultury ještě předtím než byly „obdarovány“ našimi moderními rafinovanými potravinamijedly kokosovou dužinu a kokosový krém. Neměly továrny na izolaci a čištění kokosového oleje, ani fantastické obchody s potravinami, které nabízejí konzistentní dávku rafinovaných olejů.

Nemluvě o tom, že tyto kultury jedly stravu plnou hlíz, ovoce a ryb. Zatímco my máme stravu plnou sóji, rýže a kukuřice. Fyziologický kontext je důležitý a nasycený tuk z kokosu může být velmi škodlivý v jednom a prospěšný ve druhém kontextu.

3) PRO: Zvířatům, která byla krmena rafinovaným kokosovým olejem se zlepšil zdravotní stav srdce

Nikde nenajdete studie o vlivu kokosového oleje na lidské zdraví, které by odpovídaly speciálním podmínkám studie na zvířatech: extrémně kontrolovaná potrava v laboratoři nebo krmení hlodavců kokosovým olejem většinu života.

V jednom speciálním experimentu s myšmi, rafinovaný kokosový olej obstál lépe než rafinovaný olivový olej v souvislosti s ochranou proti tvrdnutí artérií. Byla však usnesením velká námitka: jiný experiment s myšmi ve stejné studii ukázal horší výsledky z kokosového než z olivového oleje. Myši zkoumané na účinky kokosového oleje měly své LDL receptory vyřazeny, zatímco ostatní myši měly vyřazené své ApoE proteiny.

Kokosový olej a jeho vliv na cholesterol

4) PROTI: Lidé nejsou laboratorní myši

Dobrou zprávou jí, že myši jsou všežravci jako my. Špatná zpráva je, že jsme stále dost odlišní od myší a přenosový výzkum čelí více problémům. Existují určité rozdíly. Například lidé nemohou produkovat svůj vlastní vitamín C, ale myši (a většina ostatních zvířat) mohou. Myší srdce může reagovat úplně jinak na léky ve srovnání s lidským srdcem. A když se nemoci studují na myších, často vyřadíme gen, abychom konkrétněji studovali problém. Stejně jako vyřazení LDL receptoru myši, na kterou se odkazuje v předchozím bodě, kde byly myši známé jako myši s vrozeným LDLKEM (s nízkou hustotou lipoproteidu receptoru). Pokud tedy nejste myš, výsledky pro vás platit nemusejí.

5) PROTI: Čisté tuky jsou obvykle horší pro zdraví srdce

Kokosový olej neobsahuje některé složky kokosového krému, jako jsou polyfenoly, vláknina a vitamín E. Nikdo neví, jak je to důležité, protože tyto dva produkty se často neporovnávají.

Ale můžeme se poučit z analogického příkladu. Vyplňte prosím prázdné místo v této větě:

  ,,Kokosový olej se kokosovému krému podobá jako……… šlehačka.“

Odpovědí je máslo, které je základem francouzské kuchyně a kterého se Američané bojí. Strach není zcela neoprávněný, protože máslo má mnohem větší negativní vliv na LDL cholesterol v porovnání se šlehačkou, která má zanedbatelný, až malý vliv. 

Abyste pochopili, proč tomu tak je, musíte otevřít svou mysl a pochopit, nazvěme to ,,matrix“. V tomto případě jde o potravinový matrix, jakým je membrána mléčného tuku, která obklopuje mléčný krémový tuk, pokud ji neupravíte na máslo. Nebo matrix, jehož součástí je kokosový tuk, předtím, než ho vtlačíte do rafinovaného produktu – kokosového oleje. Tyto procedury mohou vést k různým fyziologickým účinkům, včetně možného účinku na kardiovaskulární zdraví.

Kokosový olej a cholesterol

6) PRO: Kokosový olej obsahuje MCT oleje, které vám mohou pomoci zhubnout

MCT (střední řetězec triglyceridů) olej je vysoce rafinovaný olej, který je vyroben z kokosového nebo palmového oleje. Jelikož je vysoce rafinovaný, znamená to, že musí být špatný, ne? Právě naopak, MCT olej je vlastně potenciálně silný pomocník při hubnutí!

Dovolte nám to objasnit: pokud si každý den dáte pár polévkových lžic MCT oleje, s velkou pravděpodobností přiberete, protože tuk je dost energeticky nasycen. Studie však ukazují, že náhrada některých stávajících rostlinných olejů MCT olejem by mohla vést k dennímu snížení kalorií až o 500 kcal/den. Tento fakt je velmi zajímavý, naneštěstí důkazy nejsou jednoznačné.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

7) PROTI: Důkaz o ztrátě hmotnosti vlivem kokosového oleje neodráží důkazy o MCT oleji

Pokud jste si přečetli předchozí bod, můžete být nadšení kokosovým olejem a jeho potenciálem pomoci vám při hubnutí. Omlouváme se předem, že vaše nadšení zničíme, ale nejnovější dokument (z dubna 2017) ukázal, že u kokosového oleje mají lidé pocit, že jsou více hladoví a méně nasycení než u olivového oleje.

Kokosový olej a hubnutí

8) PROTI: V marketingu je kokosový olej falešně porovnáván s čistým MCT olejem

Toto je problém týkající se většiny informací o výživě na internetu. Můžete říct něco jako ,,kokosový olej obsahuje úžasné MCT; tak napomáhá úbytku hmotnosti, epilepsii a cukrovce!“ a nikdo ani nemrkne okem, protože tyto informace jsou pro průměrného člověka až příliš komplikované.  

Kokosový olej není stejný jako MCT olej, ve skutečnosti je ve srovnání s ním dost rozdílný. Kokosový olej obsahuje MCT řetězce, jejichž téměř polovinu tvoří mastné kyseliny. Ty pocházejí z kyseliny laurové, která je považována za mastnou kyselinu s dlouhým řetězcem, ne se středním řetězcem, jako je tomu u klasických MCT řetězcích. Řekněme, že je to pseudo-MCT. Kyselina laurová má délku 12 uhlíků, zatímco běžné terapeutické MCT jsou kratší (8 nebo 10 uhlíků dlouhé). Tyto dva uhlíky dokáží způsobit velký rozdíl v jednotlivých fázích vstřebávání. Kratší mastné kyseliny, s 10 atomy uhlíku nebo méně, jsou rozpustnější ve vodních fázích a také působí jako slabé elektrolyty, což znamená, že se absorbují rychleji. Konečným výsledkem je, žepřibližně 95% MCT se absorbuje přímo na potenciální využití jako energie, zatímco kyselina laurová se absorbuje jako energie asi jen na 25%. 

Jednotlivé mastné kyseliny mohou být klasifikovány jako kyseliny se středním nebo dlouhým řetězcem, ale mohou být triglyceridy.Ukázalo se, že pouze okolo 4% triglyceridů, které jsou v kokosovém oleji, mohou být klasifikovány jako triglyceridy se středním řetězcem. To může mít velký vliv na účinky cholesterolu.

9) PRO: MCT olej a možná i kokosový olej mohou pomoci lidem s Alzheimerem a epilepsií

Pacienti s Alzheimerovou chorobou mají mozek, který nezachytává glukózu tak dobře a jediným náhradním palivem, které může mozek používat, jsou ketonová tělíska. Ta jsou obvykle vyprodukována jako vedlejší účinek stravy s velmi nízkým obsahem sacharidů, což nemusí být pro pacienty s Alzheimerovou chorobou právě nejlepší. Dalším způsobem, jak získat ketonová tělesa, je konzumace tuků, které podporují produkci ketonů. A to je přesně úkol MCT oleje.

A co kokosový olej? To bohužel nikdo neví, protože není v produkcí ketonu tak dobrý jako čistý MCT olej. Méně rafinované kokosové výrobky jsou však stále podrobeny teorii v možné pomoci při léčbě Alzheimerovy choroby a epilepsie.

Kokosový olej a Alzheimerova nemoc

10) PROTI: Zdravotnická a dietologická sdružení před ním varují

Americká srdeční asociace (American Heart Association) vydala 15. června 2017 prohlášení, které obsahovalo pouze jednu malou část o kokosovém oleji, ale v komunitě ,,bio zdraví“ vyvolalo dostatečné množství reakcí. Co je trochu vtipné, protože čistý (purifikovaný) kokosový olej je moderní vynález a ne něco, co byste našli v přírodě, tak jako kokos. Každopádně tady jsou dvě klíčové části prohlášení:

,,Nedávný průzkum uvádí, že 72% americké veřejnosti hodnotilo kokosový olej jako “zdravé jídlo“ ve srovnání s 37% odborníků na výživu.“,,…protože kokosový olej zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, což je příčinou CVD (chemické vylučování páry) a nemá žádné pozitivní kompenzační účinky, doporučujeme nekonzumovat kokosový olej.“   

akže jsou odborníci na výživu jen naštvaní a neinformovaní? Nesuďte je tak rychle, protože druhá část o vlivu na cholesterol je důležitou poznámkou. První je spíše známkou zvyšující se nedůvěry, kterou mají lidé vůči zdravotnickým organizacím. Když už mluvíme o nedůvěře…

11) PRO: Zdravotnická a stravovací sdružení nejsou neomylná

Výboru pro stravovací pokyny trvalo desetiletí, než změnil své zastaralé rady týkající se cholesterolu v potravinách. Chybné pokusy ze 60. a 70. let naznačovaly, že cholesterol v potravinách je hlavním viníkem při ucpávání cév. Zanedlouho se však zjistilo, žecholesterol v naší krvi nemá velkou souvislost s cholesterolem v naší stravě, ale s množstvím a typem cukrů i tuků v našich potravinách. V roce 2010 se ještě v ,,průvodci zdravou výživou“ uváděly doporučení o snížení příjmu cholesterolu, ale v roce 2015 tato doporučení zmizela.

Oficiální doporučené diety nejsou v klinických studiích vedené správně, jako například testování starší verze diety Americké srdeční asociace(American Heart Association). Zajímavé je, že autoři dospěli k závěru, že ,,to nefungovalo tak dobře…, musíme snížit hladinu cholesterolu a tuku v krvi ještě více“. Nedávné analýzy červeného masa a nasycených tuků nedokazují přímé spojení se srdečními chorobami. 

Kokosový olej a jeho konzumace

12) PRO: Kokosový olej zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu

Uskutečnilo se sedm studií, které porovnávaly kokosový olej (s vysokým obsahem nasycených tuků) s rostlinným olejem s vysokým obsahem nenasycených tuků. Pět ze sedmi pacientů vykazovalo zvýšené hladiny HDL. Výsledky by měly být považovány za dobrou zprávu, protože HDL je obecně považováno za ochranu proti onemocnění srdce. Na druhé straně…

13) PROTI: Zvýšení HDL nemusí mnoho znamenat

Uskutečnily se dva pokusy, které porovnávaly kokosový olej s máslem, přičemž oba zvýšily HDL o podobné množství. Máslo nemusí být tak špatné, jak si o něm mnoho lidí myslí, ale žádný přesvědčivý výzkum neprokazuje, že má významný vliv na zdraví srdce (alespoň ve srovnání s tukem, jakým je olivový olej).

Kromě toho myšlenka ,,HDL je dobrý a LDL špatný!“ je příliš zjednodušená. Zatímco nízká hladina HDL je předchůdcem onemocnění srdce, pokusy o jeho zvýšení požitím léků selhaly.   

HDL se stále považuje za příčinu srdečních onemocnění, ale nezaměřujte se pouze na taktiku zvyšování HDL. Oxidace lipidů, arteriální zánět a kalcifikace jsou dalšími faktory, které vstupují do hry.

14) PROTI: Kokosový olej je pro LDL vysloveně negativní

Pokud řeknete LDL, někteří lidé vás automaticky přestanou poslouchat: ,,Neslyším vás, padli jste do pasti cholesterolu, zatímco já jsem unikl hněvu a bez studu jsem snědl své máslové tyčinky“. Tento přístup je však velmi negativní, protože výzkum o regulaci receptorů LDL – oxidovaných lipidů je velmi zajímavý. Společná myšlenka je, že konzumací kokosového oleje / másla / čehokoliv, se zvyšuje pouze prospěšný LDL cholesterol a ne škodlivý, malý a hustý LDL cholesterol, který se dostává do cév. Zde je velmi krátké vysvětlení:

Kokosový olej a LDL cholesterol

Endotelové mezery jsou dostatečně velké, aby se oba tyto typy LDL cholesterolu nenápadně infiltrovaly do krve. Počet (množství) cholesterolu se zdá být relativně větším determinantem poškození než velikost částice. Velikost má často malý až žádný podíl na ovládání jiných proměnných.

Kromě toho nikdo neví, kolik kokosového oleje zvyšuje menší a kolik větší druh LDL cholesterolu. Ale můžeme to zhruba odhadnout pomocí triglyceridů: HDL poměru jako měrné jednotky.

Na druhé straně, kokosový olej vedl ke snížení triglyceridů v porovnaní s máslem a hovězím masem ve dvou různých studiích. Celkové důkazy však nejsou pro kokosový olej jednoznačné, protože nezlepšuje triglyceridy více než nenasycený slunečnicový olej. A zatímco některé nasycené mastné kyseliny jsou spojeny s vyšším LDL cholesterolem, kokosový olej je směs mastných kyselin, které byly prospěšné v této studii (kyselina myristová a kyselina palmitová, které tvoří společně asi čtvrtinu tuků v kokosovém oleji).

15) PRO: Kokosový olej je dobrý olej na vaření

Kokosový olej je neuvěřitelně nasycený olej na rostlinné bázi a tato saturace mu dává výhodu při vaření. Vaření zahrnuje teplo, a teplo je často spojeno s chemickými vazbami. Ale chemické vazby v kokosovém oleji jsou stabilnější než u většiny ostatních olejů, takže tak snadno neoxidují ani nepolymerizují.

 Poznámka: polymerované nenasycené oleje jsou naopak ideální na pečení na litinových pánvích.

Kokosový olej je skvělý při vaření

16) PROTI: Kokosový olej může mít nízký bod varu

Nepoužívejte kokosový olej na smažení! Tropický bratranec kokosového oleje, palmový olej, je stabilní při 235 °C, když je nerafinovaný. To je vhodná teplota na usmažení, zatímco bod varu 177 °C u nerafinovaného kokosového oleje je potenciálně produkován karcinogeny. Rafinovaný kokosový olej na druhé straně může být vhodný na smažení s teplotou hraničních 204 °C.

17) PRO: Kokosový olej se neznehodnotí tak jako jiné oleje

Předmětem nového nedávného výzkumu byly vysoce nenasycené tuky, jako například kukuřičný olej. Čím je tuk více poly-nenasycený, tím snadněji se znehodnotí během vaření nebo se mírně znehodnotí, pokud je částečně oxidovaný v našem těle. Ve studii s růžovým kukuřičným olejem z roku 1960 se ukázalo, že nahrazení živočišných tuků kukuřičným olejem ve skutečnosti podstatně zvýšilo počet úmrtí na srdeční infarkt.

Celkové poselství zde spočívá v tom, že vliv tuku na jeden nebo více nepřímých parametrů (HDL, LDL, adheze atd.) ne vždy odráží koncový efekt oleje. Je nepravděpodobné, že bychom zkoušeli dlouhodobější pokusy s vysokými dávkami určitých tuků, takže se musíme spoléhat na to, co zjistili vědci v minulosti.

Kokosový olej a smažení!

   

18) PRO: Kokosový olej je antimikrobiální

Zatímco kyselina laurová nemusí být MCT složkou, o které jste vždy snili (více informací najdete v bodě 8), její účinek je takový, jako má přirozený antimikrobiální přípravek. To je částečně proto, že antivirová, antibakteriální sloučenina monolaurin je tvořena z kyseliny laurové.

Některé z potenciálních přínosů jsou většinou v oblasti přívrženců přírodních medicínských přípravků – například vyplachování úst kokosovým olejem může pomoci předcházet onemocněním dutin díky antibakteriálním vlastnostem (i když důkazy jsou v tomto bodě velmi omezené). Monolaurin se také používá v mnoha komerčních produktech pro zabránění růstu mikroorganismů a také se nezdá, že by byl spojen s mikrobiální rezistencí na antibiotika

Existuje také mnoho potenciálních účinků kokosového oleje, které pomáhají při střevních poruchách prostřednictvím mikrobiální kontroly, ale výzkumy jsou však omezeny pouze na zvířecí modely.  

19) PRO: Kokosový olej je dobrý na pleť a vlasy

Indiánské babičky jsou obecně známé tím, že rozmazlovaly své vlasy kokosovým olejem. Opravdu platí, že kokosový olej může zabránit poškození vlasů. Má unikátní kombinaci relativně krátkých molekulových řetězců, které jsou také lineární (tzv. nasycené), což umožňuje, aby kokosový olej pronikl do vlasového jádra.

Kokosový olej může být také nápomocný pro drsnou a šupinatou pokožku. Při problémech s atopickou dermatitidou účinkuje lépe než olivový olej.

Kokosový olej je skvělý pro vlasy i pleť

20) PROTI: Může způsobit průjem a zhoršit problémy s imunitou?

Jde o otevřené otázky, které jsou do značné míry neprozkoumány. Někteří lidé mají rozrušený žaludek a průjem při konzumaci mírných až velkých dávkách kokosového oleje (i když se zdá, že po jistém čase se to u některých lidí znormalizuje).

A ačkoliv kokosový olej může být antimikrobiální, musíte vždy zvážit možnost, že něco s pozitivními účinky může mít u některých lidí i nežádoucí vedlejší účinky. Jedna studie na zvířatech naznačuje, že kyselina laurová může mít škodlivé účinky na autoimunitu, i když tato studie nemusí být použitelná pro lidi. Možné imunitní modulační účinky různých mastných kyselin v kokosovém oleji jsou do značné míry neznámé, takže dávka je opravdu důležitá: není pravděpodobné, že jedna polévková lžíce bude mít na to vliv, ale vysoké dávky (zejména v souvislosti s existující imunitou) mohou znamenat zahrávání si s ohněm.

21) PROTI: Je drahý

Požívání kokosového oleje očividně není předpokladem dobrého zdraví, a je to jeden z nejdražších olejů. To ale neznamená, že kokosový olej nemůže být prospěšný pro vaše zdraví, protože nespočet důkazů uvedených výše naznačuje jeho potenciální prospěch.

Tyto argumenty jsou sestaveny tak, abyste se mohli svobodně rozhodnout, zda si kokosový olej koupíte nebo ne. Každopádně, jak jste se mohli dočíst, kokosový olej disponuje příznivými účinky na organismus, a proto stojí za to ho alespoň vyzkoušet.
Jaké máte zkušenosti s kokosovým olejem vy? Využíváte ho? Vaši odpověď nám napište do komentáře a v případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *