Probiotika: význam užitečných bakterií pro imunitu a celkové zdraví sportovců

Probiotika: význam užitečných bakterií pro imunitu a celkové zdraví sportovců

Imunitní systém je důležitou součástí lidského organismu, a jeho činnost je často oslabena životosprávou, prostředím, případně stresem. Zásadní vliv na funkci imunitního systému mají také mikroorganismy, a jejich nerovnováha dokáže oslabit odolnost člověka. Náročné tréninky vyčerpávají tělo, které je pak náchylnější k infekcím způsobenými viry nebo bakteriemi. Právě z toho důvodu jsou probiotika důležitá pro každého člověka, avšak jejich užívání je obzvláště potřebné pro sportovce. Zjistěte, co jsou to probiotika, a jaké benefity plynou z jejich užívání.

Mikroorganismy a lidské tělo

Zřejmě vás nepřekvapí, že mikroby jsou pro lidský organismus velmi důležité. Najdete je i na lidském těle a většina z nich se nachází v tlustém střevě. Zajímavější je jejich počet, protože součástí člověka je zhruba 100 trilionů mikrobů. Na každou buňku lidského těla tedy připadá 10 mikrobů. Genetický materiál všech mikrobů v lidském těle se nazývá mikrobiom, a zahrnuje bakterie, houby, prvoky a viry. [1]

probiotika - jak ovlivňují organismus

Existence mikrobiomu byla oficiálně uznána teprve nedávno, na konci 90. let. Mikrobiom je pro každého člověka jedinečný a několik studií prokázalo, že vzniká již před narozením. Během života se mění, a na jeho celkovou strukturu má vliv naše prostředí, životospráva a celkově životní styl. Důležitou složkou mikrobiomu jsou bakterie, které se v organismu podílejí na těchto procesech [1] [2]:

  • pomáhají při trávení stravy
  • regulují imunitní systém
  • chrání před jinými bakteriemi, které způsobují nemoci
  • přispívají k produkci vitamínů B1, B2, B12 a K

V těle se nachází opravdu vysoký počet bakterií, zejména ve střevním systému, ale většina z nich je relativně neškodná. Přítomnost bakterií a hlavně užitečných bakterií výrazně ovlivňuje zdravotní stav člověka. [3]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou typem bakterií, které jsou pro organismus důležité, protože podporují celkové zdraví člověka. Mezi probiotika patří obvykle bakterie, ale funkci probiotik dokáží plnit i určité kvasinky. Můžete je přijmout z jídla upraveného bakteriální fermentací nebo v podobě výživových doplňků. [3]

Co je fermentace a proč se jídlo fermentuje?

Fermentace je starověký způsob konzervace potravin, který je i dnes stále populární. Mezi nejznámější suroviny, které procházejí procesem fermentace, můžeme zařadit jogurty, sýry, kysané zelí nebo víno. Na fermentaci se používají mikroorganismy, které dokáží přeměnit sacharidy na kyseliny a alkohol. Fermentované potraviny jsou zařazeny mezi probiotika, protože během tohoto procesu dochází k nárůstu užitečných bakterií. [21]

Fermentace, namočení nebo nakličování semen, hlíz a zrn způsobuje i eliminaci antinutrientů. Jde o sloučeniny, které snižují vstřebatelnost živin ze stravy, patří mezi ně fytáty, třísloviny nebo lektiny. Výsledkem je vyšší kvalita jídla [20] [22]:

  • je lépe stravitelné
  • má vyšší obsah bílkovin a minerálů

Nejznámější typy probiotik

Existují různé rody bakterií, které lze zařadit mezi probiotika. Výrobci často označují probiotika v produktech jako ,,aktivní kultury“ nebo ,,živé kultury“. Mezi nejznámější patří [5] [6] [7] [8] [9]:

1. Lactobacillus – zřejmě nejznámější kmen bakterií, který se nachází ve fermentovaném jídle a jogurtech. Patří mezi ně několik druhů laktobacilů, například Acidophilus, Acidophilus Bifidus nebo L. Casei ImmunitasPřirozeně se vyskytují v naší trávicí, vylučovací a rozmnožovací soustavě. Dokáží být prospěšné při bolestech břicha, zácpě, průjmu nebo senné rýmě, a mají také význam pro lidi s intolerancí na laktózu.

2. Bifidobacterium – jde o skupinu bakterií, které najdeme v mléčných produktech a v těle přežívají v žaludku a střevech. Vědci objevili skoro 50 druhů této bakterie, přičemž se předpokládá, že každá z nich má odlišnou funkci a význam pro zdraví. I když jsou velmi důležité, tvoří méně než 10% bakteriální části střevního mikrobiomu. Mezi jejich hlavní funkce patří trávení vlákniny a jiných komplexních sacharidů, které organismus neumí sám strávit. Jejich výskyt v těle má užitek i v boji se syndromem dráždivého tračníku a jiných onemocnění.

3. Saccharomyces boulardii (kmen kvasinek) – kdysi byl tento kmen kvasinek považován za unikátní, dnes panuje přesvědčení, že jde o kmen z rodu rodu saccharomyces cerevisiaeBoulardii se od jiných kmenů odlišuje, protože se používá v medicíně na rozdíl od kmenů cerevisiae, které znáte jako pekařské nebo pivovarské kvasnice. Jsou užitečné při prevenci a léčbě různých typů průjmy, například po užívání antibiotik. 

najčastejšie typy užitočných baktérií

Nejlepší zdroje probiotik

Probiotika můžete získat z jídla připraveného bakteriální fermentací nebo suplementací. Mezi nejlepší zdroje probiotik ze stravy patří [3] [10] [11]:

  • Jogurt
  • Kefír
  • Kysané zelí
  • Tempeh (tradiční indonéské jídlo z fermentované sóji)
  • Kimchi (tradiční korejský pokrm z fermentované zeleniny)
Jaké zdroje probiotik jsou nejlepší

Označení probiotika si ale nesmíme plést s podobným výrazem – prebiotika. Zatímco probiotika jsou zdrojem prospěšných bakterií, prebiotika obsahují typ vlákniny, která je potravou pro užitečné bakterie ve střevech. Pro udržení správného obsahu bakterií, podporu trávení a adekvátního prostředí ve střevech jsou potřeba probiotika i prebiotika. Na rozdíl od zdrojů probiotik, prebiotika najdete v potravinách bohatých na vlákninu, například obilovinách, ovoci nebo zelenině. [3] [12]

Lidské tělo nedokáže prebiotika strávit, jejich význam však oceňují probiotika, která udržují ,,naživu“. Pro lepší orientaci a srozumitelnost rozdílu mezi probiotiky a prebiotiky uvádíme tabulku s jejich názvy a zdroji [20]:

PROBIOTIKAZDROJE PROBIOTIK
laktobacily
bifidobakterie
kvasinky
jogurty z mléka, sóji nebo kokosu
kefír s obsahem mléčných výrobků
bakteriální fermentovaný sýr
kysané zelí a kyselé okurky (fermentované, nikoliv pouze naložené v octě)
kimchi
zdroje kvasnic, plísní a hub: víno, plesnivý sýr, sójová omáčka, polévka Miso
prebiotikazdroje prebiotik
polydextróza
inulin
fruktooligosacharidy
galaktooligosacharidy
obiloviny – oves, žito, ječmen, pšenice a quinoa
fazole
sladké brambory
česnek a cibule
banány
bobulové ovoce

Význam probiotik pro člověka

Ne všechna probiotika jsou stejná, různé druhy bakterií a kvasinek ovlivňují organismus odlišným způsobem. Pro člověka mají vliv zejména na trávení a hubnutí, ovlivňují však několik dalších procesů.

Probiotika a jejich význam pro trávení a hubnutí 

Nejčastějším důvodem užívání probiotik je předcházení trávicím problémům, které jsou časté při užívání antibiotik. Přirozená mikroflóra ve střevech se antibiotiky ničí a způsobuje rozšiřování škodlivých bakterií ve střevě. Probiotika zajišťují bakteriální rovnováhu a jsou účinná v boji proti několika potížím a onemocněním, jako [3]:

  • běžné trávicí potíže
  • nadýmání
  • zácpa
  • ulcerózní kolitida
  • Crohnova choroba
  • syndrom dráždivého tračníku
  • infekce způsobená bakterií Helicobacter pylori

Význam probiotické léčby je prokazatelný zejména při léčbě průjmu. Při kontrolním zkoušení bylo zjištěno, že bakterie Lactobacillus GG dokáží u kojenců a dětí zkrátit průběh tohoto onemocnění. V případě zácpy absentují doporučení k užívání probiotik, ale výzkum prokázal pozitivní vliv probiotik při potížích tohoto typu. Na účinky probiotik poukazují i malé studie zaměřené na vliv bakterií na vymizení příznaků ulcerózní kolitidy a zhoršení příznaků Crohnovy choroby. Pro relevantní výsledky je nutný další výzkum, který by určil účinné kmeny proti zmíněným nemocem. [13]

význam probiotík pre trávenie

Probiotika a redukce hmotnosti

Hubení a obézní lidé nemají stejný obsah bakterií ve střevním systému. Mnozí odborníci jsou přesvědčeni, že existuje souvislost mezi bakteriemi ve střevech a hmotností člověka. Studie z roku 2013 prokázala pozitivní vliv bakterií Lactobacillus gasseri na redukci hmotnosti. Do výzkumu bylo zapojeno 210 obézních lidí s charakteristickým tukem v břišní oblasti. Podle výsledků zhubli 8,5% tuku z břicha během 12 týdnů, a to díky užívání laktobacilů. Do kategorie prospěšných bakterií jsou zařazovány i Lactobacillus rhamnosus Bifidobacterium lactis, pro relevantní potvrzení jejich vlivu je však zapotřebí další výzkum. [3]

Studie z roku 2014 zkoumala vliv bakterií kmene Lactobacillus rhamnosus na obézních lidech. Podle výsledků zhubly účastnice ve skupině s bakterií více, než účastnice s placebem. U účastnícíků mužského pohlaví však nedošlo ke stejnému efektu. V jiném výzkumu došlo k testování bakterií Lactobacillus fermentum Lactobacillus amylovorus. Úkolem obézních účastníků bylo konzumovat bakterie v jogurtu po dobu 6 týdnů. Po uplynutí testovacího období se prokázal průměrně 3 – 4% úbytek tělesného tuku. Bakterie mají vliv na štěpení potravy, a to může mít vliv na změnu tělesné hmotnosti. Považovat však probiotika za obecně účinný suplement na redukci hmotnosti není zrovna vhodné. [14] [15] [16]

význam probiotík pre chudnutie

Probiotika a jejich význam pro sportovce

Probiotika mají vliv nejen na celkové zdraví člověka, jejich význam se váže i na budování svalové hmoty a regeneraci. Pokud je pro vás důležitý růst svalů a celkové síly, probiotika by vás měla zajímat hned z několika důvodů [17][18]:

1. Zlepšují imunitní systém – díky imunitě a správné střevní mikroflóře jsme odolnější vůči zánětům a nebezpečným patogenům. Čím jste odolnější vůči zánětům a onemocněním, tím více a lépe můžete trénovat. Možná jste si všimli, že vytrvalostní sportovci jsou častěji nemocní, než běžní lidé. Jde o to, že několik vytrvalostních sportovců překračuje hranici mezi zlepšením zdraví a zraněním. Za odolnost organismu je zodpovědný imunitní systém, zejména bílkoviny zvané interferony. Jedná se o typ bílkovin, které se uvolňují v případě přítomnosti parazitů, bakterií, virů nebo nádorových buněk. Výzkumy prokázaly, že suplementace užitečných bakterií má pozitivní vliv na unavené sportovce, projevuje se nárůstem interferonů a poklesem onemocnění.

význam probiotík pre športovcov

2. Zvyšují množství antioxidantů – užitečné bakterie, mezi které patří například lactobacillus, z těla vyplavují toxiny. Tento proces zvyšuje obsah antioxidantů v těle, důsledkem čehož je lepší schopnost redukovat oxidační stres. 

Po náročném tréninku běžně dochází k oxidačnímu stresu a také prodloužení doby regenerace. Konzumace probiotik během zotavení zvyšuje vstřebávání antioxidantů potřebných v boji proti volným radikálům.

3. Ovlivňují vstřebávání živin – kombinace tréninku a správných střevních bakterií má vliv na stavbu těla. Přítomnost užitečných bakterií zlepšuje u aktivních lidí sílu a budování svalů. Podílejí se na vstřebávání tuků a dalších živin, ale kromě toho mají účinek i na apetit. 

Mimo jiné, užitečné bakterie dokáží redukovat střevní záněty, nevolnosti a citlivost na jídlo, které jsou častým problémem sportovců během a po tréninku.

Probiotika a antibiotika

Antibiotika jsou typem léků, které se používají proti šíření bakteriálních infekcí. Dokáží zničit a zastavit šíření bakterií v lidském těle. Nemají vliv na virové infekce, čili v případě chřipky nebo nachlazení vám nepomohou. Nicméně antibiotika dokáží zničit nejen špatné bakterie, ale i ty užitečné. Užívání antibiotik je proto často spojeno s vedlejšími projevy, mezi které patří průjem. Může za to nerovnováha ve střevní mikroflóře, která je způsobena jejich užíváním. Naopak užívání probiotik může napomoci obnově zdravého bakteriálního prostředí a redukovat symptomy průjmu. Právě proto někteří lékaři doporučují užívat probiotika, jako například kvasinky Saccharomyces boulardii, které léčí a jsou prevencí průjmů způsobených užíváním antibiotik nebo následné infekce. [2] [23]

Vedlejší účinky probiotik 

Nedostatek probiotik v organismu způsobuje problémy, avšak i v případě živých kultur platí, že všeho moc škodí. Je užitečné znát projevy přebytku užitečných bakterií v těle [19]:

  • bolest a křeče v břišní oblasti
  • průjem
  • nafukování a plynatost

V případě zjištění vedlejších projevů je zbytečné vyvolávat paniku. Úplné vysazení probiotik není potřeba, stačí snížit jejich dávku a dodržovat následující pravidla [19]:

  • užívejte probiotika nalačno – konzumací probiotik nalačno nebo alespoň 30 minut před jídlem zvýšíte šanci přežití užitečných bakterií.
  • pijte dostatek vody – to zajišťuje optimální hydrataci organismu v případě průjmů
  • buďte trpěliví – výhody užívání probiotik se mohou projevit až po 2 týdnech, protože organismus potřebuje čas nastavit se na užitečné bakterie.
probiotiká a antibiotiká

Výskyt bakterií je obecně považován za negativum a člověk má tendenci vyhýbat se mikroorganismům. Bakterie přitom ovlivňují zdraví člověka, a bez správných bakterií ve střevech by se tělo jen velmi těžko dokázalo bránit škodlivým mikroorganismům.

Ať už jste zastánci probiotik ze stravy nebo v podobě výživových doplňků, věříme, že jste se v článku dozvěděli vše potřebné o probiotikách. Chcete, aby se o probiotikách a jejich významu pro člověka dozvěděli i vaši přátelé? Neváhejte a podpořte článek sdílením.

Zdroje:

[1] Marilyn Hair, Jon Sharpe - Fast Facts About The Human Microbiome – https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf

[2] Louisa Richards - A guide to the best probiotics – https://www.medicalnewstoday.com/articles/327389

[3] Kris Gunnars - Probiotics 101: A Simple Beginner's Guide – https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101

[4] Hrefna Palsdottir - 11 Probiotic Foods That Are Super Healthy – https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods

[5] Rachel Nall - Probiotic foods: What to know – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323314

[6] Brunilda Nazario - What Are Probiotics? - https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics#1]

[7] LACTOBACILLUS – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-790/lactobacillus

[8] Debra Rose Wilson - Bifidobacterium Bifidum: Benefits, Side Effects, and More – https://www.healthline.com/health/bifidobacterium-bifidum

[9] SACCHAROMYCES BOULARDII – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-332/saccharomyces-boulardii

[10] Rachael Link - Why Tempeh Is Incredibly Healthy and Nutritious – https://www.healthline.com/nutrition/tempeh

[11] Cecilia Snyder - 9 Surprising Benefits of Kimchi – https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-kimchi

[12] Zawn Villines - What is the difference between prebiotics and probiotics? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323490

[13] Health benefits of taking probiotics - Probiotics can aid digestion and help maintain gut health – https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics

[14] Jon Johnson - Can probiotics help you lose weight? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/325291

[15] Marina Sanchez, Christian Darimont, Vicky Drapeau, Shahram Emady-Azar, Melissa Lepage, Enea Rezzonico, Catherine Ngom-Bru, Bernard Berger, Lionel Philippe, Corinne Ammon-Zuffrey, Patricia Leone, Genevieve Chevrier, Emmanuelle St-Amand, Andre´ Marette, Jean Dore, Angelo Tremblay - Effect of Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women – https://corpus.ulaval.ca/jspui/bitstream/20.500.11794/15362/1/effect_of_lactobacillus_rhamnosus_cgmcc13724_supplementation_on_weight_loss_and_maintenance_in_obese_men_and_women.pdf

[16] Jaclyn M.Omar, Yen-Ming Chan, Mitchell L.Jones, Satya Prakash, Peter J.H.Jones - Lactobacillus fermentum and Lactobacillus amylovorus as probiotics alter body adiposity and gut microflora in healthy persons – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399

[17] Mark Williams - Why Should Bodybuilders Take Probiotics: 6 Lesser Known Probiotics Benefits – https://www.massgainssource.com/should-bodybuilders-take-probiotics/

[18] Kelli Jennings - 3 Reasons Athletes Need Probiotics – https://www.active.com/nutrition/articles/3-reasons-athletes-need-probiotics

[19] Bryan Tran - 4 Signs You Are Taking Too Many Probiotics – https://breakingmuscle.com/fitness/4-signs-you-are-taking-too-many-probiotics

[20] Ryan Andrews - All about probiotics: – https://www.precisionnutrition.com/all-about-probiotics

[21] Daisy Coyle - What Is Fermentation? The Lowdown on Fermented Foods – https://www.healthline.com/nutrition/fermentation

[22] Atli Arnarson - How to Reduce Antinutrients in Foods – https://www.healthline.com/nutrition/how-to-reduce-antinutrients

[23] Adam Felman - What to know about antibiotics – https://www.medicalnewstoday.com/articles/10278

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *