Kdo je Rich Piana, jak trénuje a co stojí za značkou 5%?

Kdo je Rich Piana, jak trénuje a co stojí za značkou 5%?

Rich Piana je velmi známá osobnost ve světě kulturistiky a zdravého životního stylu. Vytvořil si jméno jako kultovní postava díky své aktivní sociální a mediální přítomnosti. Už jeho máma byla profesionální kulturistkou, co uchvátilo Riche do světa kulturistiky v raném věku. Jako dítě, navštěvoval často tělocvičnu, ve které trénovala jeho máma, a v úžasu sledoval obrovské muže s objemnými těly zvedat váhy. Ve věku 11 let se odhodlal vstoupit do říše kulturistiky za cestou vybudování si jedinečné postavy.

Výhra na prestižní soutěži NPC California Championship, kterou získal ve věku 18 let, mu zajistila dostatečné předpoklady k dosažení vrcholu ve fitness průmyslu. Od té doby se Rich Piana dopracoval na výšku, kterou si sám nikdy nepředstavoval za reálnou, ať už to bylo v kulturistice, herectví nebo pouze jako inspirace pro ostatní k dosažení svého cíle. Jeho stánek je na veletrzích často jedním z největších a jeho přátelská osobnost ho vyčleňuje ze stereotypu hloupých, arogantních, nevážících si kulturistů. Jako pravý marketingový génius, Rich ví, co jeho fanoušci po celém světě chtějí vidět – jeho velký dům, auta, tetování a samozřejmě svaly. [1] [2] 

Základní parametry

Věk: 44

Původ: Los Angeles, California, USA

Výška: 185 cm

Váha: Mezi 122 kg (soutěžní váha) a 131 kg (mimo sezónu)

Kulturistice se věnuje: 33 let

Maximální váhy: Bench Press: 225 kg / Dřepy: 265 kg / Mrtvý tah: 265 kg / bicepsových zdvih obouruční činkou 125 kg

Oblíbené cviky: Jakékoliv cviky na kladkách

Výhry:  2009 Sacramento 1. místo Men’s Bodybuilding (Super Heavyweight)
               2009 Border States Classic 1. místo Men’s Bodybuilding (Overall)
               2003 NPC Los Angeles 1. místo Men’s Bodybuilding (Super Heavyweight)

“Neexistuje žádná zkratka. Je těžké být kulturistou. Pokud nejste ochoten dělat těžkou práci, pak to není správný sport pro vás. Musíte to mít rádi. Pokud to máte rádi, dostanete se tam, kde chcete být.”

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Rich Piana a jeho tréninkový plán

Tréninková filozofie Rich-e je založena na naslouchání svému tělu a jeho potřebám. Každý má jiné požadavky na základě jejich výživy a životního stylu. Rich zdůrazňuje potřebu narušení kulturistického stereotypu zvedání nejtěžšího závaží pro daný počet opakování a série. Jeho filozofie tréninku vychází ze skutečnosti, že extrémní tréninky nejsou nutné k vybudování skvělé postavy, pokud budete naslouchat potřebám svého vlastního těla a řídit ho správným směrem. Rich obhajuje využívání nižších hmotností s větším počtem opakování – kolik vaše tělo vydrží. Tímto typem tréninku podporuje „pumpování“ svalů s minimálním trháním svalových vláken. Také přiznává, že většinou si vybírá svalové partie, které bude procvičovat na následujícím tréninku instinktivně podle pocitu.

“Musíte dělat všechno co je nutné, trénujete tvrdě a správně se stravujete, na ničem více nezáleží.”

V mnoha videích Rich přivlastňuje velikost jeho bicepsu a tricepsu zejména tréninkovému systému tzv. Feeder Workout (FW). FW znamená procvičování partií, které jsou slabostí jednotlivce v noci, jen pár minut před spánkem. Obecně Rich doporučuje zatížit dané svalové partie třemi sériemi po 100 opakování s malou vahou bez přestávky, aby nastalo dostatečné prokrvení svalů potřebné na „napumpování“. Uvádí však, že toto doporučení je zaměřeno více na psychiku, protože při FW jde právě o to, abyste šli spát „napumpovaní“ a abyste na to mysleli těsně předtím, než si lehnete do postele.

Je důležité, abyste chvíli pózovali před zrcadlem, které máte nadosah ihned po dokončení sérií. Všichni, kteří posilují již nějakou dobu, určitě vědí, že nárůst svalů nastane, když je naše tělo v maximálním klidu (ve spánku). Jelikož usínáte s vědomím, že jste dosáhli prokrvení svalů, a tím jejich následného zvětšení, jste mentálně naladěn správným směrem. Rich považuje toto naladění za klíčové pro to, abyste zaručili rychlejší růst svalové hmoty během spánku. Podle Riche takovým způsobem budete během spánku myslet na svaly, které vám zaostávají, jak se zvětšují každou sérií, což následně zajistí určitý nárůst. [1][3]

Po přezkoumání některých jeho videí se nám podařilo přesněji určit několik cviků na jednotlivé svalové partie. Přinášíme Vám jeden z posledních tréninkových plánů, který používal Rich Piana. Nezapomínejme, že Rich byl velmi zaneprázdněn, a proto se tyto cviky mohly měnit z týdne na týden.

Pondělí – Záda

Během tréninku zad používal větší zátěž než je běžné. Přítahy T-tyče byly jedním ze cviků, ve kterých byl Rich velmi silný. Jeho trénink sestával z těchto variací:

  • Přítahy jednoručky v předklonu a ve variantě s oběma rukama
  • Překřížení kladky za zády obouručně
  • Stahování kladky doširoka
  • Přítahy T-tyče
  • Veslování s činkou v předklonu  

Úterý – Hrudník

Hrudník Riche Piana byl jedním z nejsilnějších svalových skupin. Cviky na hrudník měnil podle toho, zda je odcvičil s tricepsy nebo bicepsy. Tyto cviky využíval na trénink hrudníku nejčastěji:

  • Bench press s obouruční činkou na pozitivně nakloněné lavičce
  • Bench press s obouruční činkou na rovné lavičce
  • Rozpažování

Středa – Nohy

Richův trénink nohou byl odlišný od typických kulturistických tréninků. Zatím, co má většina rozdělené svalové partie nohou do dvou tréninků (hamstringy a kvadricepsy), aby procvičili každý sval co nejefektivněji, Rich je procvičoval v jednom dlouhém tréninku. Podle videí začínal hamstringy a končil kvadricepsy. Zaměřoval se na tyto cviky:

  • Zakopávání
  • Zakopávání jednou nohou
  • Rumunské mrtvé tahy
  • Předkopávání
  • Legpress
  • Hacken dřep 

Čtvrtek – Ramena

Ramena byla jednou z Richových dominantních svalových skupin. Přesto během jeho tréninku nešlo o obrovský objem cviků či opakování, jak bychom očekávali. Od ostatních kulturistů se odlišoval i tím, že spojoval trénink ramenou s trapézami. Klasicky se totiž procvičují spolu se hřbetem. Jeho cviky na tyto partie vypadaly takto:

  • Upažování s jednoručkami vestoje
  • Tlaky s jednoručkami vsedě na stroji
  • Překřížení kladky za zády
  • Krčení ramen na stroji
  • Krčení ramen s obouruční činkou zepředu  

Pátek – Biceps a Triceps

Dominantní svalovou partií byly u Riche pravděpodobně jeho ruce. Velikost jeho bicepsů a tricepsů vás upoutala již na první pohled. Tyto svaly si vybudoval díky následujícím cvikům:

  • Koncentrovaný bicepsový zdvih na spodní kladce
  • Bicepsový zdvih s jednoručkami vestoje
  • Bicepsový zdvih s jednoručkami vsedě na pozitivně nakloněné lavičce
  • Tricepsové dipy vsedě na stroji
  • Tricepsové extenze přes horní kladku s lanem zpoza hlavy
  • Bench press s úzkým úchopem

Richovy tréninky nebyly extrémně náročné. Pokud však nemáte zkušenosti s tréninkem jednotlivých svalových skupin, tak vám doporučujeme při cvičení použít menší a mírnější zátěže. [4]

“Řekl bych, jezte 8000 kalorií denně, cvičte 2,5 hodin denně a také hodinu kardia. Takže užíváte mnohem více kalorií a vaše tělo určitě naroste.” 

V lednu 2015, Rich zveřejnil video, ve kterém vyzdvihuje potřebu přijímání bílkovin a sacharidů z obyčejné zdravé stravy nad proteinovými a sacharidovo-proteinovými (tzv. Weight gainer) nápoji, pokud máte tu možnost. Jednou větou: jídlo je prvořadé! Upozorňuje své sledovatele, aby si pozorně přečetli složení gaineru, spíše než si ho pořídí. Podle něj se za nejlepší sacharidovo-proteinový nápoj může považovat nápoj složený ze šálku ovesných vloček, 10 vaječných bílků, 1 ks banánu, 1 čajovou lžičku přírodního arašídového másla. Po rozmixování těchto potravin nemáte žádné chemikálie nebo podobné odpadky.“ Všechno co máte, jsou komplexní sacharidy z ovesných vloček, bílkoviny z vaječných bílků, přírodní tuk z arašídového másla a banán. [4] Protein může pomoci, má své uplatnění, ale skutečné jídlo bude vždy lepší volbou.“

Nejčastější otázka, kterou Rich dostává od svých fanoušků je, jaký protein užívá k dosažení svého cíle. „Chci, aby každý věděl, že jídlo, reálné jídlo je moje tajemství!“ [4]

“Strávit 8 hodin v tělocvičně není pro každého z nás, ale já to miluju.”

Stravovací plán

Už vážící kolem 130 kg, toto obrovské monstrum dalo před nedávnem najevo touhu nabrat alespoň 13 kg svalové hmoty za 4 měsíce, za použití přísného tréninkového programu, stravy a steroidního cyklu, který začal počátkem roku 2016. Celý tento proces dokumentuje denně prostřednictvím videí na svém youtube kanálu. Každý týden přidává jedno jídlo do svého jídelníčku. V lednu začal se 4 jídly denně, trvá však na tom, že se vyšplhá až na více než 15 jídel během dne do 4 měsíců. K snídani si každé ráno připraví ovesné vločky a vaječné bílky v poměru 50 g bílkovin a 50 g sacharidů. Po tréninku si dá 50 g sacharidů, buď ze sladkých brambor nebo z jeho sacharidového produktu Real Food, které nepočítá za jídlo ve svém plánu. Více o své stravě zatím neprozradil. Z jeho videí víme však, že každé jídlo má v poměru 50 bílkovin a 50 sacharidů, a tento poměr se snaží zachovat ať už má jakoukoliv formu jídla. [5] [6]

“Neexistuje nic takového jako přetrénování. Buď máš nedostatek živin, nebo spánku.”

Zneužívání zakázaných látek

Zřejmě největší důvod proč má Rich Piana přes milion followerů na facebooku a přes 133 milionů zhlédnutí na youtube je jeho upřímnost, zásluhou které přenese své diváky do pozadí kulturistiky a fitness průmyslu. Známý a samozvaný uživatel steroidů, růstového hormonu, inzulínu či dokonce i syntholu se nikdy nevyhýbal skutečnosti, že má milostný poměr s těmito látkami. Ve svých videích říká, že steroidy začal užívat ve věku 18 let. Byly velmi temné časy v jeho životě a otevřeně připustil, že potřeboval pomoc. Jeho zkušenost s růstovým hormonem způsobila nárůst nohy o celá tři čísla, nárůst hlavy a pěstí. Synthol používal v soutěžní den, těsně před soutěží, aby vylepšil svalové partie, které mu zaostávaly nebo které potřeboval zviditelnit. Do bicepsu a tricepsu si ho aplikoval tak, aby vytvořil bicepsový a tricepsový kopeček. Pravidelně vyjadřuje své názory a preference na různé steroidy, mnozí si však myslí, že to vzal příliš z dálky, když sdílel svůj 4 měsíční steroidní cyklus na Instagram.

Ve svých videích říkal, že steroidy začal užívat ve věku 18 let. Byly to velmi temné časy v jeho životě a otevřeně připustil, že potřeboval pomoc. Jeho zkušenost s růstovým hormonem způsobila nárůst nohy o celá tři čísla, nárůst hlavy a pěstí. Synthol užíval v soutěžní den, těsně před soutěží, aby vylepšil svalové partie, které mu zaostávaly nebo které potřeboval zviditelnit. Do bicepsu a tricepsu si ho aplikoval tak, aby vytvořil bicepsový a tricepsový kopeček. Pravidelně vyjadřoval své názory a preference na různé steroidy, mnozí si však myslí, že to dotáhl až příliš daleko, když sdílel svůj 4-měsíční steroidní cyklus na Instagramu.

V jednom videu, které si můžete prohlédnout níže, Rich vysvětluje svůj cyklus a výběr steroidů, ale nikdy neobhajuje nebo nedoporučuje komukoliv následovat svůj cyklus. Povzbuzuje naturální kulturisty, aby vyzkoušeli jeho 4 měsíční program, který dokumentuje na svém YouTube kanálu, ale trvá na tom, aby zůstali věrní sobě a nepoužívali žádné zakázané látky[7]

“Každou noc, dříve než jdete do postele, chci, abyste udělali 100 opakování na napumpování, pak šli rovnou do postele. Pokud máte přítelkyni, nebo manželku, nedoporučuji vám po tomto žádný sex.”

Rich Piana ukončil svou profesionální kulturistickou kariéru v roce 2011. Od té doby věnoval svou pozornost na pomoc lidem prolomit stereotypy, aby je vedl na správnou cestu tělesné zdatnosti ať už bez nebo s použitím steroidů, upozorňuje však, že tyto látky mohou rychle zhoršit zdravotní stav. Prostřednictvím svých podnikatelských aktivit a youtube videí, si klade za cíl podporovat jednu zprávu – Abychom trénovali zodpovědně, na základě očekávání individuálních požadavků každého člověka[2]

5% Nutrition – značka Riche Piana

Posledních pár let věnuje Rich obrovskou pozornost své značce 5% Nutrition. 5% se týká všech oblastí života: financí a obchodu, snaze o štěstí a svobodu, rodiny, sportu, způsobu života, vzdělávání, osobního rozvoje, atd. Samozřejmě to není snadné vydat se touto cestou, proto jen 5 % lidí dokáže přijmout výzvu.

Proč právě 5%?

5% představuje procento osob, kteří opravdu udělají vše pro to, aby splnili své sny, dosáhli svých cílů a druh života, o kterém sní.

Jaké je poslání 5%?

Posláním 5% je poskytování co nejlepších doplňků výživy pro dosažení nejlepších možných výsledků, které vám pomohou stát se vaší dokonalejší verzí. Přední ingredience, podpořené výzkumem v kombinaci s vysokou kvalitou, formulované a vyrobené pomocí špičkové techniky. [11] [12]

Zajímavá fakta o Rich Pianovi:

• Jeho máma byla kulturistka
• Posilovat začal už v 11 letech.
• Ve věku 13 let si už upravoval stravu a trénoval 2x denně
• Poprvé se postavil na soutěžní pódium, když měl 15 let. [8]

Co způsobilo náhlou smrt Riche Piana?  

Náhlá smrt Riche Piana, který dne 10. 8. 2017 spadl ve svém domě, a následně byl uveden do umělého spánku, vyvolává otázku, zda je možné používat anabolické steroidy ,,zdravým“ způsobem, jak to tvrdil. Rich se náhle zhroutil ze židle, zatímco mu jeho partnerka Chanel Jansen stříhala vlasy. Následně strávil dva týdny v kómatu a po této době nás navždy opustil ve věku pouhých 46 let.

V policejní zprávě, kterou obdržela společnost TMZ Sports se uvádí, že v době jeho kolapsu se v domě našlo 20 lahví injekčního testosteronu. Podle TMZ Pianova přítelkyně řekla policii, že mu diagnostikovali zvětšené srdce a v minulosti ,,bojoval proti závislosti na opiátech, ale věřila, že je čistý”.  

V jednom ze svých videí na YouTube v roce 2014 řekl Piana, že steroidy používal, ale nezneužíval. Poukázal na to, že měl ,,hlavu plnou vlasů, žádné jizvy od akné a štíhlý pas“ jako důkaz, že užíval steroidy správně a bez poškozování svého těla. Piana měl pravdu, že vypadávání vlasů, akné u dospělých a nežádoucí přibývání mohou být příznaky zneužívání steroidů. Ale dokonce i bez těchto viditelných symptomů, jak tvrdí odborníci, dlouhodobé užívání steroidů může způsobit zmatek v mnoha aspektech zdraví člověka – a může vážně ohrozit život jednotlivce.

,,Kulturistice se chci věnovat i v 60ti a 90ti letech svého života”, řekl. ,,Toto budu dělat do konce života.” Dodal, že ,,nikdy, ani za milion let, bych neohrozil své zdraví nebo svou budoucnost kvůli kulturistice.”

Nedávná studie v časopise Circulation podává důkazy o tom, že užívání anabolických steroidů zatěžuje správné fungování srdce. Přibližně 70% uživatelů ve studii mělo zvýšené bušení srdce; vyšší pravděpodobnost zvýšeného krevního tlaku, ucpaných tepen a vysokého cholesterolu. [13]  

Po více než dvou měsících od nečekané smrti Riche Piana byla zveřejněna správa o pitvě, která klade největší důraz na jeho plíce. Byly totiž naplněné tekutinou a oteklé. Z této zprávy jsme vybrali pár klíčových zjištění, které zřejmě mohly přispět k jeho náhlé smrti:

  • zvětšené srdce vlivem onemocnění
  • mírně koronární ateroskleróza
  • ztučněná játra
  • přetížená štítná žláza
  • přetížené ledviny
  • ischemické mozkové tkáně a otok mozku
  • ascites (akumulace tekutiny obsahující proteiny v břišní dutině)

Přesná příčina smrti bohužel nebyla nikdy zcela objasněna. Je to zejména z důvodu, že po provedení pitvy nebyly zveřejněny žádné toxikologické testy. Autoři na stránce Generation Iron se obávají, že nemocnice vědomě zlikvidovala vzorky, navzdory žádostem o jejich zachování. [15]

,,Neuskutečnili jsme toxikologickou analýzu kvůli tomu, že vstupní vzorky byly zlikvidovány před jeho datem smrti“, řekl William Pellant, ředitel vyšetřovacího oddělení Six Medical Examiner ‚s Office ,,Tyto vzorky byly schopny určit látky, které se nacházely v těle osoby v čase incidentu.“ [16]

Na YouTube nebo sociálních sítích jste mohli vidět i slyšet různé fámy či tvrzení o Richově smrti. Nejčastěji se hovořilo o možném předávkování inzulínem, což pitva jednoznačně nemůže vyloučit. Inzulín je hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi našeho těla. Osoby, které užívají inzulín injekčně, a které ho už přirozeně produkují, mohou zjistit, že jejich hladina glukózy v krvi klesne nebezpečně nízko hned po užití. Následky mohou být bez užívání dalšího cukru, který by doplnil glukózu v krvi, smrtelné. Kromě regulace hladiny glukózy v krvi, má inzulín i anabolické vlastnosti, což znamená, že pomáhá při růstu svalů. [17]

Ať už je váš názor na Riche jakýkoliv, není pochyb o tom, že má obrovské množství fanoušků, kteří ho následují, a je jedním z nejrespektovanějších postav ve fitness průmyslu. Zbožňujte ho nebo nenáviďte, pokud jste posedlí svaly, pravděpodobně vás bude zajímat. Přestože se kvůli nedávnému řádění ocitl pod velkým množstvím kontrol, základna jeho fanoušků se pravděpodobně bude v následujících měsících zvětšovat. [13]

Jako autor tohoto článku jsem měl tu možnost se s Rich Pianem osobně setkat na veletrhu Mr. Olympia 2014, kde jsem udělal i fotografii nad tímto odstavcem. Po krátkém rozhovoru s tímto pánem jsem byl velmi mile překvapen, jeho přirozenost a ochota mě přímo zaskočila.

Rozloučím se hláškou Rich-e Piana: „Ten sen patří tobě. Takže se do toho pusť a proměň ho na realitu.“ Pevně věřím, že se vám tento článek líbil, a v případě, že ano, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Rich Piana "The Mutant" bodybuilder interview – https://massivejoes.com/athlete-interviews/rich-piana-the-mutant-bodybuilder-interview

[2] LeadingMuscles, Mr. Piana The Body Builder who changed the game – http://leadingmuscles.com/rich-piana/

[3] Rich Piana - jak nabrat svalovou hmotu – http://www.mojevideo.sk/video/23e60/rich_piana_ako_nabrat_svalovu_hmotu.html

[4] Rich Piana - pravda o gainerech na nabírání svalové hmoty – https://www.youtube.com/watch?v=ezuDtSM7Ciw

[5] PricePlow, Rich Piana Workout: 30lbs of Muscle in 3 Months Coming! – https://blog.priceplow.com/rich-piana-workout

[6] THINGS YOU WILL NEED - 4 MONTHS - GET HUGE - LETS DO THIS – https://www.youtube.com/watch?v=h7tZtsvittE

[7] THE 3 MONTH CYCLE - THE REASONING AND THEORY EXPLAINED - INCREDIBLY METHODICAL - GENIUS – https://www.youtube.com/watch?v=5pFh3DhEgeE

[8] Piana Uncensored! LIVE with RICH PIANA – https://www.youtube.com/watch?v=gpPG4WPHRW4

[9] J. Keith, Hardcore Bodybuilding Quote - Rich Piana – http://neverfearfailure.com/2016/01/some-of-the-most-hardcore-rich-piana-bodybuilding-quotes/

[10] QuotesDNA, Rich Piana Quotes – http://quotesdna.com/rich-piana-quotes/

[11] 5%, The 5% Rundown, 2016 – http://www.rich-piana.com/en/

[12] 5%, Mission, 2016 – https://www.facebook.com/5percentnutrition/info?tab=page_info

[13] B. Patel, Rich Piana - charismatic or controversial? – https://www.the-newshub.com/other-sport/rich-piana-charismatic-or-controversial

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *