Body positivity: 9 tipů, jak si vybudovat lepší vztah ke svému tělu

Body positivity: 9 tipů, jak si vybudovat lepší vztah ke svému tělu

„Všichni se na mě dívají a soudí, jak vypadám. Mám velký nos. Nejsem dost hezký na to, abych se fotil. Nemám plážovou postavu vhodnou k tomu, abych si mohla obléknout plavky. Raději nosím delší oblečení, ať zakryje mé nedokonalosti. Abych si mohla obléknout tento kousek, musela bych zhubnout alespoň 10 kilo, jinak budu vypadat hrozně…“ Vyslovili jste už někdy podobnou větu?

Nespokojenost se svým vzhledem je totiž dnes docela běžná věc. Spojuje se s nízkou sebehodnotou, která může trápit nejen ženy, ale také muže. Nejčastěji se s ní potkáme v teenagerském věku, ale není výjimkou ani v dospělosti. Hlavně, když si například otevřeme Instagram a začneme se srovnávat s navenek „dokonalými“ fotkami ostatních.

Velice snadno se tak dokážeme dostat do bodu, který nás přesvědčí, že nejsme dost dobří či hezcí. Žena s rovnými vlasy sní o kadeřavých, zatímco kudrnatá při jejich česání každý den myslí na to, jaké by to bylo, kdyby její vlasy byly rovné. Přitom obě zapomínají, že každá z nich je jedinečná a vlasy doplňují jejich výjimečnou osobnost. Pocit nespokojenosti se svým vzhledem se může ještě zintenzivnit s příchodem léta, kdy kvůli horku musíme odhalit víc a nosit méně oblečení. Pro mnohé jde o ideální čas, kdy začínáme řešit své postavy a celkový vzhled.

A přitom si vůbec neuvědomujeme například to, co by ostatní dali za náš zadek, nos, břicho, oči nebo úsměv. Zatímco my se zase zabýváme tím, jak super by bylo, kdybychom vypadali alespoň z poloviny tak „dobře“, jako naši oblíbení herci, zpěváci, sportovci a jiné známé osobnosti. Ale opravdu je tohle v životě nejdůležitější? Tady si klidně dejte pauzu a skutečně se zamyslete nad odpovědí na mou otázku. Jistě, vyrovnat se se svým vzhledem může být někdy těžké, ale rozhodně to není nemožné. Mít se rád ve své přirozené podobě přitom může být jednou z nejlepších věcí, které se nám mohou stát. Dnes vám proto představíme několik tipů, které vám pomohou uznat svou přirozenou podobu a naučí milovat to, kým jste.

Body positivity: X-způsobů, jak být OK se svým vzhledem

Co s sebou přináší negativní pohled na svůj vzhled

Náš negativní vnitřní hlas může mít mnoho podob. Jejich klasické příklady byly součástí úvodu tohoto článku. Tzv. negativní self-talk je vlastně jakýkoliv monolog, který vedete ve svém nitru a dokáže omezit vaši schopnost vnímat svůj vzhled nebo věřit v sebe sama. Každá taková myšlenka může snižovat vaši schopnost udělat ve svém životě pozitivně změny či dosáhnout konkrétního cíle. Může znít jako extrémně kritický rodič, zasedlá učitelka nebo toxický kamarád. Každý z těchto lidí by se vás snažil přesvědčit, že nevypadáte dost dobře nebo nejste dost dobří na tohle a tamto. Totéž s sebou přináší i negativní vnitřní hlas. Je příliš pesimistický, kritický, negativní a nahlodává vaši sebedůvěru, ať už jde o fyzický vzhled nebo jakoukoliv schopnost. Je potřeba si však uvědomit, že tento náš vnitřní monolog (resp. negativní self-talk) často vůbec neodráží realitu. [1]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Signály, že na svůj vzhled koukáte špatnou optikou

Když se díváme na svůj vzhled v negativním světle, často si tuto skutečnost možná ani neuvědomujeme. Zde je několik signálů, kdy je potřeba zbystřit pozornost a uvědomit si, že o sobě přemýšlíme špatně [2]:

  • nesnášíme nakupování, protože máme pocit, že ve všem vypadáme špatně
  • o tom, co na nás vypadá dobře, rozhodujeme podle nejnovějších módních trendů než na základě toho, v čem se cítíme dobře
  • nové oblečení si vybíráme tak, že se nejprve zeptáme na názor svého okolí a až potom si ho buď koupíme, nebo ne
  • kvůli svému vzhledu se vyhýbáme poznávání nových lidí
  • neradi se fotíme, protože máme pocit, že na fotkách vypadáme hrozně
  • porovnáváme se s ostatními lidmi na sociálních sítích a toužíme po jejich vzhledu, přičemž zapomínáme na svou výjimečnost [2]

Pokud jste se v některém z těchto bodů našli, určitě není potřeba dělat paniku. Místo toho raději čtěte dál, protože i vy si zasloužíte cítit se dobře ve své kůži. Níže vám poradíme, jak na to.

Co je body positivity, proč je důležité mít se rád a kde jsou hranice?

Jednu z odpovědí na otázku, jak se mít rád, může skrývat také termín body positivity. Mluví o tom, že každý si zaslouží mít pozitivní obraz o svém vzhledu bez ohledu na to, jak vnímá ideál krásy okolní společnost. To znamená, že nezáleží na tom, zda máte trochu větší nos nebo kratší vlasy. Ani na tom, že nemáte six-pack jako váš oblíbený herec, herečka či známá osobnost ze sociálních sítí. Přesto si klidně v létě můžete obléknout plavky, protože každý z nás je ve svém vzhledu výjimečný. Je proto naprosto v pořádku mít se rád takový, jaký jste.

Co je body positivity?

Proč je důležité mít se rád?

Mít se rád je důležité z několika důvodů, které pomohou vytěžit z našeho života po stránce kvality maximum. Díky tzv. self-love můžeme získat:

  1. Vyšší sebevědomí: když se budeme cítit dobře v našem těle, můžeme zlepšit naši celkovou sebeúctu i sebedůvěru. Díky tomu se zlepší i jiné aspekty našeho života jako vztahy, práce či sociální interakce s jinými lidmi.
  2. Lepší psychické zdraví: negativní pohled na svůj vzhled může mít na svědomí také rozvoj některých psychických problémů jako úzkost či deprese. Dobrý pocit ze svého vzhledu dokáže naopak tyto pocity minimalizovat a v pozitivním smyslu podpořit to, jak se cítíte.
  3. Lepší vztahy: dobrý pocit ze sebe sama může ovlivnit i naše vztahy či sociální interakce. Když se ve vlastní kůži cítíme sebevědomě a pohodlně, nemáme důvod stranit se od ostatních. Naopak můžeme být méně stydliví, otevřenější a přirozenější, což nám dokáže pomoci upevnit vztahy s lidmi v našem okolí.

Pokud bychom to měli zestručnit, dobrý pocit z toho, jak vnímáme svůj vzhled, může pozitivně přispět k celkové pohodě či kvalitě našeho života.

Kde jsou hranice lásky ke svému vzhledu?

Navzdory výše zmíněným informacím je však jedním dechem potřeba dodat, že i sebeláska či body positivity mají své hranice. Neměla by proto zajít za čáru nezdravého životního stylu nebo glorifikování obezity. Ta totiž s sebou přináší různá zdravotní rizika, jako například vysoký krevní tlak, vyšší riziko úmrtnosti, vysoký LDL a nízký HDL cholesterol či různá onemocnění žlučníku.

Seznam všech rizikových faktorů je však podstatně delší a každý z nich přispívá ke zhoršené kvalitě života. S tím už body positivity nemá nic společného. Stejně jako nemá nic společného s body-shamingem, tedy ponižováním někoho za to, že má nadváhu. Zde je potřeba si uvědomit, že obezita a značná nadváha jsou zdravotní problém, který vystavuje tělo zmíněným rizikům. Ani to však není důvod k šikaně či urážení obézních lidí. [3 – 5]

Konkrétní tipy, jak se mít rád

Pokud se vám stále nedaří uznat vaši přirozenou podobu a naučit se milovat toho, kým jste, rozhodně nic není ztraceno. Velmi jednoduše vám mohou pomoci některé z níže uvedených tipů.

1. Vyzkoušejte self-care

Pod pojmem self-care se ukrývá schopnost udržovat se v dobré kondici, předcházet nemocem a podporovat své zdraví. I to tedy může být jedním ze způsobů, jak se mít rád. Péče o sebe sama má však hodně dalších benefitů. Může nám pomoci lépe se vyrovnat s každodenním stresem, zvládat životní pády nebo nás připravit na neblahé okolnosti v našem životě.

Self -care zároveň podle výzkumů dokáže snížit chronický stres a zlepšit psychickou odolnost nebo přispět k větší spokojenosti. Součástí self-care je mnoho metod. V souvislosti se vzhledem se nabízí fyzická péče, která dbá na dostatek spánku a pohybu, sport, zdravější jídelníček nebo pitný režim. [6 – 8]

Selfcare

2. Skončete s myšlenkou, že sociální média definují ideál krásy

Zveřejnili jste už někdy fotku na Facebooku nebo Instagramu a nervózně jste očekávali, kdy vám pod ní přibydou první lajky či komentáře? A cítili jste se dobře až v momentě, kdy jich přibylo určité množství? V tom případě asi není něco v pořádku. Toto jednání je totiž znakem toho, že potřebujete potvrzení okolí k tomu, abyste cítili svou vlastní hodnotu. Člověk s vysokou sebeúctou totiž může klidně sdílet fotky na sociálních sítích, aniž by nervózně čekal na první lajky.

Je potřeba si uvědomit, že sociální média jsou plná „ideálů krásy“. Ať už jde o televizi, internet nebo tolik milované a scrollované sociální sítě. Pokud si však chcete najít cestu k vašemu vzhledu, je nutné skoncovat s myšlenkou, že právě tato média definují ideál krásy. Hodně často na nich totiž vidíme navenek dokonalé fotky, které neodpovídají realitě. Zároveň je potřeba dodat, že ani počty lajků nejsou odrazem uznání. Každý z nás je totiž výjimečný tím, jak vypadá a jak se chová. A právě to nás dělá lidmi. Proto není nutné kopírovat vzhled jiných, kteří možná právě sní o tom, že by měli raději oči nebo vlasy jako vy. [2]

Skončete s myšlenkou, že sociální média definují ideál krásy

3. Rozvíjejte svou sebedůvěru

Klíčem k tomu, abyste se cítili dobře a milovali osobu, kterou jste, je sebedůvěra. Ta se však neobjeví jen tak ze dne na den a minimálně na začátku to bude chtít trochu snahy. Začněte tím, že si připomenete, jaké úspěchy už máte za sebou. Vystudovali jste vysokou školu, našli jste si zaměstnání, které vás baví nebo se vám právě podařilo udělat řidičák, překonat náročné životní období, koupit vytoužené auto či postavit dům? Případně se vám konečně podařilo začít cvičit, běhat nebo zdravěji jíst? Toto vše si zaslouží uznání. Proto pomyslete na to, co všechno jste zvládli a kam vás tyto momenty posunuly. Musíte věřit, že za to stojíte a že si zasloužíte cítit se sebevědomě. K tomu může pomoci i lepší řeč těla, která je odrazem našich vnitřních pocitů. Zkuste stát vzpřímeně s nataženými rameny a dívejte se před sebe místo do země. 

Snažte se s lidmi držet pevný oční kontakt a nezapomeňte na úsměv. Skvělým dílkem skládačky vašeho sebevědomí bude i to, pokud si najdete něco, v čem skutečně vyniknete a budete na tom pracovat. Můžete zkusit sport, ale i různé jiné aktivity, kterým se lidé věnují. Příkladem je zpěv, tanec nebo různé jiné kreativní či umělecké aktivity. Je však důležité, abyste si novou aktivitu oblíbili. To vám dá pocit, abyste se během ní cítili dobře a v konečném důsledku i sebevědomě. Kromě toho se zkuste soustředit na své schopnosti a na to, co vám jde nejlépe.

Nikdo totiž není Superman ve všem, pokud se tedy náhodou nejmenujete Clark Kent. Každý z nás je výjimečný a dobrý v něčem jiném. Proto není potřeba tlačit na pilu a najít si to své, což vám umožní zazářit a cítit se sebevědoměji. Problém však nemusí nastat ani v případě, že se dostanete do neznámé situace. Zkuste se tehdy soustředit na to nejlepší, co by se mohlo stát, místo toho nejhoršího. [9]

4. Zkuste zpomalit

Snad nikomu dnes není potřeba říkat, že žijeme v rychlém a hektickém prostředí. Každodenní stres a tlak na výkon se však může podepsat i na našem zdraví. Jedním ze způsobů, jak se cítit lépe ve svém těle, může být schopnost zpomalit. Kvalita a vnímání světa kolem nás je totiž mnohem důležitější než se neustále za něčím honit. Můžeme tak žít podstatně uvědomělejší život, který se zakládá na skutečných hodnotách. Forem, jak zpomalit, může být mnoho a je pouze na vás, co by zapadlo do mozaiky vašeho života.

Zkuste v životě zpomalit

Pro začátek můžete zkusit:

  • jíst pomaleji bez telky a rozptylování: dávejte si pozor na to, abyste každé sousto dobře rozžvýkali a skutečně cítili chutě, které jíte. Pomoci může i tzv. mindful eating, tedy vědomé jedení, které se zaměřuje na přítomný okamžik a uvědomění si svých pocitů. Tento způsob jedení vám může dokonce pomoci zhubnout tak, že omezí přejídání. Kromě toho je s mindful eating pravděpodobné, že lépe rozeznáte svůj pocit sytosti a získáte více kontroly nad emočním jídlem. Můžete tak nejen snížit svou hmotnost, ale také zlepšit energii, která z vás vyzařuje, s čímž se opět spojuje nárůst sebevědomí. [11]
  • nezapomínejte dýchat: zkuste během dne věnovat několik minut pouze dýchání. Nadechněte se třeba desetkrát a pomalu vydechujte. Určitě vyzkoušejte i různá dechová cvičení, a pokud by vás tento způsob zpomalení oslovil, můžete dát šanci meditaci, která vám pomůže najít vnitřní klid a snížit stres.
  • myslete také na odpočinek: není ideální, když časné ranní vstávání měníte za ponocování s Netflixem, zatímco se mezitím snažíte přežít práci poctivým dávkováním jednoho šálku kávy za druhým. Pokud se cítíte vyčerpaní, jediným řešením je odpočinek. Je důležité pochopit, že si ho zasloužíte a že je přirozenou potřebou vašeho těla. Bude naprosto v pořádku, pokud dnes půjdete do postele dříve než obvykle, abyste si pospali déle. Kromě toho je také naprosto v pohodě dopřát si ničím nerušený gaučink, například s dobrou knihou. Každý z nás si však dokáže najít svou formu odpočinku, která mu vyhovuje. S dostatečnou porcí odpočinku se pak budete cítit lépe i ve svém těle. [10]

5. Obklopte se správnými lidmi

Pokud má někdo problém se svým vzhledem, často to může být způsobeno i okolím. Nejen v tomto směru je proto ideální obklopit se těmi správnými lidmi a distancovat se od těch, kteří si vás neváží. Když vás totiž někdo neustále podceňuje a tvrdí, že nejste dost dobří nebo atraktivní, po čase se může stát, že těmto řečem sami uvěříte. A přitom mají daleko od pravdy. V případě, že jste zažili nebo zažíváte něco podobného, je dobré to těmto lidem říct. Pokud vás nepochopí, bude pro vás nejlepší, když se od nich úplně odstřihnete.

Ve výběru těch správných lidí v životě vám mohou pomoci tyto otázky:

  • Poslouchají vás vaši blízcí v momentě, kdy se jim otevřete?
  • Odsuzují vás za věci, které jsou mimo vaši kontrolu?
  • Nutí vás dělat něco, s čím byste nejraději sekli?
  • Vracejí vám úroveň péče a respekt, který jim projevujete vy?

Samozřejmě, ne vždy může být snadné odpovědět si na tyto otázky upřímně. Ale musíte si uvědomit, že pokud svůj život chcete nasměrovat na správnou cestu a více si vážit sebe sama, bude to nutné. Zdravá a podpůrná síť okolí je totiž jedním z nejlepších zdrojů energie na cestě mít se rád nejen z vnější, ale také vnitřní strany. [12]

Obklopte se správnými lidmi

6. Pečujte o své tělo

Naučte se sami sebe více vážit. Když se budeme mít raději, tak se o sebe budeme i více starat, což se následně promítne i do zdravějšího životního stylu. Můžete tak objevit dosud nevídané nové chutě nebo fyzickou aktivitu, která vás okouzlí. A možná se z toho celého stane postupně nenásilná změna, která vás znenadání překvapí v zrcadle.

Zaměřit se můžete na následující oblasti:

  • zdravá strava, která může do vašeho života přinést mnoho výhod, včetně vyššího sebevědomí a sebeúcty. Když dodáte vašemu tělu potřebné živiny, budete se cítit silnější, zdravější či energičtější, což se zase pozitivně odrazí na celkové kvalitě vašeho života. Zdravější stravování je navíc mimo jiné zdravotní výhody obecně spojováno s nižší hmotností, která se odrazí na vyšším sebevědomí.
  • cvičení, které jde ruku v ruce s benefity zdravé stravy. Studie z roku 2016 navíc zjistila, že pravidelná fyzická aktivita zlepšuje náš obraz o svém těle, díky čemuž se můžeme v otázce vzhledu cítit podstatně sebevědoměji.
  • meditace, která může pomoci zvýšit sebevědomí různými způsoby. V první řadě vám pomůže více se poznat a přijmout to, kým jste. Kromě toho vás naučí vypořádat se s přílivem negativních myšlenek a odstřihnout se od pocitů, které by narušovaly vaši sebedůvěru.
  • kvalitnější spánek, který se podle studií mimo jiných zdravotních benefitů pojí s pozitivními osobnostními rysy, jako je optimismus a sebedůvěra. [13 – 15]

Péče o nás samé je důležitá pro naše sebevědomí, se kterým jde ruku v ruce i pocit, jaký máme z našeho vzhledu. Proto byste se na cestě za tímto pozitivním přijetím měli ujistit, že dostáváte to, co potřebujete, abyste ze sebe měli dobrý pocit. Protože každý si ho rozhodně zaslouží a vy nejste výjimkou. Více o dobrém pocitu ze sebe si můžete přečíst také v článku Jak se změní tělo a mysl, když člověk začne cvičit a jíst zdravě.

7. Odpouštějte si

Je celkem běžné, že lidé, kteří jsou nespokojení se svým vzhledem, bývají na sebe velmi přísní a nedokážou si odpouštět. Dnes je totiž velmi snadné nechat se zatlačit pod vlivem perfekcionismu. Ten se protlačuje všude kolem nás a výjimkou nejsou ani výše zmiňovaná sociální média, která nám často ukazují nereálné standardy nebo zkreslené ideály krásy. S těmi se v konečném důsledku porovnáváme a získáváme pocit, že právě my nejsme dost dobří.

Místo toho byste však měli myslet na to, že všichni jsme lidé. Nejsme dokonalí a děláme chyby. Náš vzhled není jako přes kopírák, ale právě proto je každý z nás jedinečný. Právě v tom spočívá naše lidskost a unikátnost. Není proto na místě zabývat se tím, že barva vašich očí není stejná, jakou má Tom Cruise. Ani tím, že nemáte postavu Gal Gadot nebo tím, že váš nos není rovný jako pravítko. A to je úplně přirozené a v pořádku. [12]

8. Buďte vděční

Říká se, že člověk je za nejdůležitější věci v životě vděčný až v momentě, kdy je ztratí. Do té doby je jeho mysl často zaplněna nepodstatnými věcmi, které nemají reálný vliv na kvalitu života. Buďte proto vděční za to, co máte. Vaše oči možná nemají barvu, po jaké jste toužili, ale můžete skrze ně vidět všechno to krásné, co se kolem vás nachází. Vaše nohy možná nejsou štíhlé a atletické, ale ponesou vás všude tam, kam se vypravíte.

Ne každý má v životě tyto možnosti. To samé platí o celkovém zdraví. Vděční můžete být i za přátele, pitnou vodu nebo za to, že se zkrátka ráno vzbudíte a můžete si užít tento den. Kromě toho se můžete hýbat, sportovat a být kýmkoliv chcete. Toto všechno jsou v životě opravdu důležité věci a každý z nás má za co být vděčný. Proto hledejte malé chvíle, které vám přinášejí radost, užívejte si věci kolem vás a uvědomte si přítomnost dobrých věcí, díky kterým se cítíte lépe.

9. Přijměte své myšlenky

Jednou ze zajímavosti myšlenek je fakt, že mohou být opravdu různé. Ne každý se má vždy skvěle a ne každý den je neděle. Mít čas od času negativní myšlenky je v pořádku. Zkuste je přijmout místo toho, abyste se jim za každou cenu bránili. Nemusíte si je oblíbit a ani jim uvěřit. Jen jim dejte možnost přechodu a snažte se snížit jejich vliv na vaši osobu.

Na první pohled to může znít nepříjemně, ale tento postoj se dá natrénovat. Rozpoznání myšlenek, které ovlivňují vaši nízkou sebeúctu, vám může pomoci změnit způsob, jakým o nich přemýšlíte. Díky tomu dokážete přijmout svou hodnotu jako člověka. Když si ji uvědomíte, spolu s tím naroste i vaše sebeúcta a sebevědomí. [16]

Závěr

Neexistuje žádný ideál krásy a ani definice dokonalosti. Ta často bývá pouze v naší hlavě a její představa se zintenzivní v momentě, kdy se začneme srovnávat s dokonalostí na sociálních médiích. Proto je potřeba si uvědomit, že nadměrné fixování se na to, jak vypadáme, je v konečném důsledku neskutečně omezující. Brání nám to žít skutečný život a ocenit vše, co je na tomto světě krásné. Minimálně stejně jako fakt, že každý z nás sem patří a je krásný ve své přirozené a výjimečné podobě. Snaha být lepším je naprosto v pořádku, ale neměli byste se trápit nad věcmi, které nezměníte. A možná i ve vašem okolí žije někdo, kdo by za vaše zuby, oči, nos, postavu či vlasy dal všechno na světě. Proto si važte sebe sama a užívejte si vše krásné, co život nabízí.

Zdroje:

[1] Elizabeth Scott - The Toxic Effects of Negative Self-Talk – https://www.verywellmind.com/negative-self-talk-and-how-it-affects-us-4161304

[2] 7 Ways to Feel Better About the Way You Look – https://my.liveyourtruth.com/dyt/7-ways-to-feel-better-about-the-way-you-look/

[3] Health Effects of Overweight and Obesity – https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

[4] Kendra Cherry - What Is Body Positivity? – https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402

[5] Peyton Sutle - The Line Between Body Positivity and Glorifying Obesity – https://pressbooks.pub/btugman/chapter/the-line-between-body-positivity-and-glorifying-obesity/

[6] Self-care interventions for health – https://www.who.int/health-topics/self-care#tab=tab_1

[7] ​​Erin E. Ayala, Jeffrey S. Winseman, Ryan D. Johnsen & Hyacinth R. C. Mason - U.S. medical students who engage in self-care report less stress and higher quality of life – https://bmcmededuc.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12909-018-1296-x

[8] Chelsie Monroe, Figaro Loresto, Sara Horton-Deutsch, Cathryn Kleiner, Kathryn Eron, Robert Varney, Stephanie Grimm - The value of intentional self-care practices: The effects of mindfulness on improving job satisfaction, teamwork, and workplace environments – https://www.psychiatricnursing.org/article/S0883-9417(20)30559-8/fulltext

[9] Barton Goldsmith - 10 Ways to Feel Better About Yourself – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/emotional-fitness/201103/10-ways-feel-better-about-yourself

[10] Lauren McAulay - 8 Ways to Embrace Self-Love and Thank Your Body – https://www.healthline.com/health/8-ways-to-embrace-self-love-and-thank-your-body#2.-Mindful-movement

[11] Shawn N. Katterman a, Brighid M. Kleinman b, Megan M. Hood a, Lisa M. Nackers a, Joyce A. Corsica - Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: A systematic review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015314000191

[12] Shonna Waters - How to give yourself a boost and start feeling better – https://www.betterup.com/blog/how-to-feel-better-about-yourself

[13] Amy Morin - How to Be More Confident: 9 Tips That Work – https://www.verywellmind.com/how-to-boost-your-self-confidence-4163098

[14] Physical activity and self-esteem: testing direct and indirect relationships associated with psychological and physical mechanisms – https://www.dovepress.com/physical-activity-and-self-esteem-testing-direct-and-indirect-relation-peer-reviewed-fulltext-article-NDT

[15] Sakari Lemola, Katri Räikkönen, Veronica Gomez & Mathias Allemand International Journal of Behavioral Medicine - Optimism and Self-Esteem Are Related to Sleep. Results from a Large Community-Based Sample – https://link.springer.com/article/10.1007/s12529-012-9272-z

[16] Self-esteem: Take steps to feel better about yourself – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/self-esteem/art-20045374

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *