12 tipů, jak na pozitivní přístup k životu i v těžkých životních situacích

12 tipů, jak na pozitivní přístup k životu i v těžkých životních situacích

Cvičíte pravidelně? Dobře děláte. Stejně jako pracujeme na své fyzičce a vzhledu, abychom se ve svém těle cítili skvěle, je potřeba pracovat i na naší mysli, aby nám bylo dobře i po psychické stránce. Zejména v době, kdy jsme obklopeni situacemi, které v nás vyvolávají úzkost nebo stres, je to o to důležitější. 

Stává se vám, že přijdete z práce, máte plnou hlavu starostí a nedokážete “vypnout”? Nebo snad sledujete večer zprávy a pociťujete úzkost z toho, co se ve vašem okolí děje? Jistě nejste sami. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, kterými si sami můžete od těchto negativních pocitů pomoci. V dnešním článku si představíme pár tipů pro udržení pozitivního myšlení. Vysvětlíme si také to, jak se svou myslí pracovat, abyste lépe zvládali všechny každodenní situace. 

Proč je důležité udržovat si pozitivní mysl?

Nastavení mysli má velký vliv prakticky na všechny oblasti vašeho života. Z velké části se odvíjí právě od toho, jak vnímáte věci kolem vás a jakým způsobem na ně reagujete. Zkuste zapátrat v paměti, co vás v poslední době rozhodilo, rozčílilo nebo vám jinak zkazilo náladu. Třeba právě to, jak jste na určitý podnět zareagovali, vás odlišuje od lidí, kteří mají „nastavenou“ pozitivní mysl.

Co udělám, když mi ráno ujede autobus?

  • Negativní nastavení mysli: No to bude zase den! Už teď nestíhám, práce se mi kvůli pozdnímu příchodu nakupí tak, že nebudu mít čas ani na oběd. Pak přijdu večer domů, sním vše, co najdu v lednici, a ještě víc ztloustnu, a to všechno jenom kvůli autobusu.
  • Pozitivní nastavení mysli: Nevadí, stejně jsem měla v plánu jít dnes na procházku, tak aspoň můžu rovnou vyrazit. V klidu si tak promyslím, na čem budu během celého dne pracovat, utřídím si myšlenky, do práce přijdu s čistou hlavou a můj den bude maximálně produktivní. 

Do které skupiny chcete patřit vy – mezi lidi, které rozhodí každá drobnost a zkazí jim den, nebo mezi ty, kteří na všem dokážou najít něco dobrého? Předpokládám, že do té druhé. Negativní myšlenky, které si nosíme v naší hlavě, mají totiž vliv nejen na naši náladu, ale také na hladinu stresu či úzkosti. V krátkodobém měřítku nám mohou tyto stavy zvýšit výkon, kdy například před důležitou prezentací pomohou s maximální soustředěností, a navíc vybudí tělo k tomu, aby ze sebe dostalo maximum. Problém však nastává tehdy, když se ze stresu nebo úzkosti stane váš dlouhodobý parťák. Výjimkou pak není rozvoj fobií, úzkostných poruch, agresivity, deprese, poruch příjmu potravy, sexuálních disfunkcí či zvýšení rizika sebevraždy. [2] 

Ze začátku může rozvíjení pozitivní mysli působit jako nadlidský úkol. Opak je však pravdou. Existuje mnoho jednoduchých praktik, které můžete postupně aplikovat ve svém životě, a zvýšit tak kvalitu vašich běžných dnů. 

Jak to udělat, abychom si udržovali pozitivní mysl?

Pozitivní myšlení není jen o tom, že bychom měli být šťastnější a projevovat pozitivní přístup k událostem a situacím. Ani to však neznamená, že se z vás musí stát sluníčkáři vyhlížející duhu a jednorožce. Zjednodušeně se jedná o životní filozofii, která vám v dlouhodobém měřítku může pomoci vytvořit v životě opravdové hodnoty a budovat dovednosti, které vám budou zpříjemňovat běžné dny. [1]

V souvislosti s pozitivním myšlením hrají v našem životě důležitou roli pozitivní emoce, neboť mají účinek na naše další jednání i výkonnost. Například pozitivní emoce v podobě „radosti“, která se objeví ve vašem životě (může být způsobena mnoha podněty), vyvolává radost z dalších věcí a chuť pustit se do dalších aktivit. V praxi to znamená, že člověk, který začne pociťovat radost, může mít větší chuť tvořit, jít si zasportovat, posunout své hranice a podobně. Tím, že se pustí z radosti do dalších aktivit, má zároveň i další činnosti, které mu opět mohou radost vyvolat, čímž se vytváří určitý koloběh pozitivních emocí. [2] 

„Pozitivní myšlení je mentální a emocionální přístup, který se soustředí na světlé stránky života a očekává pozitivní výsledky.“Remez Sasson [3]

Jak zůstat pozitivní i v těžkém období

6 nástrojů pro udržení pozitivního myšlení

Na začátek si ukážeme pár technik, které vám mohou pomoci aktivně rozvíjet pozitivní myšlení. [4] [5] 

1. Udržujte si optimismus. Snažte se pouštět do nových věcí, riskujte a předpokládejte, že vše dopadne dobře. Nepřipouštějte si možnost, že by se vaše snaha nevyplatila, a zároveň se nenechte zatáhnout do pesimistického pohledu na svět a řešení neustálých negativních událostí. 

2. Přijměte realitu. Smiřte se s tím, že věci vždy nedopadnou podle vašich představ. Pokud tato situace nastane, berte to jako hotovou věc. Neutápějte se v negativních myšlenkách na situaci, kterou neovlivníte. Rozhodně by vás to nemělo odradit od toho, abyste znovu zkoušeli nové věci. 

3. Buďte odolní. I negativní věci mají v životě své místo. Učí nás vyrovnat se s neúspěchem, zklamáním a také nás vedou k tomu, abychom se ze špatných věcí dokázali poučit, odrazit se ode dna a žít dál. Vždyť i malé děti se učí neúspěchem. Tolikrát museli selhat a spadnout na zem, než se naučili chodit.

4. Buďte vděční. Oceňujte aktivně všechny dobré věci, které se vám v životě dějí. Nedaří se vám v práci? Buďte vděční za to, že jste zdraví a máte střechu nad hlavou. Máte problémy v osobním životě? Buďte vděční za to, že máte volné odpoledne a můžete si zacvičit nebo číst knihu. I v té nejhorší životní situaci se vždy najde něco, za co můžete být vděční. 

5. Praktikujte mindfulness. Tato technika spočívá v tom, že se naučíte žít a vnímat přítomný okamžik. Díky tomu dokážete lépe ocenit každodenní radosti, které možná vnímáte jako samozřejmost, a také lépe pracovat se svými myšlenkami či pocity. 

6. Udržujte integritu. Buďte čestní, spravedliví a upřímní, naopak se vyhněte lhaní a podvádění. Pokud budete dělat ostatním naschvály, nemůžete čekat, že s vámi budou oni jednat jinak. Vaše chování se vám vrátí jako bumerang, a to jak v dobrém, tak i špatném. 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Jak “pozitivitu” dostat do každodenního života?

Když už jsme se seznámili s technikami, které vedou k pozitivní mysli, je potřeba si také stanovit jednoduché činnosti, které můžete dělat každý den, aby se z vás časem stal pozitivně smýšlející člověk. Co pro to můžete udělat? 

1. Zpříjemněte si každé ráno

Zamyslete se nad tím, co vám po ránu dokáže zpříjemnit den, a co vás naopak dokáže rozhodit. Koukáte na zprávy, které ve vás vyvolávají negativní pocity? Nedělejte to. Místo toho si k ranní kávě pusťte svou oblíbenou hudbu nebo si užívejte ticho, které vás zklidní před hektickým dnem. 

Usmívejte se a sami si řekněte, že bude dnešní den úspěšný a produktivní. Pokud je venku hezky, otevřete okno a pusťte domů sluneční paprsky. Můžete si také připravit svou oblíbenou snídani. Ovesná kaše s oříškovým máslem nebo lahodné palačinky prostě musí zlepšit den každému. 

Jak si zpříjemnit ráno

2. Berte negativní události jako příležitost

Řekli jste si ráno, že bude dnešní den stát za to, ale přitom se vám nic nedaří? I taková situace může nastat a je potřeba umět na ni reagovat. Nemá smysl nadávat ani se hroutit. Pokud se vám něco nedaří, zastavte se, zrekapitulujte si, co se stalo a jaké jsou důsledky. Po tomto kroku nastává situace, kdy je potřeba z nepříjemné události vytěžit maximum. 

  • Rozbil se vám oblíbený hrnek na kávu? Berte to jako příležitost koupit si nový, který bude ještě lepší. A jako bonus si k němu pořiďte i balení čerstvě pražené kávy. 
  • Rozešel se s vámi partner? Konečně máte čas se naplno věnovat koníčkům, které jste doteď kvůli společným aktivitám zanedbávali.
  • Zlomili jste si nohu a nemůžete sportovat? Máte příležitost rozvíjet se v dalších dovednostech. Zlepšete si cizí jazyky, přihlašte se do online kurzu nebo si konečně přečtěte knížku, na kterou se vám už několik měsíců práší. 

Každá situace vám do života přináší nové věci a možnosti. I z těch negativních však můžete vytěžit maximum. Stačí pouze změnit svůj přístup a začít na ně nahlížet jako na příležitost. Vědomě si totiž můžeme vybrat, jestli situaci přijmeme jako špatnou, nebo na ní zkusíme najít něco dobrého. A pokud vás nenapadá žádné pozitivum nově vzniklé situace, zkuste se poradit s vašimi blízkými. 

Nebuďte materialisté, zaměřte se na zážitky a vztahy

3. Chovejte se k ostatním tak, jak chcete, aby se oni chovali k vám

Že už jste tuto poučku někdy dříve slyšeli? Asi na tom něco bude. Pokud se na vás někdo usměje, co uděláte? Pravděpodobně úsměv opětujete. A stejně to funguje i v negativním kontextu. Když budete na někoho sprostí, nemůžete od něj očekávat jiné chování.

Dělejte tedy to, co chcete od ostatních. Chovejte se k nim slušně, s respektem, rozdávejte komplimenty, pomáhejte druhým, přejte jim úspěch, podporujte je, radujte se s nimi a uvidíte, že se vám takové chování bude vracet.  

4. Nelpěte na hmotných věcech

Zkuste být o něco menší materialisté. Schválně zapátrejte v paměti a vybavte si období před třemi lety. Pravděpodobně si už nevzpomenete, jestli jste si koupili nové kalhoty nebo tričko. Jistě si však vybavíte nějaké místo, které jste navštívili, událost, které jste se zúčastnili, nebo silný moment, který jste prožili se svou blízkou osobou.

Snažte se proto žít pro zážitky a budovat si pevné vztahy s lidmi, kteří jsou pro vás důležití. To z vás ve výsledku udělá mnohem více pozitivně smýšlejícího člověka než hmotná věc, kterou byste si koupili a za pár let si na ni ani nevzpomněli. 

5. Chvalte se i za drobné pokroky

Pochválit za něco ostatní berete jako samozřejmost, ale ruku na srdce, umíte pochválit i sami sebe? Kdy naposledy jste si řekli, že se vám něco povedlo, že jste fakt dobří? Nemusíte se chválit za žádné velké věci, začněte klidně drobnostmi. 

  • Šetříte na dovolenou? Pochvalte se za prvních 100 kč, které jste si na ni odložili. 
  • Chodíte do posilovny? Pochvalte se za nové PR na dřepech. 
  • Běháte? Pochvalte se za to, že jste to nevzdali, když začalo pršet. 
  • Chcete více číst? Pochvalte se za první přečtenou stranu.

Dobře mířená pochvala vůči své osobě je dalším krokem k tomu, aby se z vás stal pozitivně naladěný sebevědomý člověk, který zná své kvality a dokáže je ocenit. Pokud si budete sami sebe vážit za to, co zvládnete, je větší pravděpodobnost, že si vás pro tyto dovednosti začne vážit i okolí. 

Jak se zbavit stresu a úzkosti

6. Nestěžujte si na věci, které neovlivníte

Kolikrát už jste si stěžovali, že je venku moc zima, moc teplo, prší nebo že rostou ceny potravin? Jsou věci, které neovlivníte, a nemá cenu si na ně stěžovat, kazit si jimi náladu a pak přenášet vaši negativitu na ostatní. Přijměte to jako fakt, na kterém opět můžete hledat pozitiva. 

Pokud naopak víte, že situaci můžete ovlivnit, nestěžujte si a udělejte maximum proto, abyste něco změnili. [8] 

  • Nefunguje vám nový telefon? Místo stěžování a nadávek vyřešte problém reklamací. 
  • Nejste spokojeni s politickou situací? Běžte k volbám nebo se sami zapojte na lokální úrovni. 

Nemá smysl si jen stěžovat. Pokud víte, že můžete alespoň částečně přispět ke změně, běžte a udělejte pro to maximum. I to je totiž cesta, jak být spokojený se svým jednáním, díky čemuž si můžete lépe udržovat pozitivní myšlení. 

Jak mít stále dobrou náladu a radovat se z maličkostí

7. Radujte se z maličkostí

Žijeme v období dostatku, kdy se pro nás mnoho věcí stává samozřejmostí. Přesto jsou však na světě miliony lidí, kteří nemají co jíst, kde bydlet, a dokonce nemají ani přístup k pitné vodě. Vnímejte tyto “samozřejmosti” a těšte se z nich. 

  • Místo toho, abyste měli špatnou náladu, že začíná pracovní týden, který prosedíte u počítače na home officu, radujte se z toho, že vůbec máte počítač a můžete pracovat. 
  • Buďte šťastní, že na vás ve spíži čeká oblíbená čokoláda. 
  • Užívejte si, že večer uleháte do teplých a čistých peřin. 

Soustřeďte se na to, co v životě máte, a mějte z toho radost. Není to samozřejmost a nikde není psáno, že to, co máte teď, budete mít vždycky. 

Pokud si chcete tuto dovednost ještě více osvojit, můžete si své radosti a vděčnosti zapisovat do deníku. Když vám pak bude nejhůř, stačí zalistovat stránkami, abyste si uvědomili, jak skvělé věci v životě máte. 

8. Nenechte se ovlivnit negativitou ostatních

Máte ve svém okolí někoho, kdo se nikdy neusměje, neustále si stěžuje, poukazuje na nedostatky ostatních a na všem vidí jen to špatné? Zamyslete se nad tím, jestli takový člověk do vašeho života něco přináší, a pokud ne, nevyhledávejte jeho společnost. Jestli si ceníte svého času, nemá smysl jej ztrácet s osobami, jejichž přítomnost vás ubíjí nebo jinak negativně ovlivňuje.    

9. Meditujte 

Způsobů, jak meditovat, je mnoho. Existuje totiž více typů meditace, přičemž každá má svůj význam. Pokud v těchto metodách nejste zběhlí, můžete začít například s mindfulness, což je technika, která vás naučí uvědomovat si přítomný okamžik.   

Jak na mindfulness?

  • Začněte tím, že si najdete polohu (sed, leh), ve které se budete cítit příjemně a uvolněně. 
  • Soustřeďte se jen na svůj dech, snažte se nemyslet na nic jiného. 
  • Pokud vám soustředění na dech nejde, zkuste počítat sekundy nádechů a výdechů, to by mělo dostatečně odvést pozornost od jiných myšlenek. 
  • Když vám mysl přece jen začne nabízet jiné myšlenky, snažte je odsunout do pozadí a vrátit se opět k dechu.

Když si tuto techniku osvojíte, naučíte se pracovat se svou myslí a budete lépe zvládat všechny překážky každodenního života. 

Jak zklidnit mysl pomocí meditace i mindfulness

10. Naučte se mluvit sami se sebou

Mít plnou hlavu myšlenek není nic neobvyklého, důležité je však to, jaký charakter mají. 

  • Obviňujete se z věcí, které se vám nepovedly? 
  • Vytváříte si katastrofické scénáře situací, které vás čekají?
  • Přehráváte si neustále dokola negativní situace, které se vám v životě staly?   

Změňte svůj pohled na situaci a naučte se mluvit věcně sami se sebou. Namísto obviňování, že se vám něco nepovedlo, buďte na sebe hrdí, že jste se o danou věc vůbec pokusili. Místo výčitek, že jste přibrali, se pochvalte za to, že máte více síly, kterou využijete k tomu, abyste dosáhli své vysněné postavy. Zkuste sami k sobě mluvit jako ke své kamarádce. Té byste asi taky neřekli, že je k ničemu a nedosáhne svých cílů, že? 

Snižte stres aktivitami, které vás baví

11. Najděte si čas na činnosti, které vás baví

Čemu byste se věnovali, kdybyste neměli žádné povinnosti? Bylo by to kreslení, zpívání, čtení, sportování nebo koukání na televizi? Vypište si seznam aktivit, které vám dělají radost. A i když máte pocit, že váš diář praská ve švech, najděte si každý den alespoň chvíli na své oblíbené činnosti. Vyhněte se větám typu “když budu mít čas, tak si pustím televizi” nebo “když to půjde, tak si večer budu chvíli číst”.

Pokud umíte být organizovaní v pracovních věcech, naučte se vyhradit si prostor i pro aktivity, které vás baví. Není žádná ostuda zaznamenat si do diáře 30 minut pro ležení na gauči, hraní videoher nebo krátký workout. Pokud budete každý den dělat něco, co vás baví, budete celkově spokojenější a dost možná i pracovně výkonnější. 

12. Nebojte se říct si o pomoc odborníka

V životě mohou nastat chvíle, kdy ani ty nejlepší návody, jak se zbavit úzkostí a negativních myšlenek, nepomáhají. Pokud u vás taková situace nastala, rozhodně je na místě nechat si pomoct od profesionála. Ten vám s řešením problému pomůže jistě efektivněji a rychleji než rádoby odborníci v internetových diskuzích. Od těch se raději držte co možná nejdál. 

Co si z toho vzít? 

Zvládat nástrahy každodenního života může být občas pěkná fuška. S pozitivním myšlením však může být řešení problémů mnohem jednodušší a možná zjistíte, že určité trable existují jen ve vaší hlavě. Čím dříve si osvojíte základní nástroje pozitivního myšlení a aplikujete je po malých krůčcích do svých běžných dnů, tím dříve můžete pozorovat zlepšení kvality života po všech stránkách.

Jak jste na tom vy – utápíte se v negativních myšlenkách, nebo s nimi umíte rychle zatočit pomocí pozitivní mysli? Podělte se s námi v komentářích o své techniky, kterými si udržujete dobrou náladu.

Zdroje:

[1] How Positive Thinking Builds Your Skills, Boosts Your Health, and Improves Your Work – https://jamesclear.com/positive-thinking

[2] Barbara L. Fredrickson – The broaden-and-build theory of positive emotions – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1693418/pdf/15347528.pdf

[3] Dr. Geetika Patnaik – Positive Psychology for Improving Mental Health & Well-Being – https://books.google.cz/books?id=XLEcEAAAQBAJ&dq=%E2%80%9CPositive+thinking+is+a+mental+and+emotional+attitude+that+focuses+on+the+bright+side+of+life+and+expects+positive+results.%E2%80%9D&hl=cs&source=gbs_navlinks_s

[4] Dr. Ahmed Sayeed – Sky is Yours ISBN 9789389774054

[5] Courtney E. Ackerman, MA – What is Positive Mindset: 89 Ways to Achieve a Positive Mental Attitude – https://positivepsychology.com/positive-mindset/

[6] Paul Broomhead a kol. – The Effects of a Positive Mindset Trigger Word Pre-Performance Routine on the Expressive Performance of Junior High Age Singers – https://doi.org/10.1177/0022429411435363

[7] Sheldon Hanton a kol. – Self-confidence and anxiety interpretation: A qualitative investigation – https://doi.org/10.1016/S1469-0292(03)00040-2

[8] Kowalski, R. M. – Complaints and complaining: Functions, antecedents, and consequences. – https://doi.org/10.1037/0033-2909.119.2.179

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *